Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata la MADR

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata intre 9-11 octombrie 2023 in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie 2023 „Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” prin organizarea de targuri si evenimente, la nivel national. Ajunsa la a saptea editie „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti”, va fi celebrata si in curtea MADR, cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj” si al producatorilor romani, in perioada 9 – 11 octombrie 2023, intre 08:00-18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.


Vizitatorii sunt asteptati cu o gama variata de produse inregistrate pe scheme de calitate nationale si sisteme de calitate europene, produse atestate traditional, produse care au dobandit dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa “produs montan”, produse cu denumire protejata, precum Indicatie Geografica Protejata (IGP) sau Specialitate Traditionala Garantata (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, miere, dulceturi.

„Cumparand romaneste putem sprijini producatorii romani, aratandu-le respectul pentru munca si dragostea lor de tara si pamant. Avem produse bune si de calitate care merita sa fie apreciate si recunoscute. Impreuna vom invata sa cumparam romaneste si sa iubim tot ceea ce tine de identitatea etnica si culturala a tarii noastre: traditii, obiceiuri si preparate autohtone”, a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Barbu.

Sub marca Asociatiei „Produs de Cluj” vor fi prezente preparate obtinute de micii producatori prin valorificarea materiei prime din arealul geografic al Ardealului: produse din lapte si carne, fructe uscate si proaspete, miere si produse apicole.

Din judetele Arges, Sibiu si Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobandit protectie europeana si reprezinta cartea de vizita a Romaniei in materie de gastronomie si pastrarea traditiilor si valorilor europene: Magiun de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, Telemea de Sibiu (SB) – IGP din anul 2019, Scrumbia de Dunare afumata (TL) – IGP din anul 2018, Salata cu icre de stiuca de Tulcea – IGP din anul 2021, Salata traditionala cu icre de crap (TL) – Specialitate Traditionala Garantata STG din anul 2021.

Agricultura ecologica este reprezentata la targ de un producator din judetul Arges, care va aduce diverse sortimente de miere: miere de salcam, poliflora, tei, faguri, amestec de miere cu catina si propolis cu catina.

Iubitorii de peste vor putea alege dintr-o gama larga de produse din pastrav de la Pastravaria Busteni, inregistrate ca produse montane, precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean, Flustuc de pastrav-Curcubeu. De asemenea, se vor regasi produse atestate traditional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluta "deltaica" marinata in ulei, Sardeluta "deltaica" marinata in ulei picant, Batog "deltaica" de crap argintiu, Batog "deltaica" de somn, Pastrama "Deltaica" de somn.

Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: ”Tuica Taria lui Catalin” si ”Rachiu din fructe Taria lui Catalin”, dar si bautura spirtoasa „Tuica Sordony de Horezu”, care urmeaza etapele inregistrarii ca indicatie geografica pe un sistem de calitate.

La targ vor fi prezente produse traditionale din judetul Mures precum: Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianul, Colac cu nuca de la Boianul.

Preparate atestate traditional din carne sub marca „Mestesugari de Gusturi” vor fi disponibile pentru amatori: muschi file de porc afumat, ceafa de porc afumata din podul bunicii, piept de porc afumat, slanina, caltabos taranesc, toba taraneasca, carnati macelaresti, carnati taranesti, lebar taranesc.

De la targul din curtea MADR, cei interesati vor putea achizitiona sortimente variate de dulceturi, gemuri, sucuri si siropuri, iar legume proaspete de sezon - rosii, castraveti, ardei, varza, dovlecei, fasole, vinete- vor putea fi procurate de la o cooperativa agricola din judetul Giurgiu. Mustul, bautura specifica toamnei, nu va lipsi de la targ, alaturi de mere, prune, prune afumate, miez de nuca, aduse de producatori din judetele Dambovita si Vrancea.

De asemenea, la acest eveniment de toamna vor putea fi gasite dulciuri precum cozonac, varietati de turta dulce, alvita si ciocolata de casa, alaturi de vinuri albe, roz sau rosii.

Florile de sezon aduse de membrii Asociatiei Producatorilor de Flori Muntenia, vor incanta privirile tuturor celor care vor veni in cele trei zile la Targul organizat cu ocazia Zilei Nationale a produselor agroalimentare romanesti.

Ca in fiecare an, „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” va fi marcata in toata tara prin organizarea de programe si manifestari educative, de voluntariat, cu caracter social si stiintific, destinate promovarii produselor agroalimentare romanesti si castigarii increderii consumatorului.

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata intre 9-11 octombrie 2023 in curtea MADR - poster

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>