Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fermier, organizata de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, Bucuresti.
Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”.
Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat.
In peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.
Daca cunoastem partile roditoare ale soiurilor, caracteristicile de formare a acestora precum si urmarile taierii, putem realiza in siguranta taierile la pomii fructiferi pentru mentinerea cat mai lunga a perioadei de rodire. In continuare va prezentam regulile principale ale taierilor in stadiul de rodire.
Dupa 24 de ani de la ultimele plantari de pomi fructiferi in fosta Livada Palocsay, acum denumita Statiunea de Cercetari Horticole (SCH) si aflata in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, inginerii au infiintat o plantatie de ciresi si pruni, pe o suprafata de 3.5 hectare.
Din cauza modificarilor climatice din ultimii ani, creste si pericolul atacurilor de daunatori in livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare si puricii sunt din ce in ce mai multi. Solutia pentru toti acesti daunatori vine de la compania Corteva Agriscience, noul insecticid DELEGATE™ pe baza de spinetoram, cu aplicare dupa inflorit, la doza de 0.3 kg/ha.
In perioada 9-10 iunie, la Istrita – judetul Buzau a avut loc Sarbatoarea Ciresului. Statiunea Istrita, situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Buzau si apartinand administrativ de USAMV Bucuresti, este considerata “batrana doamna” a pomiculturii romanesti cu o traditie de peste 125 de ani in promovarea elementelor de noutate privind patrimoniul genetic si tehnologic romanesc dar si strain.
Nucul este atacat de numeroase boli si daunatori: Bacterioza nucului (Xanthomonas pv. Juglandis), Antracnoza nucului (Gnomonia leptostyla), Cancerul bacterian (Pseudomonas syringae), Boala cernelii (Phytopthora cinnamomii) si daunatorii Paduchii de frunza (Aphis juglandis, Aphis juglandicola), Molia nucului (Gracilaria roscipenella), Acarianul frunzelor de nuc (Eriophyes tristriatus).
Pomicultura se afla permanent in atentia companiei Bayer, inovatiile din ultimele sezoane (Luna Experience® si Movento®), dar si cele ce vor urma, intarind preocuparea noastra pentru aceasta ramura importanta a horticulturii. Dincolo de utilizarile produselor conform etichetei, recomandarile noastre sunt insotite si de informatii specifice privind succesiunea produselor in schema de tratamente, compatibilitatea, factorii limitativi sau, din contra, cei ce cresc eficacitatea produselor aplicate.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, recomanda pentru acesta perioada efectuarea de tratamente fitosanitare in pomicultura, care sunt esentiale pentru o livada plina cu pomi sanatosi si roditori. Fara o ingrijire corespunzatoare, soarta pomilor fructiferi devine paguboasa pentru pomicultor.
Altoirea este procesul prin care se unesc doua sau mai multe plante diferite, pentru a creste ca o singura planta. Altoirea se realizeaza din diverse motive, precum: obtinerea unui soi nou, obtinerea unor seminte noi, precum si pentru a asigura ca radacina pomului se adapteaza solului sau conditiilor climatice. Aproape toate soiurile de pomi fructiferi pot fi altoite, avand ca rezultat o productie de fructe sanatoase, mari si suculente.
Conditiile meteorologice din acest an din Europa au avut un impact foarte clar asupra pietei. Mai putine mere au fost recoltate datorita inghetului, grindinei si pagubelor produse de caldura. In plus, calibrele merelor au fost mai mari, ceea ce a dus la o lipsa a dimensiunilor mai mici. Cu exceptia Portugaliei, toate tarile inregistreaza productii de mere sub media mondiala. S-au recoltat aproximativ 9,2 milioane de tone, cu 2 milioane de tone mai putin decat anul trecut, aceasta fiind cea mai mica productie european de mere, din 2007.
Hanners Jumbo este unul dintre cele mai mari soiuri de mere cultivate in prezent si a fost realizat la inceputul anilor 1970 in Hood River, Oregon (SUA), de catre Daniel A. Hanners. Marul poate ajunge pana la greutatea de trei kilograme!
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli si daunatori foarte periculosi, care pot aduce mari pagube la speciile pomicole samburoase (prun, cires, visin) si in plantatiile de semintoase (mar, par, gutui).
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes sporit pentru depistarea la timp si eliminarea eventualelor neconformitati legate de depasiri ale reziduurilor de pesticide din fructe si legume, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului.
Fructul exotic Pili are un gust sarat, dulceag si acrisor, iar samburele acestuia are consistenta si aroma semintei de dovleac. Cracking Monkey este o marca alimentara cu sediul in Filipine care cultiva, recolteaza si vinde intr-un mod foarte original nucile Pili in coaja.
La prun este indicata in aceasta perioada aplicarea a doua tratamente. Primul tratament se va realiza la scuturarea a 10 – 15% din petale pentru combaterea moniliozei, ciuruirii frunzelor, rapanului, patarii rosii a frunzelor, hurlupilor, viespilor cu fierastrau (Hoplocampa minuta si Hoplocampa flava), afidelor, insectelor defoliatoare, gargaritei mugurilor (Sciaphobus squalidus).
In plantatiile de Mar, Par si Gutui se recomanda executarea unui tratament cu caracter preventiv impotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), a Rapanului merilor si perilor (Venturia ssp.), a Moniliozei gutuiului (Monilinia linhartiana) si a Fainarii marului (Podosphaera leucotricha), in perioada cuprinsa de la infrunzitul mugurilor de rod (fenofaza urechiuse), pana la infoierea corolei (prima floare).
In aceasta perioada se recomanda realizarea urmatoarelor tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor in plantatiile de mar, par, prun, cires si visin.
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
25-01-2024 Struguri / vita de vie
Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>