În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.
Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, cu omologul sau din Regatul Marocului.
MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul rezultat in urma spalarii lanii.
Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni.
In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces.
Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila.
La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele:
Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi mai multe saptamani dupa fatare.
ANSVSA vine in intampinarea consumatorilor care doresc sa isi achizitioneze carne de miel pentru prepararea bucatelor traditionale si informeaza despre masurile luate pentru a pune la dispozitie mai multe surse de unde se poate achizitiona carne de miel controlata sanitar veterinar, sigura pentru consum.
Cresterea ovinelor reprezinta o traditie multiseculara, fiind activitatea de baza a unui insemnat numar de crescatori de animale, aceasta specie oferind activitati traditionale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lana cu un pronuntat caracter specific local sau regional (branzeturi, specialitati din carne de oaie, articole de imbracaminte, obiecte artizanale, instrumente pentru prelucrarea produselor (ustensile de inventar ale stanii, ateliere de cojocarie, confectionarea palariilor traditionale, ateliere pentru tesaturi, etc).
Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.
O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie implementarea unor masuri specifice in domeniul reproductiei acestei specii, masuri care sa genereze obtinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cat si cresterea numerica a efectivului.
In data de 03.09.2020 a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmarii unui caz singular de infectie cu virusul bluetongue la o ovina (mascul) dintr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Turcesti, comuna Mateesti, judetul Valcea. Focarul a fost notificat la organismele internationale (ADNS si OIE), iar in exploatatia in cauza au fost impuse restrictii privind circulatia animalelor, precum si toate masurile specifice privind controlul bolii.
In Sedinta Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost aprobata o Hotarare prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", in limita alocarilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru masculii din speciile ovine/caprine care intra la reproductie in anul 2020 in cadrul programelor de ameliorare aprobate.
Unele din centrele de colectare lana prezente in tara ofera, pe langa colectarea propriu zisa, si facilitati de balotare, spalare a lanii, procesare (paturi, stofe, termoizolati, etc.) si export. De asemenea, ajutorul de minimis de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii, prevede acordarea unui sprijin de 2 lei/kg lana comercializata catre un centru de colectare sau o unitate de procesare a lanii. La nivelul tarii s-au inregistrat aproximativ 36.000 de beneficiari. Centrele de colectare lana functionale la nivel national sunt urmatoarele:
Ovinele supuse selectiei sunt apreciate dupa fenotipul propriu, origine si descendenta, in functie de obiectivele ameliorarii. Lucrarile de baza in ameliorarea oilor vizeaza selectia pentru productia de lana, selectia pentru productia de carne, selectia pentru productia de lapte si selectia pentru productia de pielicele.
Capra a fost si inca mai este considerata, de unii crescatori, un animal stricator, greu de stapanit. Intr-adevar, in conditiile cresterii fara o supraveghere atenta, caprele pot provoca stricaciuni in plantatii si livezi; totusi, cresterea lor prezinta importanta economica deosebita pentru unele zone, datorita valorii produselor pe care le dau si unor particularitati biologice.
Lasand la o parte numerosele criterii de administrare a hranei, putem afirma ca hrana de baza a caprelor este alcatuita din furaje fibroase 2/4, siloz 1/4, stiuleti de porumb1/4. Periodica in hrana trebuie sa adaugam graminee, orz, ovaz, leguminoase (mazare, tarate). Iarna caprele consuma furajele obisnuite: paie, coceni, pleava si mai ales frunzare, concentrate, sfecla, mazare. Caprele adulte consuma aproximativ 8-10 kg de masa verde pe zi. Obligatoriu in hrana lor trebuie sa adaugam concentrate cum ar fi: ovaz, tarate, turte, mazare.
Pielicelele se obtin de la mieii sacrificati in primele zile dupa nastere cand prezinta buclaj si luciu caracteristic. Pielicelele de calitate superioara se obtin de la rasa KaraKul si de la metisii acesteia cu turcana. Cele obtinute de la rasa Karakul sunt cunoscute si sub denumirea de ''Astrahan''. Principalele tari producatoare de pielicele Karakul sunt Rusia, Africa de vest, Republica sud Africana si Afganistan. Tara noastra este a doua tara producatoare de pielicele din Europa.
Caprele se pot intretine atat in sistem extensiv, cat si in sistem intensiv, in functie de rasa, conditii de hranire, intretinere si de obiectivele urmarite. In cadrul sistemului extensiv, caprele isi procura singure necesarul de hrana pentru existenta si productie. Exploatarea intensiva insa obliga aplicarea sistemului de intretinere in adapost sau combinat, la pasune si adapost, ceea ce presupune asigurarea unor conditii imbunatatite de hranire, ingrijire si adapostire.
Ministerul Agriculturii anunta ca, datorita eforturilor diplomatice si ale Guvernului Romaniei din ultima perioada, a fost deschisa piata de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, in ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania (ANSVSA) si Organizatia Veterinara a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie si ovine in viu catre Iran.
In prezent, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, cresterea ovinelor este orientata din ce in ce mai mult spre productia de carne. Sporirea productiei de carne de oaie si cresterea eficientei economice sunt conditionate, in cea mai mare masura, de intensificarea procesului de productie, care urmareste in final realizarea unui numar mai mare de miei de la efectivul matca.
Deschiderea pietelor externe devine o certitudine intrucat compania Al Mawashi din Kuweit, societate care alimenteaza si piata Emiratelor Arabe Unite, a contractat deja un efectiv de 200.000 capete ovine care urmeaza a fi livrate in cursul anului 2019, din care prima livrare de 70.000 de capete va fi efectuata in luna martie a acestui an.
Datorita particularitatilor biologice specifice, oile valorifica in mod deosebit furajele bogate in celuloza, fapt care explica ponderea acestora in hrana de iarna. Furajele bogate in celuloza asigura 70-75% din volumul ratiei si 60-65% din valorarea ei nutritiva.
Vasta regiune montana cu relief abrupt din sud-estul Spaniei constituie aria de productie a ovinelor din rasa „Segureña” cu o populatie de peste 1,3 milioane de femele adulte. In aceste zone cu clima tipic continentala, cu ierni reci si grele si cu veri calde si uscate, cu importante variatii termice zilnice si cu precipitatii rare si neregulate, oile din rasa „Segureña”, sunt singurele capabile sa traiasca si sa produca in aceste conditii.
Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele, fiind afectate 50-90% dintre animale. In perioada 1 - 2 noiembrie 2018 se desfasoara, in judetul Dolj, un exercitiu de simulare al masurilor in cazul aparitiei unei suspiciuni sau a unui focar de PMR in Romania.
Productiile de carne si lapte de oaie sunt foarte importante in Uniunea Europeana, Romania fiind unul din statele cu cea mai mare productie. Pentru a consolida atractivitatea sectorului ovin, este fundamental sa dezvoltam, intr-un mod sustenabil productivitatea carnii de oaie (numar de miei per oaie mama) si a laptelui de oaie (numarul de oi aflate in catatie din total turma).
Pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea animalelor infectate poate ajunge la 70%. In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare. Cu toate acestea, primul focar de Pesta a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria, in data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare in 28 iunie si 9 iulie.
Cei mai multi crescatori se ghideaza dupa varsta si greutatea corporala. Cel mai bun barometru este greutatea corporala. Pentru a considera ca un animal este pregatit pentru monta, acesta trebuie sa atinga 70% din greutatea adultului. Spre exemplu, chiar daca o femela din rasa Carpatina a implinit varsta de 8-9 luni, daca are o greutate de peste 30 kg, atunci ea poate fi data la monta, chiar daca in mod obisnuit la caprine prima imperechere are loc la 18 luni. Se castiga astfel un an in exploatarea animalului.
Controlul Oficial al Performantelor de productie (COP) este realizat de Asociatii acreditate pentru prestarea acestui serviciu, in baza metodologiei de lucru, aprobata de Registrul Genealogic rasial (RG) si avizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie, conform graficului de control asumat de asociatie. Aprobarea si avizare acestui document confirma respectarea cadrului legal de prestare a acestui serviciu.
Incepand cu data de 07.06.2018, s-a dat startul marcarii prin tatuare, aceasta ca metoda suplimentara de identificare a ovinelor/caprinelor cuprinse in controlul oficial, conform Ordinului nr. 1045/2018 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru modificarea si completarea Normelor de apreciere a ovinelor si caprinelor de reproductie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 22/2006.
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
14-05-2023 Ovine si caprine
Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>
12-04-2023 Ovine si caprine
MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
01-02-2023 Ovine si caprine
Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>
02-10-2022 Ovine si caprine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>
27-01-2022 Ovine si caprine
In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>
28-06-2021 Ovine si caprine
Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>
26-05-2021 Ovine si caprine
La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>
12-04-2021 Ovine si caprine
Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>