Producatorii de legume, fructe si alimente traditionale din programul Food Hub isi pot dubla vanzarile in 2020

O idee de agricultura dupa model american - vanzari aproape duble in 2020 comparativ cu 2019 - Comenzile online aduc pana la 80 la suta din venituri - Starea de urgenta a adus vanzari de patru ori mai mariProducatorii de legume, fructe si produse traditionale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation pentru sustinerea micilor antreprenori din agricultura, vor inregistra anul acesta vanzari de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019. Cresterea este data de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar si de schimbarea strategiei de vanzari si marketing.


Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) in 2017 dupa modele similare din zonele Philadelphia si New York. Programul consta in sustinerea prin finantare si training a patru centre (food hub-uri) care colecteaza si comercializeaza produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucuvina, Cluj-Napoca, Iasi si Odorheiul Secuiesc. Fiecare din cele patru hub-uri este o intreprindere sociala si este coordonat de cate un ONG, iar intregul program este sub indrumarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila din Cluj-Napoca. Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / Helyénvaló (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucuvina).

 

Colecteaza produse de la aproximativ 1.200 de antreprenori

Reteaua de hub-uri a inregistrat anul trecut vanzari totale de aproximativ 325.000 de dolari, iar pentru anul acesta estimarile sunt in jurul a 600.000 de dolari.

De asemenea, cele patru food hub-uri integreaza aproximativ 1.200 de producatori: cultivatori de fructe si legume, producatori de alimente traditionale pe baza de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, pana in 45 - 50 de ani, care isi doresc dezvoltarea afacerii.

RAF - Oleg MoraruAm gandit proiectul ca pe o oportunitate economica pe termen lung pentru producatorii mici din zona rurala. Sustinerea noastra nu consta doar in finantarea food hub-urilor, ci si in pregatirea producatorilor pentru a-i conecta cu cerintele consumatorilor.

Ne dorim cu totii ca food hub-urile sa devina sustenabile pentru ca fiecare food hub ajuta producatorii mici sa isi actualizeze retetele, ii invata sa se promoveze, le asigura consultanta si training astfel incat, la randul sau, fiecare producator sa fie sustenabil pe termen lung. Astfel putem crea un model de afacere care poata fi scalat la nivelul intregii tari pentru a putea sprijini si alti producatori mici care au nevoie de o astfel de colaborare”
afirma Oleg Moraru, coordonator al programelor de economie rurala ale Romanian American-Foundation.

 

Investitie de 1,5 milioane de dolari

Produsele cel mai bine vandute variaza in functie de zona si de anotimp. In timp ce vara cel mai bine se vand fructele si legumele, in restul anului predomina alimentele traditionale (produse din carne, branza, dulceata miere, zacusca, etc.).

Majoritatea clientilor sunt femei cu varsta intre 25 si 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentatiei familiei. Odata cu cresterea numarului de comenzi online, se observa o diversificare a clientilor pe categorii de varsta.

Investitia RAF in acest program este de aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocati in perioada 2017-2019, in timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocati circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanteaza direct fermierii sau afacerile mici, ci fundatiile care coordoneaza hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt intreprinderi sociale, functionand ca SRL-uri, cu actionari unic ONG-urile care le-au infiintat.

De anul acesta fiecare food hub are si magazin online si fizic, mai putin centrul de la Cluj care ia in considerare deschiderea unui magazin fizic in perioada urmatoare.

 

Starea de urgenta a crescut vanzarile online cu 400%

Pana anul acesta doar doua food hub-uri aveau vanzari online semnificative la nivel national, iar pandemia le-a adus acestora o crestere de patru ori a comenzilor in timpul starii de urgenta, ceea ce ne-a facut sa reasezam modelul de afaceri din retea. Am facut ajustari in strategia de marketing si vanzari, iar din vara magazinele online ale centrelor din Cluj si Odorheiu Secuiesc si-au extins distributia la nivel national. Totodata, centrele din Iasi si Campulung Moldovenesc si-au deschis cate un magazin local. Acest pas a fost unul esential pentru antreprenori pentru ca le permite sa isi vanda si sa isi promoveze produsele pe noi canale de business, le ofera acces la o sursa suplimentara de venit ceea ce este extrem de important mai ales in aceasta perioada complicata si cu decizii fluctuante in privinta desfasurarii comertului”, a afimat Anna Sargov, coordonator proiect retea food huburi in cadrul Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila Cluj.

RAF estimeaza ca mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vanzari, comparativ cu 70% in 2019, cresterea venind chiar si in contextul in care reteaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.

 

O noua linie de dezvoltare: pachete cadou cumparate de companii

Avand in vedere cererea tot mai mare de produse locale, RAF si Civitas isi doresc sa dezvolte o noua linie de business pentru toata reteaua de food hub-uri, mai exact sa atraga si clienti din randul companiilor prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou angajatilor si partenerilor. Acestea pot contine produse traditionale precum siropuri, miere, alimente din carne sau branza, ciocolata de casa, ierburi aromatice, bere artizanala, palinca, produse secuiesti, bucovinene sau din Transilvania.

Vrem sa replicam modelul lansat de Nord-Natural, centrul din zona Bucuvinei care in ultimii doi ani s-a extins si catre zona corporate prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou. Un pachet costa in medie 100-150 de lei. Aceasta linie de business pe care o desfasoara Nord Natural are un potential mare de dezvoltare si poate contribui la cresterea vanzarilor mai ales in perioada sarbatorilor traditionale. Avem deja clienti care au peste 100 de angajati si care cumpara aceste pachete pentru a le oferi cadou de aniversarile angajatilor sau de sarbatori. Estimam ca anul urmator zona de clienti corporate poate reprezenta in jur de 10% din vanzarile totale ale retelei”, adauga Oleg Moraru.

Cele mai mari provocari pentru majoritatea producatorilor sunt distributia rapida a produselor (maximum 24-48 de ore), diversificarea portofoliului si asigurarea permanenta a calitatii produselor.

RAF - Producatori de alimente traditionale din programul Food Hub

 

Despre Food Hub

Food Hub este un program lansat in 2017 pentru sprijinirea producatorilor agricoli. Programul a fost creat cu finantarea Romanian-American Foundation si sub coordonarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila – Filiala Cluj-Napoca. Din retea fac parte patru food hub-uri care reunesc aproximativ 1.200 de producatori. Cele patru hub-uri sunt: Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucovina).

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>