Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare.
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și internaționali.
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online.
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume.
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă.
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere.
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune.
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale.
Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid.
Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.
In localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.
Comisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Patria Bank si Patria Credit se alatura celei de-a 9-a editii a Zilei Europene a Microfinantarii printr-o campanie ce sustine antreprenorii si micile afaceri din mediul urban mic si rural sa creasca. In saptamana 16 – 20 octombrie 2023, Ziua Microfinantarii este sarbatorita in cadrul Grupului Patria Bank printr-o oferta speciala: zero comision de acordare credit, pentru toate cererile de finantare depuse in aceasta perioada catre Patria Credit si catre Divizia de Microfinantare a Patria Bank.
Pana la finalul lunii octombrie, in fiecare zi de vineri, sambata si duminica va asteptam in pavilionul expozitional din piata si la taraba dedicata caietelor de retete. Mai mult, am aprovizionat tarabele cu retete din caietele adunate, retete adaptate la ingredientele vanzatorilor si la sezon, am stationat cu procesul de documentare al caietelor in mijlocul oamenilor si am organizat o expozitie prin care impartasim documentarea, povestile si caietele culese.
Proiectul plata cu cardul la piata se extinde in noua orase – Alexandria, Satu Mare, Fagaras, Targu Mures, Timisoara, Tulcea, Vaslui, Bacau si Craiova. 60 de POS-uri vor fi instalate in pietele din aceste localitati, pana la finalul toamnei. Proiectul a fost initiat in 2019 si este dezvoltat de Mastercard si Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), in colaborare cu Patria Bank.
Activezi in domeniul agroalimentar? Atunci trebuie sa stii ca daca doresti sa comercializezi produse agroalimentare in piete sau targuri este nevoie sa intri in posesia unui certificat de producator. Ce este un certificat de producator si cum poate fi acesta obtinut? Te invitam sa parcurgi articolul urmator pentru a intelege in detaliu ce reprezinta acest certificat, care este rolul sau si de ce este acesta un element esential pentru un producator.
Adunarea Generala a Forumului Montan din Romania, organizatie neguvernamentala de interes public infiintata in anul 2004 si avand 9 filiale regionale active in judetele Bistrita-Nasaud, Neamt, Alba, Cluj, Bacau, Dambovita, Hunedoara, Sibiu si Suceava, si-a ales noua conducere la nivel national in cadrul intalnirii desfasurate la Vatra Dornei, noul presedinte al organizatiei fiind desemnat Adrian – Radu Rey, cercetator economist, expert - consultant in dezvoltare durabila, rurala si montana.
Am discutat cu Fancsali Erno, managerul proiectului Gradinile Gheorghieni, principalul organizator al targurilor "Satul vine la oras" si proprietarul magazinului de produse locale "Sat in oras".
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc.
Dorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.
In perioada 28 iunie - 03 iulie 2023 a avut loc cea de-a 3-a editie a Forumului Smart Village dedicat judetelor, oraselor si comunelor in efortul de transformare digitala a localitatilor. Multumim partenerului strategic Heveco si tuturor sponsorilor si partenerilor care au fost alaturi de noi si in anul 2023, reusind sa aducem la aceeasi masa personalitati din lumea academica, autoritati publice din mediul urban si rural, primari, videprimari si administratori publici, reprezentanti de seama ai mediului de afaceri, arhitecti, cercetatori, inventatori si jurnalisti, cu totii contribuind la identificarea situatiei actuale a satului romanesc.
Romania este o tara cu o bogatie naturala impresionanta, care ofera oportunitati nenumarate pentru drumetii si aventuri in natura. Daca esti pasionat de munte si vrei sa descoperi peisaje spectaculoase, iata 5 sugestii de trasee montane pe care le poti parcurge in Romania.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat ieri, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Pita de Pecica – IGP”. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alatura celor 11 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european.
Peste 1.500 de romani din toate colturile tarii s-au ȋnscris la o cursa inspirata dintr-un format international, care testeaza rezistenta fizica, ȋndemanarea si aptitudinile sociale ale concurentilor. 11 echipe, de cate doua persoane, au fost selectate pentru a parcurge sute de kilometri ȋn localitati din zona Valea Oltului, fara masini, bani si telefoane, ȋntre 11 si 15 august. Organizatorii Nomadia Bootcamps au gandit aceasta initiativa inedita pentru a promova turismul romanesc si a oferi o experienta locala diferita fata de ce este disponibil momentan ȋn piata.
Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat ieri, 13 iunie, castigatorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizari remarcabile in domeniul patrimoniului, din 21 de tari, au primit cea mai inalta distinctie a Europei in domeniu. Printre castigatorii din acest an se numara doua realizari remarcabile privind patrimoniul din Romania: Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii).
Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care activeaza in sectorul de turism si servicii conexe (lista completa de activitati eligibile se gaseste in Ghidul aplicantului, pe site-ul proiectului) se pot inscrie si aplica pana cel tarziu in data de 5 iulie 2023, ora 18.00, pentru a participa in cadrul proiectului "European Tourism Sustainability Monitoring 2030" finantat de Comisia Europeana si implementat in Romania de Asociatia RoMontana.
Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.
Asociatia Satelor Inteligente organizeaza in perioada 28 august - 3 septembrie 2023 in statiunea Saturn, prima editie a concursului international de sah: “Festivalul International de Sah Smart Village”. In cadrul acestui festival, participantii au ocazia sa se intalneasca cu alti jucatori, sa participe la evenimente sociale si culturale, sa ia parte la seminarii si workshop-uri si sa experimenteze frumusetea zonei turistice din sudul litoralului Municipiului Mangalia.
Turismul in rulota este o forma de calatorie care devine din ce in ce mai populara in Romania, datorita avantajelor pe care le ofera: libertate, flexibilitate, confort si siguranta. Cei care aleg sa plece in vacanta cu rulota pot vizita mai multe destinatii, fara a depinde de rezervari, orare sau restrictii.
Cifra de afaceri a retailului alimentar a crescut cu aproape 11,7% fata de 2020 si a fost cu 48% peste nivelul din 2017, la 93 de miliarde de lei in 2021. Pentru 2022 analistii KeysFin & RetailZoom estimeaza apropierea de pragul de 108 miliarde de lei pe fondul avansului consumului, dar mai ales al accentuarii presiunilor inflationiste.
Pietele agroalimentare din Romania vin si mai aproape de producatorii locali si de cumparatori, prin proiecte de modernizare si digitalizare. Cu ocazia ȋmplinirii a 10 ani de la ȋnfiintare, Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR) a lansat o platforma online, unde vor fi publicate, periodic, toate informatiile necesare pentru inchirierea /rezervarea spatiului de vanzare din toate entitatile membre. Ȋn acelasi timp, proiectul ,,Plata cu cardul la piata” va fi extins, iar cumparatorii vor putea verifica atestatele producatorilor, prin scanarea codurilor QR de pe standuri.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.
Producatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.
Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.
REDI ECONOMIC DEVELOPMENT SA si Patria Credit IFN S.A. anunta semnarea unui parteneriat local unic pentru finantarea si incluziunea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, prin intermediul programului dedicat, „Microfinantarea nu are etnie”.
In data de 28 februarie a avut loc editia din 2023 a Forumului european „Startup Village”. reprezentanti ai institutiilor UE, ai retelelor din teritorii rurale si ai mediului academic s-au reunit la Bruxelles pentru a face schimb de cunostinte si a defini actiuni de consolidare a antreprenoriatului inovator in zonele rurale din intreaga UE.
Primul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.
Dezvoltarea comunitatii rurale include o serie de metode si activitati care au ca scop cresterea bunastarii si mijloacelor de trai ale persoanelor care traiesc in zonele rurale, concentrandu-se pe sociologia rurala, turism, economia locala si mediul durabil. Proiectul RuralCOM se concentreaza pe sate si oameni, inclusiv pe aspectele sociologice ale locuitorilor din mediul rural, pe langa infrastructura, pozitionare geografica si aspecte economice.
Un parteneriat intre Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Guvernul Japoniei sustine productia agricola si asigura securitatea alimentara si nutritionala pentru gospodariile extrem de vulnerabile din Republica Moldova care au fost afectate de razboiul in curs din Ucraina si de conditiile meteorologice extreme recente.
Autoritatile publice locale care deruleaza proiecte de investitii cu fonduri europene nerambursabile in dezvoltarea mediului rural au obtinut sprijin financiar pentru 2.428 de proiecte de investitii, prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Astfel, investitiile finantate in perioada 2015 – 2022 prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vizeaza infrastructura de acces agricola, infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, cea rutiera si sociala, precum si protejarea patrimoniului cultural.
In Sedinta Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobata Hotararea Guvernului privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor specifice dezvoltarii rurale cuprinse in Planul National Strategic (PNS) - PAC 2023-2027 pentru care se asigura cofinantare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Pentru a sprijini finantarea intreprinderilor mici, inclusiv a IMM-urile detinute de femei, IFC ofera un imprumut in valoare de 20 de milioane de euro catre Patria Bank, banca care deserveste microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), precum si clientii din sectorul agro si retail, ca parte a eforturilor sale de a stimula cresterea economica si de a sprijini micii antreprenori din Romania. Aproximativ 50% din finantare va fi alocata IMM-urilor detinute de femei antreprenor, accentul fiind pus pe zonele rurale din Romania.
Bani mai multi si birocratie mai putina, asta cere raportul privind zonele rurale ale Uniunii Europene, votat pe 13 decembrie, in Plenul Parlamentului European. Ceea ce au oferit pana acum institutiile de la Bruxelles celor 136 de milioane de europeni care traiesc la sat a fost complet ineficient, a spus europarlamentarul Carmen Avram in interventia din Plen.
Un acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.
Trei judete, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunitati care ofera experiente de suflet pentru turistii romani si straini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case sasesti traditionale renovate si transformate in pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumetie sau cicloturism, intr-un peisaj natural pe care oamenii l-au mentinut aici de sute de ani.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru submasura 19.1 „Sprijin pregatitor” din cadrul subprogramului tematic LEADER, finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in vederea deschiderii sesiunii de finantare in perioada urmatoare.
Pentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc..
Dupa 3 ani pe santier, WWF Romania deschide Campusul WeWilder, un hub rural construit in intregime din lemn si cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilitatii. Campusul este amplasat in vecinatatea Armenisului, in cel mai impadurit judet al Romaniei, Caras-Severin, locul unde acum 8 ani au fost eliberati primii zimbri in parteneriatul dintre WWF, Rewilding Europe si Primaria Armenis. Intr-o livada de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare in experiente de explorare a naturii si va gazdui intalniri pentru echipe in cautarea de idei pentru viitor, intr-o colaborare stransa alaturi de comunitatea locala.
Astazi, la Cluj, primele produse dintr-un amplu program initiat de Profi pentru sustinerea producatorilor artizanali locali si-au facut festiv intrarea in magazinele retelei. “Incurajam producatorii artizanali locali sa produca si sa vanda in conditii de siguranta alimentara bunatatile lor traditionale pentru a le oferi clientilor nostri gusturile cu care s-au obisnuit inca din copilarie,” afirma Gaetan Pacton, directorul general Profi.
Teodor Ioan Birt – presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania a solicitat sprijin la Camera Deputatilor pentru plafonarea pretului la energie in pietele agroalimentare. Desi pietele agroalimentare deservesc populatia, avand ca scop prestarea unor servicii publice in folosul direct sau indirect al cetatenilor, conform Proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2022, pietele agroalimentare organizate ca si societati pe actiuni, cu actionar majoritar UAT-urile, nu beneficiaza de plafonarea pretului energiei electrice.
Peste noua din zece clienti ai Patria Credit IFN au investit sumele imprumutate de la aceasta institutie financiara nebancara pentru a-si dezvolta mica lor afacere, arata studiul „Impactul socio-economic al microfinantarii oferite de Patria Credit IFN SA in comunitatile rurale si in urbanul mic”, realizat de Fundatia Patria Credit, cu finantarea Patria Credit IFN SA si a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE).
In Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:
40 la suta din populatie consuma zacusca de mai multe ori pe saptamana, iar unul din patru romani mananca o data pe saptamana din aceasta specialitate romaneasca, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania, acoperind intreaga tara. Marea majoritate prefera zacusca facuta acasa, pe care, de obicei, o prepara ei insisi. Cele mai mari cantitati de zacusca sunt produse in judetele Ilfov, Iasi si Mures. Preferata este, in mod clar, zacusca de vinete.
Aproape fiecare tara are propriul fel de mancare nationala - unul cult, care este mancat si iubit mai des decat altele din aceasta zona. Mancarurile nationale fac parte din cultura tarii si sunt o atractie populara pentru orice turist. Bucataria romaneasca este una dintre cele mai cunoscute de multi turisti.
Cand cauti un loc nou in care sa te muti, uneori poate fi dificil sa decizi daca un apartament sau o casa este alegerea mai buna si care dintre cele doua iti vor oferi un confort mai mare. Exista cateva lucruri diferite de care ar trebui sa iei in considerare, cum ar fi cat esti dispus sa cheltuiesti sau daca vrei sau nu sa te ocupi de intretinerea curtii.
Se simplifica cadrul legal pentru Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana, Programul de investitii pentru infiintarea stanelor montane si Programul de investitii pentru infiintarea centrelor de colectare si prelucrare primara a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana.
Cu siguranta oricine isi doreste sa aiba un loc in care se poate retrage in zilele de concediu sau atunci cand presiunea si galagia orasului ajung de nesuportat. Casele de vacanta la munte sau in zona rurala sunt extrem de populare si tot mai multi oameni apeleaza la acestea pentru vacante si excursii de relaxare.
Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a demarat procedura pentru constituirea Consiliului National al Muntelui (CNM) cu scopul asigurarii legaturii dintre Guvern si reprezentantii zonei montane, pentru punerea in aplicare a strategiilor si politicilor acesteia si invita organizatiile cu activitate pro-munte, sa se inscrie pentru a participa la procesul de selectie in vederea desemnarii reprezentantilor in cadrul CNM.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>