Piata Artizanilor, primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului, reuneste artizanii de produse alimentare, turistii si localnicii

Piata Artizanilor primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului reuneste artizanii de produse alimentare turistii si localniciiProduse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.


Targul, organizat de comunitatea Slow Food Buzau Land, in colaborare cu Asociatia Tinutul Buzaului (care reprezinta Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului), are ca scop promovarea zonei ca destinatie gastronomica, precum si sustinerea micilor producatori locali si a proprietarilor de pensiuni care ofera turistilor hrana sanatoasa, produsa cu ingrediente locale si avand grija fata de mediul inconjurator.

Timp de doua zile, vizitatorii pietei vor putea degusta produse renumite precum carnatii de Plescoi, picantul babic, covrigii de Buzau, vinul de Dealu Mare, dar si multe alte preparate culinare delicioase pregatite de restaurantele pensiunilor din zona, multe dintre ele urmand retete traditionale, transmise din generatie in generatie. De la legume, fructe, specialitati de miere, gemuri, zacusca, branzeturi maturate, mezeluri si pana la bauturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locala (printre care faimoasa „Colti Amber Ale” si miedul), toti producatorii au in comun o abordare prietenoasa cu mediul si respectarea principiilor slow food.

Piata Artizanilor este primul targ din Romania care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind usi vechi si alte materiale de constructie pentru a oferi o modalitate mai durabila si mai ecologica de prezentare a produselor.

Pe parcursul celor 2 zile de targ, vizitatorii pot face cunostinta cu micii producatori si afla despre metodele lor de preparare, avand totodata ocazia sa vizioneze o expozitie geologica la standul dedicat Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului. Piata va gazdui, de asemenea, artisti locali si o expozitie de produse mestesugaresti care are ca scop evidentierea talentului artistic din cadrul comunitatii si sensibilizarea cu privire la importanta sustinerii artizanilor din regiune. Pe langa expozitiile de produse alimentare si de arta, Piata Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.

"Credem ca Piata Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele traditii culinare si diversele produse locale din Buzau, ci si o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locala", declara Thorsten Kirschner, unul dintre initiatorii proiectului. "Prin colaborarea intre Comunitatea Slow Food Buzau Land si Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, cream o platforma pentru ca artizanii alimentari locali sa isi prezinte produsele unice si pentru ca vizitatorii sa descopere si sa aprecieze bogatia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabila si conservarea culturii si patrimoniului local. Prin organizarea Pietei Artizanilor, speram sa sprijinim micii producatori locali, sa promovam agricultura durabila si sa sensibilizam publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator", mai adauga acesta.

”Dezvoltarea durabila este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta inseamna multe, de la protectia mediului, la educatie si economie. Turismul este esential pentru o zona asa bogata in atractii ca Tinutul, iar mancarea locala si traditionala este cu adevarat o experienta, deoarece turistii pot gusta alimente si bauturi pe care nu le-au incercat niciodata inainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi si evenimente gastronomice care atrag vizitatori si ii introduc in bucataria locala. De aceea, Targul Artizanilor poate dezvalui multe despre istoria si mostenirea regiunii, fiind o parghie pentru dezvoltarea durabila si responsabila in turism, prin promovarea produselor locale si a practicilor de productie eco si curate. Va asteptam sa va bucurati de o experienta culinara unica intr-un mediu placut si prietenos, unde veti avea ocazia sa descoperiti arome autentice si sa incercati o varietate de produse naturale si traditionale. In plus, veti avea oportunitatea de a cunoaste producatori locali, sa gustati din povestile acestora si sa invatati despre modul in care ei produc bunatati cu pasiune si dedicatie”, a declarat Irina Tirdea, reprezentanta Asociatiei Tinutul Buzaului.

Cu ocazia Pietei Artizanilor, Asociatia Tinutul Buzaului lanseaza online prima editie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulata "Tinutul, bucata cu bucata" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevitatii si bucatelor gustoase pot fi descoperite descarcand revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.

 

 

piata artizanilor 1

 

piata artizanilor 5

 

piata artizanilor 10

 

Despre Slow Food Buzau Land

Comunitatea Slow Food Buzau Land reuneste fermieri, producatori de alimente, pensiuni agroturistice si restaurante de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului si din imprejurimi, dar si iubitori de hrana sanatoasa si sustenabila. Comunitatea este acreditata oficial si face parte din reteaua internationala eco-gastronomica Slow Food, cu peste 100.000 de membri in intreaga lume.

Slow Food Buzau Land este o platforma de promovare a productiei artizanale de alimente de calitate, care respecta cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase si sanatoase, 2. productie care nu dauneaza mediului inconjurator si 3. preturi corecte pentru consumatori si echitabile pentru micii producatori.

Membrii comunitatii beneficiaza de promovare atat pe website-ul Slow Food Buzau, cat si prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din retea, producatorii locali de legume si fructe trebuie sa adopte metode cat mai naturale, fara a folosi ingrasaminte chimice si conservanti, in vreme ce fermele de animale si produse lactate trebuie sa respecte anumite principii de bunastare a animalelor. La randul lor, producatorii de alimente si bauturi trebuie sa foloseasca cel putin o treime din ingrediente din productie locala si naturala, sa nu foloseasca aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.

 

Despre Asociatia Tinutul Buzaului

Asociatia Tinutul Buzaului este organizatia care manageriaza Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de dezvoltare durabila, implicare civica, educatie, economie si protectia mediului. In perioada 2020-2022, alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, Asociatia Tinutul Buzaului a realizat demersurile pentru dobandirea statutului de Geoparc International UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabila folosind ca resursa primara patrimoniul natural si cultural al zonei. Asociatia include specialisti in geologie, stiinte socio-culturale, dezvoltare sustenabila, arii protejate, educatie, design grafic, IT, implicarea comunitatii, management de destinatie si conservarea patrimoniului natural si cultural. Scopul lor este de a imbunatati calitatea mediului si viata comunitatilor din zona, dezvoltand capacitatea acestora de decizie si mobilizare si promovand dezvoltarea turismului alternativ, in armonie cu mediul.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>