Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

IAA - Sistemul Antigrindina OpritProgramul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agriculturaCorteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustina activitatile femeile in agricultura.

Citeşte mai departe...

Se lanseaza aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan

Aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilanIncepand cu data de 01 martie 2024, pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este publica aplicatia Registrul unic national privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan, sistem electronic, constituit conform prevederilor legale. Registrul cuprinde informații privind vânzătorul, cumparatorul, suprafața de teren agricol situată în extravilan oferită spre vânzare, categoria de folosință a acestora, prețul de vânzare, amplasamentul, documentelor justificative, etc.

Citeşte mai departe...

Romania aplica derogarea de la prima cerinta din GAEC 8 privind terenurile agricole

Decizia Romaniei privind aplicarea derogarii de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024 transmisa oficial CEMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Ionut Barbu, dupa consultari cu mediul asociativ din sectorul agricol, a comunicat Comisiei Europene aplicarea derogarii pentru Romania de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, astfel:

Citeşte mai departe...

Reactia FAPPR la masurile recente anuntate de guvern in sprijinul fermierilor

Reactia FAPPR la masurile recente anuntate de guvern in sprijinul fermierilorForumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR), structura federativa a fermierilor si procesatorilor agricoli din Romania, considera ca o serie dintre masurile anuntate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca solutii la criza din agricultura nu pot fi puse in practica sau necesita imbunatatiri majore, dupa cum se arata in cele ce urmeaza:

Citeşte mai departe...

CE a decis sa ofere fermierilor dreptul sa opteze pentru modul in care sa gestioneze conditiile GAEC 8

Comisia Europeana a decis sa aplice o derogare de la standardul GAEC 8Derogarea decisa de Comisia Europeana suspenda obligativitatea fermelor de a lasa 4% din suprafata de teren detinuta drept zona neproductiva si da fermierilor dreptul sa opteze pentru modul in care vor actiona asupra suprafetei respective, intre: Infiintarea unei culturi intermediare/ secundare, dupa recoltarea culturii principale; Infiintarea unei culturi fixatoare de azot; Asigurarea unei zone neproductive.

Citeşte mai departe...

Derogarile CE pentru salvarea fermierilor risca sa le produca pierderi de doua ori mai mari

Derogarile propuse de Comisie pentru salvarea fermierilor risca sa le produca pierderi de doua ori mai mari - Europa se confrunta cu o criza a apei - Comisia ignora nevoile Romaniei privind irigatiileDesi valoarea productiei europene de cereale a scazut cu 30% intr-un singur an, iar fermierii protesteaza in jumatate din statele membre sub greutatea legislatiei Green Deal si a crizelor suprapuse, Comisia Europeana se preface ca vine in sprijinul agriculturii. Cel mai recent exemplu de asa-zisa solutie e o derogare propusa de executivul european de la conditionalitatea de mediu din Politica Agricola Comuna, prin care se cere ca 4% din terenul arabil sa ramana nelucrat, in scopul pastrarii biodiversitatii.

Citeşte mai departe...

Noi intalniri de discutii intre fermieri si MADR

au avut loc noi intalniri cu fermierii la sediul MADRMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Ionut-BARBU, a avut miercuri, 24 ianuarie 2024, la sediul MADR, mai multe intalniri cu delegatii de agricultori din judetul Timis, Botosani, acestia din urma aflandu-se printre fermierii ce au protestat in comuna Afumati. Problemele ridicate de cei prezenti au vizat costurile ridicate ale inputurilor, dificultatile cu creditarea si cu executarile silite, situatii punctuale cu plata subventiilor de catre APIA etc.

Citeşte mai departe...

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetal

Acord semnat intre MADR si reprezentantii fermierilor din sectorul vegetalMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut Barbu, a avut astazi, 15 ianuarie 2024, o intalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confrunta in activitatea desfasurata: plata subventiilor APIA si rambursarea de TVA, acordarea creditelor subventionate pentru agricultura, concurenta cerealelor ieftine din Ucraina, schimbarile climatice.

Citeşte mai departe...

Crescatorii de ovine si caprine s-au intalnit cu ministrul Agriculturii

Intalnirea ministrului Agriculturii cu reprezentantii sectorului ovinFermierii reprezentativi din sectorul ovine si caprine au participat luni, 15 ianuarie 2024, la intalnirea cu ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut BARBU, la sediul institutiei, organizata pentru prezentarea masurilor de sprijin aferente anului 2024 precum si pentru identificarea solutiilor la problemele pe care le intampina acest sector.

Citeşte mai departe...

Lista de revendicari si Plan de masuri transmise de Clubul Fermierilor Romani catre MADR si Guvernului Romaniei

Clubul Fermierilor Romani inainteaza o lista de revendicari Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului Romaniei pentru rezolvarea crizei financiare a fermierilor si redobandirea competitivitatii fermelor romanestiClubul Fermierilor Romani reafirma importanta consolidarii comunicarii si cooperarii Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu parteneri sociali, reprezentanti ai intereselor fermierilor, in scopul identificarii actiunilor si resurselor aferente gestionarii eficiente a crizelor multiple, externe sectorului agroalimentar, cu care se confrunta agricultura romaneasca.

Citeşte mai departe...

CE aproba Romaniei fonduri de 34 de mil. euro pentru daunele produse de seceta severa din 2022

Romaniei i-au fost acordate fonduri europene de solidaritate care se ridica la aproape 34 de milioane EUR pentru repararea daunelor cauzate de seceta severa din 2022Comisia Europeana a aprobat un cuantum de 33,9 milioane EUR din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a sprijini Romania sa solutioneze daunele considerabile cauzate de perioadele de seceta si de incendiile forestiere din 2022.

Citeşte mai departe...

CE aproba modificarile aduse Planului Strategic PAC al Romaniei 2023-2027

Comisia Europeana a aprobat modificarea Planului Strategic PAC al Romaniei pentru perioada 2023-2027Modificarile PS PAC al Romaniei 2023-2027 au fost aprobate de catre Comisia Europeana. Planul Strategic consolidat va imbunatati conditiile de accesare a platilor directe, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel zootehnic. Printre cele mai importante modificari din sectorul vegetal se regasesc definitia fermierului activ aplicabila pentru beneficiarii de plati directe si flexibilizarea conditiilor prevazute de GAEC 6 – Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile.

Citeşte mai departe...

50.000 ha cultivate de Al Dahra in Romania trec la agricultura regenerativa cu Agreena

Al Dahra si Agreena au anuntat un proiect comun de agricultura carbonului pe cea mai mare suprafata arabila compacta din UE - 55000 hectare operata de Al Dahra si detinuta de AgricostCompania de agribusiness din UAE, Al Dahra, si compania daneza de tehnologie agricola, Agreena, semneaza un parteneriat prin care se inregistreaza cea mai mare suprafata totala de teren arabil din UE ce va face tranzitia catre agricultura regenerativa. Peste 55.000 de hectare de teren agricol cultivate de Al Dahra si detinute de Agricost, situat pe Insula Mare a Brailei, vor intra in programul de agricultura carbonului al Agreena.

Citeşte mai departe...

Sens & Contrasens in Agricultura: o noua sursa de informatii agro de incredere

Sens si Contrasens in Agricultura - o noua sursa de informatii agro de incredereExperienta si pasiunea i-a unit pe cei doi jurnalisti, Daniela Cristescu si Tudor Calotescu, intr-un nou proiect online. Acestia au creat o platforma care aduce in prim-plan realitatea agriculturii, intr-un mod autentic si captivant: Sens & Contrasens in Agricultura.

Citeşte mai departe...

S-a propus cadrul legal privind importurile agricole din Ucraina si Republica Moldova

cadrul legal pentru importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica MoldovaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Citeşte mai departe...

CFRO solicita actiuni concrete pentru fermierii romani in contextul transitului si exportului cerealelor din Ucraina

CFRO - Propuneri pentru revitalizarea sectorului agricol si cresterea competitivitatii fermelor romanesti in contextul tranzitului si exportului cerealelor din UcrainaClubul Fermierilor Romani a adresat o scrisoare deschisa catre Prim-ministru, semnaland necesitatea unei abordari sistemice de raspuns la crize in vederea revitalizarii sectorului agricol si cresterii competitivitatii fermelor romanesti, in contextul tranzitului si exportului cerealelor din Ucraina.

Citeşte mai departe...

Misiuni de evaluare a domeniilor Agricultura si Pescuit pentru aderarea Romaniei la organizatia OCDE

Misiunile OCDE de evaluare in domeniile Agricultura si Pescuit 12 -15 septembrie 2023In procesul de aderare a Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a gazduit in aceasta saptamana, in intervalul 12-15 septembrie 2023, primele misiuni OCDE de evaluare in domeniile agricultura, pescuit si acvacultura, ca parte integranta a procesului de aderare a Romaniei la aceasta organizatie.

Citeşte mai departe...

Ministrii Agriculturii din Romania si Ungaria au discutat masurile CE privind importurile de produse agricole din Ucraina

Intrevederea ministrului Florin Barbu cu omologul sau din Ungaria Istvan NagyIn data de 12 septembrie 2023, ministrul Florin BARBU impreuna cu secretarul de stat Adrian PINTEA au primit, la sediul MADR, vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Intalnirea bilaterala a avut ca tema colaborarea dintre cele doua state in domeniul agricol, precum si situatia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, in contextul masurilor preventive adoptate de Comisia Europeana in vigoare pana la data de 15 septembrie 2023.

Citeşte mai departe...

XTB Romania: Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealele

Radu Puiu XTB Romania - Rusia preseaza pentru relaxarea sanctiunilor in schimbul acordului privind cerealeleIn urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.

Citeşte mai departe...

MADR evalueaza ajutorul de stat pentru fermele de reproductie porci/pasari

MADR evalueaza stadiul investitiilor in fermele de reproductie pentru porci si pasariMinistrul Florin Barbu a condus in data de 5 septembrie 2023, la sediul MADR, sedinta de lucru referitoare la stadiul de implementare a proiectelor de investitii privind Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si Programul de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie in sectorul cresterii pasarilor.

Citeşte mai departe...

Podcastul „Camp Deschis” – sursa de informatii si inspiratie pentru fermierii romani, lansat de BASF Romania

BASF Romania lanseaza podcastul Camp Deschis  O sursa de informatii si inspiratie pentru fermierii romaniBASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, anunta lansarea podcastului propriu sub numele „Camp Deschis”, dedicat fermierilor si lumii agricole. Cu informatii relevante si mereu actuale, acest podcast propune o perspectiva autentica asupra lumii agricole si a provocarilor cu care se confrunta fermierii din tara noastra.

Citeşte mai departe...

S-a aprobat bugetul Programului pentru scoli al Romaniei - Anul scolar 2023-2024

A fost adoptata HG pentru aprobarea Programului pentru scoli in perioada 2023-2029 si a bugetului aferent anului scolar 2023-2024In Sedinta de Guvern din data de 03 august 2023 a fost adoptata Hotararea de Guvern pentru aprobarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2023-2029 si pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia in anul scolar 2023-2024.

Citeşte mai departe...

Consiliul AgriFish: Romania a propus prelungirea derogarilor pentru fermieri privind cerintele GAEC 7 si GAEC 8

Romania propune Comisiei Europene prelungirea derogarilor pentru toti fermierii europeni cu privire la rotatia culturilor si asigurarea zonelor neproductiveMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut BARBU, a propus in cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit (AgriFish), desfasurat la Bruxelles, in data de 25 iulie 2023, prelungirea derogarii pentru toti fermierii europeni de la implementarea cerintelor GAEC 7 si GAEC 8 si pentru anul 2024, privind rotatia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafata agricola dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

Citeşte mai departe...

Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia solicita prelungirea masurilor UE asupra importurilor agricole din Ucraina

Reuniune la Varsovia in vederea prelungirii masurilor preventive ale UE privind anumite produse originare din UcrainaMinistrul Florin-Ionut Barbu a participat miercuri, 19 iulie 2023, la Varsovia, la intalnirea ministrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, Romania, Slovacia. La reuniune a fost prezent si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Tema principala a reuniunii a vizat situatia de pe pietele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si masurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE si tarile candidate.

Citeşte mai departe...

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina

Bursa reactioneaza la vestea ca Rusia inceteaza acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre UcrainaAcordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.

Citeşte mai departe...

Pagube in valoare de 15 milioane de lei in urma grindinei din judetul Timis

Agra Asigurari estimeaza pagube in valoare de 15 milioane de lei in urma grindinei din judetul TimisJudetul Timis a fost afectat din nou joi seara de un puternic fenomen de grindina, precipitatii abundente si furtuna, producand pagube majore in sectorul agricol. Compania Agra Asigurari estimeaza daune de peste 15.000.000 de lei la nivel regional.

Citeşte mai departe...

Coridoarele de solidaritate nu au ajutat nici fermierii, nici regiunile vulnerabile ale lumii

Carmen Avram catre Comisia Europeana - Vorbim de coridoare de solidaritate - Care solidaritate - Fermierii europeni au fost mintitiIn timp ce un grup de fermieri romani protesta la Bruxelles, Carmen Avram le-a transmis mesajul in Parlamentul European: „Fermierii au fost mintiti si ingenuncheati. Ei sunt fortati sa-si vanda azi produsele la preturi sub cele de productie”.

Citeşte mai departe...

Petre Daea se intalneste cu omologul din Ucraina pentru a discuta exporturile catre Romania si monitorizarea tranzitului catre statele terte

Masuri suplimentare de monitorizare a tranzitului restrictionarea exportului catre Romania si controale in vama pentru toate produsele din Ucraina discutate de Petre Daea cu omologul din Ucraina - Cei doi oficiali se intalnesc vineri la BucurestiMinistrul Agriculturii Petre Daea a avut astazi, 19 aprilie 2023, o discutie in format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.

Citeşte mai departe...

PAC Post 2027: Pozitia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare

Alianta pentru Agricultura si Cooperare - pozitia aliantei cu privire la PAC Post 2027Alianta pentru Agricultura si Cooperare informeaza oficial ca prezentul document reprezinta o perspectiva de baza preliminara privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) post 2027, urmand ca pe parcursul procesului de negociere sa se revina cu opinii oficiale suplimentare. In acest context, consideram ca avem nevoie de o PAC mai puternica, cu un cadru institutional si organizational adecvat pentru simplificarea acesteia, mai putin birocratic si mai usor de utilizat, pentru a raspunde mai bine provocarilor actuale ale sectorului agricol.

Citeşte mai departe...

Actualizarea cadrului legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

Actualizarea cadrului legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare ruralaIn Sedinta de Guvern din data 9 martie 2023 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii.

Citeşte mai departe...

Observatorul Laptelui va monitoriza piata laptelui si a produselor lactate din Romania

Observatorul laptelui prima structura care va monitoriza piata laptelui si a produselor lactateLa nivelul MADR va functiona „Observatorul laptelui si al produselor lactate”, structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea si centralizarea datelor si a informatiilor referitoare la piata laptelui si a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatatiile de vaci de lapte, bivolite, oi si capre, efectivele de animale, cantitatile de lapte, pretul laptelui crud materie prima, al laptelui comercializat si al produselor lactate, precum si al costurilor de productie.

Citeşte mai departe...

Solutii digitale si noi meserii pentru agricultura viitorului. Clubul Fermierilor Romani in dialog cu Ministrul Agriculturii, Petre Daea

Solutii digitale si noi meserii pentru agricultura viitorului - Clubul Fermierilor Romani in dialog cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale domnul Petre DaeaTinerii din cadrul think tank-ului Agrinnovator, absolventi ai programului Tineri Lideri pentru Agricultura organizat de Clubul Fermierilor Romani, s-au intalnit in data de 2 februarie 2023 cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, pentru a discuta despre nevoile de digitalizare ale agriculturii.

Citeşte mai departe...

Comisarul pentru agricultura recunoaste dublul standard aplicat Romaniei si altor state membre

Comisarul pentru agricultura recunoaste dublul standard aplicat Romaniei si altor state membreDupa 60 de ani de Politica Agricola Comuna, inca nu avem o piata comuna. Fermierii romani si alti colegi de-ai lor din cateva state membre sunt victime ale dublului standard, aplicat de la Bruxelles. Existenta diferentelor intre subventii a fost recunoscuta de Comisarul pentru Agricultura, in timpul sedintei COMAGRI, din 9 ianuarie 2023.

Citeşte mai departe...

Fermierul Florin Tiutiu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Florin Tiutiu Presedinte Clubul Fermierilor RomaniIncepand cu 1 ianuarie 2023, fermierul Florin Tiutiu a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2023. Schimbarea la nivel de conducere a avut loc in cadrul mecanismului de Presedintie rotativa instituit de asociatie in 2021.

Citeşte mai departe...

„Caravana Cunoasterii”- Noutatile introduse in agricultura de PNS 2023-2027

Ministerul Agriculturii a lansat Caravana Cunoasterii - actiune de prezentare la nivel national a Planului National StrategicPetre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a prezidat vineri, 9 decembrie 2022, Conferinta cu titlul „Planul National Strategic 2023-2027”(PNS), ce s-a desfasurat in Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, incepand cu ora 9.30. Ministrul a prezentat noutatile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate catre rezultate si performanta, cresterea ambitiilor in materie de mediu si clima si bunastarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate in stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate si selectie, extinderea sectoarelor pentru care se acorda finantare din PNS: bunastarea la taurine, irigatii in sisteme locale, investitii in perdele de protectie etc.

Citeşte mai departe...

Tineri lideri fermieri romani premiati la Bruxelles

Tineri lideri fermieri romani premiati la BruxellesO echipa de tineri fermieri romani a castigat pe 7 decembrie 2022 premiul pentru cel mai bun proiect digital in cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. In cadrul Congresului, 16 echipe de tineri fermieri din toata Uniunea Europeana au prezentat proiecte care vizeaza imbunatatirea practicilor si tehnologiilor aplicate in agricultura, care pun accentul pe utilizarea responsabila a resurselor de mediu, folosind solutii digitale si aplicatii de management integrat al fermelor, pentru respectarea cerintelor Pactului Ecologic European, strategiei Biodiversitate si Farm to Fork.

Citeşte mai departe...

CE a aprobat Planul National Strategic 2023-2027. Ce sume s-au alocat pentru agricultura romaneasca?

Planul National Strategic 2023-2027 a fost aprobat de Comisia EuropeanaComisia Europeana a aprobat, miercuri 7 decembrie, Planul National Strategic 2023-2027 (PNS) al Romaniei prin care fermierii romani si agricultura romaneasca vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana aproba ajutorul de 75 mil. Euro pentru producatorii agricoli romani afectati de seceta severa

Ajutoare de stat - Comisia Europeana aproba o schema romaneasca in valoare de 75 milioane EUR pentru a compensa producatorii agricoli afectati de seceta severaComisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema romaneasca de compensare a producatorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 si 2022. Masura, cu un buget de aproximativ 75 milioane EUR (aproximativ 365,6 milioane RON), este deschisa producatorilor agricoli de grau, secara, triticala, orz, ovaz si rapita direct afectati de seceta severa.

Citeşte mai departe...

Modificari aduse OUG 157/2022 (granturi pentru producatorii agricoli afectati de seceta pedologica)

Propunere de modificare a OUG 157 din 2022 care instituie granturi destinate producatorilor agricoli afectati de seceta pedologicaIn data de 5 decembrie 2022, MADR a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de urgenta prin care se propune modificarea OUG 157 din 2022, ce a fost publicata in MO al Romaniei, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022, prin care a fost instituita o schema de ajutor de stat sub forma de grant, in valoare totala de 365.638.260 lei, destinata producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica in cursul anului 2022.

Citeşte mai departe...

Teraseya FLY – o solutie de monitorizare in timp real a insectelor daunatoare este castigatorul etapei locale a concursului BASF Innovation Hub

BASF si AHK Romania anunta start-up-ul romanesc care a concurat pentru titlul de cel mai bun inovator din Europa Centrala si de SudStart-up-ul Teraseya FLY este castigatorul etapei locale a concursului BASF Innovation Hub, destinat inovatorilor si start-up-urilor care contribuie direct sau indirect la pilonii Pactului Verde – energie curata, mobilitate inteligenta, agricultura sustenabila. Teraseya FLY este o solutie unica pentru a monitoriza automat, in timp real, insectele daunatoare care sunt responsabile de distrugerea a 20% din culturile din intreaga lume. Dispozitivul tip „Plug and Play” ajuta fermierii sa-si protejeze culturile, reducand, in acelasi timp, cantitatea de insecticide pulverizate.

Citeşte mai departe...

Carmen Avram solicita CE sprijin urgent pentru fermierii romani afectati de importurile de cereale din Ucraina

Carmen Avram solicita Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii romani afectati de importurile de cereale din UcrainaRomania a fost solidara cu Ucraina, facilitand exportul de cereale prin intermediul coridoarelor verzi, acum a venit randul Comisiei Europene sa dea dovada de acelasi spirit de solidaritate fata de fermierii Romaniei. E apelul ferm al eurodeputatului Carmen Avram, facut in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European, marti, 25 octombrie, in cadrul audierii privind impactul razboiului din Ucraina asupra agriculturii europene.

Citeşte mai departe...

15,8 miliarde de euro pentru investitii in agricultura propuse in varianta finala PNS 2023-2027

Aproape 16 miliarde de euro pentru investitii in agricultura propuse in varianta finala PNS 2023-2027Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, a participat in perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat la Luxemburg. Totodata, MADR anunta ca a fost transmisa oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informatii, in data de 18 octombrie 2022, varianta finala a Planului National Strategic 2023-2027 al Romaniei, dupa operarea si integrarea tuturor observatiilor formulate de Comisia Europeana.

Citeşte mai departe...

Sprijinul in sectorul agroalimentar si rural: Ministrul Daea s-a intalnit cu reprezentantii bancilor comerciale

Sprijinul in sectorul agroalimentar si rural - Ministrul Daea s-a intalnit cu reprezentantii bancilor comercialeIn data de 30 septembrie 2022, ministrul Petre Daea i-a invitat la o intalnire de lucru pe reprezentantii bancilor comerciale. Scopul intalnirii a vizat identificarea solutiilor optime pentru implementarea schemelor de sprijin din fonduri europene odata cu adoptarea cadrului legal privind ajutoarele de stat Agro IMM Invest si Rural Invest, finantarea din fonduri externe nerambursabile in domeniul eficientei energetice si implementarea Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Citeşte mai departe...

MADR sustine financiar si incurajeaza crescatorii de animale

Ministrul agriculturii Petre DAEA incurajeaza crescatorii de animale sa continue aceasta indeletnicire care face parte din traditia poporului romanPentru mentinerea unui septel de animale care sa valorifice resursele naturale de care dispunem, Guvernul a venit in sprijinul crescatorilor de animale cu subventii consistente, acordate la timp. Iar acum, pentru a veni in intampinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeana a aprobat, in premiera, avansul in procent de 70%, incepand cu data de 16 octombrie, astfel incat crescatorii de animale sa faca fata conditiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai.

Citeşte mai departe...

Romania este la conducerea celei mai mari organizatii a fermierilor europeni COPA

Romania este la conducerea celei mai mari organizatii a fermierilor europeni COPAIncepand de vineri, Romania este la conducerea celei mai mari organizatii a fermierilor europeni. Delegatia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare a participat la sedintele Praesidium COGECA, Praesidia COPA-COGECA si Praesidium COPA 22-23.09.2022.

Citeşte mai departe...

Asociatiile de fermieri solicita includerea agriculturii in randul sectoarelor vizate de plafonarea pretului la energie

Asociatiile de fermieri solicita includerea agriculturii in randul sectoarelor vizate de plafonarea pretului la energieFederatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP), semneaza o scrisoare deschisa cu scopul de a atrage atentia asupra necesitatii adoptarii cu rapiditate a unei masuri care sa introduca agricultura in randul sectoarelor pentru care se aplica recentele prevederi privind plafonarea pretului la energie electrica.

Citeşte mai departe...

Romania sustine lanturile scurte de aprovizionare pentru asigurarea securitatii alimentare in UE

Interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022Ministrul Petre Daea a participat in perioada 14-16 septembrie la reuniunea informala a Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana, de la Praga, Republica Ceha. Discutiile din cadrul sesiunii plenare s-au axat pe tema: „Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii si alimentelor UE in productia globala durabila de alimente”. In continuare va prezentam interventia Ministrului Petre Daea la Consiliul Informal al Ministrilor Agriculturii:

Citeşte mai departe...

Alianta pentru Agricultura si Cooperare sustine protestul pasnic al fermierilor cehi, alaturi de statele din grupul de la Visegrad

Alianta pentru Agricultura si Cooperare sustine protestul pasnic al fermierilor cehi alaturi de statele din grupul de la VisegradAlianta pentru Agricultura si Cooperare isi declara solidaritatea si sustinerea fata de manifestul pasnic al fermierilor cehi, organizat intre 15 si 16 septembrie 2022, la Praga, cu ocazia reunirii Consiliului informal AgriFish. Fermierii vor retransmite ministrilor reuniti la Consiliul de Ministri – AGRIFISH, principalele probleme cu care se confrunta cu scopul de a trage un nou semnal de alarma cu privire la incertitudinea viitorului agriculturii europene, greu incercata in ultimii ani.

Citeşte mai departe...

Dialog Romania - Republica Moldova privind intensificarea cooperarii in sectorul agroalimentar

MADR - Perspective privind intensificarea cooperarii bilaterale in sectorul agroalimentar cu Republica MoldovaVineri, 9 septembrie, ministrul Petre DAEA a primit la sediul MADR o delegatie a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova condusa de ministrul Vladimir BOLEA. Alaturi de ministrul DAEA s-au aflat secretarii de stat Sorin Moise si Ion Gaman, precum si conducerea directiilor de specialitate din cadrul MADR si APIA. Cele doua parti au facut o trecere in revista a principalelor problematici bilaterale: comertul cu produse agroalimentare, identificarea unor instrumente de intensificare a cooperarii bilaterale pe segmentul agroalimentar, procesarea productiei agricole.

Citeşte mai departe...

Organizatiile din agricultura se opun modificarii obiectivelor PAC si solicita sustinere politica

Alianta pentru Agricultura si Cooperare se opune modificarii obiectivelor Politicii Agricole comune in tratatele UE si solicita sustinere politicaAlianta pentru Agricultura si Cooperare priveste cu neincredere propunerea raportorului Eugenia Rodríguez Palop de modificare a Articolului 39 al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE). Bazele Politicii Agricole Comune sunt stabilite in Art. 39 din Tratat unde sunt inscrise in mod clar principiile furnizarii consumatorilor de alimente la preturi accesibile in cantitati adecvate si garantarea fermierilor cu un venit adecvat, iar prin propunerea raportorului se doreste ca aceste principii sa fie inlaturate.

Citeşte mai departe...

Seceta din Europa afecteaza culturile si sporeste riscurile de incendii

Seceta in Europa in august 2022 - deficitul sever de precipitatii afecteaza culturile si sporeste riscurile de incendiiPotrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, intitulat „Seceta in Europa – august 2022”, care prezinta o evaluare actualizata bazata pe datele si analizele Observatorului european al secetei, situatia privind seceta ramane grava in multe regiuni ale Europei.

Citeşte mai departe...

UNCSV face apel pentru inscrierea profesionistilor in grupurile de dialog civil nationale

UNCSV face apel la toate organizatiile profesionale din sectorul agricol si agroalimentar sa isi depuna candidatura pentru grupurile de dialog civil nationaleAvand in vedere ca GDCN (Grupurile de Dialog Civil Nationale) reprezinta locul de intalnire al reprezentantilor organizatiilor profesionale agricole, corelate cu grupurile de lucru de la Comisia Europeana si vor avea ca misiune clara armonizarea unor pozitii nationale pe temele agricole strategice, UNCSV invita toate organizatiile profesionale din sectorul agricol si agroalimentar sa isi depuna candidatura.

Citeşte mai departe...

MADR solicita la CE o derogare de la conditia obligatorie privind perioada de retentie a animalelor

Demersuri pe langa Comisia Europeana pentru sprijinul fermierilor din sectorul zootehnicMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea, a transmis in data de 28 iulie 2022 o scrisoare catre comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, prin care solicita o derogare privind perioada de retentie a animalelor in ferme, conditie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

Citeşte mai departe...

MADR propune masuri care sa contribuie la combaterea efectelor schimbarilor climatice in agricultura

Membrii Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbarile climatice in agricultura s-au intrunit la sediul MADRMarti, 26 iulie 2022, ministrul Petre Daea a coordonat, la sediul MADR, sedinta Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbarile climatice in agricultura. Conducerea MADR a stabilit realizarea unei analize a fenomenelor extreme cu care se confrunta agricultura Romaniei, implementarea unor masuri operative pentru reducerea pierderilor suferite de fermieri din cauza conditiilor climatice nefavorabile si instituirea unui program de masuri in vederea gestionarii efectelor produse de schimbarile climatice.

Citeşte mai departe...

Reprezentantii APIA si DAJ sunt in teren pentru a evalua pagubele produse de seceta

Autoritatile evalueaza pagubele produse de secetaCa urmare a secetei pedologice instalate in unele regiuni ale Romaniei, in baza prevederilor HG 557/august 2016, si ale Ordinului comun al ministrului afacerilor interne si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, la nivelul fiecarui judet este instituita procedura care stabileste modalitatile de constatare si inregistrare a pagubelor.

Citeşte mai departe...

MADR aloca 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigatii, desecare si drenaj

Vesti bune pentru fermieri - MADR aloca un miliard si jumatate de euro pentru infrastructura de irigatii desecare si drenajMADR a lansat in dezbatere publica proiectul privind modificarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania si a infrastructurii de desecare si drenaj. Acesta urmareste adaptarea agriculturii la schimbarile climatice si reducerea efectelor acestora asupra productiei agricole, in principal, dar si asupra altor factori de mediu si a populatiei.

Citeşte mai departe...

Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita declararea starii de calamitate in agricultura

Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita declararea starii de calamitate in agriculturaIntr-o scrisoare deschisa Domnului Prim-Ministru al Romaniei, Nicolae CIUCA si Domnului Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, din data de 12 iulie 2022, Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita initierea demersurilor pentru declararea starii de calamitate datorate secetei severe. In continuare va prezentam textul documentului:

Citeşte mai departe...

Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European analizeaza situatia din porturile Constanta si Galati

Conducerea Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European in dialog cu Asociatia Granarii Iasi la vizita de lucru din porturile Constanta si GalatiProblemele ridicate recent la evenimentul Agriventura organizat de catre asociatia Granarii Iasi au avut ecou la Bruxelles. Dupa ce vicepresedintele Copa si Cogeca, Max Schulman, a facut o serie de observatii in urma discutiilor de la Iasi cu fermierii romani, o delegatie formata din eurodeputati ai Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European efectueaza astazi si maine o vizita de lucru pentru a analiza situatia din Porturile Constanta si Galati, grav afectate de blocajele cauzate de transporturile de cereale ucrainene.

Citeşte mai departe...

Carmen Avram solicita CE sa reevalueze planul de reducere cu 35% a pesticidelor in agricultura

Carmen Avram - Comisia Europeana trebuie sa asigure tuturor fermierilor sanse egale pe piataEurodeputatul Carmen Avram, membra a Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, a cerut Comisiei Europene sa revina asupra planului de reducere a utilizarii pesticidelor in agricultura, deoarece aceasta propunere nu se bazeaza pe o evaluare reala.

Citeşte mai departe...

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>