Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul  proiect inovativ in pomiculturaROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro.

Citeşte mai departe...

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Ilustratie 1 -Comunicat de Presa - Lild RomaniaLidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură.

Citeşte mai departe...

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIERPlatforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fermier, organizata de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, Bucuresti.

Citeşte mai departe...

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Craita Merelor infloreste in afaceri cu Corteva AgriscienceProiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”.

Citeşte mai departe...

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Solutii de top pentru protectia culturii tale de marDescopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat.

Citeşte mai departe...

Fructe proaspete la plantatia de capsuni Sunshine Berries, sustinuta de Corteva Agriscience

Cultivarea Succesului in Agricultura - Cresterea infloritoare a proiectului Sunshine Berries al Elenei-Larisa Naie Stoicescu cu Corteva AgriscienceElena-Larisa Naie Stoicescu, o femeie fermier din Buzoesti, satul Buzoesti, judetul Arges, si-a extins semnificativ plantatia de capsuni prin proiectul Sunshine Berries, sustinut de compania internationala agricola Corteva Agriscience. Aceasta initiativa vizionara a fost sustinuta printr-o bursa in cadrul proiectului de burse educationale TalentA, unde Elena-Larisa a iesit pe locul al treilea in editia din 2022. Cu un an in urma, a triumfat cu proiectul sau, avand ca scop optimizarea spatiului disponibil si imbunatatirea afacerii prin construirea unui nou solar.

Citeşte mai departe...

O poveste de succes de la Livada de Poveste

Corteva sustine femeile din agricultura romaneasca - O poveste de succes de la Livada de PovesteIn peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.

Citeşte mai departe...

Cresterea ecologica a capsunilor

Cresterea ecologica a capsunilorConform clasamentului mondial a celor mai contaminate fructe si legume realizat de Environmental Working Group din SUA, capsunile conduc lista, urmate de spanac, brocolli, mere, struguri, nectarine etc. De aceea o sa dam o atentie mai sportita capsunilor, pentru ca practic fiecare dintre noi le consumam (mai ales copiii).

Citeşte mai departe...

Piata globala de Aronia se asteapta sa continue trendul de crestere in 2023

Piata globala de Aronia se asteapta sa continue trendul de crestere in 2023Cresterea cererii pentru produse naturale si nutritive conduce extinderea pietei de Aronia. Piata de fructe Aronia este pregatita sa-si mentina traiectoria ascendenta in 2023 si anii ce urmeaza, conform unui raport recent de piata. Raportul prognozeaza o crestere anuala compusa (CAGR) de 5,5% intre 2018 si 2030, indicand un viitor stralucit pentru industrie.

Citeşte mai departe...

Agricultura 4.0 in livada: o plantatie bio de cires care face profit si sustine educatia

Agricultura 4-0 in livada - o plantatie bio de cires care face profit si sustine educatiaUn grup de 20 profesori de la liceele agricole au participat la o vizita de studiu care sa le ofere posibilitatea sa experimenteze in mod direct cum sunt folosite tehnologiile si echipamentele specifice pentru Agricultura 4.0. Vizita a fost organizata de catre Fundatia World Vision Romania, prin programul „Crestem prin Educatie Agricola” in „Livada cu stupi”, o plantatie super-intensiva si ecologica de cires realizata printr-un proiect cu finantare europeana.

Citeşte mai departe...

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

Abund Berry - afacere cu fructe de padure dezvoltata de antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspeteLa 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale.

Citeşte mai departe...

Realizarea taierilor de rodire la pomii fructiferi

Importanta taierilor de rodire la pomii fructiferi si tehnica de realizareDaca cunoastem partile roditoare ale soiurilor, caracteristicile de formare a acestora precum si urmarile taierii, putem realiza in siguranta taierile la pomii fructiferi pentru mentinerea cat mai lunga a perioadei de rodire. In continuare va prezentam regulile principale ale taierilor in stadiul de rodire.

Citeşte mai departe...

Puieti de Josta si alti arbusti fructiferi, plantati in premiera la sera floricola din campusul USAMV Cluj-Napoca

Plantare in premiera arbusti fructiferi soiuri mai rare la USAMV Cluj-NapocaSera din campus a Disciplinei de Floricultura si Arboricultura din cadrul Facultatii de Horticultura (USAMV Cluj-Napoca) propune in aceasta primavara, in premiera, o varietate bogata de arbusti fructiferi, intre care se numara coacaz negru, alb si rosu, Josta, un hibrid intre coacaz negru si agris, precum si mur fara spini sau agris alb si rosu.

Citeşte mai departe...

Robocrop, primul robot din lume care culege zmeura

Robocrop primul robot din lume care culege zmeuraUnul dintre principalii cultivatori de fructe de padure din Marea Britanie, Hall Hunter, a lucrat indeaproape cu dr. Martin Stoelen de la Robotica de lucru la camp, la Universitatea din Plymouth. Parteneriatul a condus la dezvoltarea primului robot de colectare a zmeurii din lume. Cititi mai departe pentru a afla de ce a fost realizata o astfel de creatie si ce inseamna acest lucru pentru lumea culesului de fructe din Marea Britanie.

Citeşte mai departe...

Performanta in pomicultura are la baza produse de calitate - Un produs pe care te poti baza - Delegate™

Combaterea daunatorilor in pomicultura folosind noul insecticid Delegate Performanta in pomicultura se face numai daca se fac tratamente cu produse de calitate, eficiente impotriva agentilor patogeni si a daunatorilor. In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, putem spune ca a inceput primul zbor, atat pentru viermele merelor (Cydia pomonella), cat si pentru molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana). Din cauza faptului ca lepidopterele reprezinta o problema pentru pomicultura, recomandam cu incredere noul insecticid Delegate™, lansat in Romania din acest sezon.

Citeşte mai departe...

Plantatie de ciresi si pruni infiintata pe 3,5 hectare, la Statiunea de Cercetari Horticole din cadrul USAMV Cluj-Napoca

Dupa 24 de ani plantatie de ciresi si pruni infiintata pe 3,5 hectare la Statiunea de Cercetari Horticole din cadrul USAMV Cluj-NapocaDupa 24 de ani de la ultimele plantari de pomi fructiferi in fosta Livada Palocsay, acum denumita Statiunea de Cercetari Horticole (SCH) si aflata in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, inginerii au infiintat o plantatie de ciresi si pruni, pe o suprafata de 3.5 hectare.

Citeşte mai departe...

DELEGATE™ - Noua solutie de combatere a omizilor, minatoarelor, tripsilor si puricilor meliferi din pomicultura

DELEGATE - Noul insecticid de combatere a larvelor de lepidoptere - omizi a minatoarelor tripsilor si puricilor meliferi din pomiculturaDin cauza modificarilor climatice din ultimii ani, creste si pericolul atacurilor de daunatori in livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare si puricii sunt din ce in ce mai multi. Solutia pentru toti acesti daunatori vine de la compania Corteva Agriscience, noul insecticid DELEGATE™ pe baza de spinetoram, cu aplicare dupa inflorit, la doza de 0.3 kg/ha.

Citeşte mai departe...

Plantarea corecta a drajonilor si tratamente de inceput

Plantarea corecta a drajonilor si primele tratamente la arbustii fructiferi - mur zmeur coacazPrimavara, perioada martie-aprilie, este momentul propice pentru plantarea drajonilor de zmeur, mur si coacaz deoarece dupa ce am scapat de pericolul inghetului, temperaturile de primavara sunt benefice solului si implicit, plantarii. Daca totusi avem de-a face cu o primavara secetoasa, va trebuie sa udam suplimentar plantele cu minim 1 litru de apa.

Citeşte mai departe...

Combaterea bolilor si daunatorilor specifici arbustilor fructiferi

Tratamente boli si daunatori specifici la arbusti fructiferi - coacaz agris zmeur si murIn aceste zile, o atentie deosebita trebuie acordata pentru a da un raspuns oportun, la timp si adecvat la problemele provocate de organismele daunatoare, respectiv in prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor in plantatiile si pepinierele de arbusti fructiferi.

Citeşte mai departe...

Cum si cand plantam drajonii de zmeura in 2020?

Plantare zmeura - Alegerea solului si soiului de zmeur potrivitSezonul plantarilor de primavara a inceput. Dupa cum stim exista mai multe soiuri de zmeur, de primavara (Citrya, the Latham, Cayuga, Willamette, etc) si soiuri remontante sau primocane (Polka, Heritage, Sugana, Lulin, Opal), insa indiferent de soiul ales trebuie sa fim atenti la solul ales si zona unde vom planta zmeura.

Citeşte mai departe...

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>