Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc.

“Satul romanesc este cheia intelegerii noastre ca romani in marele cor al natiunilor europene, este locul in care trecutul se intalneste cu prezentul pentru a pregati viitorul. Satul vorbeste despre istoria profunda a tarii. El nu vorbeste prin evenimente glorioase, nu retine date istorice de anvergura, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeste insa prin viata de zi cu zi a locuitorului, conditionat inca de fertilitatea pamantului, de ploi si soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate dupa ceasul cosmic al universului, nu dupa cel grabit al omului modern.”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii.

Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotunda asociata simbolurilor solare, la cea impletita care aminteste de dualismul universal, sau chiar antropomorfa (colindetii sau bolindetii), painea a insotit marile evenimente din viata omului, marcand pragurile spre un nou inceput, ce se doreste plin de prosperitate, speranta, bucurie. Ea este prezenta la nasterea copilului, la nunta, dar si la inmormantare, vazuta ca o trecere spre viata vesnica.

Procesul de preparare a painii are o insemnatate aparte, asociat cu cel al zamislirii unei noi vieti, fapt pentru care este precedat adesea de un intreg ritual de purificare, atat a trupului, cat si a sufletului; vasele si uneltele folosite in acest proces –covata de framantat, lopata pentru cuptor, masa pe care se asaza painea – sunt in mod traditional confectionate din lemn, material cu incarcatura benefica.

Painea este element central al ritualului religios – darul suprem facut de Dumnezeu omului, prin care se savarseste unirea cu Iisus Hristos in Taina Euharistiei: ”Luati, mancati; acesta este Trupul Meu”.

Lumea painii vi se deschide in curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaste tainele si puterile nebanuite, bucurandu-va de nenumaratele arome si forme pe care le imbraca, de la cea traditionala, ce aminteste de copilaria din curtea bunicilor, pana la cele mai surprinzatoare creatii. Vor fi prezenti brutari artizani, producatori, comunitati care ne vor prezenta traditiile lor reunite in jurul painii noastre cea de toate zilele.

„Ziua Satului Romanesc” a fost instituita prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Romanesc poate fi organizata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social, cultural si stiintific in scopul de a aprecia si a promova satul romanesc”, se mentioneaza in lege.

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Targul painii 2023

 

 

Produsele pe care le veti gasi la "Targul painii" de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia editie a „Targului painii”, in cadrul caruia se va marca „Ziua Satului Romanesc”. Evenimentul va avea loc in incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, Bucuresti.

Incepand cu anul 2020, tara noastra celebreaza in ultima duminica a lunii septembrie „Ziua Satului Romanesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunatatile realizate de micii producatori, inregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate traditional vor incanta consumatorii de toate categoriile de varsta, motiv pentru care organizatorii asteapta cat mai multi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare romanesti aduse din majoritatea zonelor tarii.

„Produsele si preparatele pe care le veti gasi la Muzeul National al Satului reprezinta traditie, munca, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care ii apreciez si ii respect pentru efortul lor si, pentru aceasta, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii incurajam sa duca mai departe aceste frumoase traditii si sa le aduca in mijlocul consumatorilor. Mergeti la acest sfarsit de saptamana la Targul Painii si consumati produsele romanesti!”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin BARBU.

„Lumina lina a toamnei va accentua culorile „painii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Va asteptam sa gustati painea si vinul la noi la muzeu, in jurul bisericii Turea si sa simtiti profunzimea acestor simboluri crestine pe care, toamna la muzeu ni le aduce in dar”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.

La acest eveniment se estimeaza ca oferta va fi de peste 100 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Alba, Botosani, Brasov, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Ilfov si Bucuresti.

Oferta operatorilor economici care obtin aceste produse bazate pe retete transmise din generatie in generatie este diversificata din categorii precum panificatie si patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peste, legume - fructe, bauturi spirtoase si multe altele.

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Targul painii” de la Muzeul National al Satului.

 

Din Muntenia:

  • Judetul Arges - primul brand inregistrat al Romaniei pe un sistem de calitate european Indicatie Geografica Protejata (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alaturi de conserve din fructe si legume fara aditivi alimentari, fara zahar adaugat si fara conservanti, o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca etc.
  • Tot din Arges, traditionala turta dulce – bucuria copiilor - va fi in variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea povestilor (Hansel si Gretel, Alba ca Zapada, Motanul Incaltat, Mica Sirena, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa si la comanda, in diferite forme, in functie de cerinte.
  • Din Dambovita, localitatea Voinesti, pe langa renumitele mere de vara, vor fi disponibile si sucurile fara conservanti sau zahar adaugat, de la MereRo.
  • Cozonac proaspat, placinte, bomboane fondante si serbet de casa cu diferite arome naturale (lamaie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate dupa retetele vechi din satele dambovitene
  • De la Pastravaria Busteni, diverse sortimente de pastrav crescut in pastravaria proprie cu apa provenita din raul Zamora, inregistrate ca produse montan precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean , Flustuc de pastrav-Curcubeu. Pastravaria Busteni
  • Preparate si conserve din judetul Teleorman facute dupa retetele bunicii
  • Diverse sortimente de miere si produse ale stupului din comuna Stanesti, judetul Giurgiu, si legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stanesti.
  • Producatorul de flori din comuna Drajna, judetul Calarasi, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufanele, cactusi etc.

 

Din Oltenia:

  • Trei producatori vor fi prezenti din judetul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producator care pastreaza traditia veche locala a presarii la rece a semintelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Draghiceni, un apicultor cu noua productie de miere si produse ale stupului, iar din comuna Vadastrita un producator de legume cu tomate, varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.
  • Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: ”Tuica Taria lui Catalin” si ”Rachiu din fructe Taria lui Catalin”, dar si bautura spirtoasa care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate Tuica Sordony de Horezu.

 

Din Moldova:

Din zona Moldovei (Botosani, Bacau, Iasi, Vrancea si Galati) vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria produselor din carne, din lapte, in urma procesarii legumelor si fructelor, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, must, astfel:

  • Din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti sau Dulceata de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Otetul de trandafiri Deliciul din plantatiile de trandafiri din comuna Manoleasa.
  • Din judetul Galati, de la un integrator de la materie prima pana la procesare, va fi disponibila o gama variata de produse atestate traditional: Costita afumata Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Carnati porc a lui Ignat, Carnati de porc Zimbria in Untura, Cotlet Zimbria in untura, Jumari Zimbria, Jambon Zimbria in Untura, Jambon Zimbria, Muschiulet de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria
  • Din judetul Suceava, patru producatori din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Campulung Moldovenesc - gemuri, dulceturi si zacusca, produse atestate traditional din categoria branzeturilor, din comuna Veresti - telemea vacuta Ica, cascaval vacuta Ica, urda vacuta Ica, cas vacuta Ica.
  • Din Bacau: o varietate de sucuri din satul Viisoara.
  • Judetul Iasi va fi prezent cu patru producatori, care vor aduce paine, prajituri si produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Tiganasi, produse din carne atestate traditional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastrama Taraneasca, Costita Afumata, Carnati Gustul Bunicii si din comuna Aroneanu – taitei si paste fainoase cu oua de prepelita.
  • Totodata, vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlata (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicatie Geografica albe, rosii, roze, vinuri linistite si vinuri spumante vor putea fi achizitionate in cadrul Targului.

 

Din judetul Brasov, sat Rotbav Cooperativa Agricola SMAG DIN TARA BARSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Catean" produse atestate traditionale- telemea de vaca; urda; cascaval; cas proaspat/afumat; branza de burduf, iar din judetul Caras Severin - un procesator de legume-fructe, din judetul Mures, comuna Albesti - produse traditionale ca Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul, iar din judetul Sibiu producatorii vor aduce produse din carne, lapte si produsele stupului.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din produse din carne sub marca Mestesugarii de Gusturi - muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc, produse apicole sau produse din cultura de lavanda.

Din Registrul National al Produselor Montan (RNPM), din judetul Cluj, localitatea Gilau, situata in zona montana, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere si produse ale stupului - miere de tei miere de salcam, miere poliflora, miere de munte, miere de zmeura, miere de cires, miere de iarba neagra (negrus), miere de salcam si mar, miere de mana (de padure), polen crud, polen uscat de negrus, polen uscata.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>