Import / Export produse agroalimentare

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Grain Academy 2024Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur.

Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Vinuri romanesti - import - exportPotrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.

Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Ilustratie 1 -Comunicat de Presa - Lild RomaniaLidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură.

Mai multe>>

Plante oleaginoase: a X-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE – alăturați-vă liderilor regiunii Mării Negre și Dunăre la București pe 15 octombrie

BLACK SEA OIL TRADE 2024UkrAgroConsult este încântată să anunțe organizarea următorului său eveniment – a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE-2024 care va avea loc pe 15 octombrie la București, hotel InterContinental. Conferința va reuni operatori din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani pentru a crea lanțuri optime de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele alimentare globale.

Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

Cererea care a salvat sezonul - Africa de Nord Turcia Italia si Grecia - EuroGrainExchange 2024In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. Flota de camioane cu cereale care inunda centrul UE.

Mai multe>>

EuroGrainExchange Bucuresti 10-11 aprilie 2024 | Un punct central pentru industria cerealelor din Europa Centrala si de Est

Bursa Europeana de Cereale din Primavara 2024 - 2 zile de oportunitati de Networking de neegalat cu o Agenda si o Expozitie de topBucurestiul va gazdui din nou in aprilie 2024 un eveniment exceptional dedicat industriei prospere pentru cerealele din Europa Centrala si de Est. EuroGrainExchange 2024 este oportunitatea de a te scufunda in inima acestui sector dinamic, unde comerciantii, fermierii, furnizorii de inputuri si profesionistii din industrie se intalnesc pentru a vorbi despre continua evolutie a piatei cerealelor.

Mai multe>>

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetal

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetalMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut Barbu, a avut astazi, 15 ianuarie 2024, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confrunta in activitatea desfasurata: plata subventiilor APIA si rambursarea de TVA, acordarea creditelor subventionate pentru agricultura, concurenta cerealelor ieftine din Ucraina, schimbarile climatice.

Mai multe>>

Estimare KeysFin: 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura Romaniei

KeysFin - 2023 cel mai bun an din istorie pentru agricultura RomanieiCifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat a doua cea mai mare crestere nominala anuala din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungand la maximul istoric de 68 miliarde de lei in 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin „Evolutia sectorului agricol din Romania”.

Mai multe>>

O noua piata pentru exportul de grau romanesc: Indonezia

ANSVSA a deschis o noua piata pentru export - grau in IndoneziaEforturile Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) s-au concretizat in acest sens. Presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu a primit confirmarea de la Ambasada Republicii Indonezia, printr-un mesaj al Ministrului Agriculturii de Jakarta, in ceea ce priveste exportul diferitelor produse agricole, in special grau, din Romania catre Republica Indonezia.

Mai multe>>

DSV Road: 2023, cel mai bun an pentru import si export in agricultura din Romania. Cererea pentru transportul de ingrasaminte si utilaje agricole a crescut cu 30%

DSV Road - 2023 cel mai bun an pentru import si export in agricultura din RomaniaIn 2023 a fost inregistrata o activitate de import si export intensa pentru firmele din agricultura, cu o crestere de 30% a cererii pentru servicii de transport de marfuri specifice domeniului, ingrasaminte si utilaje agricole, raporteaza DSV Road, parte din grupul danez DSV, a treia cea mai mare companie de transport din Europa. Importul de ingrasaminte bio a crescut si pe fondul secetei acute de anul acesta. Astfel, 2023 este cel mai bun an pentru importul si exportul de marfuri pentru agricultura romaneasca.

Mai multe>>

Noi oportunitati pentru export in Regatul Maroc

Noi oportunitati pentru export in Regatul MarocPresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a facut parte din delegatia condusa de secretarul de stat Adrian Pintea, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a efectuat o vizita de lucru in Regatul Maroc. Pe intreaga durata a vizitei, delegatia romana a fost insotita de ambasadorul Romaniei la Rabat, Excelenta Sa, Maria Ciobanu.

Mai multe>>

Produsele agricole din Ucraina pot fi importate numai pe baza unui acord emis de MADR

Masuri pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricoleIn sedinta Guvernului din 12 oct. 2023 a fost adoptata ordonanta de urgenta privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Prin acest act normativ se stabilesc masuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, in vederea atenuarii repercusiunilor negative imediate in sectorul productiei primare si al procesarii.

Mai multe>>

S-a propus cadrul legal privind importurile agricole din Ucraina si Republica Moldova

cadrul legal pentru importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica MoldovaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Mai multe>>

CFRO solicita actiuni concrete pentru fermierii romani in contextul transitului si exportului cerealelor din Ucraina

CFRO - Propuneri pentru revitalizarea sectorului agricol si cresterea competitivitatii fermelor romanesti in contextul tranzitului si exportului cerealelor din UcrainaClubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Prim-ministru, semnaland necesitatea unei abordari sistemice de raspuns la crize in vederea revitalizarii sectorului agricol si cresterii competitivitatii fermelor romanesti, in contextul tranzitului si exportului cerealelor din Ucraina.

Mai multe>>

Ministrii Agriculturii din Romania si Ungaria au discutat masurile CE privind importurile de produse agricole din Ucraina

Intrevederea ministrului Florin Barbu cu omologul sau din Ungaria Istvan NagyIn data de 12 septembrie 2023, ministrul Florin BARBU impreuna cu secretarul de stat Adrian PINTEA au primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Intalnirea bilaterala a avut ca tema colaborarea dintre cele doua state in domeniul agricol, precum si situatia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, in contextul masurilor preventive adoptate de Comisia Europeana in vigoare pana la data de 15 septembrie 2023.

Mai multe>>

XTB Romania: Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele

Radu Puiu XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealeleIn urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.

Mai multe>>

Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia solicita prelungirea masurilor UE asupra importurilor agricole din Ucraina

Reuniune la Varsovia in vederea prelungirii masurilor preventive ale UE privind anumite produse originare din UcrainaMinistrul Florin-Ionut Barbu a participat miercuri, 19 iulie 2023, la Varsovia, la intalnirea ministrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, Romania, Slovacia. La reuniune a fost prezent si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Tema principala a reuniunii a vizat situatia de pe pietele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si masurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE si tarile candidate.

Mai multe>>

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre UcrainaAcordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.

Mai multe>>

Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productieRomania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.

Mai multe>>

Coridoarele de solidaritate nu au ajutat nici fermierii, nici regiunile vulnerabile ale lumii

Carmen Avram catre Comisia Europeana - Vorbim de coridoare de solidaritate - Care solidaritate - Fermierii europeni au fost mintitiIn timp ce un grup de fermieri romani protesta la Bruxelles, Carmen Avram le-a transmis mesajul in Parlamentul European: „Fermierii au fost mintiti si ingenuncheati. Ei sunt fortati sa-si vanda azi produsele la preturi sub cele de productie”.

Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Realizari privind exportul de ovine in Maroc si IordaniaRecastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, cu omologul sau din Regatul Marocului.

Mai multe>>

Se va relua exportul de produse din carne din Romania in SUA

Romania va relua exportul de produse din carne in SUACa urmare a demersurilor Autoritatii Natioanale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat in Romania in perioada, on-line si la fata locului, a concluzionat ca sistemul romanesc de inspectie a carnii si produselor din carne este organizat astfel incat sa ofere controlul final, supravegherea si aplicarea legislatiei.

Mai multe>>

Clubul Fermierilor Romani sustine o pozitie comuna a Guvernului Romaniei cu tarile europene afectate de tranzitul si exportul cerealelor din Ucraina

Clubul Fermierilor Romani sustine o pozitie comuna a Guvernului Romaniei cu tarile europene afectate de tranzitul si exportul cerealelor din UcrainaClubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Primul-ministru al Guvernului Romaniei, semnaland necesitatea si urgenta unor decizii politice la nivel inalt european pentru repunerea pietei cerealelor intr-o forma reglementata – asa cum obliga si Politica Agricola Comuna - corectarea perturbarilor extrem de puternice generate de eliminarea oricaror conditii la accesul cerealelor din Ucraina pe piata comuna, printr-o serie de propuneri concrete.

Mai multe>>

Petre Daea se intalneste cu omologul din Ucraina pentru a discuta exporturile catre Romania si monitorizarea tranzitului catre statele terte

Masuri suplimentare de monitorizare a tranzitului restrictionarea exportului catre Romania si controale in vama pentru toate produsele din Ucraina discutate de Petre Daea cu omologul din Ucraina - Cei doi oficiali se intalnesc vineri la BucurestiMinistrul Agriculturii Petre Daea a avut astazi, 19 aprilie 2023, o discutie in format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.

Mai multe>>

Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membre

Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membreIn fiecare an, miliarde de bovine, de porcine, de ovine, de caprine, de pasari de curte si de cai sunt transportate in interiorul si in afara UE in scopul reproducerii, al ingrasarii sau al sacrificarii, dat fiind ca fermierii si producatorii de carne incearca sa exploateze diferentele de costuri dintre regiuni pentru a obtine profit. Or, peste o treime din aceste calatorii dureaza mai mult de opt ore si standardele privind bunastarea animalelor nu sunt respectate intotdeauna.

Mai multe>>

Fermieri romani propun un plan de actiuni pentru situatia dificila creata de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina

Fermieri romani propun un plan de actiuni pentru situatia dificila creata de deciziile UE privind importurile de cereale din UcrainaClubul Fermierilor Romani propune forurilor europene si reprezentantilor Romaniei la Bruxelles un plan de actiuni imediate si pe termen mediu pentru compensarea pierderilor fermierilor, asigurarea stabilitatii financiare si mentinerea competitivitatii fermelor din tara noastra si tarile afectate din proximitatea razboiului, in contextul crizei generate de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina.

Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Insasi existenta mierii europene va fi pusa la bataie in urmatoarele luni la BruxellesArticol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de organismele publice ale UE au fost considerate suspecte din punctul de vedere al unei posibile fraude.

Mai multe>>

Dezvoltarea importurilor/exporturilor agricole cu Regatul Hasemit al Iordaniei

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al IordanieiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.

Mai multe>>

Romanian Agri Trade Summit, primul eveniment international de Agribusiness din Romania, a facilitat discutiile dintre Fermierii Romani si companiile de top locale si europene

Agri Trade Summit Cezar Gheorghe Andreea StroePozitionat ca evenimentul de Agri Trade al Romaniei, Romanian Agri Trade Summit si-a propus sa reconfirme pozitia geostrategica a Romaniei si a creat cadrul propice incheierii unor parteneriate profitabile intre Fermierii Romani si companii de top locale sau europene. Romanian Agri Trade Summit a avut loc in data de 22 februarie 2023 la NORD Events Center by Globalworth din Bucuresti si a atras peste 500 de participanti din 14 tari: Romania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Turcia, Germania, Spania, Elvetia, Ucraina, Serbia, Polonia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria.

Mai multe>>

S-au pus in vanzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul Eveniment de Agri Trade a Romaniei. Discount substantial pentru fermierii care le achizitioneaza prin intermediul asociatiilor.

S-au pus in vanzare biletele la Romanian Agri Trade SummitBiletul de participare la Romanian Agri Trade Summit asigura accesul la sesiunile de conferinta, zona de expozitie, precum si posibilitatea de programare de intalniri de business 1 la 1 cu factorii de decizie de la companiile de top prezente la eveniment.

Mai multe>>

Noutati

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>