Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc.

“Satul romanesc este cheia intelegerii noastre ca romani in marele cor al natiunilor europene, este locul in care trecutul se intalneste cu prezentul pentru a pregati viitorul. Satul vorbeste despre istoria profunda a tarii. El nu vorbeste prin evenimente glorioase, nu retine date istorice de anvergura, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeste insa prin viata de zi cu zi a locuitorului, conditionat inca de fertilitatea pamantului, de ploi si soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate dupa ceasul cosmic al universului, nu dupa cel grabit al omului modern.”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii.

Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotunda asociata simbolurilor solare, la cea impletita care aminteste de dualismul universal, sau chiar antropomorfa (colindetii sau bolindetii), painea a insotit marile evenimente din viata omului, marcand pragurile spre un nou inceput, ce se doreste plin de prosperitate, speranta, bucurie. Ea este prezenta la nasterea copilului, la nunta, dar si la inmormantare, vazuta ca o trecere spre viata vesnica.

Procesul de preparare a painii are o insemnatate aparte, asociat cu cel al zamislirii unei noi vieti, fapt pentru care este precedat adesea de un intreg ritual de purificare, atat a trupului, cat si a sufletului; vasele si uneltele folosite in acest proces –covata de framantat, lopata pentru cuptor, masa pe care se asaza painea – sunt in mod traditional confectionate din lemn, material cu incarcatura benefica.

Painea este element central al ritualului religios – darul suprem facut de Dumnezeu omului, prin care se savarseste unirea cu Iisus Hristos in Taina Euharistiei: ”Luati, mancati; acesta este Trupul Meu”.

Lumea painii vi se deschide in curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Romanesc, spre a-i cunoaste tainele si puterile nebanuite, bucurandu-va de nenumaratele arome si forme pe care le imbraca, de la cea traditionala, ce aminteste de copilaria din curtea bunicilor, pana la cele mai surprinzatoare creatii. Vor fi prezenti brutari artizani, producatori, comunitati care ne vor prezenta traditiile lor reunite in jurul painii noastre cea de toate zilele.

„Ziua Satului Romanesc” a fost instituita prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Romanesc poate fi organizata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social, cultural si stiintific in scopul de a aprecia si a promova satul romanesc”, se mentioneaza in lege.

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Targul painii 2023

 

 

Produsele pe care le veti gasi la "Targul painii" de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita in perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia editie a „Targului painii”, in cadrul caruia se va marca „Ziua Satului Romanesc”. Evenimentul va avea loc in incinta Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, Bucuresti.

Incepand cu anul 2020, tara noastra celebreaza in ultima duminica a lunii septembrie „Ziua Satului Romanesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunatatile realizate de micii producatori, inregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate traditional vor incanta consumatorii de toate categoriile de varsta, motiv pentru care organizatorii asteapta cat mai multi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare romanesti aduse din majoritatea zonelor tarii.

„Produsele si preparatele pe care le veti gasi la Muzeul National al Satului reprezinta traditie, munca, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care ii apreciez si ii respect pentru efortul lor si, pentru aceasta, trebuie sa fim alaturi de ei, sa ii incurajam sa duca mai departe aceste frumoase traditii si sa le aduca in mijlocul consumatorilor. Mergeti la acest sfarsit de saptamana la Targul Painii si consumati produsele romanesti!”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin BARBU.

„Lumina lina a toamnei va accentua culorile „painii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Va asteptam sa gustati painea si vinul la noi la muzeu, in jurul bisericii Turea si sa simtiti profunzimea acestor simboluri crestine pe care, toamna la muzeu ni le aduce in dar”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, din Bucuresti.

La acest eveniment se estimeaza ca oferta va fi de peste 100 de produse atestate traditional din cele peste 750 produse inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale din judetele Alba, Botosani, Brasov, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Valcea, Ilfov si Bucuresti.

Oferta operatorilor economici care obtin aceste produse bazate pe retete transmise din generatie in generatie este diversificata din categorii precum panificatie si patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peste, legume - fructe, bauturi spirtoase si multe altele.

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Targul painii” de la Muzeul National al Satului.

 

Din Muntenia:

  • Judetul Arges - primul brand inregistrat al Romaniei pe un sistem de calitate european Indicatie Geografica Protejata (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alaturi de conserve din fructe si legume fara aditivi alimentari, fara zahar adaugat si fara conservanti, o colectie variata de gemuri, dulceturi si zacusca etc.
  • Tot din Arges, traditionala turta dulce – bucuria copiilor - va fi in variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea povestilor (Hansel si Gretel, Alba ca Zapada, Motanul Incaltat, Mica Sirena, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa si la comanda, in diferite forme, in functie de cerinte.
  • Din Dambovita, localitatea Voinesti, pe langa renumitele mere de vara, vor fi disponibile si sucurile fara conservanti sau zahar adaugat, de la MereRo.
  • Cozonac proaspat, placinte, bomboane fondante si serbet de casa cu diferite arome naturale (lamaie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate dupa retetele vechi din satele dambovitene
  • De la Pastravaria Busteni, diverse sortimente de pastrav crescut in pastravaria proprie cu apa provenita din raul Zamora, inregistrate ca produse montan precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean , Flustuc de pastrav-Curcubeu. Pastravaria Busteni
  • Preparate si conserve din judetul Teleorman facute dupa retetele bunicii
  • Diverse sortimente de miere si produse ale stupului din comuna Stanesti, judetul Giurgiu, si legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stanesti.
  • Producatorul de flori din comuna Drajna, judetul Calarasi, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufanele, cactusi etc.

 

Din Oltenia:

  • Trei producatori vor fi prezenti din judetul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producator care pastreaza traditia veche locala a presarii la rece a semintelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Draghiceni, un apicultor cu noua productie de miere si produse ale stupului, iar din comuna Vadastrita un producator de legume cu tomate, varza, castraveti, usturoi, ceapa, vinete, ardei gras si kapia etc.
  • Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: ”Tuica Taria lui Catalin” si ”Rachiu din fructe Taria lui Catalin”, dar si bautura spirtoasa care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate Tuica Sordony de Horezu.

 

Din Moldova:

Din zona Moldovei (Botosani, Bacau, Iasi, Vrancea si Galati) vor fi aduse produse cu atestate de produse traditionale din categoria produselor din carne, din lapte, in urma procesarii legumelor si fructelor, dar si alte produse cum ar fi miere, miez de nuca, prune afumate de Vrancea, struguri, must, astfel:

  • Din Botosani, Sat Tocileni, comuna Stauceni, cumparatorii pot alege produse atestate traditional precum Cozonac Domnesc, Poale in Brau cu branza dulce sau branza sarata, alivenci moldovenesti sau Dulceata de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Otetul de trandafiri Deliciul din plantatiile de trandafiri din comuna Manoleasa.
  • Din judetul Galati, de la un integrator de la materie prima pana la procesare, va fi disponibila o gama variata de produse atestate traditional: Costita afumata Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Carnati porc a lui Ignat, Carnati de porc Zimbria in Untura, Cotlet Zimbria in untura, Jumari Zimbria, Jambon Zimbria in Untura, Jambon Zimbria, Muschiulet de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria
  • Din judetul Suceava, patru producatori din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Campulung Moldovenesc - gemuri, dulceturi si zacusca, produse atestate traditional din categoria branzeturilor, din comuna Veresti - telemea vacuta Ica, cascaval vacuta Ica, urda vacuta Ica, cas vacuta Ica.
  • Din Bacau: o varietate de sucuri din satul Viisoara.
  • Judetul Iasi va fi prezent cu patru producatori, care vor aduce paine, prajituri si produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Tiganasi, produse din carne atestate traditional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastrama Taraneasca, Costita Afumata, Carnati Gustul Bunicii si din comuna Aroneanu – taitei si paste fainoase cu oua de prepelita.
  • Totodata, vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlata (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicatie Geografica albe, rosii, roze, vinuri linistite si vinuri spumante vor putea fi achizitionate in cadrul Targului.

 

Din judetul Brasov, sat Rotbav Cooperativa Agricola SMAG DIN TARA BARSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Catean" produse atestate traditionale- telemea de vaca; urda; cascaval; cas proaspat/afumat; branza de burduf, iar din judetul Caras Severin - un procesator de legume-fructe, din judetul Mures, comuna Albesti - produse traditionale ca Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul, iar din judetul Sibiu producatorii vor aduce produse din carne, lapte si produsele stupului.

Din Bucuresti-Ilfov, se vor regasi preparate atestate traditional din produse din carne sub marca Mestesugarii de Gusturi - muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc, produse apicole sau produse din cultura de lavanda.

Din Registrul National al Produselor Montan (RNPM), din judetul Cluj, localitatea Gilau, situata in zona montana, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere si produse ale stupului - miere de tei miere de salcam, miere poliflora, miere de munte, miere de zmeura, miere de cires, miere de iarba neagra (negrus), miere de salcam si mar, miere de mana (de padure), polen crud, polen uscat de negrus, polen uscata.

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>