Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile.
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic.
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume.
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă.
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere.
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, in partneriat cu Primaria Sectorului 4 si cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, in perioada 01-03 martie 2024, Targul „Poftim din Romania - Martisor de Bucuresti: Gusturi si Mestesuguri Romanesti”.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, in curtea institutiei, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, in perioada 23 – 25 februarie 2024, targul de Dragobete. Expozantii vor oferi consumatorilor o gama variata de produse traditionale, dar si produse locale diversificate si reprezentative pentru judetele Alba, Arges, Buzau, Botosani, Constanta, Cluj, Dambovita, Ilfov, Olt, Mures, Sibiu, Suceava si Valcea.
In Sedinta Guvernului din 31 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de urgenta ce prelungeste masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o perioada de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a acesteia.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, targul de produse traditionale romanesti „Mica Unire a producatorilor romani”. Evenimentul se va desfasura cu ocazia sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane, in curtea MADR, in perioada 26 -28 ianuarie 2024, expozantii oferind consumatorilor o varietate larga de produse traditionale.
Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.
In peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.
In localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.
Comisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui in perioada 15-19 noiembrie 2023, in curtea institutiei, „Targul de lasatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezinta o oportunitate pentru producatorii si procesatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienta si modul de preparare al produselor.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie 2023 „Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” prin organizarea de targuri si evenimente, la nivel national. Ajunsa la a saptea editie „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti”, va fi celebrata si in curtea MADR, cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj” si al producatorilor romani, in perioada 9 – 11 octombrie 2023, intre 08:00-18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.
In perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, MADR va participa cu un spatiu dedicat la cea de-a doua editie a Bucharest Food Expo, cea mai mare expozitie destinata sectorului de alimente si bauturi din Romania, ce se va desfasura in incinta Halei Laminor din Bucuresti. Evenimentul isi propune sa contribuie la dezvoltarea sectorului agroalimentar din Romania pe toata filiera de productie, astfel incat consumatorii de alimente din tara si din strainatate sa se bucure de produse romanesti de calitate.
Am discutat cu Fancsali Erno, managerul proiectului Gradinile Gheorghieni, principalul organizator al targurilor "Satul vine la oras" si proprietarul magazinului de produse locale "Sat in oras".
In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii. Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, in 30 septembrie 2023, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a doua editie a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile albe savuroase si mancare delicioasa preparata cu ingrediente provenite din fermele si statiunile universitatii.
In perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, va avea loc evenimentul Bucharest FOOD EXPO 2023, in incinta Halei Laminor, Bulevardul Basarabia, nr. 256, sector 3, Bucuresti. Producatorii traditionali inregistrati pe sistemele de calitate nationale si europene pot expune in cadrul evenimentului, la standul MADR.
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc.
Dupa evenimentul reusit din 12-13 august, invitam din nou toti cei interesati la Targul fermierilor organizat in cadrul poiectului Gradinile Gheorghieni, care va avea loc in perioada 26-27 august. Va asteptam pe toti sa celebram impreuna aromele, stilul nostru de viata si comunitatea! Continuand pe baza succesului evenimentului precedent, vom prezenta din nou produsele deosebite ale producatorilor locali si recolta sezonului.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Carrefour Romania, va organiza, in perioada 18-20 august 2023, intre orele 10:00-20:00, Targul de produse romanesti „Bunatati de soi din Romania”, in incinta centrului comercial Era Shopping Park Iasi. Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub sloganul „Cumpara romaneste!”.
Dorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Astazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.
Va astepam la Albac pentru a descoperi cele mai atractive oferte turistice rurale, pentru a simti gustul gastronomic specific, pentru a descoperi tainele mestesugurilor locale si pentru a va bucura de folclor autentic. Toate acestea si nu numai le gasiti in cadrul Targului National de Turism Rural de la Albac in perioada 7-9 iulie 2023.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat ieri, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Pita de Pecica – IGP”. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alatura celor 11 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european.
Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca se bucura sa anunte activitatile pe care le va sustine cu ocazia Zilelor Clujului, intre 19-21 mai 2023. Astfel, in campus, pe platoul din fata Aulei Magna ”Mihai Serban”, intre orele 10.00 – 19.00, Facultatea de Horticultura si Afaceri in Dezvoltare Rurala organizeaza cea de-a II-a editie a ”Zilelor Horticulturii Clujene”, cu specialisti din universitate si invitati, care vor sustine workshop-uri atractive, ateliere, expozitii si demonstratii.
Facultatea de Agricultura va invita la editia a XVI-a a Festivalului Produsului Traditional, sustinut de studentii din anul IV de la Ingineria mediului, in cadrul cursului de Controlul si Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fitiu. Evenimentul va avea loc in data de 15 mai 2023, intre orele 10.00 – 17.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studentii vor prezenta retete de produse traditionale din judetele din care provin, care vor fi jurizate de profesori, alaturi de specialisti in gastronomie si traditii populare.
Produse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.
Ultimul weekend al lunii aprilie aduce pe Domeniul Regal de la Savarsin festivalul Suflet de Romania, eveniment care incurajeaza gospodarii sa se conecteze la comunitate si ajuta locuitorii acestei tari sa descopere micii producatori locali, traditiile si obiceiurile autentice ale satului romanesc.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Carrefour Romania, va organiza, in perioada 6-9 aprilie 2023, intre orele 09:00-19:00, Targul de produse romanesti „Bunatati de soi din Romania”, in incinta Prahova Value Centre Ploiesti. Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, ce a fost demarata de MADR in toamna anului 2022.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.
Producatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.
Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui, in curtea institutiei, Targul de Primavara, incepand de miercuri, 8 martie pana duminica, 12 martie 2023, cu acces liber pentru toti cei interesati.
Primul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.
Secretarul de stat Sorin MOISE va participa la deschiderea oficiala a celei de-a 87-a editii a expozitiei „Saptamana Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfasura in perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa anual la expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in cadrul caruia experti din MADR vor promova produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.
Un acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. In demersul sau, MADR impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Ovine "Pastorul Crisana" Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescatorilor de ovine din Romania, organizeaza in perioada 25-27 noiembrie 2022, in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, evenimentul “Stane, Gusturi si Traditii romanesti”.
Orasele Timisoara, Fagaras, Targu Mures, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc si Iasi vor gazdui in urmatoarele doua saptamani o serie de evenimente gastronomice, folosind in prepararea borsului ingrediente locale si avand libertatea sa propuna propriile retete. Demersului „Gustul ca patrimoniu” i s-au alaturat bucatari slow-food, bistrouri care promoveaza alimentatia sanatoasa, precum si profesionisti din mediul universitar, care vor gati impreuna cu studentii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. Astfel, in perioada 5-8 noiembrie 2022, bucurestenii sunt asteptati in curtea MADR pentru a se bucura timp de patru zile, de specificul activitatilor si obiceiurilor din Delta Dunarii, in cadrul Targului Pescaresc.
Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), prin Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovarea Exportului (AIMMAIPE Iasi), organizeaza in perioada 3 – 6 noiembrie Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri 2022. Evenimentul va avea loc la Iasi, in incinta Atrium – Palas Mall, iar expozantii pot participa gratuit si isi pot deconta cheltuielile in limita a 2.500 de lei.
Pentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.
Astazi, la Cluj, primele produse dintr-un amplu program initiat de Profi pentru sustinerea producatorilor artizanali locali si-au facut festiv intrarea in magazinele retelei. “Incurajam producatorii artizanali locali sa produca si sa vanda in conditii de siguranta alimentara bunatatile lor traditionale pentru a le oferi clientilor nostri gusturile cu care s-au obisnuit inca din copilarie,” afirma Gaetan Pacton, directorul general Profi.
Peste 7000 de persoane au investigat impreuna legaturile dintre hrana, cultura si consum durabil, in Parcul Rozelor din Timisoara, in ultimul weekend din septembrie 2022. Asociatia CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor de solidaritate si sustenabilitate, selectand atent expozantii, producatorii de continut si artistii, lansand in spatiul public o declaratie de principii si invitand la o meditatie asupra importantei reducerii risipei alimentare si a sobrietatii intr-o lume marcata de crize si foamete.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale lanseaza o ampla campanie de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimentele de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare! Impreuna cu producatorii romani sarbatorim „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” prin organizarea a 100 targuri si evenimente, la nivelul intregii tari, in perioada 8 – 10 octombrie 2022.
Pe 23 si 24 septembrie, satul sibian Apos a gazduit primul eveniment dedicat de magazinele Profi producatorilor locali si descoperirii patrimoniului cultural. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentara a acestei localitati, targul producatorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai traditiilor si naturii, producatori pasionati si mestesugari priceputi.
Incepand cu 26 septembrie, Invie Traditia va asteapta cu toate bunatatile gata puse in borcane si borcanase. Vei gasi aici, adunate la un loc, toate delicatesele care iti aduc aminte de copilarie - numai bune de gustat, de daruit sau de luat acasa.
40 la suta din populatie consuma zacusca de mai multe ori pe saptamana, iar unul din patru romani mananca o data pe saptamana din aceasta specialitate romaneasca, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania, acoperind intreaga tara. Marea majoritate prefera zacusca facuta acasa, pe care, de obicei, o prepara ei insisi. Cele mai mari cantitati de zacusca sunt produse in judetele Ilfov, Iasi si Mures. Preferata este, in mod clar, zacusca de vinete.
LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.
Profi anunta lansarea publica a campaniei sale de sustinere a producatorilor locali, pe 23 si 24 septembrie, la Apos, jud. Sibiu. Evenimentul va fi onorat de prezenta Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei. Prin noul sau program CSR, Profi incurajeaza cresterea de comunitati in care produsele locale devin mai cunoscute si apreciate, iar producatorii si familiile lor duc mai departe retetele si procedeele lor stravechi, obtinand totodata venituri constante care sa le permita sa traiasca si sa munceasca asa cum s-au obisnuit de generatii.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>