In perioada “Postului de Craciun”, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, soia, fasole, mazare, alte sortimente de legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de bauturi, alte sortimente alimentare cu origine vegetala, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.
Cele mai multe orase din Austria vor avea, la sfarsitul lunii noiembrie, o piata de Craciun (Christkindlmarkt), unde se vor vinde decoratiuni de Craciun, turta dulce, ''Glühwein'' (vin dulce si cald), etc. Piata de Craciun din Salzburg este renumita in intreaga Europa, avand o traditie de peste 500 de ani.
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos.
Craciunul este denumirea populara a sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos celebrat anual la 25 decembrie. Riturile actuale ce marcheaza sarbatoarea Nasterii Domnului fac din ea o expresie a bucuriei si a exuberantei.
Obiceiul colindatului de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova a fost inscris in lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, la cea de-a opta sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
De Craciun, exista datina Viflaimul sau Irozii. Aceasta este o mica piesa de teatru popular, jucata de tineri, cu costume si cantari religioase. Cel mai vechi cantec de Viflaim dateaza din anul 1821.
Mos Craciun este o divinitate arhaica, reprezentarea lui Saturn senex, numit Deus Daciae, Omul, Cronos, Zalmoxe, Zeul Mos. Saturnaliile, serbate la 25 decembrie au o origine carpatica si au precedat cu multe secole fondarea Romei.
Sarbatorile in viata satului implica omul, pe Dumnezeu si natura. Astfel, tot cosmosul se regenereaza in preajma sarbatorii de Craciun, pomii isi iau manta argintie in anumite zile din calendar, iar copii canta colinde de sarbatori.
Anton Pan ne face urmatoarea urare cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Anul Nou:
Ajunul se tine cu post pentru Maica Domnului, caci in acea zi a fost foarte suparata, i-a fost greu si n-a mancata nimic.
Piesa “Silent Night” a fost cantata pentru prima data in Ajunul Craciunului din anul 1818 la parohia bisericii St Nicolaus din Oberndorf (Austria).
Dumnezeu ne-a dat viata ca sa traim unii pentru altii, Dumnezeu ne-a dat suflet si constiinta pentru a iubi, pentru a ne bucura, pentru a impartasi bucuria cu cei asemene noua, pentru a slujii binelui si lumii, a slujii lui Dumnezeu si aproapelui.
Obiceiurile contemporane despre "sfantul" Craciun, despre Mosul "darnic si bun", "încarcat cu daruri multe" sant printre putinele influente livresti patrunse in cultura populara de la vest la est si de la oras la sat.
.
Sambata, 14 noiembrie 2015, este lasatul secului pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.
Craciunul, sarbatoarea Nasterii Domnului, este zi de mare bucurie si binecuvantare pentru crestini. Prima consemnare a sarbatoririi Craciunului la 25 decembrie apare in anul 325. Deoarece crestinii nu doreau sa tina aceste sarbatori pagane, s-a ales data de 25 decembrie pentru a celebra ambele sarbatori si a impune sarbatoarea crestina. Pana atunci se sarbatorea la 6 ianuarie, odata cu Botezul Domnului, sub numele de Epifanie sau Teofanie, care inseamna Aratarea Domnului.
Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu postul Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie). Postul Craciunului este, in felul sau, un paradox, un post de bucurie, desi, in traditia crestina, postul inseamna pocainta, asceza, intristare. Dar acest post prevesteste Nasterea lui Mesia, este un post usor, cu dezlegare la peste in fiecare sambata, duminica si sarbatoare mai importanta.
Tane gazda masa-ntinsa
Si lumina-n geam aprinsa,
Ca-i vremea umblatului
...
Tu n-ai vazut padurea copile drag al meu
Padurea iarna doarme, c-asa vrea Dumnezeu
Si numai cate-un viscol o bate uneori.
Ea plange-atunci cu hohot, cuprinsa de fiori.
...
Una dintre intrebarile pe care le pun copiii, este modul in care se deplaseaza Mos Craciun pentru a aduce jucarii, in lumea intrega, intr-o singura noapte.
CU SORCOVA, ANUL NOU LA ROMANI, COLINDA ROMANEASCA, POLITICOASA, VREMURI NOI, DE AJUN, ASTEPTAND O CRACIUNITA ….
Un obicei de Craciun, intalnit in satele romanesti din Gorj, Mehedinti si pe Valea Jiului este numit Pitarai.
Un obicei intalnit in satele romanesti din Banat si nordul Olteniei la Ajunul Craciunului, este “umblatul in colindete”.
In Romania obiceiul umblatului cu Steaua este practicat in toate zonele fara deosebiri semnificative. Din Ajunul Craciunului pana la sfarsitul zilelor de Craciun, pana la Sfantul Vasile, pana la Boboteaza sau chiar pana la Sfantul Ion, umbla pe strazi Steaua dusa de “stelari”.
In Ajunul Craciunului, pe inserat, incepe colindatul, forma straveche de vestire a Nasterii Mantuitorului Iisus, care deschide ciclul celor 12 zile sacre de la cumpana dintre ani.
O, ce veste minunata!
In Betleem ni s-arata,
Ca a nascut Prunc, Prunc din Trupul Sfant,
Fecioara curata.
...
In toate provinciile romanesti, simbolul Craciunului era, pana la anul 1900, ramurile verzi ale vascului.
In ziua de 23 decembrie este sarbatorit sacrificiul spiritului graului si intreaga zi este dedicata coacerii colacilor de Craciun.
Scriitor cu premii in tara si in strainatate, tradus in franceza si italiana. Cartea: excelent retetar inspirat din traditiile populare vechi, corelat cu calendarul popular si cu prezentarea etnografica a obiceiurilor; descriere inedita a vinurilor vechi si noi in potrivire cu bucatele si situatiile; lucrare de sinteza etnoculturala. Foarte buna primire in presa scrisa si TV.
15 Noiembrie – 25 Decembrie. Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti. El inchipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa intampine prin ajunare pe 'Cuvantul lui Dumnezeu' nascut din Fecioara Maria.
31-08-2023 Obiceiuri si traditii
Prima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc. Mai multe>>
26-10-2022 Obiceiuri si traditii
Nunta este un eveniment conturat in jurul unor elemente pline de semnificatie. Fiecare cuplu care alege sa se casatoreasca acorda atentie maxima modului in care arata sala de evenimente, muzicii, mancarurilor, locurilor de la mese, imbracamintii etc.. Mai multe>>
01-11-2020 Obiceiuri si traditii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta finalizarea procesului de inscriere a elementului cultural Transhumanta carpatica, parte a vietii pastorale traditionale, in Inventarul national al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. Acesta este un prim pas, procesul de inscriere a Transhumantei carpatice in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, fiind de asemenea demarat, in cadrul unui dosar multinational la care participa 10 state. Mai multe>>
31-07-2020 Obiceiuri si traditii
Cea de-a opta editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc online, in perioada 31 iulie – 2 august, aducand in prim-plan valorile autentice si frumusetea meleagurilor din Tara Ovazului. Tematica acestui an, Traditia continua, a ambitionat cu atat mai mult organizatorii pentru a promova in mediul online cele mai reprezentative initiative din zona, dar si pentru a oferi in continuare o platforma tinerilor artisti si cel... Mai multe>>
22-05-2019 Obiceiuri si traditii
USAMV Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu GAL Napoca Porolissum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va invita sa participati sambata, 25 mai 2019, incepand cu ora 11.00, la manifestarea culturala ”Impreunisul – Masurisul oilor in Transilvania traditionala”, care va avea loc in Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, la ”Gospodaria din Maramures”. Mai multe>>
18-06-2018 Obiceiuri si traditii
In fiecare an, in preajma solstitiului de vara, calendarul marcheaza Sarbatoarea Sanzienelor care este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” va invita sambata, 23 iunie, orele 19.00, sa ne bucuram impreuna de traditia straveche a inceputului de vara. Vino alaturi de noi la o sarbatoare cu muzica, expozitii, ateliere si povesti, gazduita in gradina feerica de pe B-dul Poligrafiei nr. 4. Mai multe>>
07-05-2018 Obiceiuri si traditii
Pasul Huta dintre Tara Oasului si Maramures este, an de an, gazda uneia dintre cele mai stravechi datini din tara: "Sambra Oilor" - cea mai mare si mai veche serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului. Evenimentul se desfasoara anual in prima duminica a lunii mai, ajungand in acest an la cea de a 62-a editie si bucurandu-se de un real succes. Mai multe>>
10-09-2017 Obiceiuri si traditii
In perioada 23-27 august 2017 a fost organizata cea de-a III-a Sarbatoare a Carpatilor, manifestare care a reunit valahii din Carpatii Nordici din Europa. Evenimentul a cuprins si o componenta stiintifica in cadrul careia au fost dezbatute sprijinul logistic/financiar al acestor zone montane ale Carpatilor si pastrarea meseriilor traditionale de ciobani, baci si procesatori de produse ovine. In plus, intrunirea valahilor din Carpati a promovat cazuri de buna practica, prezentari artistice tradit... Mai multe>>
26-01-2017 Obiceiuri si traditii
Obiceiul "Fuga Lolelor" se desfasoara anual in ultima saptamana din luna ianuarie. Acesta reprezinta o traditie veche de breasla si de carnaval care a apartinut comunitatii sasesti din Agnita. In acest sfarsit de saptamana la Muzeul ASTRA va avea loc o actiune dedicata obiceiului. Mai precis, sambata, 28 ianuarie, intre orele 11 si 14, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va reconstitui primirea in gospodarie si in casa a Lolelor. Mai multe>>
05-01-2017 Obiceiuri si traditii
Imediat dupa sarbatorile iernii, ne intorcem la muncile gospodaresti, specifice lunii Gerar. Dupa ce trec primele sarbatori Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie) si Sfantul Ion (7 ianuarie), satenii incep pregatirile de primavara, chiar daca pamantul este inghetat. Mai multe>>
16-12-2016 Obiceiuri si traditii
Ritualul bradului era consacrat in sarbatorile solstitiului de iarna inainte de nasterea lui Hristos. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>