Melci

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

Cresterea melcilor - Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melciTemperatura si umiditatea in care cresc melcii au un rol important in viata acestora. Cu toate ca melcii sunt capabili sa supravietuiasca intr-un interval larg de temperatura, ei se dezvolta foarte bine intr-un climat cald (10-24°C) si cu o umiditate ridicata a aerului (75-95%). Pentru majoritatea speciilor de melci temperatura optima este in jur de 21°C.

Citeşte mai departe...

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

Cresterea melcilor - Comportamentul melcului in ecosistemul sau naturalIn conditiile climei temperat-continentale din tara noastra specia comestibila de melci Helix pomatia s-a adaptat la o viata sezoniera, in care alterneaza perioada activa cu cea pasiva. Prin cunoasterea modalitatilor in care organismul melcului raspunde la actiunile mediului exterior putem sa asiguram conditii optime de crestere in mod dirijat in crescatorii si sa utilizam eficient anumiti factori fizici si chimici pentru conservarea melcilor si a produselor rezultate din prelucrarea acestora.

Citeşte mai departe...

Sistemul de crestere a melcior

Sistemul mixt de crestere a melciorAcest sistem, numit si sistemul mixt, este o varianta a sistemului cu reproducere in mediu controlat si crestere a tineretului in aer liber. Sistemul mixt consta in faptul ca se lasa melcii sa isi depuna ouale in gradiri situate sub cerul liber, dupa care ouale sunt transferate in custi ce sunt transferate in in spatii inchise, unde are loc incubarea si ecloziunea oualor precum si cresterea tineretului.

Citeşte mai departe...

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

 

escargot3.jpg

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat in alimentatia lor, printre numeroasele componente si moluste de apa sau terestre. Descoperirea cochiliilor de melci cu ocazia sapaturilor arheologice nu fac decat sa confirme faptul ca melcii erau folositi in alimentatia omului din vremuri preistorice. In cavernele locuite de stramosii nostri primitivi, s-au descoperit munti de cochilii care atesta ca melcii erau consumati inca din acea vreme.

Citeşte mai departe...

Retete culinare de melci de la un gradinar

Reteta-MELCIO britanica suparata ca legumele ei pretioase erau distruse de melcii care aparusera din abundenta in gradina sa s-a gandit sa-i invinga cu propriile arme, mancandu-i.

Citeşte mai departe...

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

SnailFarm7 resizeCrema Elicina destinata ingrijiri pielii isi are originea la o ferma de melci din Chile, unde muncitorii angajati si-au dat seama ca taieturile minore si crapaturile se vindecau mult mai repede deca aplicau secretii de melc pe maini.

Citeşte mai departe...

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

escargotLa inceputul anilor 2000 cantitatea totala de melci, oferiti la consum, a ajuns la aproximativ 420000 de tone.

Citeşte mai departe...

Schimbarea atitudinii fata de melci

snails1Atitudinea fata de produsele alimentare se schimba in mod constant, si produsele perfect comestibile, care erau evitate intr-o anumita perioada ar putea sa fie foarte apreciate intr-o alta epoca.

Citeşte mai departe...

Cresterea melcilor in baterii

---melciPrin aplicarea acestei metode de crestere se inlatura efectul negativ al variatiei factorilor de mediu natural, sunt excluse pierderile determinate de daunatori si se obtin, prin selectie, populatii de melci cu o dezvoltare precoce si omogena.

Citeşte mai departe...

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

In fermele din tara noastra sunt crescuti melcii din specia Helix Pomatia.

Citeşte mai departe...

Melcul alb de carne

Numit popular „melcul alb de carne”, este crescut mai multi ani pentru carne in China.

Citeşte mai departe...

Infiintare ferma melci (model proiect)

Beneficiarul proiectului, va deschide o Societate Comerciala cu Raspundere Limitata spre a demara o afacere in domeniul agricol si va accesa fonduri nerambursabile, prin masura 121 din PNDR, in vederea infiintarii fermei de crestere a melcilor.

.

Citeşte mai departe...

Scurt istoric privind cresterea melcilor

Cultivare melcilor este o ramura a zootehniei cunoscuta din vremea romanilor.

Citeşte mai departe...

Prima ferma de melci din Romania

SC Grato Invest SRL, prima ferma de melci din Romania dupa tehnologia Institutului International de Helicicultura “s-a nascut” in anul 2003, in localitatea Ohaba Streiului, judetul Hunedoara.

Citeşte mai departe...

Midiile din Mont Saint Michel (DOP)

Midiile de crescatorie vii, se produc intr-o zona de crescatorie situat in golful Mont Saint Michel la sud de linia formata de turnul clopotnitei bisericii din Carolles si varful Chaîne

Citeşte mai departe...

Un nou proces tehnologic de crestere in ferma de melci

Va prezentam un proces tehnologic experimentat cu succes pe o perioada de patru ani de la infiintare. Acest proces technologic poate aduce profit dupa primul an de la data popularii fermei cu melci reproducatori : MELCI MATURI.

Citeşte mai departe...

Infiintarea unei crescatorii de melci costa 6.000 de euro

 

 

Persoanele care au un teren de 2.500 mp irigabil si care dispun de 5.500-6.000 de euro pot pune bazele solide ale unei ferme de melci comestibili. 

Citeşte mai departe...

Sectoare pentru hranirea si copacirea melcilor

 

 

Sectorul destinat hranirii se amenajeaza in portiunea mijlocie cu foioase la intervale de 1,5 m unul de altul si cativa arbusti plantati din loc in loc, dar nu insa pe langa gard.

.

Citeşte mai departe...

Escar Prod SCA

Escar Prod SCA s-a infiintat in octombrie 2005 cu scopul de a prelucra si promova carnea de melc din productia fermelor membre. In prezent, membrii cooperativei sunt in numar de 213 fermieri, raspanditi in 28 judete. Suprafata totala exploatata este de peste 100 ha cu o productie estimativa de 5000 tone materie prima anual.

.

Citeşte mai departe...

Culegerea melcilor pentru achizitii

 Recoltarea melcilor se va face pe raza domeniilor publice si private, numai cu acordul proprietarilor si fara sa se afecteze ecosistemele, culturile, plantatiile.

.

Citeşte mai departe...

Pornirea unei ferme de melci

Blond de Flandra

In functie de economii, pornirea unei ferme de cresterea melcilor se intinde pe mai multe etape: cumpararea terenului agricol, achizitii de mijloace auto, materiale si utilaje, înscrierea fermei în Registrul Comertului şi altele.

.

Citeşte mai departe...

Helix aspersa

        Helix aspersa aspersa 

 In cadrul acestei specii se cunosc doua varietati: Helix aspersa aspersa (Micul Gri); Helix aspersa maxima (Marele Gri).

.

Citeşte mai departe...

Hrana melcilor

 

 

In luna februarie - martie, al anului doi de la infiintare fermei de melci, se vor semana straturile cu plante. Printr-o buna alimentatie se obtin melci maturi pentru vanzare intr-un timp mult mai scurt.

.

Citeşte mai departe...

Piata melcilor

 

 Din analiza datelor zilnice ale pietei, alaturi de informatiile provenite de la firme alimentare din acest sector, se poate afirma ca, in ultima perioada s-a asistat la o crestere neasteptata a cantitatilor vandute.

.

Citeşte mai departe...

Daunatorii melcilor

  - Lampyridae

 

    In natura, exista multi daunatori ai tuturor speciilor de melci cu cochilie.

.

Citeşte mai departe...

Biologia melcului

 

 Melcii  (speciile comestibile: Helix Pomatia, Helix Aspersa si Helix Lucorum) sunt moluste gasteropode, cefalopode si pulmonate. Din punct de vedere sexual melcul este un hermafrodit insuficient (de la fiecare pereche fecundata se obtine o dubla depunere de oua).

.

Citeşte mai departe...

Factorii de mediu in cresterea melcilor

 

     Controlul umidităţii şi al temperaturii, a luminii, trebuie să fie în permanenţă realizat. Aceşti factori şi un mediu sănătos sunt coordonatele esenţiale pentru derularea procesului reproductiv la melc, jucând un rol însemnat şi în clocirea ouălelor depuse de melci.

.

Citeşte mai departe...

Cresterea melcilor in aer liber

 

 

Crestere melcilor in aer liber este ceea a ciclului biologic complet, care implica un grad de complexitate mai ridicat in ceea ce priveste realizarea propriu-zisa. Este cel mai raspandit si cel mai simplu de realizat in raport cu costurile si rezultatele obtinute.

.

Citeşte mai departe...

Ferme de melci

 

Fermierii din întreaga lume au făcut experimente cu diferite tipuri de aranjamente de producţie timp de câţiva ani. Căutarea unui sistem ce se bazează pe minimizarea timpului de muncă şi creşterea veniturilor economice pentru aceleaşi cheltuieli financiare este o preocupare constantă a acelora implicaţi în creşterea în ferme a melcilor. Există 3 sisteme îndelung folosite în prezent: exteriore; interioare; interioare/exterioare.

.

Citeşte mai departe...

Prelucrarea carnii de melc

Întrucât este vorba despre un aliment de lux, consumat în ţări cu mari pretenţii gastronomice, precum Franţa, Italia, Germania sau Statele Unite, procesul teh­nologic de prelucrare a cărnii de melc trebuie să se facă cu multă atenţie şi să respecte cu stricteţe condiţiile igienice şi sanitare. Toate utilajele cu care se prelucrează carnea de melc trebuie să fie inoxidabile, iar spaţiile de lucru trebuie să aibă pereţi impermeabili, pentru a nu fi afectaţi de aburul care se emană în cantităţi foarte mari în timpul operaţiunilor de prelucrare, în care se foloseşte foarte multă apă.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

03-04-2017 Melci

Conditiile de mediu si prevenirea bolilor la melci

Temperatura si umiditatea in care cresc melcii au un rol important in viata acestora. Cu toate ca melcii sunt capabili sa supravietuiasca intr-un interval larg de temperatura, ei se dezvolta foarte bine intr-un climat cald (10-24°C) si cu o umiditate ridicata a aerului (75-95%). Pentru majoritatea speciilor de melci temperatura optima este in jur de 21°C. Mai multe>>

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

09-10-2016 Melci

Comportamentul melcului in ecosistemul sau natural

In conditiile climei temperat-continentale din tara noastra specia comestibila de melci Helix pomatia s-a adaptat la o viata sezoniera, in care alterneaza perioada activa cu cea pasiva. Prin cunoasterea modalitatilor in care organismul melcului raspunde la actiunile mediului exterior putem sa asiguram conditii optime de crestere in mod dirijat in crescatorii si sa utilizam eficient anumiti factori fizici si chimici pentru conservarea melcilor si a produselor rezultate din prelucrarea acestora. Mai multe>>

Sistemul de crestere a melcior

25-07-2016 Melci

Sistemul de crestere a melcior

Acest sistem, numit si sistemul mixt, este o varianta a sistemului cu reproducere in mediu controlat si crestere a tineretului in aer liber. Sistemul mixt consta in faptul ca se lasa melcii sa isi depuna ouale in gradiri situate sub cerul liber, dupa care ouale sunt transferate in custi ce sunt transferate in in spatii inchise, unde are loc incubarea si ecloziunea oualor precum si cresterea tineretului. Mai multe>>

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

23-05-2015 Melci

Rolul si locul melcilor in alimentatie si medicina

  Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat in alimentatia lor, printre numeroasele componente si moluste de apa sau terestre. Descoperirea cochiliilor de melci cu ocazia sapaturilor arheologice nu fac decat sa confirme faptul ca melcii erau folositi in alimentatia omului din vremuri preistorice. In cavernele locuite de stramosii nostri primitivi, s-au descoperit munti de cochilii care atesta ca melcii erau consumati inca din acea vreme. Mai multe>>

Retete culinare de melci de la un gradinar

12-05-2014 Melci

Retete culinare de melci de la un gradinar

O britanica suparata ca legumele ei pretioase erau distruse de melcii care aparusera din abundenta in gradina sa s-a gandit sa-i invinga cu propriile arme, mancandu-i. Mai multe>>

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

16-11-2013 Melci

Crema de melci pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Crema Elicina destinata ingrijiri pielii isi are originea la o ferma de melci din Chile, unde muncitorii angajati si-au dat seama ca taieturile minore si crapaturile se vindecau mult mai repede deca aplicau secretii de melc pe maini. Mai multe>>

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

07-11-2012 Melci

Piata melcilor a depasit 10 miliarde de euro, la nivel mondial

La inceputul anilor 2000 cantitatea totala de melci, oferiti la consum, a ajuns la aproximativ 420000 de tone. Mai multe>>

Schimbarea atitudinii fata de melci

09-10-2012 Melci

Schimbarea atitudinii fata de melci

Atitudinea fata de produsele alimentare se schimba in mod constant, si produsele perfect comestibile, care erau evitate intr-o anumita perioada ar putea sa fie foarte apreciate intr-o alta epoca. Mai multe>>

Cresterea melcilor in baterii

30-08-2012 Melci

Cresterea melcilor in baterii

Prin aplicarea acestei metode de crestere se inlatura efectul negativ al variatiei factorilor de mediu natural, sunt excluse pierderile determinate de daunatori si se obtin, prin selectie, populatii de melci cu o dezvoltare precoce si omogena. Mai multe>>

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

06-03-2012 Melci

Helix Pomatia - singura rasa de melci adaptata climei noastre

In fermele din tara noastra sunt crescuti melcii din specia Helix Pomatia. Mai multe>>

Melcul alb de carne

20-02-2012 Melci

Melcul alb de carne

Numit popular „melcul alb de carne”, este crescut mai multi ani pentru carne in China. Mai multe>>