În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și internaționali.
Romania este o tara cu o bogatie naturala impresionanta, care ofera oportunitati nenumarate pentru drumetii si aventuri in natura. Daca esti pasionat de munte si vrei sa descoperi peisaje spectaculoase, iata 5 sugestii de trasee montane pe care le poti parcurge in Romania.
Peste 1.500 de romani din toate colturile tarii s-au ȋnscris la o cursa inspirata dintr-un format international, care testeaza rezistenta fizica, ȋndemanarea si aptitudinile sociale ale concurentilor. 11 echipe, de cate doua persoane, au fost selectate pentru a parcurge sute de kilometri ȋn localitati din zona Valea Oltului, fara masini, bani si telefoane, ȋntre 11 si 15 august. Organizatorii Nomadia Bootcamps au gandit aceasta initiativa inedita pentru a promova turismul romanesc si a oferi o experienta locala diferita fata de ce este disponibil momentan ȋn piata.
Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat ieri, 13 iunie, castigatorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizari remarcabile in domeniul patrimoniului, din 21 de tari, au primit cea mai inalta distinctie a Europei in domeniu. Printre castigatorii din acest an se numara doua realizari remarcabile privind patrimoniul din Romania: Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii).
Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care activeaza in sectorul de turism si servicii conexe (lista completa de activitati eligibile se gaseste in Ghidul aplicantului, pe site-ul proiectului) se pot inscrie si aplica pana cel tarziu in data de 5 iulie 2023, ora 18.00, pentru a participa in cadrul proiectului "European Tourism Sustainability Monitoring 2030" finantat de Comisia Europeana si implementat in Romania de Asociatia RoMontana.
Turismul in rulota este o forma de calatorie care devine din ce in ce mai populara in Romania, datorita avantajelor pe care le ofera: libertate, flexibilitate, confort si siguranta. Cei care aleg sa plece in vacanta cu rulota pot vizita mai multe destinatii, fara a depinde de rezervari, orare sau restrictii.
Trei judete, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunitati care ofera experiente de suflet pentru turistii romani si straini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case sasesti traditionale renovate si transformate in pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumetie sau cicloturism, intr-un peisaj natural pe care oamenii l-au mentinut aici de sute de ani.
Pentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.
Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor PNDR 2020, AFIR a solicitat si a obtinut sprijin institutional din partea Ministerului Economiei Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) in vederea facilitarii eliberarii Avizului specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului pentru constructia, modernizarea sau extinderea unor structuri de primire turistica cu functiuni de cazare sau de alimentatie publica (un document necesar solicitantilor PNDR, care se depune la evaluarea cererii de finantare) si a Certificatului de clasificare (un document necesar beneficiarilor, care se depune la ultima transa de plata).
In perioada 23 – 25 mai 2019, la Vatra Dornei s-a desfasurat cea de-a XXI-a editie a Conferintei stiintifice internationale „Turismul rural romanesc in context international. Actualitate si perspective”. La eveniment au participat aproximativ 50 de invitati, printre care cercetatori stiintifici, cadre didactice universitare, doctoranzi, consultanti, cu preocupari in cercetarea fenomenului turistic din spatiul rural. De asemenea, au mai fost prezenti specialisti, practicieni, manageri de pensiuni turistice si agroturistice.
Cursul ″Concediu la ferma″ desfasurat in Tirolul de Sud (Italia) a avut drept scop perfectionarea fermierilor in activitatea de agroturism si prelucrare a produselor alimentare, prelucrarea fructelor in gemuri, siropuri, marmelade, administrarea (furnizarea) alimentelor si bauturilor, obtinerea diferitelor sortimente de paine traditionala, pregatirea bufetului pentru micul dejun in cadrul unei ferme cu specific agroturistic, asigurarea serviciilor de calitate pentru oaspeti, vizitarea unor gospodarii.
Intreprinzatorii din mediul rural care se incadreaza in categoria micro-intreprinderilor sau intreprinderilor mici din zona ITI Delta Dunarii au la dispozitie 4,39 de milioane de euro prin PNDR 2020, pentru dezvoltarea afacerilor. Pot fi finantate, de exemplu, servicii turistice si agroturistice de cazare, servicii de cazare in parcuri pentru rulote, camping si tabere, servicii turistice de agrement dependente sau independente de o structura de primire agro-turistica cu functiuni de cazare si servicii de alimentatie publica, servicii de catering, servicii de ghid turistic.
Institutul International de Gastronomie, Cultura, Arte si Turism (IGCAT) — institutia ce coordoneaza Platforma Regiunilor Gastronomice Europene — a anuntat finantarea de catre Comisia Europeana prin programul INTERREG a unui proiect ce implica mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomica Europeana, inclusiv Sibiu.
Reteaua Europeana de Turism Cultural a acordat Fundatiei ADEPT Transilvania Premiul I ca Destinatie a Turismului Cultural Durabil, pentru proiectul 'Transilvania Bike Trails pentru revitalizarea peisajului cultural Tarnava Mare', la ceremonia de decernare a Premiilor ECTN 2017, din cadrul celei de-a zecea editii a conferintei internationale 'Valori Culturale, Diversitate si Patrimoniu: Piloni ai Turismului Durabil pentru Dezvoltare', organizata la Sibiu, in perioada 20 - 21 septembrie 2017.
Unul din proiectele de succes finantate din POP 2007-2013 include si infiintarea unei unitati turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica cu profil pescaresc in comuna Tulucesti, din judetul Galati. Valoarea finantarii nerambursabile a fost de 707.364 lei, intensitatea sprijinului fiind de 60%, realizat prin finantare din Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 prin FLAG Prut-Dunare - Galati.
Zeci de localitati turistice din Romania isi prezinta de vineri pana duminica ofertele turistice in cadrul Targului National de Turism Rural de la Albac, cel mai important targ de turism rural din Romania. Targul cuprinde o expozitie in care isi prezinta oferta turistica zeci de localitati rurale si consilii judetene, un targ al mesterilor populari, expozitie de fotografie etnografica, dezbateri pe teme de turism dar si concerte de folclor sau demonstratii gastronomice si de maiestrie mestesugareasca. Targul National de Turism Rural de la Albac este o marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba.
Antreprenoresti - Adopta un Sat a demarat seria de actiuni in primele comune selectate in proiect, Corbi (AG) cu o sesiune despre turism si Valea Stanciului (DJ) cu o sesiune dedicata promovarii online. Sambata, 27 mai, am pornit spre Corbi (AG) la invitatia comunitatii locale pentru a participa la cea de-a 47-a editie a Rapsodiei Pastoresti. Si cum antreprenorii nu pleaca niciodata la drum doar cu un plan, sambata am organizat prima sesiune dedicata directiei de dezvoltare aleasa de comunitatea musceleana, turismul.
Continuand traditia anilor trecuti, in perioada 25 – 27 mai 2017, la Vatra Dornei s-a desfasurat cea de-a XIX-a conferinta internationala „Turismul rural romanesc in context international. Actualitate si perspective”. Scopul acestui important eveniment, a fost acela de a reuni, la Vatra Dornei, specialisti din tara si strainatate, capabili sa ofere solutii optime de revigorare a mediului rural si a fenomenului turistic din acest spatiu.
Comunitatea din Corbi, judetul Arges, a primit in cadrul evenimentului „1 Mai Antreprenoresc la Corbi” multi turisti interesati sa cunoasca obiectivele, produsele si povestea frumoasa pe care comuna musceleana le are de oferit. Evenimentul a fost sustinut de echipa Antreprenoresti – Adopta un sat, un proiect al fundatiei Romanian Business Leaders, care a selectat comuna Corbi din peste 30 de alte localitati candidate din regiune, cu un potential real de crestere a PIB-ului prin turism si prin contributia oamenilor gospodari.
In 2014 au existat cinci regiuni in UE, unde mai mult de 90% din inoptari au fost cheltuite in localitatile rurale. Este vorba de regiunea Luxemburgului, regiunea olandeza Zeeland, regiunea austriaca Burgenland, si de regiunile Cumbria (Angliei) si Highlands (Scotia).
O delegatie a Consiliului Judetului Judetean Tulcea, condusa de consilierul Victor Chiriazic, a participat la Conferinta 'Turism Durabil pentru Dezvoltare Rurala', desfasurata in perioada 15-17 februarie, la Bergamo, provincia Lombardia, Italia. Scopul conferintei a fost acela de a promova strategiile pentru avansarea turismului rural acordand o atentie deosebita turismului agricol ca instrument de marketing si economie ecologica ca un pariu pentru revigorarea economiei turistice.
In Austria, turismul rural se practica de peste 100 de ani si este reprezentat de hanurile si casele taranesti cu camere de inchiriat. Aproape 25% din fermele austriece primesc oaspeti, iar fermierii au un nivel de trai mai ridicat prin activitatea de turism rural.
ANSVSA si asociatia „Ivan Patzaichin - Mila 23” pun bazele unui parteneriat in vederea sustinerii turismului specific Deltei Dunarii. S-a convenit ca primul pas in acest sens sa fie elaborarea unui ghid, adresat ecoturismului din Delta Dunarii, care vizeaza respectarea normelor si cerintelor de igiena de catre micii producatori si pensiunile locale.
Proiectul transfrontalier dintre Spania si Portugalia intitulat „Eurocity Chaves-Verin” a fost premiat, in 2015, prin intermediul RegioStars Awards.
Joi, 15 octombrie 2015, au fost inaugurate doua statii de epurare biologice (cu pat de stuf) in localitatile Vadu Izei si Mara din judetul Maramures, o premiera pentru agroturismul din Romania. Statiile de epurare biologice fac parte din proiectul "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania" care este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de catre Guvernul Norvegiei. Alocarea s-a facut prin intermediul Innovation Norway, organizatie norvegiana care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispozitie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia in agroturismul din Romania.
Sambata, 25 iulie, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat, a participat la inaugurarea Pesterii Ialomitei, monument natural al Dambovitei modernizat prin Regio!
Recent, prefectul judetului Alba, domnul Gheorghe Feneser a efectuat demersuri la Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in vederea infiintarii in cadrul Liceului Tehnologic 'Tara Motilor' din comuna Albac, a unei clase cu specializarea in domeniul agricultura, calificarea lucrator in turism, invatamant profesional cu durata de trei ani.
Asociatia pentru Ecologie si Turism „PRO ECO-TOUR” a lansat proiectul cu finatare europeana „Dezvoltarea abilitatilor a 50 de pescari autorizati din zona pescareasca Lunca Prutului Inferior - Dunarea Inferioara”. Proiectul, cofinantat din Fondul european pentru pescuit, prin Programul Operational pentru Pescuit 2007 - 2013, se inscrie in Strategia de dezvoltare durabila a Zonei pescaresti Prut-Dunare Galati.
Asociatia 'Ivan Patzaichin - Mila 23' a lansat, la Tulcea, proiectul 'Lotca Habitat: Pescaturism in Delta Dunarii', ce propune un nou tip de activitate in sprijinul comunitatilor din Delta. Pescaturismul ofera turistilor sansa sa incerce, alaturi de pescari, o zi din viata acestora. Astfel, din lotca, turistii vor insoti pescarii in traseul lor zilnic printre varse si vintire, si vor putea gati impreuna masa traditionala de peste in gospodaria acestora, sau direct pe mal, chiar in gradina de legume.
„Un Lit au Pré” (Un pat in livada) este un concept unic menit sa redefineasca turismul rural in Franta, care le permite turistilor sa ramana in contact direct cu natura si, in acelasi timp, sa invete si sa participe la activitatile agricole. Un tanar fermier francez din satul Méréaucourt a decis sa-si diversifice activitatile fermei dezvoltand activitati de turism prin aderarea la asociatia „Un Lit au Pré”.
Doua dintre sectoarele de top, ale statului Carolina de Sud (SUA), sunt combinate intr-unul pentru ai ajuta pe fermierii locali in obtinerea de venituri suplimentare.
In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, Guvernul a aprobat Hotararea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislatia fiscala referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA, cu legislatia specifica in domeniul turismului.
In urma negocierilor cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, partea romana a reusit sa obtina scaderea TVA-ului la pachetele din turism de la 24% la 9%.
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener al Proiectului 'Patrimoniu viu - o resursa nelimitata pentru dezvoltarea turismului' organizeaza in data de 14 noiembrie 2014, orele 1030 — 1330, in Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din P-ta Victoriei nr.3, un Focus Grup privind elaborarea rutelor turistice tematice in areale din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia.
A crescut la tara alaturi de parinti si sora ei, dar asa cum se intampla deseori, parintii au impins-o catre oras.
In sedinta de Guvern din data de 17 septembrie 2014 a fost adoptata Hotararea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>