Cascavalul de Saveni obtine certificarea de produs cu indicatie geografica protejata (IGP) in UE

Cascavalul de Saveni - produs cu indicatie geografica protejata IGP in UEComisia Europeana a aprobat cererea de inscriere a denumirii „Cascaval de Saveni” din Romania in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Cascavalul de Saveni” este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Se caracterizeaza printr-o perioada lunga de maturare (60 de zile), in urma careia consistenta sa devine onctuoasa si omogena, iar culoarea mai pronuntata. Gustul sau, usor amarui, se caracterizeaza prin nuante de nuca.


Conditiile climatice locale, favorabile dezvoltarii pasunilor naturale bogate in flora diversa, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru productia de „Cascaval de Saveni”.

Aceste denumiri noi se vor alatura celor 1.609 produse alimentare deja protejate, dintre care 64 sunt specialitati traditionale garantate. Lista este disponibila in baza de date eAmbrosia

 

Indicatie geografica protejata (IGP)

Indicatiile geografice permit consumatorilor sa aiba incredere si sa distinga produsele de calitate, ajutand, de asemenea, producatorii in comercializarea lor.

Indicatia geografica protejata arata legatura dintre regiunea geografica specifica si denumirea produsului, in cazul in care o anumita calitate, reputatie sau alta caracteristica poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de aceasta eticheta de calitate, cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare trebuie sa aiba loc in regiune.

In cazul vinului, aceasta inseamna ca cel putin 85% din strugurii utilizati trebuie sa provina exclusiv din aria geografica in care se produce efectiv vinul.

 

Cascavalul de Saveni (IGP)

Produsul „Cascaval de Saveni” – Indicatie Geografica Protejata este o branza maturata, cu pasta oparita, avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

„Cascavalul de Saveni - IGP” se comercializeaza in doua forme de prezentare: cascaval protejat cu amestecuri de ceruri sau cascaval protejat cu folii termocontractibile, de forma paralelipipedica sau cilindrica, cu o greutate cuprinsa intre 0,450 kg si 9 kg.

Felia de cascaval se desface in fasii, fara a se sfarama. Gustul este placut, dulceag si sarat in acelasi timp, simtindu-se o savoare usor amaruie asemanator miezului de nuca, datorat fermentatiei proteolitice. Aroma se intensifica in timpul maturarii, apropiindu-se de cel al pamantului reavan.

Materia prima folosita pentru fabricarea produsului „Cascaval de Saveni - IGP” este laptele de vaca crud colectat din aria geografica delimitata, provenit de la animale locale care sunt metisi ai unor rase vechi locale precum „Sura de stepa” si „Bucsan” incrucisate cu alte rase de bovine cu performante productive ridicate.

Laptele de vaca crud este incalzit la 30-33 de grade Celsius pentru activarea cheagului, lucru care permite actiunea florei microbiene locale, ducand la diferentierea de alte produse similare. Aceasta etapa are un rol foarte important in obtinerea caracteristicilor produsului „Cascaval de Saveni-IGP”.

In zona Saveni, in anul 1959 a fost construita fabrica de prelucrare a laptelui unde a fost adus mesterul Caranica (1963), specialist recunoscut ca „mester de cascaval”, in vederea obtinerii unui produs care sa puna in valoare potentialul ariei geografice cu scopul de a diversifica modul de prelucrare a laptelui.

Mesterul Nicolae Caranica, specialist in prelucrarea laptelui, a „scolit” generatii de tineri lucratori din Saveni si din zonele invecinate care mostenisera indeletnicirea prelucrarii laptelui, invatandu-i secretele prelucrarii laptelui in cascaval, imbinand tehnicile de producere a cascavalului cu metodele locale: utilizarea „barulei” la amestecarea casului oparit (cca 80 °C) in cosuri din nuiele de rachita (care permit scurgerea saramurii fierbinti), framantarea manuala si turnarea pastei fierbinti, strangerea „buricului” si eliminarea aerului pentru obtinerea unei paste compacte.

Tinerii lucratori de atunci au devenit, la randul lor, mesteri in „arta cascavalului”, pastrand si transmitand pana in prezent tehnica de prelucrare a laptelui crud de vaca in „cascaval”, infiintand Asociatia Producatorilor "Cascavalul de Saveni" in vederea dobandirii protectiei europene pentru denumirea ”Cascaval de Saveni” – Indicatiei Geografica Protejata (IGP).

Caracteristicile specifice ale produsului „Cascaval de Saveni - IGP” se datoreaza:

    • calitatii laptelui materie prima cu un continut de grasime de min. 3,2 % si aromelor specifice datorate furajarii;
    • prelucrarii traditionale a laptelui, cu etape efectuate manual, precum taierea coagulului cu harfa, oparirea baschiului, framantarea si turnarea buricului in forme;
    • maturarii indelungate de 60 de zile la temperatura scazuta (+2..+8 °C) pentru obtinerea caracteristicilor specifice produsului.


Asocierea dintre zona geografica, substratul pedologic si conditiile climatice locale este favorabila dezvoltarii unor pasuni naturale cu o flora diversificata care contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru obtinerea produsului „Cascaval de Saveni - IGP”.

Romania avea pana la aceasta data sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni - Indicatie Geografica Protejata (2011), Salam de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata (2016), Novac afumat din Tara Barsei - Indicatie Geografica Protejata (2017), Scrumbie de Dunare afumata - Indicatie Geografica Protejata (2018), Carnati de Plescoi - Indicatie Geografica Protejata(2019), Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata(2019) si Telemea de Ibanesti - Denumire de Origine Protejata (2016), la care se adauga, incepand de astazi, inca un produs protejat la nivel european, respectiv Cascaval de Saveni – Indicatie Geografica Protejata.

De asemenea mai sunt in analiza la Comisia Europeana trei produse alimentare in scopul dobandirii protectiei europene, dintre care doua pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Salata cu icre de stiuca de Tulcea si Placinta dobrogeana si un produs pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata - Salata traditionala cu icre de crap.

sursa: Comisia Europeana & MADR

  

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>