Targul de lasatu’ secului – produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADR

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui in perioada 15-19 noiembrie 2023, in curtea institutiei, „Targul de lasatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezinta o oportunitate pentru producatorii si procesatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienta si modul de preparare al produselor.


„Imi doresc ca prin acest tip de evenimente sa promovam producatorii si fermierii romani care depun eforturi pentru a depasi cu bine provocarile din aceasta perioada si a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii romanesti sta in masurile de sprijin, programele guvernamentale si in mainile harnice ale fermierilor si procesatorilor nostri! Fermierii si producatorii romani sunt recunoscuti pentru priceperea, puterea de munca si traditia de a produce alimente gustoase, sanatoase si de calitate! Sa le aratam fermierilor respectul nostru fata de munca lor, cumparand din Romania si sa mancam romaneste!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionut BARBU.

Vizitatorii sunt asteptati cu o gama variata de produse inregistrate pe scheme de calitate nationale si sisteme de calitate europene, produse atestate traditional, produse care au dobandit dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”, produse cu denumire protejata, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, peste, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, miere, dulceturi.

Cresterea consumului de produse romanesti este o prioritate pentru MADR si se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare romanesti si prin valorificarea traditiilor gastronomice si culinare autohtone, precum si a obiceiurilor si mestesugurilor locale. Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producatori si artizani locali din regiunea de nord vest si centru a Romaniei. Asociatia „Produs de Cluj” promoveaza, prin intermediul targurilor nationale si internationale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici intreprinzatori locali, obtinute din materie prima provenita din microfermele proprii si de la fermieri din zona, punand in valoare brandurile regionale si nu numai.

La acest eveniment se vor regasi peste 40 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Botosani, Brasov, Mures, Salaj, Ilfov si Bucuresti si aproximativ 50 de produse cu mentiune de calitate facultativa „produs montan” din cele peste 3.800 de produse inregistrate in Registrul National al Produselor Montane din judetele Cluj, Covasna, Ilfov si Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicatie Geografica Protejata si Telemeaua de Sibiu, doua produse recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la targ, acestea reprezentand branduri renumite ale Romaniei. Totodata, din regiunea Ardealului vor fi prezenti mesteri artizani care vor expune costume populare si papusi artizanale imbracate in port traditional romanesc, dar si producatori de cosmetice bio, lavanda si produse din lavanda, cat si decoratiuni de sezon.

 

Produse traditionale din regiuni geografice:

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la evenimentul „Targul de lasatu՝ secului”:

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria patiserie si panificatie, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere si gutui. Astfel:

  • din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional, precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti, dar si alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gama variata de vinuri.
  • din Suceava, marca „Gustul de Altadata” va oferi vizitatorilor produse de panificatie si patiserie, prajituri, placinte si cozonaci.


Regiunea Oltenia va fi reprezentata de un producator de legume din comuna Vadastrita care va expune legume de sezon: varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.

Din Banat, judetul Caras-Severin va fi prezent un producator cu o varietate de produse procesate din legume si fructe.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din carne sub marca „Gusturi Mestesugite”: muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc si alte preparate din carne.

Din Ardeal:

  • Produse atestate traditional din localitatea Simleul Silvaniei, judetul Salaj, sub denumirea „CORDIS”: carnaciori picanti afumati, carnati de casa afumati, pecie lunga, pestisor afumat, clisa afumata, sunca afumata, piept afumat, costita afumata, pecie afumata si alte preparate din carne
  • Din judetul Mures, comuna Albesti: produse traditionale ca pita de casa cu cartofi, chec de casa, colac cu nuca, dar si alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
  • Din Brasov, Fundata vor fi aduse preparate din carne si lapte, atestate traditional ale Fermei Istrate: telemea de vaca , branza de burduf, cascaval, telemea de oaie, cas, urda, branza de burduf in coaja de brad, slanina afumata, pastrama de porc, pastrama de berbecut, carnati de porc si vitel, carnati de oaie si vitel, pastrama de vitel.
  • Din judetul Sibiu vor fi prezenti trei producatori: din comuna Sura Mare va fi adusa o gama variata de mezeluri si produse autentice locale, iar din localitatile Sacel si Saliste, vor fi expuse produse apicole si preparate din lapte
  • Din Maramures, localitatea Baia Mare, producatorul va prezenta produse locale si povestea taieteilor de casa si a altor produse fainoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulceturi, zacusti si sosuri pentru paste.
  • Ferma Barsan din judetul Alba va veni la targ cu produse din lapte.
  • Judetul Covasna va fi reprezentat la targ de macelaria Kovacs din Sfantu Gheorghe, cu produse locale din carne si branza maturata marca Arkase.
  • Din Turda, judetul Cluj, vom regasi produsele familiei Tudor, precum: cascaval, branzeturi maturate, cas si branza de burduf din lapte de oaie.
  • Din orasul Blaj, judetul Alba, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj va aduce o colectie de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Tarnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.


Din Muntenia:

  • Judetul Arges: pe langa „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alatura o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca, conserve din fructe si legume;
  • Producatori din judetul Giurgiu, comuna Stanesti vor aduce legume proaspete de sezon;
  • Vizitatorii isi vor putea face provizii de ceapa si usturoi din judetul Buzau.


Nu in ultimul rand, la targ se vor regasi produse inregistrate in Registrul National al Produselor Montane (RNPM), din judetele Cluj, Covasna, Ilfov si Prahova din categoriile peste, produse din lapte, miere si produse ale stupului si fructe procesate.

Targul de lasatu” secului va fi deschis in perioada 15-19 noiembrie 2023, intre orele 9-19.

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la MADR

  

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale. O acciză ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marjereduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Rapita

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>