Targul de lasatu’ secului – produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADR

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui in perioada 15-19 noiembrie 2023, in curtea institutiei, „Targul de lasatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezinta o oportunitate pentru producatorii si procesatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienta si modul de preparare al produselor.


„Imi doresc ca prin acest tip de evenimente sa promovam producatorii si fermierii romani care depun eforturi pentru a depasi cu bine provocarile din aceasta perioada si a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii romanesti sta in masurile de sprijin, programele guvernamentale si in mainile harnice ale fermierilor si procesatorilor nostri! Fermierii si producatorii romani sunt recunoscuti pentru priceperea, puterea de munca si traditia de a produce alimente gustoase, sanatoase si de calitate! Sa le aratam fermierilor respectul nostru fata de munca lor, cumparand din Romania si sa mancam romaneste!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionut BARBU.

Vizitatorii sunt asteptati cu o gama variata de produse inregistrate pe scheme de calitate nationale si sisteme de calitate europene, produse atestate traditional, produse care au dobandit dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa „produs montan”, produse cu denumire protejata, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, peste, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, miere, dulceturi.

Cresterea consumului de produse romanesti este o prioritate pentru MADR si se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare romanesti si prin valorificarea traditiilor gastronomice si culinare autohtone, precum si a obiceiurilor si mestesugurilor locale. Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producatori si artizani locali din regiunea de nord vest si centru a Romaniei. Asociatia „Produs de Cluj” promoveaza, prin intermediul targurilor nationale si internationale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici intreprinzatori locali, obtinute din materie prima provenita din microfermele proprii si de la fermieri din zona, punand in valoare brandurile regionale si nu numai.

La acest eveniment se vor regasi peste 40 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Botosani, Brasov, Mures, Salaj, Ilfov si Bucuresti si aproximativ 50 de produse cu mentiune de calitate facultativa „produs montan” din cele peste 3.800 de produse inregistrate in Registrul National al Produselor Montane din judetele Cluj, Covasna, Ilfov si Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicatie Geografica Protejata si Telemeaua de Sibiu, doua produse recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la targ, acestea reprezentand branduri renumite ale Romaniei. Totodata, din regiunea Ardealului vor fi prezenti mesteri artizani care vor expune costume populare si papusi artizanale imbracate in port traditional romanesc, dar si producatori de cosmetice bio, lavanda si produse din lavanda, cat si decoratiuni de sezon.

 

Produse traditionale din regiuni geografice:

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la evenimentul „Targul de lasatu՝ secului”:

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria patiserie si panificatie, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere si gutui. Astfel:

  • din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional, precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti, dar si alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gama variata de vinuri.
  • din Suceava, marca „Gustul de Altadata” va oferi vizitatorilor produse de panificatie si patiserie, prajituri, placinte si cozonaci.


Regiunea Oltenia va fi reprezentata de un producator de legume din comuna Vadastrita care va expune legume de sezon: varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.

Din Banat, judetul Caras-Severin va fi prezent un producator cu o varietate de produse procesate din legume si fructe.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din carne sub marca „Gusturi Mestesugite”: muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc si alte preparate din carne.

Din Ardeal:

  • Produse atestate traditional din localitatea Simleul Silvaniei, judetul Salaj, sub denumirea „CORDIS”: carnaciori picanti afumati, carnati de casa afumati, pecie lunga, pestisor afumat, clisa afumata, sunca afumata, piept afumat, costita afumata, pecie afumata si alte preparate din carne
  • Din judetul Mures, comuna Albesti: produse traditionale ca pita de casa cu cartofi, chec de casa, colac cu nuca, dar si alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
  • Din Brasov, Fundata vor fi aduse preparate din carne si lapte, atestate traditional ale Fermei Istrate: telemea de vaca , branza de burduf, cascaval, telemea de oaie, cas, urda, branza de burduf in coaja de brad, slanina afumata, pastrama de porc, pastrama de berbecut, carnati de porc si vitel, carnati de oaie si vitel, pastrama de vitel.
  • Din judetul Sibiu vor fi prezenti trei producatori: din comuna Sura Mare va fi adusa o gama variata de mezeluri si produse autentice locale, iar din localitatile Sacel si Saliste, vor fi expuse produse apicole si preparate din lapte
  • Din Maramures, localitatea Baia Mare, producatorul va prezenta produse locale si povestea taieteilor de casa si a altor produse fainoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulceturi, zacusti si sosuri pentru paste.
  • Ferma Barsan din judetul Alba va veni la targ cu produse din lapte.
  • Judetul Covasna va fi reprezentat la targ de macelaria Kovacs din Sfantu Gheorghe, cu produse locale din carne si branza maturata marca Arkase.
  • Din Turda, judetul Cluj, vom regasi produsele familiei Tudor, precum: cascaval, branzeturi maturate, cas si branza de burduf din lapte de oaie.
  • Din orasul Blaj, judetul Alba, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj va aduce o colectie de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Tarnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.


Din Muntenia:

  • Judetul Arges: pe langa „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alatura o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca, conserve din fructe si legume;
  • Producatori din judetul Giurgiu, comuna Stanesti vor aduce legume proaspete de sezon;
  • Vizitatorii isi vor putea face provizii de ceapa si usturoi din judetul Buzau.


Nu in ultimul rand, la targ se vor regasi produse inregistrate in Registrul National al Produselor Montane (RNPM), din judetele Cluj, Covasna, Ilfov si Prahova din categoriile peste, produse din lapte, miere si produse ale stupului si fructe procesate.

Targul de lasatu” secului va fi deschis in perioada 15-19 noiembrie 2023, intre orele 9-19.

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la MADR

  

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>