Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc.

“Satul romanesc este cheia intelegerii noastre ca romani in marele cor al natiunilor europene, este locul in care trecutul se intalneste cu prezentul pentru a pregati viitorul. Satul vorbeste despre istoria profunda a tarii. El nu vorbeste prin evenimente glorioase, nu retine date istorice de anvergura, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeste insa prin viata de zi cu zi a locuitorului, conditionat inca de fertilitatea pamantului, de ploi si soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate dupa ceasul cosmic al universului, nu dupa cel grabit al omului modern.”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii.

Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotunda asociata simbolurilor solare, la cea impletita care aminteste de dualismul universal, sau chiar antropomorfa (colindetii sau bolindetii), painea a insotit marile evenimente din viata omului, marcand pragurile spre un nou inceput, ce se doreste plin de prosperitate, speranta, bucurie. Ea este prezenta la nasterea copilului, la nunta, dar si la inmormantare, vazuta ca o trecere spre viata vesnica.

Procesul de preparare a painii are o insemnatate aparte, asociat cu cel al zamislirii unei noi vieti, fapt pentru care este precedat adesea de un intreg ritual de purificare, atat a trupului, cat si a sufletului; vasele si uneltele folosite in acest proces –covata de framantat, lopata pentru cuptor, masa pe care se asaza painea – sunt in mod traditional confectionate din lemn, material cu incarcatura benefica.

Painea este element central al ritualului religios – darul suprem facut de Dumnezeu omului, prin care se savarseste unirea cu Iisus Hristos in Taina Euharistiei: ”Luati, mancati; acesta este Trupul Meu”.

Lumea painii vi se deschide in curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaste tainele si puterile nebanuite, bucurandu-va de nenumaratele arome si forme pe care le imbraca, de la cea traditionala, ce aminteste de copilaria din curtea bunicilor, pana la cele mai surprinzatoare creatii. Vor fi prezenti brutari artizani, producatori, comunitati care ne vor prezenta traditiile lor reunite in jurul painii noastre cea de toate zilele.

„Ziua Satului Romanesc” a fost instituita prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Romanesc poate fi organizata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social, cultural si stiintific in scopul de a aprecia si a promova satul romanesc”, se mentioneaza in lege.

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Targul painii 2023

 

 

Produsele pe care le veti gasi la "Targul painii" de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia editie a „Targului painii”, in cadrul caruia se va marca „Ziua Satului Romanesc”. Evenimentul va avea loc in incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, Bucuresti.

Incepand cu anul 2020, tara noastra celebreaza in ultima duminica a lunii septembrie „Ziua Satului Romanesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunatatile realizate de micii producatori, inregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate traditional vor incanta consumatorii de toate categoriile de varsta, motiv pentru care organizatorii asteapta cat mai multi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare romanesti aduse din majoritatea zonelor tarii.

„Produsele si preparatele pe care le veti gasi la Muzeul National al Satului reprezinta traditie, munca, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care ii apreciez si ii respect pentru efortul lor si, pentru aceasta, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii incurajam sa duca mai departe aceste frumoase traditii si sa le aduca in mijlocul consumatorilor. Mergeti la acest sfarsit de saptamana la Targul Painii si consumati produsele romanesti!”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin BARBU.

„Lumina lina a toamnei va accentua culorile „painii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Va asteptam sa gustati painea si vinul la noi la muzeu, in jurul bisericii Turea si sa simtiti profunzimea acestor simboluri crestine pe care, toamna la muzeu ni le aduce in dar”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.

La acest eveniment se estimeaza ca oferta va fi de peste 100 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Alba, Botosani, Brasov, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Ilfov si Bucuresti.

Oferta operatorilor economici care obtin aceste produse bazate pe retete transmise din generatie in generatie este diversificata din categorii precum panificatie si patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peste, legume - fructe, bauturi spirtoase si multe altele.

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Targul painii” de la Muzeul National al Satului.

 

Din Muntenia:

  • Judetul Arges - primul brand inregistrat al Romaniei pe un sistem de calitate european Indicatie Geografica Protejata (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alaturi de conserve din fructe si legume fara aditivi alimentari, fara zahar adaugat si fara conservanti, o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca etc.
  • Tot din Arges, traditionala turta dulce – bucuria copiilor - va fi in variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea povestilor (Hansel si Gretel, Alba ca Zapada, Motanul Incaltat, Mica Sirena, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa si la comanda, in diferite forme, in functie de cerinte.
  • Din Dambovita, localitatea Voinesti, pe langa renumitele mere de vara, vor fi disponibile si sucurile fara conservanti sau zahar adaugat, de la MereRo.
  • Cozonac proaspat, placinte, bomboane fondante si serbet de casa cu diferite arome naturale (lamaie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate dupa retetele vechi din satele dambovitene
  • De la Pastravaria Busteni, diverse sortimente de pastrav crescut in pastravaria proprie cu apa provenita din raul Zamora, inregistrate ca produse montan precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean , Flustuc de pastrav-Curcubeu. Pastravaria Busteni
  • Preparate si conserve din judetul Teleorman facute dupa retetele bunicii
  • Diverse sortimente de miere si produse ale stupului din comuna Stanesti, judetul Giurgiu, si legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stanesti.
  • Producatorul de flori din comuna Drajna, judetul Calarasi, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufanele, cactusi etc.

 

Din Oltenia:

  • Trei producatori vor fi prezenti din judetul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producator care pastreaza traditia veche locala a presarii la rece a semintelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Draghiceni, un apicultor cu noua productie de miere si produse ale stupului, iar din comuna Vadastrita un producator de legume cu tomate, varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.
  • Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: ”Tuica Taria lui Catalin” si ”Rachiu din fructe Taria lui Catalin”, dar si bautura spirtoasa care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate Tuica Sordony de Horezu.

 

Din Moldova:

Din zona Moldovei (Botosani, Bacau, Iasi, Vrancea si Galati) vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria produselor din carne, din lapte, in urma procesarii legumelor si fructelor, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, must, astfel:

  • Din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti sau Dulceata de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Otetul de trandafiri Deliciul din plantatiile de trandafiri din comuna Manoleasa.
  • Din judetul Galati, de la un integrator de la materie prima pana la procesare, va fi disponibila o gama variata de produse atestate traditional: Costita afumata Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Carnati porc a lui Ignat, Carnati de porc Zimbria in Untura, Cotlet Zimbria in untura, Jumari Zimbria, Jambon Zimbria in Untura, Jambon Zimbria, Muschiulet de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria
  • Din judetul Suceava, patru producatori din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Campulung Moldovenesc - gemuri, dulceturi si zacusca, produse atestate traditional din categoria branzeturilor, din comuna Veresti - telemea vacuta Ica, cascaval vacuta Ica, urda vacuta Ica, cas vacuta Ica.
  • Din Bacau: o varietate de sucuri din satul Viisoara.
  • Judetul Iasi va fi prezent cu patru producatori, care vor aduce paine, prajituri si produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Tiganasi, produse din carne atestate traditional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastrama Taraneasca, Costita Afumata, Carnati Gustul Bunicii si din comuna Aroneanu – taitei si paste fainoase cu oua de prepelita.
  • Totodata, vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlata (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicatie Geografica albe, rosii, roze, vinuri linistite si vinuri spumante vor putea fi achizitionate in cadrul Targului.

 

Din judetul Brasov, sat Rotbav Cooperativa Agricola SMAG DIN TARA BARSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Catean" produse atestate traditionale- telemea de vaca; urda; cascaval; cas proaspat/afumat; branza de burduf, iar din judetul Caras Severin - un procesator de legume-fructe, din judetul Mures, comuna Albesti - produse traditionale ca Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul, iar din judetul Sibiu producatorii vor aduce produse din carne, lapte si produsele stupului.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din produse din carne sub marca Mestesugarii de Gusturi - muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc, produse apicole sau produse din cultura de lavanda.

Din Registrul National al Produselor Montan (RNPM), din judetul Cluj, localitatea Gilau, situata in zona montana, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere si produse ale stupului - miere de tei miere de salcam, miere poliflora, miere de munte, miere de zmeura, miere de cires, miere de iarba neagra (negrus), miere de salcam si mar, miere de mana (de padure), polen crud, polen uscat de negrus, polen uscata.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>