REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup a gestionat peste 20 la suta din totalul proiectelor depuse in prima sesiune a programului InvestALIMREI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).


Derulată între 27 octombrie - 27 decembrie 2023, sesiunea 1 a programului de finanțare „InvestALIM” a pus la dispoziția potențialilor beneficiari circa 150 milioane euro pentru investiții, unde companii specializate în domeniul alimentar au putut aplica pentru sprijin nerambursabil în derularea investițiilor planificate. 

Pe parcursul lunii septembrie, AFIR a publicat lista actualizată a solicitanților eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii - opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totală a investițiilor depășind pragul de 1,2 miliarde RON. 

Mai mult, din totalul celor peste 1,2 miliarde RON cât reprezintă proiectele de investiții ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane RON (150 mil. EUR) reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate. 

Clienții REI sunt companii specializate în industria alimentară, în sectoare precum producția de panificație, procesarea cărnii, a laptelui sau a trestiei de zahăr. 

Valoarea totală a investițiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanțare se ridică la peste 4 miliarde RON (peste 800 mil. EUR), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde RON (peste 450 mil. EUR).

Deși inițial autoritățile au anunțat acest program de finanțare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an - timp de trei sesiuni distincte, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanțare a tuturor companiilor declarate câștigătoare, urmând ca acestora să li se emită acorduri de finanțare în 2025 și 2026.

Felicităm pe această cale și Ministerul Agriculturii pentru inițiativa și deschiderea de a finanța în mod susținut industria de prelucrare din România, atât prin programul InvestALIM, cât și pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanța comercială”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.

 

REI Grup a gestionat peste 20 la suta din totalul proiectelor InvestALIM - Roxana Mircea - Managing Partner REI Grup

 

Schema de ajutor de stat „InvestALIM” are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investițiilor cu impact major în economie.

Activitățile eligibile pentru care se va acorda finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat „InvestALIM” sunt:

    • prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre;
    • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre);
    • prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
    • prelucrarea şi conservarea cartofilor;
    • fabricarea sucurilor de fructe și legume;
    • prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor;
    • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor;
    • fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;
    • fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie;
    • fabricarea zahărului.

 

REI Grup: Finanțări cuprinse între 50.000 euro și peste 57 milioane euro, în ultimul trimestru al acestui an

Fonduri nerambursabile ce totalizează circa 1,5 miliarde euro au la dispoziție companiile pe finalul acestui an, arată o analiză REI Grup.

În ultimul trimestru al acestui an, avem disponibile axe de finanțare ce pun la dispoziția companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) și 57,75 milioane euro (HG 702 - Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).

Start-up Nation acordă granturi de 50.000 euro antreprenorilor la început de drum. Pentru a depune cu succes proiectul este esențială înscrierea la cursurile de antreprenoriat întâi și abia apoi înființarea companiilor, în timp ce antreprenorii care dețin deja companii sunt depunctați cu 10 puncte.

Pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie să creeze două noi locuri de muncă, să solicite fonduri în domenii în care România este deficitară - soldul să fie negativ în bălanța comercială, ca de exemplu producție panificație, prăjituri, patiserie, săli de fitness, cluburi sportive, activități foto-video, grădinițe, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.

Sunt eligibili să beneficieze de cursuri atât tinerii 18-30 ani (pilonul 1 - ce dispune de o alocare de 300 milioane euro), cât și 30-35 sau peste 35 ani-defavorizați, întorși din Diaspora (pilonul 2 - cu o alocare de circa 150 milioane euro).

Fonduri pentru energie regenerabilă:

    • Autoconsum (Fondul pentru Modernizare) - Ministerul Energiei va redeschide în luna octombrie sesiunea, cu o alocare de circa 300 milioane euro, pentru fabrici și alte entități care să instaleze panouri fotovoltaice strict raportat la propriul consum, în vederea creșterii eficienței energetice;
    • Ministerul Agriculturii va redeschide în luna noiembrie a două sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii și industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridică la 150 milioane euro;
    • Electric-Up  (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care  acordă granturi de 150.000 euro companiilor care doresc să instaleze maximum 200 kw, stații de reîncărcare, baterii de stocare. Alocarea totală pe această sesiune se va ridica la circa 90 de milioane euro.
    • Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)alocare de 150 milione euro - este o altă schemă aprobată deja, destinată parcurilor fotovoltaice care sunt deja în execuție și care vor putea avea process verbal de punere în funcțiune maxim în T2 2025.

 

DR 16 – „Invesiții în sectorul legume și/sau cartofi”alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziție simplă și 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcții - hala de depozitare, procesare etc;

DR 23 – „Investiții pentru procesarea și marketingul produselor Agricole în vederea obținerii unor produse alimentare, altele decât cele prevăzute în Anexă 1  a Tratatului de funcționare a Uniunii Europene - alocare de circa 150 milioane euro,  maxim 65% finanțare nerambursabilă, maxim 10 milioane euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificației și 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activității;

Sunt punctate suplimentar activitățile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficiență energetică, adoptarea soluțiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuri de producători. Pentru DR 16 și DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide în noiembrie-decembrie, motiv pentru care invităm potențialii clienți să demareze procesul de selectare consultanță și proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garanția contractuală a unor proiecte implementate fără corecții financiare”, a adăugat Roxana Mircea.

 

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNAȚIONAL CONSULTING și TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Potrivit datelor din 2023, REI se situează în topul companiilor de consultanță din România, specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat.

Echipa REI numără în prezent peste 80 de consultanți specializați, în 8 birouri la nivel național, cu o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional.

REI a reușit cu succes atragerea finanțării pentru peste 1.500 de clienți la nivel național, cu peste 1.000 de proiecte implementate și o rată de succes – lider în domeniu – de 99%.

Cu o experiență de peste 10 ani, specialiștii REI se adaptează ușor cerințelor pieței, cunoscând foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile și identifica oportunitățile de obținere de finanțări din surse interne și externe. Aceștia gestionează eficient activitățile proiectelor, relația cu autoritățile publice și pe cea cu companiile private, atât companii multinaționale, cât și companii antreprenoriale românești. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.

 

Noutati

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>