Pe 15 noiembrie 2019, BusinessMark a organizat a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. In cadrul acestui eveniment, invitatii au vorbit despre starea agriculturii romanesti, Planul National Strategic (PNS), dublul standard, produsele traditionale romanesti si fluctuatia preturilor produselor. Mai mult, cei mai importanti jucatori din industrie au trecut in revista oportunitati si solutii pentru cresterea business-urilor din acest sector.
Evenimentul a fost deschis de VIOREL MORARESCU, Director in cadrul Ministerului Agriculturii, care a vorbit despre masurile pregatite de MADR pentru a creste potentialul agricol al Romaniei pe termen mediu si lung, cat si despre obiectivele noii politici agricole, Planul National Strategic si solutiile pentru revitalizarea spatiului rural.
„Pentru anul 2020, Ministerul Agriculturii isi propune sa sustina fermierii, atat cu fonduri de la UE, cat si cu fonduri proprii. S-a constituit si un grup de lucru, iar un lucru imbucurator este ca foarte multe asociatii, institute si entitati si-au aratat interesul pentru ca noul PNS pentru 2021 sa raspunda intereselor fermierilor. Tinand cont si de experienta anilor anteriori, putem corecta ceea ce nu a functionat in trecut. Vrem pe viitor sa dezvoltam partea de procesare, de produse romanesti, pentru dezvoltarea locurilor de munca si a industriei, atat pe orizontala, cat si pe verticala. Sunt o serie de programe sustinute din fonduri nationale – cum ar fi Programul Tomate. Din punctul meu de vedere, toti banii care s-au primit s-au investit in solarii moderne, suflante pentru incalzire si echipamente specifice. Consider ca e un lucru benefic pentru fermieri, insa problema e a intra in piata si in supermarketuri. E nevoie de forme asociative – fie ca vorbim de cooperative, de grupuri de producatori. Fermierii au nevoie de mai multa sustinere, ceea ce nu se regaseste intotdeauna la nivel de judet”, a spus el.
A urmat SORIN MINEA, Presedinte ANGST, Presedinte Romalimenta, care a vorbit despre produsele traditionale romanesti.
„Produse traditionale sunt facute de toate fabricile din Romania – e un fel de frauda. Este cel mai prost an pentru industria carnii. Suntem intr-un moment dezastruos. Aruncam cu bani in stanga si in dreapta si nu vedem nimic. Fiecare va cumpara ce considera ca e mai bun si mai ieftin, produsele nu au nicio treaba cu patriotismul. Daca vorbim despre produse nationale, respectati tot: o reteta nationala – care nu se numeste traditionala. Romania are mai multe produse traditionale decat toata Europa la un loc. Surpriza va fi ca produsele din comunitatea UE vor invada piata, pentru ca produsele romanesti sunt scumpe. Ni se vorbeste despre legume si fructe romanesti – avem nevoie de seminte romanesti. Daca luam seminte de rosii din Olanda, dar le cresc in Romania, sunt rosii olandeze, nu romanesti. Nu ii acuz pe fermieri, dar la ora actuala Romania risipeste bani si este intr-o situatie dramatica, din cauza ca nu functioneaza. In 30 de ani, industria romaneasca a creat senzatia ca produsele romanesti sunt mediocre; produsele de calitate foarte buna sunt scumpe si nu sunt romanesti?”, a reactionat el.
In continuare, DORIN COJOCARU, Presedinte, APRIL – Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, a vorbit despre necesitatea implementarii Programului National Strategic.
„Intre 2020 si 2027, prioritatea este PNS – Programul National Strategic. Suntem in intarziere, dar daca nu se realizeaza, riscam sa pierdem 20 de miliarde de euro. Chiar inainte sa apara noul Guvern, 29 de asociatii din agribusiness realizasera in consortiu pentru a lucra in paralel la PNS, pentru ca politicienii vin si pleaca. Noi riscam sa pierdem banii din acest domeniu. Rugamintea catre Ministerul Agriculturii e sa ii consulte pe cei ce sunt reali in acest domeniu si sa creeze strategii. Sa ne gandim ca, daca pana acum 10-20 de ani, aveam o economie ciclica, acum piata e atat de volatila incat se schimba la 6 luni. Eu vad in 2020 o evolutie destul de volatila – uitati-va la evolutia untului. Trebuie sa fim atenti la ce riscuri se creeaza in piata.”
FLORIN CAPATANA, Quality Director, Auchan Retail Romania, a avertizat ca exista posibilitatea unei noi majorari de preturi: „Vor creste niste preturi. Cu ingrijorare, ma intreb ce va urma. La finalul zilei, eu sunt consumator. Toate aceste lucruri se regasesc in aceste preturi. La finalul zilei, stai sa te intrebi: pretul nu mai are legatura cu ce a avut acum 6 – 8 luni. Vin sarbatorile si, pe langa carne, mai avem produsele lactate. Toate aceste produse, daca vor atinge un maxim istoric, va fi dincolo de suportabilitatea celor ce se numesc clienti. Tot ceea ce a fost in ultima perioada, a fost un amalgam pe care am incercat sa il intelegem. Am incercat sa iesim din acest razboi in care au fost prinsi: fermierii, producatorii, procesatorii, retailerii. Trebuie sa intelegem de la ce pleaca acest rau. Sunt exemple nenumarate de producatori care fac lucruri bune cu cei din retail.”
RAMONA IVAN, Director Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC BANK, a oferit mai multe sfaturi celor ce isi doresc sa isi deschida o afacere in zona agribusiness.
„In opinia CEC Bank, exista expertiza pe zona de business care ar trebui folosita. E important ca banii sa nu fie risipiti. Avem toate produsele posibile pe zona de agricultura, nu cred ca e ceva ce n-am putea dezvolta si sa nu existe. Important e sa fie bine asezat proiectul de la inceput, sa fie structurat si sa va asigurati ca banca se uita si pe implementare. Daca pe undeva exista o sincopa – sa zicem in relatia dumneavoastra pe proiectul de fonduri UE cu autoritatile – avem o problema cu proiectul. Un mic sfat: incercat sa aveti o banca de casa, cu care sa va faceti proiectele. O banca care va cunoaste si care lucreaza cu dumneavoastra. Aceasta intelege mai bine si e mai aproape cand se poate intampla ceva neprevazut. Indiferent de fondurile care exista, finantatorii au si ei rolul lor”, a spus ea.
A urmat MARIUS BICU, Owner, Ferma cu Omenie, care a vorbit despre „reteta” unei afaceri de familie care a devenit un succes.
„Am facut totul empiric – cand investitii bune, cand investitii proaste. Dar am facut o schimbare mare anul trecut: ne-am pus jos si am facut o strategie pentru urmatorii doi ani: facem 600 de tone de branza pe an. Am ajuns sa avem o capacitate de productie de 95%, asa ca a trebuit sa ne oprim si sa ne hotaram ce facem: investim intr-o fabrica mare sau o lasam mai moale? Ne-am dat seama ca nu avem cu cine sa facem urmatorul pas, ca nu avem o echipa performanta sa putem trece in etapa de expansiune. Am investit in parteneriate, am investit in oameni, am investit in omenie. Cu partenerii nostri ne purtam de parca sunt rudele noastre. Am investit in recrutare: ne aducem oameni buni, ni-i crestem prin training. 100.000 de euro, in acesti doi ani, i-am investit doar in training si recrutare. Pana in 2020 vreau o echipa buna si performanta – cu oameni buni, cu oameni buni la suflet care daruiesc, impartasesc ce stiu, schimba idei, ne sprijina in ceea ce facem, ne vor binele. Deja simtim un return of investment extraordinar in primele 10 luni. Am construit o echipa, o sa o imbunatatesc, o sa o duc la performanta.”
La randul sau, ALINA DONICI, Managing Partner, Artesana, a vorbit despre dificultatile cu care se confrunta cand vine vorba de afacerea pe care o reprezinta.
„Agricultura ar trebui sa fie o prioritate, in dezvoltarea de jos in sus. Noi, la Artesana, ii sustinem pe furnizorii mici si mijlocii. Acum 7 ani, ne-am dat seama ca trebuie sa venim cu o inovatie fata de ceilalti din piata; ne-am dat seama ca doar asa putem sa razbatem. Am reusit sa crestem frumos in anii acestia. Artesana a pornit cu gandul ca va face lactate din lapte de capra si ne-am trezit ca in luna octombrie nu am mai avut niciun litru de lapte de capra. E o problema reala pe care o avem. E vorba de infrastructura, vorbim de resurse enorme investite de fermieri pentru a mentine laptele de capra la rafturi. Avem o problema reala si avem nevoie de masuri concrete. Avem un trend si e bun: informatii despre laptele de capra au inceput sa fie tot mai prezente, medicii pediatri il recomanda. Nu as putea sa spun ca astazi stam foarte bine. Din pacate, pana la primavara trebuie sa ne retragem de la raft. Ceea ce e important e ca e o piata in continua crestere - cu o crestere spectaculoasa fata de laptele de vaca. Noi construim ca mesterul Manole”, a spus ea.
A 7-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference” a fost incheiata de LAURENTIU GIOROC, Milk Collection & Planning Manager, FrieslandCampina, care a prezentat solutii pentru modernizarea agriculturii romanesti.
„Mediul privat trebuie sa stea aproape de institutiile statului, pentru ca impreuna sa faca planurile pentru mai departe. Cred ca si tonul e foarte important in a schimba lucrurile. Cateva cuvinte despre Royal FriesldandCampina: e o cooparativa formata din 18.000 de fermieri. Bazele acestei cooperative au fost puse in 1879. Cred ca, uitandu-ne ce facem in zilele noastre, cred ca aceasta e cheia: colaborarea. In 2018, am introdus programul „Impreuna pentru o ferma mai buna/Famer2Farmer” – un schimb de experienta prin care am adus in Romania fermieri olandezi. Programul, inceput in 2018, continua in 2019 si in 2020. Ne dorim sa imbunatatim calitatea laptelui, cresterea productivitatii per vaca, egalizarea productiei de lapte intre vara si iarna, cresterea eficientei fermei. Avem echipe formate dintr-un reprezentant FireslandCampina care merg cu fermierul olandez in anumite ferme”, a explicat el.
Eveniment organizat de BusinessMark.
Eveniment sustinut de: CEC Bank
Radio oficial al evenimentului: Europa FM
Cu sustinerea: BCCBR - Billateral Chamber of Cmmerce Bulgaria-Romania, Camera de Comert si Industrie Romania – Israel, BRCC - British Romanian Chamber of Commerce
BusinessMark sprijina: Plantam Fapte Bune in Romania, The Social Incubator
Parterneri media: Administratie.ro, Global Manager, Antreprenor in Romania, BirouInfo.ro, DepozitInfo.ro, Business24, Ziare.com, Cargo Magazin, Clujul de Buzunar, Curierul National, DeBizz, Financial Market, Financiarul, InfoOradea, InTurda.ro, Jurnalul de Afaceri, MATEK, MoneyBuzz, Monitorul de Fagaras, Portal Management, PRbox, RBE Connect, PRWave, Social Media Romania, SpatiulConstruit.ro, Transilvania Business, Tranzit, CotidianulAgricol.ro, Agro Azi, Agrostandard, BusinessAgricol.ro, EnergyNomics, Gazeta de Agricultura, Marketing Lumea Satului, Piata Trade Services, Stiri Agricole, Revista Fermierului, LivePR.
Mark your B2B opportunity, alaturi de BusinessMark, companie ce ofera servicii integrate B2B. Principala linie de activitate a BusinessMark este organizarea de evenimente business „concept propriu” prin care ne propunem sa oferim mediului de afaceri romanesc un spatiu profesionist de discutii si networking. Combinand metode de comunicare si business matchmaking, oferim partenerilor nostri modele de dezvoltare complexe, conectandu-i in mod direct cu mediul de afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>