Afaceri agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra AsigurariSezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină.

Citeşte mai departe...

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup a gestionat peste 20 la suta din totalul proiectelor depuse in prima sesiune a programului InvestALIMREI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Citeşte mai departe...

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greseli financiare comune de evitatGreșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă pot afecta bunăstarea financiară.

Citeşte mai departe...

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate in agricultura - Opinie AgricoverAutor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, în care fiecare verigă joacă un rol critic.

Citeşte mai departe...

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului.

Citeşte mai departe...

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

talenta female in agriculture corteva agriscienceCorteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience pentru dezvoltarea afacerilor și sprijinirea comunităților.

Citeşte mai departe...

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Semnare cereri de plata APIA 2024Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere).

Citeşte mai departe...

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Plati renta viagera agricola - Campania 2024Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Citeşte mai departe...

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Lansare Norofert - BraziliaNorofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume.

Citeşte mai departe...

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

Sumele alocate prin Programul pentru Scoli 2024-2025APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Citeşte mai departe...

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

IAA - Sistemul Antigrindina OpritProgramul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.

Citeşte mai departe...

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

AFIR va finanta 511 proiecte pentru achizitia de utilaje in fermele agricoleAgenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Citeşte mai departe...

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Clarificari importante privind stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel:

Citeşte mai departe...

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

cereri de plata sector apicol 2024Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei.

Citeşte mai departe...

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Plati avans APIA Campania 2024Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024.

Citeşte mai departe...

Adeverinte APIA pentru crescatorii de animale care acceseaza credite bancare

APIA elibereaza adeverinte fermierilor crescatori de animale care doresc sa acceseze credite bancareAPIA informează că începând din data de 24 iulie 2024 eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte; PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită; PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte; PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine.

Citeşte mai departe...

Condiții și excepții la eco-schemele din sectorul zootehnic – Campania 2024

Precizari cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic  Campania 2024Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) informează cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2024, astfel:

Citeşte mai departe...

ADAMA Ltd. anunță numirea lui Gaël Hili ca Președinte și CEO în locul lui Steve Hawkins

Gael HILI CEO si Presedinte ADAMA Ltd 1 oct 2024ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.

Citeşte mai departe...

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

EWA Bootcamp 2024Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani. În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iași (21 – 22 octombrie).  

Citeşte mai departe...

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

Asigurari agricole fenomene meteorologice extremeAgra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agricole.

Citeşte mai departe...

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank Romania sustine companiile din domeniul agriculturii sustenabileIntesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus.

Citeşte mai departe...

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

Motorina utilizata in agricultura - cereri trimestrul II anul 2024Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

Citeşte mai departe...

Plăți de aproape 167 milioane lei pentru sectorul vitivinicol

Plati APIA de peste 166 milioane lei pentru sectorul vie-vinAgenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că pe parcursul anului financiar 2024 (început la data de 16.10.2023), pentru sectorul vie-vin, a efectuat plăți din FEGA în valoare de 166.998.804,26 lei (33.832.590,39 euro), după cum urmează:

Citeşte mai departe...

Se depun Cererile de plată pentru sectorul apicol 2024

APIA Cereri plata interventii sector apicol 2024Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Citeşte mai departe...

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

CoopNet 3-0 Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieriIn ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra.

Citeşte mai departe...

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Cultivarea succesului pentru fermieri - solutii digitale in agriculturaDigitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global.

Citeşte mai departe...

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabileIncepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila.

Citeşte mai departe...

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari anunta dezvoltarea strategica pentru anul 2024 si extinderea portofoliului de produse de asigurare dedicate sectorului agricolAgra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de grup.

Citeşte mai departe...

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului Tineri Lideri pentru AgriculturaIn data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles.

Citeşte mai departe...

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Banii pentru legumele cultivate in spatii protejate in perioada 2023-2024 intra in conturile fermierilorLegumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana.

Citeşte mai departe...

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

afacere cantare industrialeGrupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara.

Citeşte mai departe...

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Peste 129 milioane lei autorizate la plata in data de 4 martie 2024Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agriculturaCorteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustina activitatile femeile in agricultura.

Citeşte mai departe...

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Incepe vizarea carnetelor de renta viageraAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier.

Citeşte mai departe...

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

APIA amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata pentru anul 2024Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8.

Citeşte mai departe...

Se lanseaza aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan

Aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilanIncepand cu data de 01 martie 2024, pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este publica aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan, sistem electronic, constituit conform prevederilor legale. Registrul cuprinde informații privind vânzătorul, cumparatorul, suprafața de teren agricol situată în extravilan oferită spre vânzare, categoria de folosință a acestora, prețul de vânzare, amplasamentul, documentelor justificative, etc.

Citeşte mai departe...

Se depun Cererile de plata pentru bunastarea porcinelor si pasarilor

APIA primeste Cereri de plata pentru interventia DR-06 - Bunastarea animalelorDirectorul General APIA, Cornel TURCESCU, informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 24 martie 2024 inclusiv, se depun Cereri de plata pentru interventia DR-06 - Bunastarea animalelor Pachet a) — Plati in favoarea bunastarii porcinelor si Pachet b) — Plati in favoarea bunastarii pasarilor din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Citeşte mai departe...

Peste 658 milioane lei autorizate de APIA la plata in ultimele doua zile

Peste 658 milioane lei autorizate de APIA la plata in ultimele doua zileDirectorul General al APIA, Cornel Turcescu, informeaza ca ieri, 28.02.2024, Agentia a autorizat la plata 10.228 beneficiari, cu o suma totala de 337.315.380,59 lei. De asemenea, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca in data de 27.02.2024, a autorizat la plata 13.278 beneficiari, cu o suma totala de 320.983.686,26 lei.

Citeşte mai departe...

Sprijin financiar pentru apicultori

Sprijin acordat sectorului apicol 2024In sedinta Guvernului din data de 28 februarie 2024 a fost adoptata Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor suferite in anul 2023 in sectorul apicol, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeşte mai departe...

Peste 396 milioane lei autorizate la plata in data de 26 Februarie 2024

Peste 396 milioane lei autorizate la plata in data de 26 Februarie 2024Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca autorizarea la plata a fermierilor se face in continuare in ritm sustinut. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) asigura tot suportul ca sumele necesare efectuarii platilor catre fermieri sa fie acordate in regim de urgenta conform solicitarilor transmise de Agentie.

Citeşte mai departe...

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi, tomate si usturoi

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi tomate si usturoiIn Sedinta de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobata schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum”, precum si o Ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeşte mai departe...

Se platesc Ajutoarele Nationale Tranzitorii 2023 in sector vegetal. Cati euro/ha primesc fermierii?

A fost deblocata autorizarea la plata a ANT-urilor aferente sectorului vegetal pentru anul de cerere 2023MADR a demarat procesul de autorizare la plata a Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT) sector vegetal, an de cerere 2023, dupa ce APIA a stabilit cuantumurile aferente acestor forme de sprijin.

Citeşte mai departe...

Platile directe 2023: s-au aprobat cuantumurile unitare pentru platile catre fermieri

Platile directe 2023 - s-au aprobat cuantumurile unitare pentru platile catre fermieriIn 22 februarie 2024 s-a semnat Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al platilor directe aferente cererilor de plata depuse in anul 2023. Interventiile vizate de prezentul ordin sunt: PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile in teren arabil, PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul in fermele mici (gospodariile traditionale), PD-06 Inierbarea intervalului dintre randuri in plantatiile pomicole, viticole, pepiniere si hameisti, PD-25 - Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de matase.

Citeşte mai departe...

Agribusiness Masterclass – o initiativa unica in industria agro autohtona

S-a lansat primul masterclass digital care ajuta fermierii sa inteleaga tendintele si sa vada in perspectiva globalaAGRIColumn impreuna cu Godmother anunta lansarea ”Agribusiness Masterclass”. Acesta exploreaza, printre altele, dinamica comertului global cu produse agricole, ajutand astfel fermierii sa isi largeasca orizontul de cunoastere si sa isi ajusteze deciziile despre marfa lor si pretul obtinut in raport cu tendintele globale in piata de agribusiness. Cursurile exploreaza fundamentele principalelor marfuri, grau, porumb, seminte de floarea soarelui, rapita si soia, tensiunile intre stocuri, comportamente de piata, presiunea de recolta, compozitia burselor, s.a.m.d.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience raporteaza o crestere organica remarcabila de 23% in afaceri in Romania si Republica Moldova in 2023

Corteva Agriscience raporteaza o crestere remarcabila in afaceri in Romania si Republica Moldova in 2023Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in agricultura, raporteaza o crestere organica a afacerilor de 23% in Romania si Republica Moldova in 2023, comparativ cu anul precedent. Rezultatele continue sunt atribuite angajamentului Corteva de a ajuta fermierii sa-si creasca productivitatea si profitabilitatea, furnizand un portofoliu puternic de produse si servicii care integreaza genetica avansata, solutii inovatoare de protectie a culturilor si agricultura digitala.

Citeşte mai departe...

Romania aplica derogarea de la prima cerinta din GAEC 8 privind terenurile agricole

Decizia Romaniei privind aplicarea derogarii de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024 transmisa oficial CEMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Ionut Barbu, dupa consultari cu mediul asociativ din sectorul agricol, a comunicat Comisiei Europene aplicarea derogarii pentru Romania de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, astfel:

Citeşte mai departe...

21 Martie 2024 – termenul limita pentru cererile de ajutor de 100 euro/cap la bovine de carne si bubaline

21 Martie 2024  termenul limita al cererilor de ajutor pentru bovine de carne si bubalineAPIA reaminteste potentialilor beneficiari ca pana la data de 21.03.2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovinelor de carne si al bubalinelor, pentru pierderile aferente perioadei 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeşte mai departe...

Progresul agriculturii digitale in Romania cu ajutorul stiintei Inteligentei Artificiale

Progresul agriculturii digitale in Romania cu ajutorul stiintei Inteligentei ArtificialeFactori precum schimbarile climatice, cresterea populatiei si preocuparile legate de securitatea alimentara conduc industria agricola sa caute abordari inovatoare pentru a proteja si imbunatati productivitatea culturilor. Datorita acestor conditii actuale, agricultura moderna castiga teren prin integrarea sinergiei dintre inteligenta artificiala (IA) si sectorul agricol.

Citeşte mai departe...

Finantare acum, decontare ulterioara prin APIA

First Bank - credit punte APIA pentru subventiile agricoleFirst Bank este alaturi de fermierii romani, cu cea mai facila modalitate de finantare: credite punte in baza adeverintei APIA, rapid si cu inscriere online!

Citeşte mai departe...

Au fost depuse 1342 proiecte de finantare pentru schema ENERGIE in sectorul agroalimentar

Inchidere sesiune schema ENERGIE agroAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta inchiderea sesiunii de depunere a solicitarilor de finantare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Citeşte mai departe...

Plafonul alocat Ajutoarelor Nationale Tranzitorii [vegetal si zootehnic]

Plafonul alocat Ajutoarelor Nationale Tranzitorii vegetal si zootehnicIn sedinta Guvernului din data de 16 februarie 2024 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2023.

Citeşte mai departe...

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Calendar depunere proiecte fonduri euronene nerambursabile agricultura si dezvoltare rurala 2024Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020.

Citeşte mai departe...

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Au fost publicate rapoarte de selectie aferente DR 30Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Citeşte mai departe...

Reactia FAPPR la masurile recente anuntate de guvern in sprijinul fermierilor

Reactia FAPPR la masurile recente anuntate de guvern in sprijinul fermierilorForumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR), structura federativa a fermierilor si procesatorilor agricoli din Romania, considera ca o serie dintre masurile anuntate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca solutii la criza din agricultura nu pot fi puse in practica sau necesita imbunatatiri majore, dupa cum se arata in cele ce urmeaza:

Citeşte mai departe...

CE a decis sa ofere fermierilor dreptul sa opteze pentru modul in care sa gestioneze conditiile GAEC 8

Comisia Europeana a decis sa aplice o derogare de la standardul GAEC 8Derogarea decisa de Comisia Europeana suspenda obligativitatea fermelor de a lasa 4% din suprafata de teren detinuta drept zona neproductiva si da fermierilor dreptul sa opteze pentru modul in care vor actiona asupra suprafetei respective, intre: Infiintarea unei culturi intermediare/ secundare, dupa recoltarea culturii principale; Infiintarea unei culturi fixatoare de azot; Asigurarea unei zone neproductive.

Citeşte mai departe...

Peste 403 milioane lei au fost platite fermierilor de catre APIA (Campania 2023)

APIA - Plati de peste 403 milioane lei efectuate pentru Campania 2023APIA informeaza ca astazi, 13.02.2024, a efectuat plati pentru anul de cerere 2023 in suma totala de 403,124,402.23 lei, astfel: 63,685,988.61 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru un numar de 1.581 fermieri; 335,444,300.18 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru un numar de 71.561 fermieri; 66,535,729.32 lei cofinantare de la Bugetul National (BN1) pentru un numar de 71.565 fermieri; 1,144,372.73 lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI) pentru un numar de 284 fermieri.

Citeşte mai departe...

Se depun cererile pentru ajutorul destinat crescatorilor de bovine de carne, bubaline, pasari si porcine

Se depun cererile pentru ajutorul destinat crescatorilor de bovine de carne bubaline pasari si porcineAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca primeste cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovinelor de carne, bubalinelor, suin si avicol in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeşte mai departe...

S-a aprobat ajutorul de stat „Creditul Fermierului”

S-a aprobat ajutorul de stat Creditul FermieruluiIn sedinta Guvernului din 08 februarie 2024 a fost adoptata Ordonanta de urgenta privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, prin care MADR acorda un ajutor de stat, sub forma de grant, care acopera componenta de dobanda, reprezentand partea de ROBOR la 3 luni, acordata pe o perioada de maximum 60 luni, fara a depasi cuantumul nominal stabilit prin acordul de finantare, dar nu mai mult de echivalentul in lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Citeşte mai departe...

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Fonduri epuizate pentru procesare ferme de bovine ovine-caprine si pasari de curteAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Citeşte mai departe...

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Interes major pentru investitiile in procesare - Solicitari de finantare din fonduri europene de peste 1 miliardFondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada.

Citeşte mai departe...

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>