Produse traditionale romanesti

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Targul Roadelor de Toamna Invie Traditia - 31 Octombrie 2024Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile.

Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Autentic Romanesc 2024Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare.

Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

Via Profi - TraditiaOdată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune.

Mai multe>>

Targ de Dragobete la Ministerul Agriculturii

Targul de Dragobete organizat in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, in curtea institutiei, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, in perioada 23 – 25 februarie 2024, targul de Dragobete. Expozantii vor oferi consumatorilor o gama variata de produse traditionale, dar si produse locale diversificate si reprezentative pentru judetele Alba, Arges, Buzau, Botosani, Constanta, Cluj, Dambovita, Ilfov, Olt, Mures, Sibiu, Suceava si Valcea.

Mai multe>>

Se prelungeste plafonarea adaosului comercial la alimente de baza, iar lista produselor este extinsa

Plafonarea adaosului comercial va fi prelungita cu 3 luni iar lista produselor extinsaIn Sedinta Guvernului din 31 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de urgenta ce prelungeste masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o perioada de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a acesteia.

Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

SELO - Agricultura sustenabila - Calatoria de success a Corinei Hodorogea cu Corteva AgriscienceCorina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.

Mai multe>>

Piata Artizante din Paulesti, Prahova, revolutioneaza conceptul de piata in Romania

Piata Artizante din Paulesti Prahova revolutioneaza conceptul de piata in RomaniaIn localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.

Mai multe>>

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP)

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate IGPComisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Mai multe>>

Targul de lasatu’ secului – produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADR

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui in perioada 15-19 noiembrie 2023, in curtea institutiei, „Targul de lasatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezinta o oportunitate pentru producatorii si procesatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienta si modul de preparare al produselor.

Mai multe>>

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata la MADR

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata intre 9-11 octombrie 2023 in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie 2023 „Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” prin organizarea de targuri si evenimente, la nivel national. Ajunsa la a saptea editie „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti”, va fi celebrata si in curtea MADR, cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj” si al producatorilor romani, in perioada 9 – 11 octombrie 2023, intre 08:00-18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.

Mai multe>>

Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii. Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Mai multe>>

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursa

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursaDorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.

Mai multe>>

Pita de Pecica primeste recunoastere la nivel european prin dobandirea Indicatiei Geografice Protejate - IGP

Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat ieri, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Pita de Pecica – IGP”. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alatura celor 11 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european.

Mai multe>>

Micii producatorii locali din Romania se regasesc la platforma Via Profi.ro

Romania gustului autentic - Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi-roProducatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.

Mai multe>>

Festivalul Produsului Traditional, la USAMV Cluj-Napoca | 15 mai 2023

Festivalul Produsului Traditional la USAMV Cluj-Napoca - Intre produsele prezentate de studenti se numara palanet cu branza de Mociu sarmale cu pasat de Vama Oas tochitura moldoveneasca sau bere traditionala din Dorna CandrenilorFacultatea de Agricultura va invita la editia a XVI-a a Festivalului Produsului Traditional, sustinut de studentii din anul IV de la Ingineria mediului, in cadrul cursului de Controlul si Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fitiu. Evenimentul va avea loc in data de 15 mai 2023, intre orele 10.00 – 17.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studentii vor prezenta retete de produse traditionale din judetele din care provin, care vor fi jurizate de profesori, alaturi de specialisti in gastronomie si traditii populare.

Mai multe>>

Placinta dobrogeana obtine certificarea de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Placinta dobrogeana devine al unsprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.

Mai multe>>

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale la Profi Super din Alba Iulia si Aiud si la Profi City din SebesProducatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.

Mai multe>>

Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica: Mancarea romaneasca are un potential mare de reinventare

Amintiri Gustoase platouri gustari romanesti - Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a RomanieiPrimul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.

Mai multe>>

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase – despre identitatea gastronomica autohtona

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase  despre identitatea gastronomica autohtonaPrimul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.

Mai multe>>

Produsele romanesti prezente la Saptamana Verde de la Berlin

Produse autentice romanesti promovate la expozitia internationala Saptamana verde 2023 de la BerlinSecretarul de stat Sorin MOISE va participa la deschiderea oficiala a celei de-a 87-a editii a expozitiei „Saptamana Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfasura in perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa anual la expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in cadrul caruia experti din MADR vor promova produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.

Mai multe>>

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor locali

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor localiUn acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.

Mai multe>>

Targul 'Stane, Gusturi si Traditii romanesti' la MADR 25-27 noiembrie 2022

Targul Stane Gusturi si Traditii romanesti la MADR 25-27 noiembrie 2022Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. In demersul sau, MADR impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Ovine "Pastorul Crisana" Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescatorilor de ovine din Romania, organizeaza in perioada 25-27 noiembrie 2022, in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, evenimentul “Stane, Gusturi si Traditii romanesti”.

Mai multe>>

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanesti

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanestiPentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.

Mai multe>>

Raftul Bunatatilor Locale, lansat cu succes de Profi la Cluj

Producatori locali artizanali - Raftul Bunatatilor Locale lansat cu succes de Profi la ClujAstazi, la Cluj, primele produse dintr-un amplu program initiat de Profi pentru sustinerea producatorilor artizanali locali si-au facut festiv intrarea in magazinele retelei. “Incurajam producatorii artizanali locali sa produca si sa vanda in conditii de siguranta alimentara bunatatile lor traditionale pentru a le oferi clientilor nostri gusturile cu care s-au obisnuit inca din copilarie,” afirma Gaetan Pacton, directorul general Profi.

Mai multe>>

100 targuri si evenimente din intreaga tara serbeaza 'Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti'

Sarbatorim Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti prin targuri si evenimente organizate la nivel nationalMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale lanseaza o ampla campanie de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimentele de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare! Impreuna cu producatorii romani sarbatorim „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” prin organizarea a 100 targuri si evenimente, la nivelul intregii tari, in perioada 8 – 10 octombrie 2022.

Mai multe>>

Aproape 1.000 de participanti la Targul producatorilor locali si mestesugurilor de la Apos

Apos - Aproape 1000 de participanti la evenimentul de promovare a producatorilor locali si mestesugurilor - Evenimentul a reunit localnici vizitatori autoritati influenceri si oficialitati regalePe 23 si 24 septembrie, satul sibian Apos a gazduit primul eveniment dedicat de magazinele Profi producatorilor locali si descoperirii patrimoniului cultural. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentara a acestei localitati, targul producatorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai traditiilor si naturii, producatori pasionati si mestesugari priceputi.

Mai multe>>

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa, iar zacusca de vinete este preferata lor

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa40 la suta din populatie consuma zacusca de mai multe ori pe saptamana, iar unul din patru romani mananca o data pe saptamana din aceasta specialitate romaneasca, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania, acoperind intreaga tara. Marea majoritate prefera zacusca facuta acasa, pe care, de obicei, o prepara ei insisi. Cele mai mari cantitati de zacusca sunt produse in judetele Ilfov, Iasi si Mures. Preferata este, in mod clar, zacusca de vinete.

Mai multe>>

Campania Profi de sustinere a producatorilor locali

Profi - Poarta deschisa pentru producatorii localiProfi anunta lansarea publica a campaniei sale de sustinere a producatorilor locali, pe 23 si 24 septembrie, la Apos, jud. Sibiu. Evenimentul va fi onorat de prezenta Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei. Prin noul sau program CSR, Profi incurajeaza cresterea de comunitati in care produsele locale devin mai cunoscute si apreciate, iar producatorii si familiile lor duc mai departe retetele si procedeele lor stravechi, obtinand totodata venituri constante care sa le permita sa traiasca si sa munceasca asa cum s-au obisnuit de generatii.

Mai multe>>

Mancaruri romanesti pentru toate anotimpurile

Mancaruri traditionale romanesti pentru toate anotimpurileAproape fiecare tara are propriul fel de mancare nationala - unul cult, care este mancat si iubit mai des decat altele din aceasta zona. Mancarurile nationale fac parte din cultura tarii si sunt o atractie populara pentru orice turist. Bucataria romaneasca este una dintre cele mai cunoscute de multi turisti.

Mai multe>>

Discutii inaintate pentru exportul Salamului de Sibiu in SUA

Demersuri avansate pentru exportul de salam de Sibiu in Statele Unite ale AmericiiIeri a avut loc o intalnire tehnica la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), coordonata de vicepresedintele dr. Ioan Oleleu, cu reprezentantii ANSVSA, DSVSA Bacau si Prahova si reprezentantii managementului si managerii de calitate ai unitatilor producatoare de Salam de Sibiu SC SALBAC SA din Bacau si SC Recunostinta Prodcom Impex SRL din Prahova.

Mai multe>>

Producatorul de branzeturi Mirdatod estimeaza o cifra de afaceri de 20 milioane euro, prin implementarea sistemelor ERP/BI

producatorul de branzeturi mirdatod implementare sisteme software erp si business inteProducatorul de branzeturi, Mirdatod Prod, producatorul brandului ”Telemea de Ibanesti”, a dezvoltat afacerea si a avut o evolutie impresionanta de cand foloseste ERP si BI de la Senior Software. In ultimii 4 ani, compania a redus semnificativ timpii de lucru si costurile si a obtinut acces in timp real la informatii cheie. Sustinut de sisteme moderne pentru managementul afacerii, producatorul a deschis o noua fabrica, a inclus noi produse in portofoliu si a format parteneriate avantajoase, estimand o cifra de afaceri de 20 milioane euro pentru 2022.

Mai multe>>

Aplicatia CPAC: produse autentice de la 957 de producatori traditionali

Aplicatia CPAC pentru mobil are acum 957 de creatori autentici de gusturi desavarsiteLa momentul lansarii aplicatiei CPAC – Catalogul Produselor si Activitatilor Certificate, in 2018, aceasta includea 230 de producatori si 753 de produse listate. Pana in prezent numarul lor a crescut considerabil si acum sunt inscrisi in CPAC 957 de producatori si 2.883 de produse. Cea mai mare crestere o reprezinta produsul montan.

Mai multe>>

Salata traditionala cu icre de crap (STG) - al X-lea produs romanesc inregistrat la nivel european

Salata traditionala cu icre de crap devine al zecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 29 septembrie 2021, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1723/2021 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de inregistrare a unei denumiri in Registrul specialitatilor traditionale garantate, „Salata traditionala cu icre de crap” - STG.

Mai multe>>

Cursuri de formare profesionala pentru infiintarea unui Punct Gastronomic Local (PGL)

Cursuri de formare profesionala gratuite destinate persoanelor care doresc sa infiinteze un Punct Gastronomic Local - PGLPentru a veni in sprijinul gospodariilor din zona rurala, Agentia Nationala a Zonei Montane organizeaza, in perioada urmatoare, cursuri de formare profesionala pentru persoanele care doresc sa infiinteze un Punct Gastronomic Local (PGL). Cursurile se adreseaza solicitantilor de pe intreg teritoriul national, nu doar persoanelor situate in zona montana.

Mai multe>>

Punctul Gastronomic Local (PGL) “Maria Bidian” de pe Valea Birgaului, Bistrita Nasaud

Punctul Gastronomic Local - PGL Maria Bidian de pe Valea Birgaului Bistrita NasaudIn comuna Bistrita Bargaului, din judetul Bistrita Nasaud, s-a inaugurat primul Punct Gastronomic Local (PGL) din localitate. Acesta apartine doamnei Maria Bidian, care il administreaza cu ajutorul membrilor familiei.

Mai multe>>

Salata cu icre de stiuca de Tulcea obtine certificarea de Indicatie Geografica Protejata

IGP - Salata cu icre de stiuca de Tulcea a devenit protejata si recunoscuta la nivelul Uniunii EuropeneMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, in cadrul caruia ”Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a fost inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

Mai multe>>

Preparate traditionale din bucataria transilvana, prezentate de peste 20 de studenti ai Facultatii de Agricultura, de la USAMV Cluj-Napoca

Preparate traditionale din bucataria transilvana prezentate de peste 20 de studenti ai Facultatii de Agricultura de la USAMV Cluj-Napoca”Calatorie in bucataria traditionala romaneasca”, un eveniment de traditie la USAMV Cluj-Napoca, va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de studenti din anul IV Ingineria si Protectia Mediului (Facultatea de Agricultura). Evenimentul va fi gazduit, la fel ca in anii anteriori perioadei de pauza pandemica, de Centrul de Cercetari pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, si va reuni preparate traditionale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregatite cu drag de studentii participanti, de la Disciplina Controlul si certificarea produselor traditionale.

Mai multe>>

Cascavalul de Saveni obtine certificarea de produs cu indicatie geografica protejata (IGP) in UE

Cascavalul de Saveni - produs cu indicatie geografica protejata IGP in UEComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii „Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.

Mai multe>>

Clubul Marci Emblematice Romanesti continua sustinerea si promovarea celor mai iubite marci cu traditie

Clubul Marci Emblematice Romanesti continua sustinerea si promovarea celor mai iubite marci cu traditieLansat de Auchan din dorinta de a aduce in atentia romanilor unele dintre cele mai apreciate marci autohtone de bunuri de larg consum, Clubul Marci Emblematice Romanesti isi continua misiunea printr-un nou proiect demarat de Dragobete. Astfel, in perioada 24 februarie – 2 martie, romanii sunt invitati sa redescopere in toate cele 33 de hipermarketuri Auchan produse de la peste 30 dintre cele mai renumite marci locale.

Mai multe>>

Prima campanie integrata din Romania pentru un produs cu Indicatie Geografica Protejata - Salam de Sibiu IGP

SALAM de SIBIU IGP - Prima campanie integrata din Romania pentru un produs cu Indicatie Geografica ProtejataReprezentantii Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) prezinta in premiera pentru Romania prima campanie a unui produs incadrat intr-un sistem de calitate European, facand cunoscuta povestea Salamului de Sibiu publicului larg. Salamul de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata este primul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii IGP iar campania face parte din proiectul european de promovare "Enjoy it’s from Europe" desfasurat in perioada 22 ianuarie – 19 februarie 2021.

Mai multe>>

Comercializarea si consumul de alimente specifice Postului de Craciun

Comercializarea si consumul de alimente specifice Postului de CraciunIn perioada “Postului de Craciun”, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, soia, fasole, mazare, alte sortimente de legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de bauturi, alte sortimente alimentare cu origine vegetala, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.

Mai multe>>

Producatorii de legume, fructe si alimente traditionale din programul Food Hub isi pot dubla vanzarile in 2020

O idee de agricultura dupa model american - vanzari aproape duble in 2020 comparativ cu 2019 - Comenzile online aduc pana la 80 la suta din venituri - Starea de urgenta a adus vanzari de patru ori mai mariProducatorii de legume, fructe si produse traditionale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation pentru sustinerea micilor antreprenori din agricultura, vor inregistra anul acesta vanzari de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019. Cresterea este data de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar si de schimbarea strategiei de vanzari si marketing.

Mai multe>>

In pandemie, Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani

In ciuda pandemiei Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani productia anuala fiind constanta - 1 noiembrie este Ziua Nationala a Salamului de Sibiu IGPIn Romania productia anuala de Salam de Sibiu IGP ramane constanta la 3.000 de tone, chiar si in acest an provocator pentru toate afacerile. Totusi in cadrul categoriei se dezvolta un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezinta aproximativ 6 % din totalul vanzarilor de Salam de Sibiu. Salamul de Sibiu, renumit ca o delicatesa locala, a devenit in 2016 primul produs romanesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene . De peste doi ani de zile, celebram traditia acestui produs veritabil in fiecare an pe 1 noiembrie, productia unica a acestuia fiind mestesugul de care suntem mandri.

Mai multe>>

Etichetele eco-friendly si cele pentru produse artizanale, printre tendintele ultimului an

Rottaprint - Etichetele eco-friendly si cele pentru produse artizanale printre tendintele cu cea mai mare crestere in ultimul anPotrivit Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografica producatoare de etichete autoadezive si ambalaje flexibile din Romania, printre tendintele cu cea mai mare crestere in ultimul an se afla cererile pentru etichetele si ambalajele realizate din materiale prietenoase cu mediul, dar si cele pentru produsele artizanale.

Mai multe>>

Asociatia Produs Montan, prima asociatie a producatorilor din zona montana

Constituirea primei Asociatii dedicata zonei montaneSecretarii de stat Emil Dumitru si Aurel Simion au participat in data de 23 iulie la intalnirea de lucru cu reprezentantii zonei montane. La intalnire au luat parte subsecretarul de stat Conf. Avram Fitiu, directori si experti din cadrul MADR si ANZM. Intalnirea a vizat constituirea Asociatiei Produs Montan, prima asociatie a producatorilor din zona montana, producatori care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate “produs montan”.

Mai multe>>

Produse Traditionale Romanesti: Accesarea fondurilor europene si oportunitatile de distributie in marile retele comerciale

MADR - Intalniri de lucru cu reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse TraditionaleSecretarii de stat Aurel Simion si Emil Dumitru au condus in data de 3 iulie, la sediul MADR, o serie de intalniri de lucru cu reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale. Astfel, prima intalnire s-a desfasurat cu experti din cadrul AFIR si AM-PNDR, la cea de-a doua au fost prezenti membri ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania – AMRCR, iar la cea de-a treia au participat reprezentantii Administratiei Pietelor Sector 2.

Mai multe>>

Asociatia Produs in Bucovina implementeza solutii digitale pentru vanzari si gestionarea resurselor

Presedintele Asociatiei Produs in Bucovina declara - Nu imi este frica sa investesc chiar si in aceste conditii vitrege si recomand colegilor sa faca la felLaktotrio gestioneaza in timp real toate canalele de vanzari printr-un sistem integrat, furnizat de Senior Software. Producatorul de lactate din Suceava implementeza solutia SeniorERP pentru gestionarea resurselor si a fluxului de date, integrata cu o noua platforma e-commerce pentru vanzari online. Astfel, Laktotrio va obtine vanzari mai mari la costuri mai mici si un traseu mai scurt spre consumatorul final.

Mai multe>>

Produsele cu indicatii geografice protejate au inregistrat vanzari de 75 de miliarde EUR

Indicatiile geografice - un tezaur european in valoare de 75 de miliarde EURConform unui studiu publicat luni (20 aprilie 2020) de Comisia Europeana, produsele agroalimentare si bauturile protejate de Uniunea Europeana ca „indicatii geografice” reprezinta o valoare a vanzarilor de 74,76 miliarde EUR. Peste o cincime din aceasta suma provine din exporturile in afara Uniunii Europene. Studiului a evidentiat ca valoarea vanzarilor unui produs cu denumire protejata este, in medie, de doua ori mai mare decat in cazul produselor similare fara niciun fel de certificare.

Mai multe>>

Platforma on-line dedicata produselor montane certificate

Platforma on-line dedicata producatorilor cu dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative - produs montanAgentia Nationala a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicata producatorilor care au obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan", in vederea promovarii produselor montane. Prin aceasta initiativa, ANZM doreste sa informeze consumatorii din Romania ca, pe langa produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs traditional, ecologic, DOP, IGP, STG, exista si produsele montane.

Mai multe>>

Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanesti

Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanestiIn cadrul targului de produse agroalimentare romanesti din zona Clujului, conducerea MADR a organizat o masa rotunda cu tema ”Strategii regionale de promovare a produselor agroalimentare romanesti in vederea pastrarii identitatii si traditiei nationale, a practicilor mestesugaresti, culinare si agricole”, la care au participat reprezentanti ai Consiliilor judetene, ai mediului asociativ, federatii si patronate.

Mai multe>>

Magiunul de Prune Topoloveni promovat in Japonia, America, Emiratele Arabe, Vietnam si Brazilia

Magiunul de Prune Topoloveni promovat in Japonia America Emiratele Arabe Vietnam si BraziliaIn cel de-al 28-lea an de la infiintarea SONIMPEX TOPOLOVENI, incepem promovarea Magiunului de Prune Topoloveni in Emiratele Arabe si Vietnam cu fonduri europene in valoare de 775.000 euro. Ca membri ai Patronatului Romconserv vom participa la targuri si expozitii in Japonia, America si Brazilia. Continuam astfel sa prezentam in toata lumea traditia gastronomica romaneasca.

Mai multe>>

eAmbrosia - Registrul care reuneste toate indicatiile geografice din UE: produse agroalimentare, vinuri si bauturi spirtoase

Indicatiile geografice pentru produse alimentare vinuri si bauturi spirtoase au fost reunite in noua baza de date disponibila publicului e-AmbrosiaLansata in luna Aprilie 2019, baza de date publica eAmbrosia - Registrul indicatiilor geografice ale UE include acum indicatiile geografice (GI) pentru produsele agroalimentare, vinuri si bauturi spirtoase care sunt inregistrate si protejate in Uniunea Europeana. Producatorii, consumatorii, autoritatile nationale, companiile, precum si cercetatorii pot accesa cu usurinta informatii despre toate indicatiile geografice.

Mai multe>>

S-au lansat programele europene de promovare a produselor agroalimentare, in UE si in strainatate

S-au lansat programele europene de promovare a produselor agroalimentare in UE si in strainatatePe 14 ianuarie, Comisia Europeana a lansat depunerea cererilor de propuneri pentru accesarea programelor europene de promovare a produselor agroalimentare, in UE si in strainatate. Obiectivul general al actiunilor de informare si de promovare este de a creste competitivitatea sectorului agricol din Uniune. Finantarea UE poate acoperi pana la 70-85% din costurile totale ale unor astfel de campanii.

Mai multe>>

Romania participa la expozitia internationala “Saptamana verde 2020”

Participarea Romaniei la expozitia internationala Saptamana verde de la Berlin 2020In perioada 17-26 ianuarie 2020, se desfasoara la Berlin, Germania, expozitia „Saptamana Verde 2020” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa la aceasta expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in cadrul caruia experti din MADR promoveaza produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.

Mai multe>>

Solutii pentru cresterea numarului de produse traditionale atestate

Cresterea numarului de produse traditionale atestate una dintre temele de discutie ale intalnirii de lucru de la MADRIn data de 14 ianuarie 2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat o intalnire de lucru la care au participat reprezentantii producatorilor de produse traditionale. Scopul acestei intalniri a fost identificarea si stabilirea unui plan de actiuni care sa contribuie la sustinerea si promovarea produselor agroalimentare romanesti inregistrate pe scheme de calitate nationale, precum si la dezvoltarea acestei nise de produse.

Mai multe>>

Topul producatorilor pe piata de morarit si panificatie

Piata de morarit si panificatie - Cine a inregistrat o crestere remarcabila in 2018Daca in trecut produsele de panificatie erau facute cu traditie, respectand ritualuri din stramosi si urmarind cu atentie pasii pentru a obtine cel mai fraged, proaspat si delicios aluat, in ziua de azi orice produs de panificatie poate fi cumparat direct de la raft. Astazi exista masini speciale care fac toata munca gospodinelor de altadata, iar produsele de panificatie sunt din ce in ce mai diverse. Painea simpla a inceput sa fie inlocuita cu painea cu seminte, iar cozonacii ca la bunica acasa se gasesc pe orice raft, gata sa fie degustati. Marii producatori abia ca mai fac fata cererii, iar pretentiile clientilor sunt din ce in ce mai mari.

Mai multe>>

Oportunitatile si solutiile pentru agricultura si produsele traditionale, discutate la „Romanian Food & Agribusiness Conference 2019”

Planul National Strategic pentru agricultura romaneasca cresterile de preturi si situatia produselor traditionale discutate la Romanian Food and Agribusiness Conference 2019Pe 15 noiembrie 2019, BusinessMark a organizat a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. In cadrul acestui eveniment, invitatii au vorbit despre starea agriculturii romanesti, Planul National Strategic (PNS), dublul standard, produsele traditionale romanesti si fluctuatia preturilor produselor. Mai mult, cei mai importanti jucatori din industrie au trecut in revista oportunitati si solutii pentru cresterea business-urilor din acest sector.

Mai multe>>

FoodSHIFT2030: un proiect european inovativ dedicat inovarii lanturilor alimentare, implementat in Brasov

FoodSHIFT2030 este un proiect inovativ despre viitorul hranei in Europa implementat in Brasov de un parteneriat multi-disciplinarIncepand din ianuarie 2020, prin proiectul ”FoodSHIFT2030: Inovarea lanturilor alimentare spre o tranzitie accelerata pana in 2030”, implementat in Brasov de un parteneriat multi-disciplinar format din Highclere Consulting SRL (HCC), Agentia Metropolitana Brasov (AMB) si Iceberg, se va dezvolta un Laborator de cercetare la nivel local, ce are ca principal scop sa integreze produsele traditionale si cele provenite de la fermele mici intr-un sistem alimentar inovator si sustenabil la nivel local si regional, si sa revizuiasca cadrul legal privind achizitiile pentru unitatile de catering.

Mai multe>>

Telemea de Sibiu - Produs cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) in UE

Telemeaua de Sibiu devine al saptelea produs romanesc inregistrat la Uniunea EuropeanaMinisterul Agriculturii anunta ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 16 octombrie 2019, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP), o branza semi-tare, produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatica cu cheag. Aceasta se comercializeaza proaspata sau maturata, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Mai multe>>

Carnatii de Plescoi obtin certificarea IGP - Indicatie Geografica Protejata

Carnatii de Plescoi devin protejati si recunoscuti la nivel europeanVineri, 4 octombrie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, in cadrul caruia „Carnatii de Plescoi” (IGP) au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata. De-a lungul timpului, acest tip de carnati afumati din carne de oaie si vitaau ajuns sa fie o gustare favorita pe mesele festive ale romanilor, iar asociatia pentru promovarea carnatilor de Plescoi, infiintata in anul 2009, a solicitat protectia la nivel european din dorinta de a duce mai departe traditia si de a pastra gustul autentic al carnatilor de Plescoi.

Mai multe>>

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>