Importanta ventilatiei in cresterea puilor de carne in sistem intesiv

ventilatia in cresterea broilerilorVentilatia halelor de pasari in sistem intensiv serveste la:
   • Eliminarea excesului de caldura si umiditate;
   • Asigurarea oxigenului si eliminarea mirosului urat si a gazelor;
   • Reducerea prafului si improspatarea aerului;
   • Posibilitatea de a creste pasarile in regim de lumina controlat;
   • Cresterea capacitatii halelor in conditii optime de confort;
   • Prelungirea timpului de viata al utilajelor.

 

 

Recomandari de ventilatie

Sunt recomandate trei tipuri de ventilatie: cu presiune negativa (admisie libera si exhaustare fortata) care asigura o ventilatie localizata, un sistem de ventilatie tip tunel (ambele pentru ventilatia de vara) si cu presiune pozitiva (admisie fortata, exhaustare libera) preferabila pentru ventilatia de iarna.

ventilatie pasari1

Admisie libera, exhaustare fortata

 

 

 

ventilatie pasari2

Ventilatie localizata

 

 

 

ventilatie pasari3

Ventilatie tip tunel

 

 

Ventilatia mecanica

Se utilizeaza ventilatoarele electrice pentru a elimina aerul din hala, creand totodata o presiune negativa in hala. Tipul, marimea si amplasarea echipamentului sunt foarte importante.

Sistemul de ventilatie sub presiune negativa este utilizat pentru a satisface necesarul minim de ventilatie pentru pasari. Acest sistem, in mod normal, este prevazut cu ventilatoare pozitionate pe o latura a halei. Acestea sunt controlate automat. O cantitate minima de aer este schimbata pentru a indeparta umiditatea, CO2, praful si amoniacul, introducand aer proaspat, oxigenat.

In zonele climaterice reci, conditiile de mediu corespunzatoare se realizeaza prin folosirea instalatiilor de incalzit sau a heaterelor, alaturi de adaptarea corespunzatoare a sistemului de ventilatie.

Sistemul de ventilatie cu presiune negativa ar trebui sa realizeze o rata de schimb al aerului de 0,1-0,2 m³ pe minut per kg greutate corporala. Acest schimb poate fi obtinut, folosind un ventilator de 10.000 cfm pentru 460 m², dotat cu termostat. Mentinand o presiune de 0,05-0,10” va face ca aerul sa intre in cladire cu o viteza ce va facilita un bun schimb de aer.

Trebuie sa se coreleze corect spatiul de intrare a aerului cu puterea ventilatorului. De exemplu, un ventilator de 1 m, necesita 1,4-1,9 m² de spatiu de intrare a aerului.


Ventilatia naturala

Cand temperatura de afara este cu 5°C mai mica decat temperatura dorita, puteti ventila natural hala, deschizand geamurile.

Este foarte important ca hala sa fie pozitionata cu axa lunga Est-Vest in asa fel incat caldura solara sa fie minimalizata.

Ferestrele trebuie sa fie fixate pe perete in partea de jos si deschise spre partea de sus. Aceasta va minimaliza vantul si curentul care ar putea sa intre direct in hala peste pasari.

Se vor face eforturi pentru a deschide ferestrele pe ambele laturi ale cladirii pentru a realiza circulatia aerului. Daca bate un vant slab, sau daca acesta isi schimba directia, ferestrele de pe ambele laturi ale cladirii vor fi deschise in aceeasi masura. Daca vantul se intensifica dinspre una din laturile cladirii, atunci ferestrele vor fi deschise mai putin pentru a minimaliza curentul in hala.

Exista mai multe etape pentru reducerea impactului vremii calduroase:

    • reducerea densitatii efectivului;
    • izolarea sau racirea acoperisului pentru a reduce caldura care ajunge la pasari;
    • cresterea numarului si a dimensiunilor ventilatoarelor de circulare a aerului; un ventilator va circula aerul de trei ori in directia longitudinala a halei si de 10 ori pe latimea halei;
    • pozitionarea strategica a ventilatoarelor astfel incat aerul cald sa fie scos afara si inlocuit cu aer proaspat;
    • utilizarea unui sistem de ventilatie tubulara, cu racire prin evaporare.


Ventilatia tip tunel

Ventilatia tip tunel este utilizata in anotimpul calduros. Un sistem de ventilatie tunel utilizeaza admisia aerului pe la un capat, combinata cu ventilatoare la celalalt capat. Aerul parcurge intreaga hala, eliminand caldura si contaminantii si creeaza un confort termic.

Obiectivul ventilatiei tip tunel este sa mentina o temperatura corecta in hala, sub 30°C, sa miste aerul printre pasari cu o viteza de 122 m/min. Aceasta circulare a aerului va avea ca efect o racire a temperaturii cu aproximativ 5-7°C.

Pe vreme calda si uscata, evaporarea apei prin sisteme cooling asociat cu ventilatia tip tunel realizeaza un mediu confortabil pasarilor.


Importanta ventilatiei in cresterea broilerilor

Ventilatia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in cresterea broilerilor. Rata de crestere rapida, combinata cu tendinta de a repartiza mai multi pui pe metru patrat, precum si cresterea puilor in vederea ajungerii la greutati cat mai mari, fac ca ventilatia sa fie si mai importanta.

Ventilatia in adapost de broiler indeplineste urmatoarele functii:

    • inlatura excesul de caldura. Normele UE accepta ca temperatura interna sa nu depaseasca cu mai mult de 3°C cand temperatura exterioara la umbra depaseste 30°C;
    • permite patrunderea oxigenului, in timp ce gazele nocive sunt evacuate;
    • un aport prea slab de oxigen datorita unei ventilatii insuficiente poate provoca, in prima saptamana, deteriorarea starii de sanatate;
    • pentru ca microclimatul in hala sa fie corespunzator, trebuie sa contina o concentratie maxima de:
          • 0,02 % amoniac (sau 20 ppm) – sesizata de simtul olfactiv;
          • 0,01 % hidrogen sulfurat;
          • 0,3 % bioxid de carbon (NB: normele UE admit pana la 3000 ppm, adica 0,3%, masurat la nivelul capetelor puilor);
    • elimina excesul de umiditate: normele UE arata ca umiditatea medie masurata in hala timp de 48 ore sa nu depaseasca 70% atunci cand temperatura exterioara este sub 10°C.


Ventilatia reduce prezenta prafului si imbunatateste calitatea aerului. Pulberile din adaposturi provin in cea mai mare parte din asternutul uscat, amestecat cu resturi de nutreturi combinate si dejectii uscate si nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3 in aer, iar cele sedimentare 17 – 25 grame pe m2, depuneri timp de 30 zile.


Depunerea de pulberi este determinata in cea mai mare masura de natura asternutului folosit. In functie de tipul de asternut depunerile de pulberi, in 30 zile, sunt urmatoarele:

    • asternut de paie si de coji de floarea-soarelui: 13 – 14 g/m2;
    • puzderie de in si canepa: 21 – 90 g/m2.


Datorita nocivitatii lor, pulberile trebuie combatute prin:

    •  alegerea unui asternut corespunzator;
    •  mentinerea unei umiditati optime in adaposturi, mai ales in timpul verii;
    •  realizarea unei ventilatii corespunzatoare;
    •  evitarea tuturor factorilor de excitatie care pot determina agitarea pasarilor si antrenarea pulberilor in mediul ambiant al halei.


Un bun microclimat in hale mareste si durata de folosire a echipamentului.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>