In Sedinta Guvernului din 31 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de urgenta ce prelungeste masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o perioada de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a acesteia.
Aproape jumatate (46%) dintre consumatorii din intreaga lume cred ca preturile alimentelor vor continua sa creasca, potrivit sondajului PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023 din luna iunie. Procentul este mai mare fata de editia precedenta, din februarie, cand a fost de 42%. Desi, din cauza cheltuielilor mai mari cu produsele alimentare, consumatorii si-au redus, de la inceputul anului, cheltuielile neesentiale, acum prevad o crestere a acestora in perioada urmatoare.
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Indicele de referinta al preturilor internationale pentru produsele alimentare a scazut in ianuarie, pentru a zecea luna consecutiv, informeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Indicii de pret pentru uleiurile vegetale, lactate si zahar au determinat declinul din ianuarie, in timp ce indicii pentru cereale si carne au ramas in mare parte stabili. Indicele FAO al preturilor la cereale a ramas neschimbat fata de luna decembrie.
Indicele de referinta pentru preturile mondiale la produsele alimentare a fost stabil in octombrie, cresterea preturilor la cereale fiind mai mult decat compensata de scaderea cotatiilor pentru alte produse de baza, a raportat vineri Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Barometrul preturilor la produsele alimentare la nivel mondial a scazut usor in iunie pentru a treia luna consecutiva, informeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Indicele FAO al preturilor la alimente arata o scadere a preturilor la nivel international pentru cereale, uleiurile vegetale si zahar, in timp ce preturile la carne si produsele lactate au crescut.
Ca raspuns la majorarile continue de preturi la materii prime, precum si la servicii si echipamente, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a modificat procedura de lucru pentru a prelungi perioada in care actualizarea preturilor se poate realiza la un interval mult mai mic decat cel prevazut initial.
Preturile mondiale la marfuri alimentare au scazut modest in mai, pentru a doua luna consecutiva, desi cotatiile graului si a carnii de pasare au crescut, a informat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Eurodeputatul Carmen Avram a cerut Comisiei Europene sa justifice de ce nu intervine urgent pentru salvarea sectorului agricol si i-a solicitat sa explice discordanta intre conditiile dure impuse fermierilor, promisiunile pe care Comisia le-a facut si lipsa totala de actiune in criza fara precedent care loveste Europa:
Eurodeputata Carmen Avram, raportor din umbra din partea S&D, in dosarul in care se analizeaza legislatia privind bunastarea animalelor in ferma, a atras atentia ca fermierii europeni trebuie sprijiniti financiar pentru eforturile pe care le fac, pentru a implementa cele mai inalte standarde din lume in materie de bunastare a animalelor. Un astfel de standard nu se poate atinge fara investitii substantiale, spune deputatul european.
Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au scazut pentru a treia luna consecutiv in aprilie, pe fondul pandemiei COVID-19. Preturile la zahar au atins nivelul minim din ultimii 13 ani. De asemenea, s-au inregistrat scaderi considerabile ale preturilor la uleiurile vegetale, lactate si carne. In schimb, indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut doar marginal, intrucat preturile internationale la grau si orez au crescut semnificativ, in timp ce cele la porumb au scazut brusc.
Preturile mondiale la alimente au scazut brusc in martie, determinate mai ales de reducerea cererii de alimente legata de efectele pandemiei COVID-19 si de scaderea preturilor la petrol la nivel mondial, datorate mai ales asteptarilor de incetinire economica, deoarece guvernele implementeaza restrictii concepute sa raspunda la criza din domeniul sanatatii.
Preturile la produsele alimentare au crescut la nivel global in octombrie pentru prima data in cinci luni, deoarece cotatiile internationale pentru zahar si cerealele de consum curent au crescut semnificativ, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Preturile de export au crescut la produsele cheie precum graul, porumbul, zaharul si uleiul de palmier, dar scad la branza, carnea de pasare si uleiul de floarea soarelui.
Comisia Europeana va adopta masurile necesare pentru a introduce o mai mare transparenta printr-o mai buna raportare a preturilor de-a lungul lantului de aprovizionare. Dupa ce a interzis practicile comerciale neloiale si a imbunatatit cooperarea dintre producatori, Comisia a prezentat in luna mai un al treilea element vizand imbunatatirea echitatii prin accelerarea colectarii datelor in lantul de aprovizionare din sectorul carnii, al produselor lactate, al vinului, al cerealelor, al plantelor oleaginoase si proteice, al fructelor si legumelor, al uleiului de masline si al zaharului.
Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au avut o scadere nesemnificativa in luna iulie, generata de scaderea preturilor la unele cereale, lactate si zahar, care a compensat preturile mai mari la carne si uleiuri.
Cererea globala de produse agricole se estimeaza ca va creste cu 15% in urmatorul deceniu, in timp ce cresterea productivitatii agricole va creste usor mai rapid, determinand preturile ajustate la inflatie ale marilor produse agricole sa ramana la aceleasi niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut pentru a cincea luna consecutiv in luna mai, impinse de cresterea preturilor la branzeturi, carne de porc si porumb, in timp ce preturile la zahar, uleiul de palmier si grasimea de vaca scad.
In momentul de fata, nu exista aproape deloc informatii referitoare la piata despre alte piete-cheie din lantul de aprovizionare agroalimentar, adica acelea care functioneaza intre fermieri si consumatori. Aceste informatii asimetrice intre fermieri si ceilalti actori din lantul de aprovizionare cu alimente creeaza un dezavantaj semnificativ pe piata pentru fermieri. CE a propus introducerea unui grad mai ridicat de transparenta in modul in care sunt raportate preturile de-a lungul intregului lant.
In topul cresterii preturilor sunt produsele lactate si carnea in timp ce preturile la cereale au scazut, datorita unor perspective de productie globala record in anul care urmeaza, potrivit estimarilor FAO. Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in aprilie pana la cel mai inalt nivel din ultimul an, cresterea fiind determinata de preturile la carne si la produsele lactate.
Referitor la aparitia in spatiul public a unor informatii cu privire la scumpirea carnii de porc, a celei de pasare si a oualor, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face urmatoarele precizari:
Potrivit legislatiei europene si nationale preturile de piata ale carcaselor de bovine, porcine si ovine precum si ale anumitor categorii de animale vii trebuie centralizate la nivel national, iar clasele pentru inregistrarea preturilor de piata ale carcaselor de bovine se vor inregistra in Rapoartele nationale de preturi. MADR intentioneaza demararea procedurilor legale pentru desemnarea unei entitati, care va fi responsabila cu organizarea, colectarea si gestionarea acestor date.
Jumatate din cantitatea de lapte praf degresat cumparata ca stoc public incepand din 2015 a fost reintrodusa pe piata fara a pune in pericol functionarea acesteia si redresarea sectorului. Ultimul raport al UE privind preturile de pe piata produselor lactate prezinta imbunatatiri atat ale preturilor la lapte, cat si la lapte praf degresat.
Scad preturile de export pentru cereale, lapte, zahar, carne si uleiuri vegetale. Conform datelor FAO, preturile la produsele agroalimentare la nivel global au scazut drastic in luna iulie, pe masura ce preturile pentru grupurile principale de marfuri tranzactionate au inregistrat o scadere semnificativa, in special la produsele lactate si zahar.
Ne apropiem de finalul perioadei de recoltare la orz, rapita si grau. Astfel, fie ca recolta e deja stocata, fie ca e inca in camp, merita sa analizam ce valoare (monetara) are ea acum si cum ne situam fata de anul trecut. In continuare va prezentam o scurta analiza realizata de AgroGo (Bursa online de cereale), referitoare la preturile cerealelor in perioada recoltarii, comparate cu preturile de anul trecut.
Preturile la nivel international pentru produsele alimentare agricole au scazut in iunie pentru prima data de la inceputul anului 2018, intrucat tensiunile din comertul la nivel global au afectat atat pietele alimentare prin scaderea preturilor la cereale si uleiurile vegetale, cat si perspectivele globale de productie.
Incetinirea ritmului cresterii populatiei este de asteptat sa duca la scaderea cererii de alimente. Productia agricola globala creste constant in cazul majoritatii produselor de baza, atingand niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in luna mai, inregistrandu-se o crestere semnificativa a preturilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 176,2 puncte in cursul lunii mai, in crestere cu 1,2% fata de luna aprilie.
Cresterea preturilor mondiale la cereale si produsele lactate a compensat in aflux preturile mai scazute la uleiurile vegetale, ceea ce a determinat cresterea preturilor produselor alimentare la nivel mondial in februarie.
Cresterea preturilor la alimente este un subiect mult discutat in ultimele zile, atat in media cat si in randul producatorilor romani. Marile lanturi de magazine, care fac parte din mari corporatii internationale, au de multe ori practici comerciale indreptate impotriva consumatorului roman. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor.
Preturile globale ale alimentelor s-au temperat in luna octombrie, datorita scaderii preturilor la produsele lactate, ajungand in medie cu 27 la suta mai mici decat maxima inregistrata la inceputul anului 2011. In acelasi timp, productia si stocurile de cereale la nivel mondial se estimeaza ca vor atinge cotatii record in 2018.
Preturile globale ale alimentelor au crescut usor in luna septembrie, deoarece preturile mai ferme la uleiurile vegetale si intr-o masura mai mica cele la produsele lactate au compensat scaderea preturilor la boabele de cereale de uz curent. Preturile la cereale au scazut cu 1,0%, deoarece cotatiile la porumb si grau au scazut in concordanta cu perspectivele puternice de aprovizionare si de recoltare, asteptandu-se o productie mare de cereale la nivel mondial, in special in China, Rusia si SUA.
Indicele FAO pentru preturile alimentelor a crescut pentru a treia luna consecutiv, in iulie, crestere determinata in principal de cotatiile mai mari la cereale, zahar si produsele lactate.
Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare lansat astazi, a inregistrat in medie 175,2 puncte in iunie, in crestere cu 1,4% fata de mai si cu 7,0% fata de anul precedent. Furnizarile globale de cereale raman robuste, iar nivelurile stocurilor au tendinta sa inregistreze noi recorduri.
Cat din pretul platit de consumatori ajunge in buzunarele fermierului? De la ferma la furculita, preturile alimentelor se dezvolta de-a lungul lantului de aprovizionare si implica agricultorii, industria alimentara si comerciantii cu amanuntul. Eurostat a lansat un nou instrument de monitorizare a preturilor la produsele alimentare, afisand evolutia preturilor la produsele agricole, a preturilor de import si a preturilor producatorilor si consumatorilor, defalcate pe categorii de produse si / sau tari.
Prognozele actualizate FAO indica scaderea volumului tranzactiilor si conditii de aprovizionare robuste pentru grau si porumb. Preturile la cereale, produse lactate, zahar si uleiuri vegetale au scazut, singura crestere fiind inregistrata pentru preturile la carne ca raspuns la cererea interna puternica din Uniunea Europeana si vanzarile sporite catre China.
Asociatia Romana a Carnii - ARC informeaza ca incepand cu luna aprilie pretul carnii de porc va creste in medie cu 15%-30%. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015.
Scaderea generala, dupa cinci luni de crestere reflecta o diminuare a preturilor pentru cereale si uleiuri vegetale. Preturile internationale pentru principalele produse alimentare au inregistrat un declin modest in luna iulie, dupa cinci luni consecutive de crestere. Indicele FAO al preturilor la alimente a fost in medie de 161.9 puncte in iulie 2016, alunecand cu 0,8 la suta (1,3 puncte) sub nivelul lunii iunie si cu 1,4 la suta sub nivelul lunii iulie 2015.
Indicele preturilor, publicat astazi de FAO, a inregistrat 163,4 puncte in iunie si este in momentul de fata cu doar un procent sub nivelul atins anul trecut. Cresterea a marcat toate categoriile de produse agroalimentare (cereale, lactate, carne, zahar), cu exceptia uleiurilor vegetale si a fost a cincea luna de crestere consecutiva. Aceasta dinamica a preturilor se datoreaza actualizarii previziunilor FAO asupra cererii si ofertei de cereale pentru sezonul de comercializare 2016/2017.
Cu privire la articolele aparute in mass-media potrivit carora preturile la alimente vor creste in perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza ca declaratia ministrului Achim Irimescu sublinia previziunile Comisiei Europene si ale Organizatiei Mondiale a Alimentatiei (FAO), conform carora, pe termen mediu si lung, preturile la alimente vor inregistra o crestere constanta.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Daniel Botanoiu, secretar de stat, s-au intalnit in 28 martie 2016 cu Emil Dumitru, presedintele PRO AGRO, si cu Nicusor Serban, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein. Una din temele de discutie a vizat criza cu care se confrunta sectorul laptelui de vaca din tara noastra, reprezentantii fermierilor punand accent, in special, pe problemele generate de fluctuatiile pretului de achizitie la lapte-materie prima.
Produse agricole trec printr-o perioada de preturi mai mici si mai putin volatile, potrivit Indicelui preturilor alimentelor publicat recent de FAO. Dupa mai multe cresteri dramatice ale preturilor, incepand din 2007 pana la inceputul anului 2011, preturile cerealelor si ale uleiului vegetal s-au stabilizat in prezent pe o traiectorie constanta, intr-o usoara scadere. Principalele cauze sunt stocurile mai mari, pretul mai mic al petrolului si cresterea puternica a dolarului american.
In cadrul sedintei de Guvern de marti, 7 aprilie 2015, a fost aprobata reducerea anticipata a taxei pe valoare adaugata (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015. Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fara diferentieri, inclusiv la bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica.
Indicele FAO lunar al preturilor produselor agro-alimentare a fost stabil pentru a treia luna consecutiv in noiembrie, datorita preturilor in crestere la cereale si ulei vegetal care au compensat declinul preturilor la produselor lactate. Preturile la carne au ramas stabile.
Premierul Victor Ponta a declarat, dupa incheierea negocierilor pe tema bugetului intre guvern si delegatia formata din reprezentantii FMI, CE si BM, ca se va lua in considerare, in urma evolutiei primul semestru al anului 2015, noi masuri de relaxare fiscala, in special reducerea TVA pentru produsele agricole.
APC Romania cu sprijinul ANPC si al Consiliului Concurentei lanseaza proiectul pilot “Monitorul preturilor bunurilor de consum”. Proiectul isi propune crearea unui platforme on-line care sa afiseze saptamanal preturile produselor care fac parte din cosul zilnic al populatiei. Astfel consumatorii vor putea compara preturile si identifica magazinele de unde pot cumpara alimentele de baza la cele mai mici preturi.
In perioada august – octombrie 2014 preturile platite fermierilor au scazut cu 25% iar pierderile fata de costurile de productie au ajuns in saptamana 43 la cca. 136 lei / animal livrat. Desi crescatorii de porcine din Romania nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenita din Uniunea Europeana influenteaza in mod indirect piata carnii de porc din Romania.
Boicotul rusesc asupra produselor lactate a condus la scaderea pretului laptelui. Peste cateva luni, in aprilie 2015, sistemul de cote va fi eliminat. Asadar, cum ii putem ajuta pe producatori, fara sa folosim fonduri publice, cu instrumente de garantare si asigurare, pentru a compensa pierderile? Acestea au fost cateva din intrebarile la care a raspuns Paolo De Castro, coordonatorul grupului socialist din comisia pentru agricultura.
Indicele FAO al preturilor la produsele agroalimentare a crescut brusc in luna martie, cu 2,3 la suta, fiind cel mai ridicat nivel din luna mai 2013 pana in prezent.
Conditiile meteorologice din ultima perioada si cresterea cererii au jucat un rol important in cea mai clara crestere a indicelui preturilor FAO pentru produse agroalimentare, inregistrand o medie de 208.1 puncte in februarie 2014.
Indicele preturilor alimentelor FAO a scazut in luna ianuarie pentru prima data in 3 luni datorita preturilor mai mici la cereale, zahar, uleiuri vegetale si carne. Acestea au depasit cresterile in valori ale lactatelor.
Indicele FAO pentru preturile la alimente a scazut pentru a patra luna consecutiv in august atingand cel mai scazut nivel din iunie 2012.
Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare a avut in luna iulie o scadere de aproape 2 % sub valoarea sa revizuita pentru luna iunie si cu 3.3 % fata de luna iulie a anului 2012. Acest declin care a marcat a treia scadere lunara consecutiva, a fost in mare parte determinat de preturile mai mici pe plan international pentru cereale, soia si ulei de palmier. De asemenea cotatiile la zahar, carne si produse lactate au coborat fata de luna precedenta.
Agricultorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca sistemul de servicii din acest domeniu este foarte important si, deocamdata, lipseste, a declarat, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Speculatorii nu au putut sa nu observe ca bursele de marfuri agricole le pot aduce miliarde.
Legumicultorii bulgari şi-au extins sistemele de irigatii cand au aflat ca anul acesta va fi seceta.
Fermierii romani afirma ca productia vegetala se va injumatati in 2012 fata de anul trecut din cauza secetei care a diminuat simtitor productiile agricole.
Pentruca mai mult de 60% din populatia lumii traieste in zonele urbane, securitatea alimentara nu mai poate fi realizata de catre agricultura de subzistenta.
Indexul preturilor la produsele alimentare, publicat de ONU a urcat cu 6 procente in luna Iulie 2012, cresterea fiind datorata in special preturilor la cereale si zahar.
Dintre declaratiile recente facute de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, una se refera la scumpirea produsele agroalimentare.
Efectele secetei din ultimele saptamani incep sa fie evidente atat la nivel national cat si international, dar intrebarea care se pune este in ce fel va afecta aceasta pretul alimentelor in 2013?
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>