Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime.
Incepand cu luna martie, Puiul Fericit si Cocoselul de Padure AGRICOLA sunt prezenti pe raft intr-o noua formula de ambalare, cu o noua promisiune adresata consumatorilor: niciodata antibiotice in lantul de productie. Categoria lansata de brandul romanesc a devenit un segment relevant in piata: puii Agricola proveniti din gaini cu crestere lenta din rasa Hubbard sunt apreciati de peste sapte ani de catre consumatori pentru gustul si consistenta mult mai ferma a carnii si oaselor, pentru procentul mai mare de proteina in musculatura, precum si pentru culoarea galbena a pielii si a grasimii.
In sistemul extensiv gospodaresc, puii sunt crescuti cu closti (curci sau gaini), iar in sistemul semiintensiv sau intensiv (cu closti sau fara) in hale special amenajate, pentru cresterea la sol, pe asternut permanent. In cazul cresterii intensive a curcilor, puii pot fi crescuti in baterii, special pentru producerea de carne, sistem folosit, de data mai recenta. In conditiile fermelor mici si mijlocii, cresterea curcilor se practica in mod deosebit in sistem semiintensiv.
Bobocii de rata pentru carne se cresc diferentiat, in functie de varsta. Perioada 1-7 zile, hala trebuie curata, dezinfectata si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 zile inaintea poluarii. Tarcul de demarare trebuie sa asigure conditiile de confort pentru maximum 500 de boboci de o zi. Temperatura in tarcul de demarare, initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C.
Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale. Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de pasari cele mai grave sunt Pseudopesta aviara, Gripa Aviara, Salmonelozele, dar si alte boli infectioase, boli produse de paraziti, sau tehnopatii specifice pasarilor crescute in hale inchise.
Dupa ce puii au iesit din ou, in urma incubatiei naturale (closca), ei fie vor fi ocrotiti in continuare timp de 3-4 saptamani de closti cu ajutorul stapanului, fie se va renunta la closca si ei vor fi ingrijiti numai de om. Cand se utilizeaza closca, pentru ca aceasta sa faca fata, se recomanda sa i se lase in ocrotire 15-25 pui de gaina sau 25-40 de pui de curca sau 15 boboci de gasca sau de rata.
Perioada de crestere a puilor de carne poate fi impartita in trei faze: start, crestere si finisare. Startul este faza cea mai importanta si mai dificila din viata puilor de carne. In primele doua saptamani de viata, puiul are nevoie de o temperatura apropiata de cea de incubator, o hrana deosebit de echilibrata si de proaspata, precum si o ingrijire atenta.
Cu cel putin 48 de ore inaintea popularii cu boboci de rata, se pregateste asternutul, prin imprastiera pe pardoseala a unui strat de paie de cea mai buna calitate, uscate si curate. Paiele nu trebuie sa contina corpuri straine, portiuni mucegaite, cu pamant sau zone cu mucegaiuri, sa fie intregi, fara a fi maruntite sau cu continut de pleava.
Cantarirea femelelor se va face la varsta de 12-13 saptamani, dupa aprecierea conformatiei corporale a acestora se elimina exemplarele necorespunzatoare, iar cele ramase sunt regrupate astfel: masculii, crescuti pana la acel moment impreuna cu femelele se transfera in alt adapost, la o densitate de 1,5 cap/m². Marimea unui lot de masculi nu trebuie sa fie mai mare de 100 capete. In fiecare compartiment de crestere a masculilor se introduc 5 hranitori troconice tip tineret curca si 2 adapatori circulare suspendate cu ventil.
La curci, obtinerea unui ou bun de incubatie are un grad de dificultate sporit, deoarece ouale odata produse isi reduc intr-un timp scurt insusirile de reproductie. Ouale de curca au la expulzare embrioni in stadiul de dezvoltare mai putin avansat decat ouale de gaina. Ele prezinta o mare variabilitate a duratei incubatiei si sunt mai usor influentate de agresiunile mediului exterior (temperatura mare, murdarirea cojii, mucegaiuri, microorganisme patogene etc).
Este o parazitoza intestinala ce afecteaza purceii si tineretul suin, manifestata prin sindromul diareic, evoluand asimptomatic la adulti, determinata de flagelati din genul Trichomonas. Uneori neglijata, fara a i se acorda importanta patogenica reala, aceasta flagelatoza izbucneste adeseori asociata altor afectiuni intestinale cauzate de germeni oportunisti.
Cresterea tineretului porcin intarcat se poate realiza in sectoare specializate denumite "crese" sau alte tipuri de adaposturi sau boxe, in functie de numarul de animale si specializarea fermei. Pentru sistemul intensiv, care presupune si un numar mare de animale, se recomanda un sector specializat de cresa. Adaposturile din acest sector trebuie sa asigure conditiile optime de dezvoltare a tineretului porcin dupa intarcare (microclimat, sistem de furajare, sistem de evacuare a dejectiilor, etc.) cu un volum mic de munca manuala.
Pentru reproductie este bine sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie-mai. Exista cinci perioade de crestere a tineretului de gasca destinat reproducerii si anume:
Tendinta internationala de orientare spre agricultura de precizie, in care stii exact cand trebuie sa intervii, unde, si cu ce cantitate de resurse, a impus patrunderea din ce in ce mai puternica a tehnologiei in Agribusiness.
Sistemul semiintensiv de ingrasare a tineretului taurin se utilizeaza atunci cand valorificarea se face la o varsta mai mare de 18 luni. In conditiile valorificarii la aceasta varsta, regimurile de hranire se bazeaza pe folosirea la maximum a nutreturilor fibroase si suculente, a reziduurilor industriale si a unor cantitati moderate de concentrate.
La puii crescuti in sistem intensiv trebuie asigurata apa curata in permanenta, mai ales la demaraj: la temperatura de demaraj bacteriile se dezvolta foarte rapid, iar intrucat scurgerea apei la demaraj este foarte lenta, multiplicarea bacteriilor se face rapid (in 7 ore dintr-o bacterie se dezvolta peste 2 mil. de bacterii).
In continuare va prezentam masurile pentru asigurarea apei de baut la puii de carne precum si sfaturi privind alegerea si folosirea sistemelor de adapare in vederea unei bune functionari a acestora.
Valoarea nutritiva a diferitelor materii prime variaza in functie de metodele de prelucrare, conditiile climaterice locale si de anotimp. Reteta va trebui sa corespunda resurselor zonale si toate materiile prime componente vor trebui analizate din punct de vedere fizic, chimic si al incarcaturii microbiene.
Tetania de lactatie a viteilor este o afectiune caracterizata prin accese de tetanie, intalnita la vitei de diverse varste, de la sugari pana la cei care au trecut la alimentatia suplimentara cu concentrate si fanuri. Frecventa este mare in timpul iernii si primaverii, fiind foarte rara in timpul verii.
Hipotrepsia este un sindrom intalnit la tineretul animal, caracterizat prin subdezvoltare staturala si ponderala, hiporeactivitate de adaptare si de nutritie progresiva. Se intalneste la toate speciile de animale fiind mai frecventa la purcei, pui, vitei si miei. Hipotrepsia este o tulburare polifactoriala provocata de interventia factorilor de solicitare dar si de cauze nutritionale, biotice, endocrine etc, cu implicatii metabolice complexe de metabolism.
Dupa intarcare si pana la varsta de 3 luni, purceii formeaza o categorie aparte in fermele de porci si anume categoria purceilor intarcati. Desi dupa 2 luni purceii nu mai sunt atat de sensibili ca in perioada de sugari, ei au nevoie totusi de o ingrijire deosebita mai ales in primele 10-14 zile dupa intarcare. Aceasta ingrijire este in legatura cu criza de intarcare, spre a-i face sa sufere cat mai putin si a nu se opri in ritmul de crestere.
O buna cunoastere a alimentatiei puilor de carne influenteaza productiile la pasari si constituie o garantie a sporirii acestor productii, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. In continuare va prezentam aspectele de catre trebuie sa tina cont fermierii in furajarea puilor de carne crescuti in sistem intensiv.
Boala ficatului gras (sau sindromul ficatului gras) se mai numeste hepatosteatoza puilor, reprezentand tulburari ale metabolismului lipidic, de tipul obezitatii, care se intalnesc la puii broiler si la gainile ouatoare, fiind mai frecvente la cele crescute in sistemul de baterii. Boala este favorizata de ratiile cu un nivel inalt de energie convertibila (peste 3000 Kcal), bogate in glucide usor digestibile, mai ales grau si orz, precum si ratiile cu un continut mare in lipide si sarace in proteina.
Pierderile cele mai mari de miei, datorita mortalitatii, se produc in primele zile dupa nastere. Pentru prevenirea lor se iau masuri optime de ingrijire. O atentie deosebita se va acorda primului supt si consumarii unor cantitati cat mai mari de colostru in primele 6 ore de la nastere, acordand o mare atentie supravegherii mieilor in acest sens.
Incubatia la pauni se poate face natural, cu closti adoptive sau artificial cu incubatoare mici sau mari. Capacitatea de ouare si fertilitate depinde de multi factori precum conditiile de crestere, alimentatia, temperatura sau varsta. Ouale paunitelor pot avea culoarea, in functie de rasa, de la alb la maro inchis. Deoarece se obtin un numar mic, ouale se folosesc aproape numai pentru reproductie.
Principalele metode de crestere a iezilor sunt metoda naturala, recomandata crescatorilor mici si metoda artificiala, practicata in sistemele de intretinere si crestere intensiva a caprinelor.
Viteii sunt hraniti in perioada de la nastere pana la intarcare cu colostru, avand o importanta deosebita pentru sanatatea si dezvoltarea ulterioara a vitelului. Dupa prima saptamana de viata, in functie de scopul urmarit in crestere, modul de hranire a viteilor este diferit. Se poate opta fie pentru un sistem de hranire traditional al viteilor, fie pentru un sistem modern (industrial-intensiv) de hranire.
Ouale de o buna valoare incubatoare, cu o fertilitate de minim 90%, curate, cu coaja integra, trebuie sa le conservam in cele mai bune conditii pe perioada dinainte de introducere la incubat. Pastrarea oualor trebuie sa fie facuta intr-o camera racoroasa, la o temperatura de 10°-15°C dar nu pentru mai mult de o saptamana.
In organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta.
EuroTier este evenimentul lider mondial in zootehnie. In acest an, peste 2.500 de expozanti din 57 de tari sunt prezente cu ultimele noutati in domeniu la Centrul Expozitional din Hanovra. O preocupare distincta a EuroTier este conceptul vizitelor de grup, oferind vizitatorilor profesionisti din intreaga lume conditii optime de orientare in cadrul targului, care sa le permita comparatii eficiente si rapide intre ofertele si inovatiile prezentate, conform ariei de interes. Si in acest an, DLG InterMarketing pune la dispozitia vizitatorilor din Romania bilete gratuite de acces la EuroTier 2016.
Prin intretinere rationala se intelege respectarea normelor de igiena a adaposturilor, de igiena corporala si de miscare zilnica, in raport cu cerintele varstei respective. S-a demonstrat ca este strict necesar ca fatarea sa aiba loc la maternitati prevazute cu profilactoriu.
Prin puerperium se intelege perioada de la parturitie pana la involutia completa a aparatului genital. Procesul de involutie uterina este determinat de modificarile neuro-hormonale caracterizandu-se prin descresterea uterului in greutate si lungime si regresia si restabilirea endometrului, care este completa in cea de-a 21 zi de la fatare. Exista o corelatie directa intre involutia uterina si lactatie, involutia fiind mai rapida la scroafe care alapteaza decat la cele carora li s-au indepartat purceii imediat dupa fatare.
Celulita are doua semnificatii: celulita comuna (acumularea grasimii subcutanate cauzata de obiceiurile alimentare, dereglari hormonale, etc.) si celulita de natura infectioasa. Celulita sau procesul infectios (PI) continua sa fie de multi ani o problema pentru cresterea broilerilor. Procentajul pasarilor afectate poate varia intre o minima normala 1-2% sau mai putin si o maxima de peste 10%. Problema apare cand pasarile sunt zgariate in cursul perioadei de crestere. Lipsa penajului poate fi un factor important, deoarece penele protejeaza pielea.
La purcei, carenta in fier se traduce prin "anemia feripriva" intalnita frecvent la sugari. Se mai numeste si "anemia de lapte". Carenta in fier, este o carenta tipica pentru cresterea intensiva intalnindu-se numai in conditiile in care porcii sunt crescuti pe paviment betonat, fara contact cu solul natural.
Indiferent de sistemul de crestere, alegerea animalelor de reproductie are o importanta deosebita, deoarece de calitatea acestor animale depinde si productia celorlalte sectoare. Prima etapa se desfasoara inca din maternitate cand viitorii reproducatori sunt indentificati "de sub scroafa", adica din loturile de fatare normale in concordanta cu originea si performantele ascendentilor.
In tara noastra cresterea bibilicilor se face in exclusivitate in sistem gospodaresc in gospodariile populatiei, cu efective mici, alaturi de alte specii de pasari. In alte tari,unde consumul de carne de bibilica este ridicat, se practica cresterea semiintensiva si intensiva, cum este cazul in Franta, Italia, Germania. Particularitatile de digestie si valorificare a hranei la bibilici sunt sensibil apropiate de cele ale galinaceelor, cu precizarea ca viteza de crestere este mai scazuta si consumul de nutreturi mai ridicat.
Pentru reproductie este preferabil sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie care spre sfarsitul anului implinesc varsta maturitatii sexuale. Bobocul de gasca la ecloziune nu este complet dezvoltat, aparatul sau excretor, precum si cel de termoreglare sunt incomplet dezvoltate, incapabile de a functiona normal. Aceasta impune o atentie deosebita atat sub aspectul compozitiei in proteina a furajelor in primele zile, al administrarii apei, cat si sub cel al asigurarii unui microclimat corespunzator.
Tineretul de prepelita pentru reproductie se poate creste la sol si in baterii. Indiferent de modul de crestere, trebuie lasat tineretul cel putin 30 de minute in intuneric pentru odihna apoi se hidrateaza, introducandu-i cu ciocul intr-un cocteil format din vitamine si antibiotice.
Prin incubatie se intelege ansamblul conditiilor necesare pentru dezvoltarea embrionara normala, sau suma factorilor fizici, care actioneaza asupra oualor de incubatie de la introducerea lor in incubator si pana la iesirea puilor. Dezvoltarea normala a embrionilor poate avea loc numai in conditii determinate de temperatura, umiditate, schimb de gaze, pozitie si intoarcere a oualor. Ne vom referi in special la factorii fizici de incubatie ce trebuie asigurati la incubarea oualor de gaina.
Gestatia la capre dureaza aproximativ 150 zile. Durata este influentata de rasa, sexul produsilor, varsta mamei si nivelul de intretinere. Numarul minim de zile de gestatie este de 145 de zile, iar numarul maxim este de 158 zile. Caprele care poarta gemeni si cele ce nasc femele vor fata mai devreme.
Informatii privind calitatea colostrului, ingrijirea vitelului la fatare, hranirea viteilor sugari pana la intarcare, spatiul pentru intretinerea viteilor sugari, etc.
Tetania de repaus a fost denumita in mai multe feluri, fie tetania de grajd, tetania de iarna etc, dar credem ca denumirea corecta a bolii ar fi ''tetania de nutritie" a tineretului taurin supus ingrasarii. Factorii alimentari sunt reprezentati de iarba tanara, luxurianta, consumul de foi si capete de sfecla, de turte bogate in albumine, porumb in exces asociat cu tarate de grau, tarate de grau asociat cu faina de ciocalai, srot de macese, taitei de sfecla, melasa si uree, etc.
Este o sporozooza ce afecteaza purceii imediat dupa nastere, pana la varsta de 4-5 luni evoluand ca sindrom diareic si tulburari metabolice, maldigestie si malabsorbtie, produsa de specii de Isospora. Boala evolueaza in maternitati cu conditii necorespunzatoare de intretinere si hranire. Este raspandita pe tot globul, cu extensivitate variata.
Bronsita infectioasa a pasarilor este produsa de un virus din genul Coronavirus caracterizata prin tulburari respiratorii la tineretul aviar, iar la adulte prin tulburari ale ouatului. Cei mai sensibili la infectia cu coronavirus sunt puii de gaina de 1-6 saptamani, dar receptive sunt gainile de toate varstele.
Prin notiunea de ''ingrasare'' intelegem fenomenul de sporire a masei corporale, nu numai prin depunerea de grasime, ci in primul rand prin cresterea volumului masei musculare, pe baza unui regim abundent de hranire. Cresterea masei corporale si modificarea raporturilor intre diferitele tesuturi si parti componente ale corpului animal in timpul perioadei de ingrasare depind de sitemul de crestere si exploatare si in cadrul sistemului de tehnologia de ingrasare folosita. Dupa gradul de intesivitate al ingrasarii, deosebim urmatoarele sisteme: intensiv si extensiv. Ne vom ocupa de sistemul intensiv de ingrasare.
Cresterea curcilor este o activitate profitabila, chiar in sistemul gospodaresc, dar mai ales in cel semiintensiv, foarte pretabila la fermele mici si mijlocii. Ratiile furajere administrate puilor de curca, sub forma de nutret concentrat combinat, in perioada de varsta de la 0-28 de zile, trebuie sa asigure un aport proteic de 30% proteina bruta digestibila si o valoare energetica de 2950 Kcal. Incepand cu a 5-a zi, pana la a 10-a saptamana de viata, puii de curca vor primi o ratie nutritiva cu un aport proteic de 25-26% PBD si 3050-3080 Kcal EM(energie metabolizabila). De la varsta de de 11 pana la 16 saptamani, ratia de hrana administrata trebuie sa asigure 20% proteina bruta digestibila si 3200-3300 Kcal.
In cursul zilei de joi, 19 noiembrie 2015, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a avut o intalnire la sediul institutiei cu o delegatie de oameni de afaceri reprezentata de Dr. A.S. Bindra, presedintele uneia dintre marile companii din India ce activeaza in domeniul import-export si al dezvoltarii de proiecte (IBS Synergies India Pvt.Ltd.). Scopul intalnirii a fost acela de a-i prezenta ministrului Agriculturii un scenariu de investitii, in valoare de circa 150 milioane de euro, in ferme de crestere si productie pui dar si in productia furajelor necesare pentru crearea unei ferme integrate.
Deoarece paunii se cresc in special ca pasari de ornament (desi carnea si ouale sunt comestibile), acestia nu se cresc in sistem intensiv de ordinul miilor de exemplare. Acest sistem este adoptat in mare numai pentru cresterea pasarilor de carne sau oua. Sunt doua sisteme de crestere a paunilor: sistemul de crestere extensiv sau gospodaresc (intretinere in libertate) si sistemul de crestere semiintensiv (intretinere in semilibertate, in adaposturi cu padocuri si scoaterea pe pasuni).
Fermele ecologice de porci si pasari de curte din UE trebuie sa-si hraneasca animalele cu furaje 100% organice. Desi exista o derogare pentru a permite cantitati mai mici de furajere non-ecologice in dieta animalelor astfel incat sa se asigure o nutritie adecvata, aceasta scutire expira la sfarsitul anului 2016. Pentru a preintampina furnizarea unui aport insuficient de proteine, cercetatori din 10 tari europene ce fac parte din proiectul ICOPP, ofera o serie de recomandari despre cum poate fi obtinut un regim alimentar ecologic echilibrat astfel incat sa avem animale sanatoase si productive.
Potarnichile se reproduc pe perechi (distincte) si au doua directii de utilizare: pentru vanat si respectiv pentru consum. Avem potarnichea cenusie (perdix perdix) si potarnichea rosie (alectoris rufa). In tara noastra, cresterea potarnichilor are o extindere in medie limitata, spre deosebire de Franta, unde aceasta indeletnicire se bucura de un mare interes din partea crescatorilor.
Amenajarea adaposturilor pentru cresterea puilor de curca destinati productiei de carne este in mare parte asemanatoare cu aceea pentru puii de gaina broiler (compartimentare, asternut permanent, eleveuze, hranitori, adapatori etc.). Exista totusi unele particularitati pentru puii de curca, in ceea-ce priveste regimul de temperatura, din prima zi de viata, pana la varsta de 8 saptamani.
Bibilicile pentru carne se taie la varsta de 12-14 saptamani cand ajung la greutatea de 1,4 - 1,6 Kg. Cresterea bibilicilor pentru carne se imparte in doua etape:
Sunt enzootii intalnite la puii de gaina dar si la gainile adulte, cu evolutie acuta si cronica, caracterizate clinic prin tulburari septicemice, digestive si ale ouatului. Morfopatologic caracteristici sunt nodulii pulorici in diferite organe interne si ooforite. Cele doua boli sunt tratate impreuna, deoarece exista multe similitudini epizootologice, clinice, morfopatologice de profilaxie si combatere.
Proteinele au un rol principal in organismul animal. Ele au rol plastic, energetic, biocatalizator in apararea organismului. In acest fel, proteinele intervin hotarator in desfasurarea proceselor vitale, in reproductie, in productiile de carne, lapte, oua, lana etc. Tulburarile metabolismului se pot manifesta sub forma excesului de proteine (hiperproteinoza) sub forma carentei in proteine (hipoproteinoza) sau sub forma perturbarii unor mecanisme metabolice (osteoporoza, guta, disproteinemiile, porfiriile).
Peroza (perozis, boala jaretelor, moliciunea picioarelor) este intalnita in special la puii de gaina, de curca si la bobocii de gasca crescuti in baterii, la varsta de 1-1/2 sau 2-1/2 luni. Boala se caracterizeaza prin deformari ale oaselor picioarelor datorita acondroplaziei si tulburarilor de osificatie la nivelul cartilajului de conjugare.
Este bine cunoscut ca temperaturile ambientale crescute sunt responsabile de aparitia de tulburari fiziologice. Pentru a obtine rezultate tehnice si economice bune, avicultorii trebuie sa inteleaga cum sa contracareze eficient stresul termic in efectivele de pasari aflate in crestere. Aceasta necesita intelegerea cerintelor nutritionale ale pasarilor in conditii de stres termic.
Se intalneste la puii broiler in prima luna de viata si evolueaza asimptomatic cu o moarte fulgeratoare. Se considera ca unul din factorii incriminati in etiopatogenie este reprezentat de ratiile carentate in biotina (ce determina deficit in acid arahidonic).
Bursita infectioasa aviara este o boala virala, acuta, foarte contagioasa a puilor de gaina. Se caracterizeaza prin distrugerea limfocitelor din bursa lui Fabricius, limfocitele din alte organe fiind afectate intr-o mai mica masura. Boala creeaza mari probleme in unitatile mari de crestere industriala a pasarilor din toata lumea. Adesea evolueaza fara semne clinice, ingreunand diagnosticul.
In anului 2014, hibrizii de pui de carne Hubbard JA787 si JA987 au inceput sa fie crescuti in aer liber si in Marea Britanie.
Prin homeostazie, organismul isi pastreaza la acelasi nivel constantele mediului intern, si ca o consecinta functionarea fiziologica normala a organismului pasarilor. Orice deviere de la conditiile normale de functionare a organismului pasarilor se numeste stres.
Ventilatia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in cresterea broilerilor. Rata de crestere rapida, combinata cu tendinta de a repartiza mai multi pui pe metru patrat, precum si cresterea puilor in vederea ajungerii la greutati cat mai mari, fac ca ventilatia sa fie si mai importanta.
Urmare a interesului imens suscitat de anuntul lansarii programului privind cresterea puilor in libertate si in ferme mici, va prezentam cateva conditii minime pentru a accesa acest program:
Implementarea principiilor HACCP in ferme ofera o abordare de bun simt a sigurantei alimentelor de origine animala, de-a lungul intergului lant alimentar (de la ferma la furculita), dar aduce totodata o imensa dimensiune si complexitate programului de siguranta a alimentelor.
ANSVSA si IGPR au depistat si sechestrat un transport ilegal de peste 30.000 de pui catre un abator in judetul Vaslui de la o exploatatie din judetul Ialomita depistata cu Boala de Newcastle.
Virusul rinotraheitei infectioase la curca este principalul agent patogen responsabil pentru Sindromul Capului Umflat la curcani, gaini si puii de carne. Boala poate provoca pierderi economice semnificative în efective de curcani si de pui, în special atunci când sunt asociate cu infectii secundare cauzate de agentii patogeni.
Microclimatul adaposturilor, in cazul cresterii pasarilor in ferma trebuie sa fie corelat cu cerintele pasarilor in ceea ce priveste temperatura, umiditatea relativa, iluminatul, zgomotele si ventilatia.
O investigatie care a durat peste 2 ani, realizata de Organizatia internationala de protectie a animalelor Vier Pfoten, dezvaluie metodele brutale si ilegale prin care sunt omorati viteii de bivol masculi, precum si conditiile mizere in care bivolitele si bivolii adulti sunt tinuti in fermele din Italia.
Micoplasmozele aviare sunt boli infecto-contagioase care afecteaza in principal gainile, puii broiler si curcile dar si alte categorii de pasari (palmipede, bibilici si pasari de colivie).
In prezent majoritatea celor interesati practica cresterea bobocilor de gasca in libertate.
In reproducerea prepelitelor un loc important il ocupa incubarea oualor de prepelita. In aceasta faza sunt intalnite frecvent greselile de incubatie. Dupa ce se nasc, puii de prepelita au nevoi specifice in ceea ce priveste umiditatea, temperatura, lumina si hrana.
Puiul de tip Rock - Cornis este puiul hibrid de carne cel mai eficient disponibil, care exista in comert. Puiul de carne se mai numesc broiler si este produsul a cativa zeci de ani de hibridari, experimente, imbunatatiri si provine din incrucisarea a doua rase - Rock pe linie materna, si Cornish pe linie paterna.
Pierderile cele mai mari de miei datorita mortalitatii se produc in primele zile dupa nastere. Pentru prevenirea lor, se iau masuri optime de ingrijire.
Tifopuluroza este o boala infectioasa a pasarilor caracterizata prin tulburari digestive si mortalitate ridicata la embrioni si la pui, iar prin anemie si tulburari ale ouatului la gainile adulte.
Cuddy Farms este o companie cu capital integral privat canadiana si este cel mai mare producator de oua fertile de curcan.
Ascitele sau "abdomenul apos" constituie o problema obisnuita in cresterea puilor de carne in toate fermele cu crestere in sistem intensiv. Ele pot fi confundate si cu alte afectiuni metabolice - "sindromul mortii subite". In ambele cazuri este implicat sistemul cardiovascular.
Tot mai multi consumatori s-au saturat de puii hraniti cu soia modificata genetic si tratati cu antibiotice ori cu hormoni de crestere.
In furajarea viteilor si a vacilor adulte intilnim citeva aspecte care trebuiesc strict evidentiate si urmarite in ceea ce priveste furajarea.
Indiferent de rasa si de directia de exploatare (lana, carne, lapte), sporirea productiei de lapte la ovine este o prioritate.
Rasa de porci Meishan face parte din rasele chinezesti cu performante de reproductie exceptionale.
Pasarile de curte la varsta de doua luni se cresc in libertate fie pe camp fie pe lucerniere si este un sitem extrem de avantajos.
Puii de carne se recomanda a fi crescuti pana la varsta de 42 de zile, maxim doua luni, perioada in care sporurile de crestere sunt foarte bune si consumul de furaje este mic.
Exista o mare diferenta intre puii pentru carne crescuti in baterii si cei crescuti in sistem ecologic. De cele mai multe ori noi consumam carne multa si ieftina, cu toate ca ar fi indicat pentru sanatatea noastra sa consumam carne mai putina dar de foarte buna calitate.
In hranirea puilor de gaina pe timpul cresterii in puiernita se disting doua etape.
Cresterea puilor, ratelor si gastelor pentru carne la sol.
.
Cartea prezinta diferite metode de ingrasare a oilor, fiind recomandata tuturor crescatorilor de ovine interesati in maximizarea profitului. Limbajul este unul usor de inteles si pentru nespecialisti.
"Ghid de mecanizare si automatizare a adaposturilor de pasari" vine in completarea celor doua ghiduri, publicate anterior,"Ghid de crestere a puilor de carne" si "Ghid de crestere a gainilor ouatoare", din punct de vedere al dimensionarii adaposturilor de pasari si echipamente folosite de pasari si echipamentelor folosite in cresterea si exploatarea pasarilor.
Ghidul se adreseaza viitorilor crescatori de pui de carne dar si celor consacrati in acest domeniu. Subiectul a fost tratat din punct de vedere al rentabilitatii economice si de promovare a sistemului de crestere semi-intensiv.
Un accent deosebit s-a pus pe utilizarea spatiilor deja existente in gospodariile taranesti si folosirea materialelor ieftine pentru confectionarea diverselor utilaje utilizate in cresterea si exploatarea puilor de carne.
Prin continutul sau, lucrarea raspunde la o serie de intrebari ale specialistilor si crescatorilor de animale, avand menirea sa conduca la cresterea rentabilitatii sectorului ovin-caprin.
Lucrarea are in atentie: hibrizi, alimentatie, crestere, inginerie tehnologica in activitatea de crestere a pasarilor domestice. Cunoasterea si dirijarea factorilor care influenteaza productiile la pasari constituie o garantie a sporirii acestor productii, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ pentru puii de carne si a gainilor din rasele grele.
Pozitiile normale sau distocice ale iezilor si mieilor la fatari singulare, respectiv multipare si modul de inerventie.
Intretinerea tineretului pe pasune trebuie sa fie facuta separat de animalele adulte si lotizat pe sexe.
Pe parcursul gestatiei hrana administrata trebuie sa asigure obtinerea unui vitel normal dezvoltat, viguros si sanatos pe de o parte cat si intretinerea functiilor vitale si depunerea de rezerve corporale care vor fi folosite in momentul inceperii urmatoarei lactatii.
In fermele vacilor de lapte activitatea de productie se desfasoara pe sectoare: sectorul vacilor de lapte; sectorul maternitate si cresterea tineretului femel; sectorul furajer.
.Pentru a avea oua de calitate, vom alege corespunzator pasarile pentru reproductie. Cele mai bune oua pentru incubatie se obtin de la gainile aflate in primul an de reproductie.
.
Cresterea tineretului ovin pentru reproductie are o mare importanta pentru crescatorul de ovine deoarece contribuie la inlocuirea efectivului matca reformat sau la cresterea numerica a oilor mame din ferma.
.In perioada de stabulatie premergatoare fatarilor (decembrie-aprilie), din hrana vacilor intarcate se vor scoate furajele acide (silozurile, semifanurile) si se va echilibra ratia sub aspectul vitamino-mineral.
.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>