Produse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.
Targul, organizat de comunitatea Slow Food Buzau Land, in colaborare cu Asociatia Tinutul Buzaului (care reprezinta Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului), are ca scop promovarea zonei ca destinatie gastronomica, precum si sustinerea micilor producatori locali si a proprietarilor de pensiuni care ofera turistilor hrana sanatoasa, produsa cu ingrediente locale si avand grija fata de mediul inconjurator.
Timp de doua zile, vizitatorii pietei vor putea degusta produse renumite precum carnatii de Plescoi, picantul babic, covrigii de Buzau, vinul de Dealu Mare, dar si multe alte preparate culinare delicioase pregatite de restaurantele pensiunilor din zona, multe dintre ele urmand retete traditionale, transmise din generatie in generatie. De la legume, fructe, specialitati de miere, gemuri, zacusca, branzeturi maturate, mezeluri si pana la bauturile artizanale, precum sucurile de fructe, berea locala (printre care faimoasa „Colti Amber Ale” si miedul), toti producatorii au in comun o abordare prietenoasa cu mediul si respectarea principiilor slow food.
Piata Artizanilor este primul targ din Romania care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind usi vechi si alte materiale de constructie pentru a oferi o modalitate mai durabila si mai ecologica de prezentare a produselor.
Pe parcursul celor 2 zile de targ, vizitatorii pot face cunostinta cu micii producatori si afla despre metodele lor de preparare, avand totodata ocazia sa vizioneze o expozitie geologica la standul dedicat Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului. Piata va gazdui, de asemenea, artisti locali si o expozitie de produse mestesugaresti care are ca scop evidentierea talentului artistic din cadrul comunitatii si sensibilizarea cu privire la importanta sustinerii artizanilor din regiune. Pe langa expozitiile de produse alimentare si de arta, Piata Artizanilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.
"Credem ca Piata Artizanilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele traditii culinare si diversele produse locale din Buzau, ci si o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locala", declara Thorsten Kirschner, unul dintre initiatorii proiectului. "Prin colaborarea intre Comunitatea Slow Food Buzau Land si Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, cream o platforma pentru ca artizanii alimentari locali sa isi prezinte produsele unice si pentru ca vizitatorii sa descopere si sa aprecieze bogatia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabila si conservarea culturii si patrimoniului local. Prin organizarea Pietei Artizanilor, speram sa sprijinim micii producatori locali, sa promovam agricultura durabila si sa sensibilizam publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator", mai adauga acesta.
”Dezvoltarea durabila este obiectivul principal al unui Geoparc, iar asta inseamna multe, de la protectia mediului, la educatie si economie. Turismul este esential pentru o zona asa bogata in atractii ca Tinutul, iar mancarea locala si traditionala este cu adevarat o experienta, deoarece turistii pot gusta alimente si bauturi pe care nu le-au incercat niciodata inainte. Folosind patrimoniul culinar, se pot chiar crea tururi si evenimente gastronomice care atrag vizitatori si ii introduc in bucataria locala. De aceea, Targul Artizanilor poate dezvalui multe despre istoria si mostenirea regiunii, fiind o parghie pentru dezvoltarea durabila si responsabila in turism, prin promovarea produselor locale si a practicilor de productie eco si curate. Va asteptam sa va bucurati de o experienta culinara unica intr-un mediu placut si prietenos, unde veti avea ocazia sa descoperiti arome autentice si sa incercati o varietate de produse naturale si traditionale. In plus, veti avea oportunitatea de a cunoaste producatori locali, sa gustati din povestile acestora si sa invatati despre modul in care ei produc bunatati cu pasiune si dedicatie”, a declarat Irina Tirdea, reprezentanta Asociatiei Tinutul Buzaului.
Cu ocazia Pietei Artizanilor, Asociatia Tinutul Buzaului lanseaza online prima editie a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulata "Tinutul, bucata cu bucata" – la fel precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevitatii si bucatelor gustoase pot fi descoperite descarcand revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.
Comunitatea Slow Food Buzau Land reuneste fermieri, producatori de alimente, pensiuni agroturistice si restaurante de pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tinutul Buzaului si din imprejurimi, dar si iubitori de hrana sanatoasa si sustenabila. Comunitatea este acreditata oficial si face parte din reteaua internationala eco-gastronomica Slow Food, cu peste 100.000 de membri in intreaga lume.
Slow Food Buzau Land este o platforma de promovare a productiei artizanale de alimente de calitate, care respecta cele 3 principii slow food: 1. alimente de calitate, gustoase si sanatoase, 2. productie care nu dauneaza mediului inconjurator si 3. preturi corecte pentru consumatori si echitabile pentru micii producatori.
Membrii comunitatii beneficiaza de promovare atat pe website-ul Slow Food Buzau, cat si prin diverse evenimente organizate de comunitate. Pentru a putea face parte din retea, producatorii locali de legume si fructe trebuie sa adopte metode cat mai naturale, fara a folosi ingrasaminte chimice si conservanti, in vreme ce fermele de animale si produse lactate trebuie sa respecte anumite principii de bunastare a animalelor. La randul lor, producatorii de alimente si bauturi trebuie sa foloseasca cel putin o treime din ingrediente din productie locala si naturala, sa nu foloseasca aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.
Asociatia Tinutul Buzaului este organizatia care manageriaza Geoparcul International UNESCO Tinutul Buzaului, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte de dezvoltare durabila, implicare civica, educatie, economie si protectia mediului. In perioada 2020-2022, alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, Asociatia Tinutul Buzaului a realizat demersurile pentru dobandirea statutului de Geoparc International UNESCO pentru acest teritoriu. Misiunea acesteia e de a construi un model de dezvoltare sustenabila folosind ca resursa primara patrimoniul natural si cultural al zonei. Asociatia include specialisti in geologie, stiinte socio-culturale, dezvoltare sustenabila, arii protejate, educatie, design grafic, IT, implicarea comunitatii, management de destinatie si conservarea patrimoniului natural si cultural. Scopul lor este de a imbunatati calitatea mediului si viata comunitatilor din zona, dezvoltand capacitatea acestora de decizie si mobilizare si promovand dezvoltarea turismului alternativ, in armonie cu mediul.
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>