Povestile marilor intelepti din vechime spun ca, la Inceputuri, animalele au fost manifestarea concreta, fizica, a sentimentelor si calitatilor fiintei umane, cum ar fi agilitatea, puterea, rapiditatea, frumusetea, gingasia, devotamentul, rabdarea etc. In marile ritualuri si ceremonialuri spirituale, ele chiar ajutau oamenii, intrucat actionau ca niste baterii energetice care transferau de la nivel cosmic la nivel terestru imense puteri.
Putem observa acest lucru deasemenea si prin atitudinea istorica a numeroase civilizatii fata de animale. Multe civilizatii au considerat animalul ca fiind sacru, l-au luat drept totem, l-au socotit stramosul binevoitor care le ocroteste, fratele puternic care le ajuta, reincarnarea prin methempsihoza a altor creaturi sau imaginea societatilor umane.
Contactul individual cu unele animale domestice care traiesc in apropierea stapanului a putut sa nuanteze criteriile si sa redea o personalitate cainelui, pisicii, hamsterului, brostei testoase, pestelui sau pasarilor de langa casa.
Un animal este cu atat mai fericit cu cat el se simte liber si face miscare. Egoismul nostru, atasamentele si lipsa de intelegere care ne caracterizeaza in legatura directa cu imensa lume vie a lui Dumnezeu fac ca, de cele mai multe ori, animalul din casa noastra sa fie mai degraba o victima si nu o forma de viata pe care noi o ajutam sa evolueze.
(21 martie – 20 aprilie)
Berbecul este un animal sacru divinizat cu multe secole in urma de catre egipteni. Ritualurile consacrate acestui animal sacru erau oficiate intr-un templu din desertul (astazi) libian, avand drept scop sanctificarea vietii, fertilizarea pamantului si stralucirea marelui regat care era la data aceea Egiptul.
(21 aprilie – 21 mai)
Apis, Taurul sacru, era considerat de vechii egipteni drept incarnarea lui Osiris, marele zeu al vegetatiei si al pamantului, al vietii care se regenereaza permanent. In India, Imagini sau figuri ale Taurului Ceresc, specifice culturilor si civilizatiei umane de la Mithra pana la druizi, atesta importanta acestui simbol pentru planeta noastra, legat de sustinerea si mentinerea vietii sub toate formele ei fizice, materiale, concrete.
(22 mai – 21 iunie)
Toate marile culturi ale lumii au in panteonul lor simboluri ale dorintei si totodata nevoii umane firesti de a impartasi cu cineva cunoasteri, sentimente, experiente exterioare sau interioare: Castor si Pollux la greci, Romulus si Remus la romani, cei doi Ashwini la vechii indieni, cei doi caini Fo la chinezi etc. Privit dintr-o alta perspectiva, acest simbol avertizeaza fie asupra posibilei naturi duale a creaturilor de orice fel, fie asupra complexitatii de caracter a lumii viului, in general. Nu in ultimul rand, tot ceea ce este „dublu” este, in realitate, complementar si polar opus, asemenea energiilor creatoare fundamentale yin si yang.
(22 iunie – 22 iulie)
Racul este un Semn dual, semnificand deopotriva nasterea fizica si cea spirituala si, fiind guvernat de Luna, el devine astfel guvernatorul tuturor generatiilor (practic, al rasei umane in intregul ei). Este universal recunoscut faptul ca Semnul zodiacal Rac reprezinta, in realitate, sufletul comun al tuturor fiintelor si formelor de viata de pe Terra, intrucat el reprezinta Natura in general, ca forma de manifestare a lui Dumnezeu in plan fizic. Iata de ce, mai ales in ceea ce priveste animalele, acest Semn este puternic activ pentru ca el aduce in discutie o energie prezenta la toate etajele Viului si in a carei exprimare sincera, coplesitoare si totala animalele realmente exceleaza.
(23 iulie – 22 august)
Leul este Casa Soarelui, simbolul acestui Semn zodiacal fiind chiar animalul de la care a primit numele – leul, Regele animalelor, reprezentantul felinelor, familie de animale capabile sa vada in intuneric. El a devenit in timp simbolul regalitatii si al regilor, considerati a fi pe Pamant omologul Stapanului Ceresc. Intrucat acest Semn zodiacal este fix (confera capacitatea de a-si subordona vointa) si de Foc (deci un Semn solar, activ, extravertit), animalul nascut in intervalul 22 iulie – 23 august tinde sa faca o impresie deosebita, cel putin ca prezenta fizica, asupra admiratorilor sai, chiar si atunci cand isi pastreaza atitudinea trufasa, impunatoare, in spatele careia se ascunde o creatura dornica de a primi iubire.
(23 august – 22 septembrie)
Acest Semn zodiacal a generat mai putine simboluri cruciale in istoria umanitatii, insa, totodata, s-a bucurat de anumite forme de „evolutie” de-a lungul timpului: de la semnificatia abundentei pana la puritatea Sfintei Fecioare, si de la legatura cu cultul Marilor Mistere pana la legatura cu formele timpurii ale crestinismului. Ideea de puritate si de atentie acordata inclusiv celei mai mici forme de viata dau deopotriva predispozitii meditative si sacrificiale.
(23 septembrie – 21 octombrie)
Sigla acestui Semn zodiacal este una dintre cele mai importante ca semnificatie, simbolurile ei fiind deosebit de bogate inca din antichitate. Unul dintre intelesuri este acela ca ea ar reprezenta discul Soarelui deasupra orizontului, cu putin inainte de apusul sau, Balanta fiind asociata cu punctul cardinal Vest si cu tot ceea ce ne reflecta personalitatea.
(23 octombrie – 21 noiembrie)
Scorpionul este prin natura sa plin de tenacitate, ascuns si calculat. Unul dintre atributele sale caracteristice este vointa deosebit de puternica, ceea ce nu-l face mai putin dornic de a primi atentie. Totusi, este bine ca fata de acesti nativi sa manifestam anumite rezerve, inclusiv fata de increderea pe care ne-o acorda.
(22 noiembrie – 21 decembrie)
Sagetatorul reprezinta Focul intelectual, cel capabil sa transforme si sa eleveze. Imaginile zodiacale ale Egiptului antic reprezentau acest Semn prin intermediul unui centaur inaripat, simbolizand astfel tripla alcatuire a lumii vii ca trup, suflet si spirit, aceasta triada avand una sau doua dintre componentele ei ca predominanta si pe cea de-a treia mai mult sau mai putin latenta, in functie de nivelul de evolutie a fiecarei specii, clase sau familii.
(22 decembrie – 19 ianuarie)
Capricornul reprezinta solstitiul de iarna, momentul in care puterea Soarelui incepe sa creasca. Anticii considerau Berbecul si Capricornul drept simboluri ale vitalitatii, ambele fiind plasate in pozitii foarte importante. Se spune ca nativii Capricorn prezinta un anumit grad de perfectiune. Asta se datoreaza probabil faptului ca vechii zei solari ai antichitatii aveau Soarele in acest Semn zodiacal.
(20 ianuarie – 19 februarie)
Simbolul acestui Semn reprezinta „apele cunoasterii” dar, intr-o interpretare moderna, se spune ca reprezinta undele cerebrale sau circulatia rapida a informatiei prin eterul cosmic. Intrucat acest Semn zodiacal este fix (confera capacitatea de a avea obiective durabile si stabile) si de Aer (deci un Semn solar, activ, puternic extravertit), animalul nascut in intervalul 20 ianuarie – 19 februarie tinde sa manifeste o natura emotionala deosebit de activa.
(20 februarie – 20 martie)
Nativii Pesti sunt considerati creaturile sortii. Ei detin abilitati psihice considerabile si sunt predispusi la visare. De altfel, acest Semn zodiacal reprezinta cel mai sensibil punct al horoscopului, ca urmare a faptului ca aici se incheie un ciclu existential, aici se cumuleaza o intreaga experienta de viata ca urmare a traseului initiatic prin cele 12 Semne si Case ale zodiacului. Aceste constatari sunt valabile deopotriva pentru regnul uman si pentru celelalte regnuri.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>