Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc.
“Satul romanesc este cheia intelegerii noastre ca romani in marele cor al natiunilor europene, este locul in care trecutul se intalneste cu prezentul pentru a pregati viitorul. Satul vorbeste despre istoria profunda a tarii. El nu vorbeste prin evenimente glorioase, nu retine date istorice de anvergura, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeste insa prin viata de zi cu zi a locuitorului, conditionat inca de fertilitatea pamantului, de ploi si soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate dupa ceasul cosmic al universului, nu dupa cel grabit al omului modern.”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii.
Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.
Sub variate forme, de la cea rotunda asociata simbolurilor solare, la cea impletita care aminteste de dualismul universal, sau chiar antropomorfa (colindetii sau bolindetii), painea a insotit marile evenimente din viata omului, marcand pragurile spre un nou inceput, ce se doreste plin de prosperitate, speranta, bucurie. Ea este prezenta la nasterea copilului, la nunta, dar si la inmormantare, vazuta ca o trecere spre viata vesnica.
Procesul de preparare a painii are o insemnatate aparte, asociat cu cel al zamislirii unei noi vieti, fapt pentru care este precedat adesea de un intreg ritual de purificare, atat a trupului, cat si a sufletului; vasele si uneltele folosite in acest proces –covata de framantat, lopata pentru cuptor, masa pe care se asaza painea – sunt in mod traditional confectionate din lemn, material cu incarcatura benefica.
Painea este element central al ritualului religios – darul suprem facut de Dumnezeu omului, prin care se savarseste unirea cu Iisus Hristos in Taina Euharistiei: ”Luati, mancati; acesta este Trupul Meu”.
Lumea painii vi se deschide in curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaste tainele si puterile nebanuite, bucurandu-va de nenumaratele arome si forme pe care le imbraca, de la cea traditionala, ce aminteste de copilaria din curtea bunicilor, pana la cele mai surprinzatoare creatii. Vor fi prezenti brutari artizani, producatori, comunitati care ne vor prezenta traditiile lor reunite in jurul painii noastre cea de toate zilele.
„Ziua Satului Romanesc” a fost instituita prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Romanesc poate fi organizata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social, cultural si stiintific in scopul de a aprecia si a promova satul romanesc”, se mentioneaza in lege.
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia editie a „Targului painii”, in cadrul caruia se va marca „Ziua Satului Romanesc”. Evenimentul va avea loc in incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, Bucuresti.
Incepand cu anul 2020, tara noastra celebreaza in ultima duminica a lunii septembrie „Ziua Satului Romanesc”, potrivit Legii nr.44/2020.
Bunatatile realizate de micii producatori, inregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate traditional vor incanta consumatorii de toate categoriile de varsta, motiv pentru care organizatorii asteapta cat mai multi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare romanesti aduse din majoritatea zonelor tarii.
„Produsele si preparatele pe care le veti gasi la Muzeul National al Satului reprezinta traditie, munca, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care ii apreciez si ii respect pentru efortul lor si, pentru aceasta, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii incurajam sa duca mai departe aceste frumoase traditii si sa le aduca in mijlocul consumatorilor. Mergeti la acest sfarsit de saptamana la Targul Painii si consumati produsele romanesti!”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin BARBU.
„Lumina lina a toamnei va accentua culorile „painii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Va asteptam sa gustati painea si vinul la noi la muzeu, in jurul bisericii Turea si sa simtiti profunzimea acestor simboluri crestine pe care, toamna la muzeu ni le aduce in dar”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.
La acest eveniment se estimeaza ca oferta va fi de peste 100 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Alba, Botosani, Brasov, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Ilfov si Bucuresti.
Oferta operatorilor economici care obtin aceste produse bazate pe retete transmise din generatie in generatie este diversificata din categorii precum panificatie si patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peste, legume - fructe, bauturi spirtoase si multe altele.
Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Targul painii” de la Muzeul National al Satului.
Din zona Moldovei (Botosani, Bacau, Iasi, Vrancea si Galati) vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria produselor din carne, din lapte, in urma procesarii legumelor si fructelor, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, must, astfel:
Din judetul Brasov, sat Rotbav Cooperativa Agricola SMAG DIN TARA BARSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Catean" produse atestate traditionale- telemea de vaca; urda; cascaval; cas proaspat/afumat; branza de burduf, iar din judetul Caras Severin - un procesator de legume-fructe, din judetul Mures, comuna Albesti - produse traditionale ca Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul, iar din judetul Sibiu producatorii vor aduce produse din carne, lapte si produsele stupului.
Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din produse din carne sub marca Mestesugarii de Gusturi - muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc, produse apicole sau produse din cultura de lavanda.
Din Registrul National al Produselor Montan (RNPM), din judetul Cluj, localitatea Gilau, situata in zona montana, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere si produse ale stupului - miere de tei miere de salcam, miere poliflora, miere de munte, miere de zmeura, miere de cires, miere de iarba neagra (negrus), miere de salcam si mar, miere de mana (de padure), polen crud, polen uscat de negrus, polen uscata.
MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>