In Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.
Alimentatia publica reprezinta o ramura a comertului care are ca scop productia si distributia de mancare si bauturi, respectiv pregatirea preparatelor culinare si a produselor de cofetarie-patiserie, distributia lor si a altor produse alimentare precum si crearea unei ambiante favorabile pentru consumul produselor in cadrul unitatiilor de profil. In activitatea de alimentatie publica se incadreaza restaurantele, pensiunile, cantinele si alte unitati de alimentatie publica (cofetarii, patiserii, pizzerii, fast-food-uri) unitati in care se prepara si se servesc sau se comercializeaza alimente.
Pentru comercializarea produselor alimentare specifice Sarbatorilor Pascale trebuie respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea sesiunii de primire a proiectelor de investitii in procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submasurii 4.2 din cadrul PNDR 2020, in perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 – 30 iunie 2019, ora 16:00.
Lidl aduce pe rafturile magazinelor, pentru al doilea an consecutiv, un produs realizat dupa reteta unui client, sub brandul Camara Noastra. Dupa ce anul trecut retailerul a lansat Pelteaua de gutui a Eugeniei, de luni, Ratavita doamnei Adriana, o inedita placinta cu nuci si miere, va fi disponibila in timpul Saptamanii Romanesti, in magazinele Lidl. Totodata, castigatoarea campaniei prin care Lidl a identificat si adus pe rafturile sale un nou produs autentic romanesc a fost premiata cu 10.000 de euro si cu un tur culinar al Romaniei.
Cea de-a X-a editie a expozitiei GastroPan va avea loc in perioada 19-22 aprilie la Targu Mures. Dincolo de tehnologiile prezentate de expozantii romani si straini, vizitatorii vor fi atrasi de Concursurile GastroPan, la care vor concura sute de bucatari, brutari si cofetari reprezentand cele mai bune afaceri de profil din tara. Desfasurate pe 9 categorii grupate in 3 sectiuni competitionale – Panificatie-Patiserie, Cofetarie si Gastronomie , competitiile urmaresc identificarea talentelor, promovarea afacerilor si premierea celor mai bune produse ale momentului.
Guvernul a adoptat astazi, printr-o Hotarare, modul de aplicare si de finantare a Programului pentru scoli al Romaniei, in perioada 2017-2023. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este autoritatea nationala competenta pentru implementarea, controlul si acordarea de ajutoare financiare. Pentru anul scolar 2017-2018 sunt prevazute 377,08 milioane lei pentru acordarea gratuita de fructe /legume, lapte /produse lactate, produse de panificatie, vizite in ferme si zile tematice. Plata ajutorului financiar din FEGA se va face de catre APIA in termen de trei luni de la depunerea cererilor de plata.
Asociatia Nationala de Protectia Consumatorilor face o serie de precizari cu privire la vanzarea cu amanuntul in vrac a produselor alimentare (paine, produse de panificatie / patiserie, carne, peste, etc), respectiv:
Expozitia GastroPan si-a reconfirmat pozitia de expozitie-lider in industria de panificatie, cofetarie, gelaterie, ciocolaterie, morarit, cafea si alimentatie publica. In perioada 23-25 martie Sibiul a gazduit editia a noua a celui mai important eveniment de profil. Expozitia a atras 21.575 de vizitatori, specialisti din domeniul panificatiei, cofetariei si HoReCa, care au experimentat solutiile variate prezentate la standurile celor 133 de expozanti din 24 de tari, pe o suprafata expozitionala de 7000 mp.
Sezonul de Craciun va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru producatorii de cozonaci din Romania, afacerile cu acest produs urmand sa ridice cifra de afaceri anuala a acestor firme peste nivelul de 1,5 miliarde de lei, arata o analiza realizata de KeysFin. Potrivit datelor KeysFin, pe piata romaneasca activeaza peste 50 de companii producatoare de cozonaci, cele mai multe fiind infiintate in 1994 (12). Cele mai vechi sase firme din domeniu apar in statistici inca din 1991.
Solicitantii interesati sa obtina finantare europeana nerambursabila prin intermediul Schemei de ajutor de stat GBER, ce vizeaza obtinerea de diferite produse printre care cele de panificatie, patiserie, inghetata sau bere, pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pentru „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole”, aferenta Submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole.”
Cea mai mare expozitie autohtona de panificatie, cofetarie si HoReCa revine cu o gama extinsa de solutii si tehnologii pentru afacerile din domeniu, dar si cu numeroase programe, concursuri si demonstratii pentru toate gusturile. Ce atractii va asteatpta in perioada 7-9 aprilie 2016 la Targu Mures?
Incepand din 3 decembrie, kurtoskalacs-ul, celebrul cozonac secuiesc, imbogateste lista valorilor maghiare cu importanta nationala deosebita. Acum un an si jumatate, Comisia Internationala de Specialitate a Kurtoskalacs-ului a propus comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungariei, includerea a cozonacului traditional secuiesc in lista produselor hungaricum.
''Pastel de Chaves”, IGP, este un produs de patiserie in forma de semiluna, facut din coca de foietaj fin, umpluta cu un amestec pe baza de carne de vitel tocata.
Focaccia di Recco col formaggio IGP, este un produs de patiserie din Italia, inregistrat la UE, incepand din luna ianuarie 2015.
La restaurantele din Timisoara sau prin imprejurimi sa observe, la capitolul "desert" al meniului, asa numitele "Clatite banatene" sau "Clatite ca la Ana-Lugojana".
A saptea editie a celui mai important targ autohton ce expune echipamente, materii prime, solutii, si tehnologii de panificatie, cofetarie, gelaterie, ciocolaterie, cafea si alimentatie publica se va desfasura in perioada 19-21 martie 2015 la Targu Mures.
Targ International dedicat Industriei Alimentare. BAF - Baltic Food & Beverage, Lituania - alternativa targurilor de profil din Ucraina si Rusia, un targ cu multe oportunitati si costuri reduse pentru firmele romanesti.
Invitam companiile din Romania cu activitate in Industria Alimentara sa participe la targului international BAF Baltic Food & Beverage, Lituania.
Sunt fortele din spatele afacerii noastre. Au dat tonul schimbarilor din piata. Tendintele inspira si se schimba constant in acelasi ritm cu asteptarile clientilor. In cursul pregatirii pentru urmatoarea expozitie, Europain & Intersuc a analizat provocarile majore cu care se confrunta sectorul si a produs prognoze specifice pentru prezent si viitor.
Evenimentul va asteapta cu oferte variate de produse finite, ingrediente, ustensile, echipamente, dotari pentru brutarii, patiserii, cofetarii si bucatarii profesionale, dar si cu campanii de degustari, demonstratii si concursuri.
Editia a sasea a celui mai important eveniment autohton ce prezinta solutii si tehnologii pentru sectoarele de panificatie, cofetarie, gelaterie, ciocolaterie, cafea si alimentatie publica se va desfasura la Brasov Business Park, in perioada 4-6 aprilie 2014.
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in parteneriat cu Asociatia Nationala de Gastronomie Romania vor organiza premiera expozitionala Gastrofest, care se va desfasura in perioada 23 - 25 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara.
Sectiunile: panificatie si patiserie; cofetarie; gastronomie.
Bulgarii sarbatoresc Ajunul Anului Nou cu multa mancare si bautura. Ei pun o moneda sau ravase norocoase in painea de casa sau in banitsa - un produs de patiserie tipic bulgar care vor fi servite in noaptea dintre ani.
Pensionarii din Arad au organizat la Chisinau Cris, a doua editie a festivalui Gogosilor, duminica 4 septembrie 2011.
„Cornish Pasty” (IGP), produs in Marea Britanie, este un pateu savuros in forma literei „D” care este umplut cu carne de vita, legume si condimente.
Din 10 iulie - sambata si duminica, de la ora 16:00
Lucuta Petru este patronul patiseriei din Macea. Anul acesta a fost prezent la mai toate targurile de produse traditionale organizate in judetul Arad, inclusiv la Festivalul Paradaicilor de la Macea.
Unele produse traditionale, cunoscute si apreciate de o larga categorie de consumatori, pot da nastere unor afaceri de succes, mai ales cand producerea si comercializarea lor se face sub un nume cunoscut, care poate fi obtinut printr-un contract de franciza.
Produsul traditional „Mazapan de Toledo" (IGP) din Republica Spania, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Produsul traditional „SKALICKY TRDELNIK (IGP) din Republica Slovacia, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1116/2008 din 11 noiembrie 2008 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, respectiv KAINUUN RONTTONEN (IGP).
Preparatele culinare ale slovacilor din oraşul arădean Nadlac pot concura, la orice oră, cu bucatele europene. Slovacii din Nădlac păstrează şi acum reţetele după care găteau strămoşii lor, reuşind astfel să-şi delecteze oaspeţii cu bucate pe cât de vechi pe atât de atractive.
.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>