Piata Artizanilor, primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului, reuneste artizanii de produse alimentare, turistii si localnicii

Piata Artizanilor primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului reuneste artizanii de produse alimentare turistii si localniciiProduse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.


Targul, organizat de comunitatea Slow Food Buzau Land, in colaborare cu Asociatia Tinutul Buzaului (care reprezinta Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului), are ca scop promovarea zonei ca destinatie gastronomica, precum si sustinerea micilor producatori locali si a proprietarilor de pensiuni care ofera turistilor hrana sanatoasa, produsa cu ingrediente locale si avand grija fata de mediul inconjurator.

Timp de doua zile, vizitatorii pietei vor putea degusta produse renumite precum carnatii de Plescoi, picantul babic, covrigii de Buzau, vinul de Dealu Mare, dar si multe alte preparate culinare delicioase pregatite de restaurantele pensiunilor din zona, multe dintre ele urmand retete traditionale, transmise din generatie in generatie. De la legume, fructe, specialitati de miere, gemuri, zacusca, branzeturi maturate, mezeluri si pana la bauturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locala (printre care faimoasa „Colti Amber Ale” si miedul), toti producatorii au in comun o abordare prietenoasa cu mediul si respectarea principiilor slow food.

Piata Artizanilor este primul targ din Romania care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind usi vechi si alte materiale de constructie pentru a oferi o modalitate mai durabila si mai ecologica de prezentare a produselor.

Pe parcursul celor 2 zile de targ, vizitatorii pot face cunostinta cu micii producatori si afla despre metodele lor de preparare, avand totodata ocazia sa vizioneze o expozitie geologica la standul dedicat Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului. Piata va gazdui, de asemenea, artisti locali si o expozitie de produse mestesugaresti care are ca scop evidentierea talentului artistic din cadrul comunitatii si sensibilizarea cu privire la importanta sustinerii artizanilor din regiune. Pe langa expozitiile de produse alimentare si de arta, Piata Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.

"Credem ca Piata Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele traditii culinare si diversele produse locale din Buzau, ci si o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locala", declara Thorsten Kirschner, unul dintre initiatorii proiectului. "Prin colaborarea intre Comunitatea Slow Food Buzau Land si Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, cream o platforma pentru ca artizanii alimentari locali sa isi prezinte produsele unice si pentru ca vizitatorii sa descopere si sa aprecieze bogatia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabila si conservarea culturii si patrimoniului local. Prin organizarea Pietei Artizanilor, speram sa sprijinim micii producatori locali, sa promovam agricultura durabila si sa sensibilizam publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator", mai adauga acesta.

”Dezvoltarea durabila este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta inseamna multe, de la protectia mediului, la educatie si economie. Turismul este esential pentru o zona asa bogata in atractii ca Tinutul, iar mancarea locala si traditionala este cu adevarat o experienta, deoarece turistii pot gusta alimente si bauturi pe care nu le-au incercat niciodata inainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi si evenimente gastronomice care atrag vizitatori si ii introduc in bucataria locala. De aceea, Targul Artizanilor poate dezvalui multe despre istoria si mostenirea regiunii, fiind o parghie pentru dezvoltarea durabila si responsabila in turism, prin promovarea produselor locale si a practicilor de productie eco si curate. Va asteptam sa va bucurati de o experienta culinara unica intr-un mediu placut si prietenos, unde veti avea ocazia sa descoperiti arome autentice si sa incercati o varietate de produse naturale si traditionale. In plus, veti avea oportunitatea de a cunoaste producatori locali, sa gustati din povestile acestora si sa invatati despre modul in care ei produc bunatati cu pasiune si dedicatie”, a declarat Irina Tirdea, reprezentanta Asociatiei Tinutul Buzaului.

Cu ocazia Pietei Artizanilor, Asociatia Tinutul Buzaului lanseaza online prima editie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulata "Tinutul, bucata cu bucata" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevitatii si bucatelor gustoase pot fi descoperite descarcand revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.

 

 

piata artizanilor 1

 

piata artizanilor 5

 

piata artizanilor 10

 

Despre Slow Food Buzau Land

Comunitatea Slow Food Buzau Land reuneste fermieri, producatori de alimente, pensiuni agroturistice si restaurante de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului si din imprejurimi, dar si iubitori de hrana sanatoasa si sustenabila. Comunitatea este acreditata oficial si face parte din reteaua internationala eco-gastronomica Slow Food, cu peste 100.000 de membri in intreaga lume.

Slow Food Buzau Land este o platforma de promovare a productiei artizanale de alimente de calitate, care respecta cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase si sanatoase, 2. productie care nu dauneaza mediului inconjurator si 3. preturi corecte pentru consumatori si echitabile pentru micii producatori.

Membrii comunitatii beneficiaza de promovare atat pe website-ul Slow Food Buzau, cat si prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din retea, producatorii locali de legume si fructe trebuie sa adopte metode cat mai naturale, fara a folosi ingrasaminte chimice si conservanti, in vreme ce fermele de animale si produse lactate trebuie sa respecte anumite principii de bunastare a animalelor. La randul lor, producatorii de alimente si bauturi trebuie sa foloseasca cel putin o treime din ingrediente din productie locala si naturala, sa nu foloseasca aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.

 

Despre Asociatia Tinutul Buzaului

Asociatia Tinutul Buzaului este organizatia care manageriaza Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de dezvoltare durabila, implicare civica, educatie, economie si protectia mediului. In perioada 2020-2022, alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, Asociatia Tinutul Buzaului a realizat demersurile pentru dobandirea statutului de Geoparc International UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabila folosind ca resursa primara patrimoniul natural si cultural al zonei. Asociatia include specialisti in geologie, stiinte socio-culturale, dezvoltare sustenabila, arii protejate, educatie, design grafic, IT, implicarea comunitatii, management de destinatie si conservarea patrimoniului natural si cultural. Scopul lor este de a imbunatati calitatea mediului si viata comunitatilor din zona, dezvoltand capacitatea acestora de decizie si mobilizare si promovand dezvoltarea turismului alternativ, in armonie cu mediul.

 

Noutati

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>