Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an.
Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).
Comisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.
In data de 27 septembrie, statele membre au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru doua pesticide neonicotinoide despre care se stie ca au efecte adverse asupra albinelor. Pentru importurile de alimente si furaje, noile norme vor reduce limitele maxime de reziduuri existente, pentru aceste substante, la cel mai scazut nivel care poate fi masurat cu ajutorul celor mai recente tehnologii.
Siguranta alimentara este principalul factor care influenteaza alegerile consumatorilor din Romania, atunci cand acestia se afla in fata rafturilor din magazine. Astfel, 59% dintre romani (46% dintre cetatenii UE) declara ca se ghideaza in achizitionarea alimentelor dupa gradul de siguranta al acestora. Pe locul doi se afla pretul (48% dintre romani vs 54% dintre cetatenii UE), in timp ce gustul reprezinta doar al treilea citeriu in alegerea alimentelor (43% dintre romani vs. 51% dintre cetatenii UE).
ANSVSA a continuat seria controalelor tematice la depozitele de legume si fructe si pietele agroalimentare. Astazi, 35 de echipe de inspectori ANSVSA au controlat unitati din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Prahova, Maramures si Timis. Au fost vizate legumele si fructele care fac obiectul importului din tari terte.
Inspectorii din cadrul MADR, ANPC si ANAF au aplicat amenzi in valoare de aproximativ 50.000 lei, in cadrul actiunilor de control mixte, desfasurate in perioada 14-17 aprilie, ce au vizat verificarea operatorilor economici care comercializeaza produse agroalimentare specifice sarbatorilor pascale.
ASBISc Enterprises Plc, distribuitor cu valoare adaugata, dezvoltator si furnizor de produse, solutii si servicii IT si IoT pe pietele in crestere din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a investit in EMBIO Diagnostics Ltd. care dezvolta B.EL.D. (Bio Electric Diagnostics), unul dintre putinele analizoare chimice multifunctionale bazate pe biosenzori, care poate detecta cu precizie bacteriile si alte substante chimice daunatoare din anumite categorii de alimente, cum ar fi lactatele si legumele cu frunze, in doar cateva minute.
Carnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatea consumata zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.
Alimentatia publica reprezinta o ramura a comertului care are ca scop productia si distributia de mancare si bauturi, respectiv pregatirea preparatelor culinare si a produselor de cofetarie-patiserie, distributia lor si a altor produse alimentare precum si crearea unei ambiante favorabile pentru consumul produselor in cadrul unitatiilor de profil. In activitatea de alimentatie publica se incadreaza restaurantele, pensiunile, cantinele si alte unitati de alimentatie publica (cofetarii, patiserii, pizzerii, fast-food-uri) unitati in care se prepara si se servesc sau se comercializeaza alimente.
Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentara ostila mediului, considerata ca fiind un atac asupra sustenabilitatii, de catre aproape jumatate de million de consumatori care au semnat o petitie lansata de ProVeg International. Demersurilor ProVeg s-au alaturat ONG-uri importante, inclusiv Greenpeace, WWF si Greta Thunberg, companii producatoare de alimente pe baza de plante precum Upfield, Oatly, Nestle si Alpro. Acestea s-au angajat intr-o lupta pentru sustenabilitate si impotriva cenzurii produselor alternative lactate pe baza de plante.
Romanii se declara constienti de impactul pe care il are productia si consumul de alimente asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii, dar sustenabilitatea produselor alimentare este ultimul criteriu in decizia de achizitie, arata un sondaj initiat de Upfield, lider mondial in produse vegetale si detinatorul brandurilor de margarina Rama, Delma si Becel. Cercetarea a avut drept obiectiv identificarea perceptiilor despre alimentatia sustenabila in randul romanilor si disponibilitatea de a deveni parte din procesul de schimbare a comportamentului de consum.
Consiliul European pentru Informare Alimentara (EUFIC) a lansat prima harta interactiva sezoniera a frcutelor si legumelor la nivel european. In contextul Anului international al fructelor si legumelor proclamat de FAO, noua harta ofera informatii exacte pentru a ghida consumatorii in a face alegeri sanatoase si mai durabile.
In mod traditional la masa de Pasti majoritatea populatiei consuma carne de miel sau de ied, oua, branzeturi, cozonac, legume si verdeturi de sezon si alte alimente specifice dupa zona geografica si obiceiuri locale. Pentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul acestor alimente de origine animala si vegetala creste in mod considerabil, populatia consumatoare trebuie sa cunoasca urmatoarele:
Incepand cu data de 1 aprilie 2021 se aplica noi cerinte pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, asa cum sunt prevazute in Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea continutului de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman si in Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649.
La 27 martie 2021 devine aplicabil Regulamentul privind transparenta si durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor in cadrul lantului alimentar. Propunerea de regulament a Comisiei Europene a fost adoptata in 2019, in urma unei initiative cetatenesti europene. Intrarea in vigoare a regulamentului nu marcheaza doar un important pas inainte in modernizarea politicii UE in domeniul sigurantei alimentare, ci este, de asemenea, un exemplu elocvent al impactului politic direct al unei initiative cetatenesti europene.
EFSA a publicat noi conditii pentru actualizarea ghidurilor cu privire la datele stiintifice pe care solicitantii trebuie sa le includa in dosarele lor pentru autorizarea unei substante destinate afumarii produselor alimentare, fie ca este vorba despre o substanta noua, fie ca este vorba de reinnoirea sau modificarea autorizatiilor existente.
EIU (Divizia de Cercetare si Analiza a Grupului The Economist) a publicat cel de-al noualea Index Global de Securitate Alimentara (GFSI), sponsorizat de Corteva Agriscience. GFSI 2020 are in vedere securitatea alimentara in contextul inegalitatii economice si a veniturilor, a inegalitatii de sex si a inegalitatii resurselor naturale si de mediu. Indexul atrage atentia asupra decalajului sistemic si asupra modului in care COVID-19 a accentuat impactul asupra sistemelor alimentare.
Comisia Europeana va desfasura in sistem de videoconferinta, in perioada 26 ianuarie – 04 februarie 2021, o misiune de audit in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru evaluarea sistemului de control oficial privind siguranta microbiologica a alimentelor de origine nonanimala. Cele doua obiective generale ale misiunii de audit sunt evaluarea sistemului de control oficial in domeniul igienei alimentelor, pentru a preveni contaminarea microbiologica a alimentelor de origine nonanimala si verificarea sistemului de control oficial in domeniul trasabilitatii semintelor germinate si semintelor destinate germinarii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) gestioneaza si manageriaza Proiectul „Consolidarea capacitatii MADR de a elabora politici si reglementari specifice in vederea implementarii unui sistem strategic national pentru trasabilitatea si integritatea produselor agroalimentare”, cofinantat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA).
In perioada “Postului de Craciun”, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, soia, fasole, mazare, alte sortimente de legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de bauturi, alte sortimente alimentare cu origine vegetala, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.
Cu ocazia sarbatoririi pentru prima data la nivel international a Zilei internationale de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente, InfoCons lanseaza numarul scurt 0219615 numar cu tarif normal in reteaua Telekom apelabil din toate retelele pentru informarea consumatorilor si mai ales a sesizarilor in domeniul risipei si pierderilor alimenare fiindca doar impreuna putem gasi solutii pentru cresterea calitatii vietii.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat o discutie, prin videoconferinta, in data de 28 iulie 2020, cu omologul sau italian, Teresa Bellanova, pe tema etichetarii nutritionale a produselor alimentare. Alaturi de ministrul Oros s-a aflat si secretarul de stat Aurel Simion. Pe perioada Presedintiei germane la Consiliul UE vor fi intensificate discutiile pe marginea adoptarii unei scheme armonizate la nivelul UE pe tema etichetarii nutritionale in campul vizual principal al ambalajelor alimentare.
Peelhy, start-up romanesc de biotehnologie, dezvolta, ca raspuns la actualul context epidemiologic, o bio-eticheta care va imbunatati igienizarea suprafetei fructelor si legumelor cu coaja comestibila. Aflata in prezent in stadiul de dezvoltare de la prototip de laborator brevetat in Romania catre „Minimum Viable Product”, inovatia biotehnologica unica in lume le va oferi producatorilor si consumatorilor o solutie sigura si accesibila prin care sa obtina igienizarea fructelor si legumelor cu coaja comestibila, indepartand microbii si ceara prin expunere la jet de apa, inainte de consum.
Cercetatori din patru universitati din Romania, Macedonia de Nord si Republica Moldova au demarat cea mai ampla ancheta de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativa adresata consumatorilor va fi completata de o cercetare calitativa care va viza si alti actori implicati in filiera agro-alimentara: producatori, procesatori si comercianti.
Promovata sub sloganul „Siguranta alimentelor, preocuparea tuturor”, Ziua Mondiala a Securitatii Alimentare este sarbartorita pe 7 iunie 2020, cu scopul de a atrage atentia si a inspira actiuni pentru a preveni, detecta si gestiona riscurile transmise de alimente, contribuind la securitatea alimentara, sanatatea umana, prosperitatea economica, prosperitatea agriculturii, turismului precum si la dezvoltarea durabila.
Saptamana trecuta, proiectul FoodSHIFT 2030 din cadrul programului UE ”Actiune pentru inovare” finantat de H2020 in conformitate cu Cadrul de politici alimentare UE 2030 a anuntat ca se va concentra pe solutii post-COVID-19 ca parte din strategia continua a proiectului de transformare a sistemului alimentar. Proiectul a creat un Grup operational dedicat pentru COVID-19 axat pe sustinerea celor 9 Laboratoare de accelerare FoodSHIFT in implementarea de solutii la nivelul cetateanului pentru a aborda impactul pe termen scurt, mediu si lung al pandemiei de COVID-19.
In perioada 31.03 – 30.04.2020, inspectorii ANSVSA au efectuate la nivel national o serie de controale tematice pentru verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor referitoare la producerea, depozitarea si comercializarea carnii de pasare si oualor de consum provenite din comertul intracomunitar (cu precadere Polonia si Ungaria), dar si din tari terte (in special Ucraina).
Controalele inspectorilor ANSVSA cu aceasta tematica au fost finalizate, iar din centralizarea datelor reiese ca, in perioada 30.03.2020 – 15.04.2020, au fost efectuate, la nivel national, controale oficiale la un numar de 7.449 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau inregistrate sanitar veterinar. Au fost sacrificati, in total, 175.640 de miei si iezi, in 101 de abatoare autorizate sanitar veterinar, in centre de sacrificare temporara amenajate in 9 judete, la solicitarea autoritatilor locale si in 47 de ferme autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor.
In zilele de 7 si 8 aprilie 2020 au fost publicate ghidul „Covid-19 si siguranta alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentara” elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Ghidul Comisiei Europene privind „Covid-19 si siguranta alimentelor”.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) a elaborat si transmis catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, instructiuni care detaliaza recomandarile privind aplicarea unor masuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, in incinta carora au acces consumatorii.
Pentru o informare corecta si pentru a limita manifestarile nejustificate in randul populatiei, precum teama si starile de panica generate de suspiciunea ca alimentele de origine animala si nonanimala ar putea constitui o sursa de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vine in sprijinul consumatorilor cu o serie de lamuriri bazate pe date stiintifice.
Indispensabil in industria alimentara, aparatul pentru masurarea temperaturii si a pH-ului produselor lactate trebuie sa se plieze pe anumite cerinte de calitate pentru a asigura, la randul lui, calitatea lactatelor. Nu orice dispozitiv va oferi deci performantele dorite, astfel ca alegerea in acest sens trebuie realizata cu responsabilitate.
Global Food Security Index (GFSI) 2019 a fost publicat analizand sistemul alimentar din 113 tari. Romania se mentine in acest clasament pe pozitia 38, in mare parte datorita disponibilitatii si calitatii alimentelor, programelor de siguranta alimentara si accesului facil al fermierilor la surse de finantare. Nivelul redus al risipei alimentare, sistemul de distributie dezvoltat si disponibilitatea micronutrientilor in alimente sunt elemente forte in cazul Romaniei.
Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.
Copiii si tinerii din intreaga lume sunt invitati sa participle in cadrul concursului de desen dedicat Zilei Mondiale a Alimentatiei si sa faca astfel parte din generatia #ZeroFoamete. Concursul este organizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Ziua Mondiala a Alimentatiei 2019 cheama la actiuni concertate pentru promovarea si asigurarea unei alimentatii sanatoase, durabila si accesibila pentru toti.
Pe viitor, informatiile stiintifice care stau la baza evaluarii riscurilorin cadrul lantului alimentar si comunicarea privind siguranta alimentara si vor fi mai transparente si vor fi mai usor de accesat de catre cetateni. In plus, va fi consolidata guvernanta Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), cu o mai mare implicare a statelor membre in consiliul sau de administratie.
In ciuda evolutiilor remarcabile din domeniul sigurantei alimentare in ultimele decenii, povara globala a bolilor alimentare este inca inacceptabil de ridicata. Se estimeaza ca anual, 600 de milioane - aproape 1 din 10 persoane din lume - se imbolnaveste dupa ce consuma alimente contaminate, iar 420 000 dintre acestia mor. Mancarea sigura este esentiala nu numai pentru sanatate si securitate alimentara mai buna, ci si pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economica, comertul si reputatia internationala a fiecarui stat.
Ministerul Agriculturii se asigura in permanenta ca sunt respectate prevederile legale privind standardelor de comercializare referitoare la calitate, siguranta alimentara si etichetare, precum si prelevarea de probe de rosii de la producatorii inscrisi in Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, in special pentru a determina eventuala prezenta a reziduurilor de pesticide. De asemenea, in urma controalelor ANPC la marii comercianti de legume si fructe, s-au aplicat peste un milion de lei amenzi.
Incepand cu data de 11.04.2019, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel national pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele si fructele provenite atat din comertul intracomunitar, cat si din import. Pana la aceasta data au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe si 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sanctiuni in valoare totala de 602.200 de lei.
In perioada ianuarie-martie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au continuat activitatile de control pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, in scopul informarii corecte a consumatorilor, a depistarii, sanctionarii si diminuarii fraudelor in domeniu.
ASRO, organismul national de standardizare, a adoptat noua versiune a standardului international ISO 22000 ca standard roman, SR EN ISO 22000:2019. Pericole legate de siguranta alimentelor pot surveni in orice etapa pe parcursul lantului alimentar: de la producatorii de furaje si producatorii primari, pana la producatorii de alimente, procesatorii, operatorii de transport si depozitare, de la magazinele de vanzare cu amanuntul, pana la restaurante sau chioscuri stradale.
In perioada Postului premergator Sarbatorii de Paste, cu o durata de sapte saptamani, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, produse de patiserie si zaharoase, soia, fasole, mazare, legume, fructe, verdeturi proaspete, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, cu exceptia unor zile cu dezlegare la peste.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor continua activitatile de control initiate in anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, pentru informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
31-08-2023 Invatamant agricol
Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>