Agricultura ecologica

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Ingrediente pentru smoothie gustos si sanatosSmoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. 

Citeşte mai departe...

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

Digitalizarea agriculturii ecologiceÎn cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ecologice.

Citeşte mai departe...

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Raport CCE - sprijinul UE pentru agricultura ecologica nu a ajutat sectorul sa se dezvolte pe masuraUn raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu sunt suficient luate în considerare.

Citeşte mai departe...

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Beneficii produse bioÎntr-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. 

Citeşte mai departe...

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

Inedit se alatura grupului New Originals Company luandu-si angajamentul de crestere si inovatie in sectorul romanesc al alimentelor pe baza de planteThe New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante.

Citeşte mai departe...

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Colaborarile strategice intre retaileri si producatori de produse ecologice din Romania in centrul dezbaterilor nationale dedicate sectorului bioInițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări strategice cu marile rețele de distribuție din România.

Citeşte mai departe...

Sărbătoarea Gustului: 600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase

600000 de elevi profesori si parinti au invatat despre principiile unei alimentatii sanatoase in cadrul programului educational Sarbatoarea Gustului finantat de Fundatia AuchanS-a încheiat cea de-a 7-a ediție a programului național educațional Sărbătoarea Gustului, sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 80.000 euro. Programul, menit să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase și gesturi responsabile, vine în sprijinul învățătorilor oferind suport didactic pentru modulul opțional de „alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos” inclus în programa școlară.

Citeşte mai departe...

Fermierii au de acum acces la soluții agricole digitale și biologice integrate

digital and biological solutions CortevaCorteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă, introduce actualizări semnificative ale platformei digitale Granular™ Link, integrând soluții biologice inovatoare pentru piața românească. Aceste funcționalități se concentrează pe integrarea produselor biologice, în special stimulatorul și optimizatorul fotosintetic Utrisha™ N, în platformă, pentru a promova agricultura durabilă și pentru a eficientiza productivitatea.

Citeşte mai departe...

Cresc preocuparile pentru practici agroecologice in randul fermierilor

Practici agroecologice prin centrul de inovare Bio DanubiusIn perioada 26-28 septembrie a.c., la Namur/Belgia, a avut loc prima intalnire anuala in cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT (ID101060816), obiectivul general al acestuia fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare, prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei asupra schimbarilor climatice, atenuarea si adaptarea, biodiversitatea si rezilienta socio-economica a fermelor, tinand cont in acelasi timp de dimensiunile ecologice, sociale si politice.

Citeşte mai departe...

Viitorul agriculturii ecologice in Romania depinde de tanara generatie

Inter-Bio a sarbatorit ziua europeana a agriculturii ecologiceIn data de 23 septembrie, Asociatia Inter-Bio, in colaborare cu Primaria Orasului Breaza (Prahova), a celebrat ZIUA EUROPEANA A PRODUSELOR ECOLOGICE, prin organizarea unui seminar cu tema “Rolul educatiei, cunostintelor, cercetarii si inovarii in promovarea agriculturii ecologice”, insotita de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primariei orasului. In cadrul evenimentului a fost sarbatorita productia ecologica, un tip de agricultura durabila prin care productia alimentara se realizeaza in armonie cu natura, biodiversitatea si bunastarea animalelor.

Citeşte mai departe...

Bioinsecticid inovator distribuit pe piata europeana printr-un acord exclusiv semnat de Corteva Agriscience si Bioceres Crop Solutions

Corteva Agriscience si Bioceres Crop Solutions accelereaza disponibilitatea produselor biologice in Europa - Companiile au semnat un acord exclusiv de distributie a unui bioinsecticid inovatorCorteva Agriscience (Corteva) (NYSE: CTVA) si Bioceres Crop Solutions Corp. (Bioceres) (NASDAQ: BIOX) au anuntat incheiat comercial exclusiv, pentru a creste disponibilitatea solutiilor biologice, pe piata din Europa. Astfel, Corteva Agriscience si Bioceres Crop Solutions vor lucra impreuna in scopul accelerarii proceselor de reglementare necesare pentru a introduce, pe piata europeana, un bioinsecticid de ultima generatie, dezvoltat de Subsidiara Pro Farm a Bioceres.

Citeşte mai departe...

Efecte nedorite ale masurilor fiscale pentru piata produselor organice din Romania

Efecte nedorite ale masurilor fiscale pentru piata produselor organice din RomaniaLa data de 13 iulie Asociatia Inter-Bio atragea atentia, bazata pe reactia membrilor, urmare a unor articole aparute in presa, asupra unor intentii de a pune alaturi produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, bauturi alcoolice, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux. In prezent, putem constata ca intentiile unor masuri fiscale cu efecte nedorite pentru piata produselor organice devin aproape o certitudine.

Citeşte mai departe...

Cat de pregatiti suntem sa atingem tinta de 25% de teren organic pana in 2023?

Cat de pregatiti suntem sa atingem tinta de 25 la suta de teren organic pana in 2023Aceasta a fost intrebarea centrala a seminarului organizat la sediul IFOAM din Bruxelles, in perioada 28-29 iunie 2023, in cadrul proiectului european OrganicTargets4EU, unde experti nationali si la nivelul Uniunii Europene s-au intalnit la #OrganicHouse din Bruxelles, in cadrul workshop-ului „Developing scenarios for meeting the EU Farm2Fork 25% organic land target”, pentru a construi scenarii pentru dezvoltarea sectorului organic in viziunea obiectivelor #EUGreenDeal.

Citeşte mai departe...

Profesori din 14 licee din tara au participat la programul de pregatire in gastronomie sustenabila coordonat de chef Florin Kiss

Carrefour Romania Fundatia Carrefour din Franta si Fundatia WorldSkills Romania pregatesc profesorii de specialitate in domeniul gastronomiei sustenabileIn luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni - Arges, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Buzau, Targu-Jiu, Iasi, Branesti - Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timisoara, Focsani), au participat la programul de pregatire practica si teoretica in domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, sub coordonarea lui chef Florin Kiss.

Citeşte mai departe...

Guvernantii pun produsele bio/ecologice alaturi de tutun, alcool, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux

Guvernantii pun alaturi produsele bio ecologice cu produsele de tutun bauturi alcoolice jocuri de noroc si alte produse considerate de luxAsociatia Inter-Bio si clusterele consortiului s-au sesizat de intentia guvernantilor de a rezolva problemele deficitului bugetar cu taxarea suplimentara a produselor ecologice (bio/organice). Nu avem o confirmare a acestei intentii decat pe canale de presa, dar asociatia Inter Bio atrage atentia ca o astfel de masura asociaza produsele ecologice cu produsele de lux, cele nocive sau nesanatoase.

Citeşte mai departe...

Corteva Agriscience obtine prima certificare USDA pentru biostimulator Utrisha N

Corteva Agriscience obtine prima certificare USDA pentru biostimulator Utrisha NCorteva Agriscience a anuntat, ca Utrisha™ N, un produs de fixare a azotului, pe baza de bacterie, a fost certificat ca USDA Process Verified Program (PVP) de catre Departamentul Agriculturii al Statelor Unite. Certificarea USDA Process Verified asigura fermierii de validarea sistemelor de management al calitatii si punctelor de proces specifice, pe care Corteva le-a implementat, cu scopul de a semnala calitatea produsului Utrisha N, comercializat si sub denumirea de BlueN™, in anumite piete.

Citeşte mai departe...

Audit al sprijinului UE pentru agricultura ecologica din Romania, Italia, Austria si Polonia

Auditorii pun sub lupa sprijinul UE pentru agricultura ecologicaAgricultura ecologica este un sector cu crestere rapida in UE: suprafata pe care se practica acest tip de agricultura aproape s-a dublat in ultimul deceniu, iar cererea de produse ecologice a crescut de peste trei ori. Curtea de Conturi Europeana a demarat un audit pentru a afla daca sprijinul acordat de UE pentru agricultura ecologica a fost bine conceput si implementat.

Citeşte mai departe...

Demonstratii practice a solutiilor digitale in agricultura ecologica in judetele Dambovita si Prahova

Wallachia eHub si Inter-Bio au lansat primele experimente dedicate tranzitiei verzi si digitaleMembrii consortiului de inovare digitala Wallachia eHub au efectuat in judetele Dambovita si Prahova primele experimente dedicate transformarii verzi si digitale, respectiv utilizarea tehnologiilor digitale integrate in drone pentru sustinerea practicilor agroecologice. Experimentele au fost coordonate de clusterul Danube Engineering Hub, USH Pro Business si Asociatia Inter-Bio si s-au derulat in localitatile Ion Luca Caragiale si Bucov, vizand plantatii ale unor ferme ecologice, precum MerryBerry si pasuni din zona Dealu Frumos.

Citeşte mai departe...

Consumul produselor pe baza de plante si dieta flexitariana [Analiza Danone Romania]

30 la suta dintre romani opteaza regulat pentru produse pe baza de plante in alimentatia lor iar 10 la suta dintre acestia consuma produse pe baza de plante aproape in fiecare ziDanone Romania anunta noi rezultate cu privire la studiul despre interesul si comportamentul de consum al romanilor, in privinta produselor pe baza de plante si dieta flexitariana. Potrivit celor mai recente date ale studiului*, 85% dintre consumatorii de carne la nivel national includ produse din carne in mesele lor fie zilnic, fie de cateva ori pe saptamana. Cu toate acestea, desi carnea ramane un aliment de baza in meniurile romanilor, interesul pentru o alimentatie bazata pe un consum mai mare de produse pe baza de plante s-a triplat in ultimul an.

Citeşte mai departe...

Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de camp din bazinul Dunarii

Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de camp din bazinul DunariiIn perioada 10-11 aprilie 2023, la Tulcea, clusterul Bio Danubius, devenit intre timp Centru european de inovare, a realizat primele discutii de aplicare a unor standarde voluntare private, certificate pentru agroecologie, in special in domeniul culturilor de camp. Grupul de discutii se desfasoara in cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT, obiectivul general al acestuia fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare. Centrul de inovare selectionat in proiectul finantat prin Comisia Europeana este Bio Danubius.

Citeşte mai departe...

Adoptia practicilor agroecologice are sustinere in Romania prin centrul de inovare Bio Danubius

Adoptia practicilor agroecologice are sustinere in Romania prin centrul de inovare Bio DanubiusIn perioada 29-31 Martie a.c., la Ljubljana/Slovenia s-a desfasurat un nou atelier de lucru din seria „Co-Innovation Workshops” specific proiectului european de cercetare Agroecology-TRANSECT, proiect ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea plenara a potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana, prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si autoritati si sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei in atenuarea schimbarilor climatice.

Citeşte mai departe...

Fermierii si antreprenorii din sectorul ecologic romanesc se pot inscrie la EU Organic Awards 2023

EU Organic Awards o competitie dedicata antreprenorilor din sectorul ecologicPana pe 14 mai 2023, se pot depune proiecte in cadrul celei de a doua editii a competitiei europene EU Organic Awards. Premiile acordate in cadrul EU Organic Awards recompenseaza diferiti actori din sectorul agroalimentar ecologic care au dezvoltat proiecte inovatoare, durabile si care pot constitui o sursa de inspiratie pentru alti antreprenori si are ca rezultat o valoare adaugata reala pentru productia si consumul de alimente ecologice, in conformitate cu Planul de actiune al UE pentru dezvoltarea productiei ecologice.

Citeşte mai departe...

Experientele fermierilor care au trecut de la agricultura conventionala la agricultura ecologica sau conservativa. Practici pentru o economie durabila

Practici pentru o economie durabila 1Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa incerce si alte tehnologii agricole si sa schimbe practicile in propriile ferme. Cel mai profund efect negativ al lucrarilor solului in intreaga lume il constituie degradarea solului din cauza actiunii vantului si a apei. Cu toate ca sistemul conventional de agricultura a determinat sporirea nivelului productiei, acesta a condus la degradarea si diminuarea resurselor naturale. Agricultura conservativa si agricultura ecologica au devenit tot mai populare in randul fermierilor in ultimii ani, la nivel european, cat si in Romania.

Citeşte mai departe...

Viitorul agriculturii este agroecologic - Centrul de Inovare „Bio Danubius”, in centrul schimbarii practicilor fermierilor

Viitorul agriculturii este agroecologic - Centrul de Inovare Bio Danubius Acestea au fost concluziile principale ale atelierului de co-inovare „Co-Innovation Workshop” desfasurat la Murighiol, Tulcea, unde Clusterul Bio Danubius a fost gazda evenimentului international, in cadrul proiectului Agroecology – TRANSECT, ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si sprijinirea factorilor de decizie.

Citeşte mai departe...

Sarbatoarea Recoltei, petrecuta in mod responsabil printre legume certificate bio, la ferma bio&co de langa Bucuresti

Sarbatoarea Recoltei la ferma bio-co de langa BucurestiPeste 200 de persoane din comunitatea locala din satul Ciocanari, judetul Dambovita, si din Bucuresti au ales sa isi petreaca Ziua Recoltei, sarbatorita pe 15 octombrie, in mod responsabil, inconjurati de legume cultivate de echipa fermei certificata ecologic bio&co. O mare parte dintre persoanele care lucreaza la ferma ecologica bio&co sunt adulti din medii vulnerabile, Sarbatoarea Recoltei fiind o ocazie speciala prin care munca lor de la ferma este recunoscuta de catre intreaga comunitate.

Citeşte mai departe...

De Ziua Mondiala a Alimentatiei, sa fim mai hotarati in a ne uni eforturile, astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urma

De Ziua Mondiala a Alimentatiei sa fim mai hotarati in a ne uni eforturile astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urmaIn fiecare an, pe 16 octombrie, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sarbatorim Ziua Mondiala a Alimentatiei. Este o zi in care sa reflectam asupra la ceea ce putem face, in mod colectiv, pentru a pune capat foamei. Este o zi care ne spune sa lucram mai mult pentru cei 3,1 miliarde de oameni din intreaga lume care nu isi permit o dieta sanatoasa si pentru cei 828 de milioane de oameni care merg la culcare infometati in fiecare zi.

Citeşte mai departe...

Romania in centrul atentiei in scenariile europene de adoptie a agriculturii ecologice

Romania in centrul atentiei in scenariile europene de adoptie a agriculturii ecologiceLa inceputul lunii octombrie a.c., a fost lansat la Budapesta, Ungaria, proiectul european de cercetare „OrganicTargets 4EU” in cadrul programului Horizon Europe, domeniul atenuarii efectelor negative ale schimbarilor climatice, proiect ce are ca obiectiv general elaborarea de scenarii si posibile actiuni si initiative privind aportul pozitiv al agriculturii organice la efortul global de rezolvare a crizei schimbarilor climatice si atingere a obiectivelor europene de extindere a suprafetelor certificate organic.

Citeşte mai departe...

Bio Danubius, un cluster de referinta la nivel european in domeniul inovarii in agro-ecologie

Bio Danubius un cluster de referinta la nivel european in domeniul inovarii in agro-ecologieRecent, in luna septembrie a.c., a fost lansat la Clermont-Ferrand, Franta, proiectul european de cercetare „Agroecology-TRANSECT”, proiect ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea plenara a potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei in atenuarea schimbarilor climatice.

Citeşte mai departe...

Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania, lanseaza magazinul online

La un an si jumatate de la inaugurarea Sol si Suflet romanii vor putea cumpara online prin intermediul abonamentelor produse de cea mai buna calitate din agricultura regenerativ-organicaSol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.

Citeşte mai departe...

Castigatorii primei editii a Premiilor UE pentru produse agroalimentare ecologice

Castigatorii primei editii a Premiilor UE pentru produse agroalimentare ecologiceAstazi, Comisia Europeana a dezvaluit cei opt castigatori, de la fermier la restaurant, ai primelor Premii Ecologice ale UE. Provenind din Austria, Belgia, Croatia, Franta, Germania, Italia, Spania si Suedia, toti castigatorii reprezinta cresterea si inovarea sectorului ecologic european si a lantului valoric, precum si contributia acestuia la reducerea impactului agriculturii asupra climei si mediului. Primele premii UE pentru produse alimentare ecologice marcheaza a doua sarbatorire a Zilei europene a agriculturii ecologice, lansata anul trecut de Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana.

Citeşte mai departe...

Asociatia Ateliere Fara Frontiere promoveaza agricultura ecologica

Asociatia Ateliere Fara Frontiere promoveaza agricultura ecologicaFelul in care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important in mentinerea sanatatii, iar inainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai intai in tarile din Occident si mai apoi la noi, consumul produselor din categoria ”bio” este astazi o necesitate. O veste buna in aceasta directie vine de la Asociatia Ateliere Fara Frontiere care, in 2015, a lansat proiectul fermei sociale ”bio&co”, dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita).

Citeşte mai departe...

Romania ar trebui sa aiba tinte mai ambitioase privind agricultura ecologica

Romania ar trebui sa aiba tinte mai ambitioase privind agricultura ecologicaAceasta a fost una din concluziile principale ale vizitei de lucru a Comisiei Europene (CE) - 19-20 iulie, desfasurata la sediul MADR, formulata chiar de Dl. Diego Canga Fano - consilier principal DG AGRI (Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), responsabil de Planul european de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, oficial de rang inalt al CE.

Citeşte mai departe...

Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania s-a intalnit cu exportatorii romani de produse ecologice

Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania s-a intalnit cu exportatorii romani de produse ecologiceLa data de 11 aprilie 2022 Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania a avut o intalnire de lucru cu exportatorii romani din Programul de Cooperare Elvetiano-Roman „Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din Romania”, proiect cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Citeşte mai departe...

Avantajele standardului romanesc original de agro-ecologie

Avantajele standardului romanesc original de agro-ecologieLa inceputul acestui an, a fost aprobat si publicat primului standard roman pentru agricultura ecologica: SR 13595 – Agricultura ecologica. Cerinte si recomandari pentru produse ecologice sustenabile. Certificarea bio, organica, este doar o fateta a sustenabilitatii. De la aceste certificari, agenda umana se muta progresiv spre agro-ecologie. Scopul agriculturii agro-ecologice este de a produce hrana mai curata, de a pune pe piata produse agroalimentare proaspete si autentice, care sa respecte factorii naturali si de mediu, in deplina corelare cu conservarea si dezvoltarea mediului si cu abordarea integrata a sanatatii umane.

Citeşte mai departe...

Inter-Bio: Romania „ecologic minimalista” nu lupta sa fie in frunte

Inter-Bio - Planul National pentru Agricultura EcologicaAnalizand propunerile din Planul National pentru Agricultura Ecologica impresia celor care cred in produse ecologice este ca nu se doreste sa depasim coada Europei. Ne fixam o tinta de trecere la suprafete certificate ecologic de numai 5.5% pana in 2030, ceea ce este extrem de putin, fiindu-ne teama sa nu ne angajam mai mult.

Citeşte mai departe...

16 noiembrie 2021 - Ziua internationala a cerealelor integrale

16 noiembrie 2021 - Ziua internationala a cerealelor integrale16 noiembrie marcheaza Ziua Internationala a cerealelor integrale! Initiativa pentru cereale integrale, alaturi de o multime de lideri globali, se vor intalni pentru a discuta despre modul in care consumul zilnic de cereale integrale este o parte vitala nu numai a dietelor sanatoase, ci si sustenabile.

Citeşte mai departe...

IBA Bucuresti a ajutat 25 de IMM-uri romanesti sa dezvolte alimente mai sanatoase

IBA Bucuresti a contribuit la imbunatatirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi precum produse de patiserie produse apicole suc de fructe dulceata sau chiar uleiuri cu valoare nutritionala imbunatatitaIn ultimii cinci ani, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) a dezvoltat proiectul „Expertal”, prin intermediul caruia a ajutat 25 de IMM-uri din industria alimentara sa dezvolte produse noi sau sa le imbunatateasca pe cele existente, prin dezvoltarea de matrici alimentare sau tehnologii noi.

Citeşte mai departe...

Inter-Bio & Proecologic Sistem: Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, demersuri tardive si putin coordonate

Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica demersuri tardive si putin coordonate - Un punct de vedere comun al Asociatiilor clusterelor INTER-BIO si Asociatiei Proecologic SistemMiercuri, 22 septembrie a.c., a avut loc intalnirea de lucru a membrilor Asociatiei si Consortiului de clustere INTER-BIO impreuna cu membri ai Asociatiei Proecologic Sistem. Scopul evenimentului a fost acela de a dezvolta un punct de vedere comun cu privire la Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, aflat in momentul de fata in etapa de discutii incipiente, opinii, propuneri la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Citeşte mai departe...

23 septembrie va deveni 'Ziua Europeana a Produselor Ecologice'

Agricultura ecologica - Comisia Europeana lanseaza o zi europeana anuala a produselor ecologiceAstazi, Parlamentul European, Consiliul si Comisia sarbatoresc lansarea evenimentului anual „Ziua europeana a produselor ecologice”. Cele trei institutii au semnat o declaratie comuna care stabileste de acum inainte data de 23 septembrie ca Ziua europeana a produselor ecologice. Aceasta se inscrie in continuarea Planului de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, adoptat de Comisie la 25 martie 2021, care anunta crearea unei astfel de zile in vederea sensibilizarii publicului cu privire la productia ecologica.

Citeşte mai departe...

Modificari in legislatia produselor agroalimentare ecologice

Modificari in legislatia produselor agroalimentare ecologiceIn sedinta de Guvern din data de 30 august 2021 a fost adoptata Ordonanta pentru modificarea OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, cu completarile si modificarile ulterioare.

Citeşte mai departe...

Asociatia INTER-BIO devine Platforma tehnologica nationala TP Organics

Asociatia INTER-BIO devine Platforma tehnologica nationala TP OrganicsLa un an de la afilierea la TP ORGANICS (10 iunie 2020), Asociatia INTER-BIO a devenit Platforma tehnologica nationala (PTN) TP Organics*. Platforma oglinda a retelei, INTER-BIO a demonstrat ca poate indeplini un rol important in realizarea misiunii TP Organics, acela de a consolida cercetarea si inovarea unor abordari ecologice si agroecologice care sa contribuie la sisteme alimentare si agricole sustenabile.

Citeşte mai departe...

Video reportaj: Fermele Ecologice Silvania, Zalau.

Cooperativa Agricola Fermele Ecologice SilvaniaVa invitam sa vizionati cum sunt fabricate: branza de vaca, untul si uleiul special de floarea soarelui, in cadrul Fermelor SILVANIA, de la Zalau, in Nordul Transilvaniei. Faceti cunostinta cu dl Dacian Badea, presedintele consiliului de administratie al Cooperativei Agricole, Fermele Silvania.

Citeşte mai departe...

Produsele eco si cele prietenoase cu mediul atrag tot mai multi consumatori, insa tinerii raman sceptici

Produsele eco si cele prietenoase cu mediul atrag tot mai multi consumatori insa tinerii raman scepticiMai mult de jumatate dintre consumatorii la nivel global au devenit mai interesati de produsele ecologice in timpul pandemiei, iar milenialii sunt cei mai atenti la impactul pe care il au deciziile lor de cumparare asupra mediului, arata sondajul PwC Global Consumer Insights Pulse din luna iunie.

Citeşte mai departe...

Planul de actiune privind agricultura ecologica - Ambitiile devin actiuni iar Copa si Cogeca raspund cu propuneri

Planul de actiune privind agricultura ecologica - Ambitiile devin actiuni iar Copa si Cogeca raspund cu propuneriIn martie, Copa si Cogeca au considerat binevenite principiile generale propuse de Comisia Europeana in planul de actiune pentru agricultura ecologica. Pentru atingerea obiectivului de 25% din terenul cultivat in conformitate cu principiile agriculturii ecologice, trebuie discutate mai precis o directie clara si optiuni concrete pentru agricultori. Copa si Cogeca au publicat astazi un document de luare de pozitie despre strategie, pe trei axe, in care sunt comunicate ideile pentru calea de parcurs mai departe.

Citeşte mai departe...

5 beneficii ale alimentelor BIO

Beneficiile alimentelor BIOAlimentele BIO sunt produse, procesate si ambalate fara a fi utilizate substante chimice, trasabilitatea si documentarea fiecarei faze din lantul de realizare a alimentului fiind esentiale pentru obtinerea acestei certificari. Beneficiile evidente pe care le are asupra organismului uman consumul unor astfel de alimente sunt ratiunea dezvoltarii unui trend ascendent in ceea ce priveste optiunile de cumparare a alimentelor BIO de catre tot mai multe familii.

Citeşte mai departe...

Capsunele Mariei dupa “metoda” mamei au devenit bio prin programul Crestem Romania BIO

Capsunele Mariei dupa metoda mamei au devenit bio prin programul Crestem Romania BIOCine nu iubeste capsunele?! Dar cand, de la o generatie la alta, aceasta iubire se transforma in pasiune, ia nastere o afacere de succes. Maria Codrea are o ferma unde cultiva capsune. Tot ce stie a invatat de la mama ei, apoi s-a specializat cu ajutorul unor cursuri.

Citeşte mai departe...

5 ferme regenerative din lume recomandate de Sol si Suflet - prima ferma regenerativa din Romania

ferme regenerative recomandate de Sol si SufletAgricultura regenerativa este in plina dezvoltare in intreaga lume, si exista modele functionale variate la care ne putem uita pentru a ne inspira si a intelege mai bine cum pot fi aplicate principiile si tehnicile acesteia. La Sol si Suflet, ne dorim sa invatam de la cei mai buni si sa dam mai departe informatiile pentru toti cei care vor sa contribuie la transformarea agriculturii. Iata cateva dintre cele mai interesante ferme regenerative din lume:

Citeşte mai departe...

Programul „Crestem Romania BIO” - Carrefour Romania sprijina producatorii de legume si fructe in conversia la agricultura ecologica

Crestem Romania BIO - Producatorii care detin in proprietate o suprafata minima cultivata de 2000 mp de sere sau solarii sau de 2 ha pentru culturi in camp deschis se pot inscrie in program intre 1 si 30 aprilieCarrefour Romania anunta lansarea celei de-a treia editii a programului „Crestem Romania BIO”, o miscare nationala de sustinere a agriculturii sustenabile si de incurajare a obiceiurilor sanatoase de consum, avand la baza produsele bio. Aceasta este prima si cea mai ampla initiativa prin care Carrefour investeste in dezvoltarea unei agriculturi locale curate si in urmatoarea generatie de cultivatori romani cu certificare ecologica. Programul este implementat in parteneriat cu Ecocert, organism care asigura serviciile de certificare a productiei agricole, atestand conformitatea produselor cu standardele ecologice.

Citeşte mai departe...

Europa isi propune ca 25% din terenurile agricole sa fie utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030

Comisia Europeana prezinta o serie de masuri pentru stimularea productiei ecologiceComisia Europeana a prezentat in data de 25 martie 2021 un Plan de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice. Scopul sau general este de a stimula productia si consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030, precum si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica.

Citeşte mai departe...

Elvetia, un prieten adevarat al sectorului ecologic romanesc

Elvetia un prieten adevarat al sectorului ecologic romanescE.S. Arthur Mattli, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti: “Ma simt obligat sa continuam sprijinul acordat asociatiilor bio”. Aceasta a fost o concluzie principala a evenimentului virtual “Prevenirea fraudei cu produse ecologice”, eveniment organizat la data de 25 martie a.c. de USH Pro Business, centrul antreprenorial universitar al Universitatii Spiru Haret in colaborare cu ceilalti membri fondatori ai Inter-Bio, organizatie a filierelor de produse ecologice si a consortiului de clustere cu acelasi nume.

Citeşte mai departe...

Campania 'Sanatate pentru sate' ofera premii pentru gospodarii care doresc sa-si imbunatateasca productia in mod ecologic

Zeolites Group lanseaza Campania Sanatate pentru sate selecteaza 100 de gospodarii preocupate de cresterea animalelor si cultura plantelorPentru a sustine comunitatea rurala si activitatiile desfasurate in gospodarie, Zeolites Group lanseaza campania Sanatate pentru sate, o actiune de informare asupra beneficiilor produselor ecologice, 100% naturale. Incepand cu data de 10.03.2021 si pana in 10.04.2021, inclusiv, aceasta se va derula online in mass-media, iar scopul sau este selectarea prin concurs a unui numar de 100 de gospodarii preocupate de cresterea animalelor si cultura plantelor.

Citeşte mai departe...

Program de internship-uri plătite pentru fermierii aflați la început de drum lansat de prima fermă regenerativă din România

Prima fermă regenerativă din România lansează un program de internship-uri plătite pentru fermierii aflați la început de drumSol și Suflet, prima fermă regenerativă din România, invită fermierii aflați la început de drum care vor să își deschidă o afacere agricolă regenerativă să aplice la programul de internship-uri plătite.

Citeşte mai departe...

Produse lactate certificate Bio, lansate și vândute de USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca începe vânzarea produselor lactate certificate Bio în magazinele propriiUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare, la magazinele sale, de produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna. A fost obținută certificarea Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.

Citeşte mai departe...

Sol si Suflet - Prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermieri

Agricultura viitorului ajunge in Romania - Se deschide Sol si Suflet prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermierii la inceput de drumInstitutul de Cercetare in Permacultura din Romania si Kaufland Romania lanseaza proiectul Sol si Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Productie si Educatie in Agricultura Regenerativa din Romania. Ferma utilizeaza tehnici si strategii inovatoare de crestere a fertilitatii solului, maximizare a productiei si crestere a eficientei muncii, cum ar fi cultivarea minimala si activarea microbiologiei solului, legumicultura biointensiva, keyline design, design de permacultura, etc. si va oferi programe de educatie si formare profesionala pentru fermieri.

Citeşte mai departe...

Sustenabilitatea si competitivitatea fermelor romanesti prin agricultura ecologica

Sustenabilitatea si competitivitatea fermelor romanesti prin agricultura ecologicaIn prezent, dezvoltarea oricarui sector implica respectarea principiilor durabilitatii, ceea ce inseamna dezvoltare economica, sociala si de mediu. Mai mult, agricultura ecologica este un domeniu foarte important pentru asigurarea dezvoltarii durabile. Romania are un potential mare pentru dezvoltarea agriculturii organice, in special datorita numarului mare de terenuri agricole disponibile si a utilizarii reduse a ingrasamintelor si a altor substante chimice.

Citeşte mai departe...

Niciun somaj in 2020 la ferma sociala bio&co de langa Bucuresti

Niciun somaj in 2020 la ferma sociala bio-and-co de langa BucurestiPandemia a venit cu noi provocari in toate domeniile de activitate economica, insa niciuna nu a impiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat cresterea cu 25% a productivitatii si a crescut numarul locurilor de munca bazate pe modelul insertiei sociale.

Citeşte mai departe...

Certificare BIO pentru culturile, animalele si produsele derivate de la fermele USAMV Cluj-Napoca

Certificare BIO pentru culturile animalele si produsele derivate de la fermele USAMV Cluj-NapocaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca a obtinut Certificarea Bio pentru culturile si animalele din fermele proprii, precum si pentru produse derivate. USAMV Cluj-Napoca exploateaza peste 970 hectare de teren agricol in cele patru ferme ale sale: Statiunea Cojocna, Statiunea de Cercetare Horticola (SCH), Statiunea Jucu, in judetul Cluj, respectiv Statiunea viticola Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).

Citeşte mai departe...

Cercetarea, inovarea si digitalizarea produselor ecologice, un obiectiv important al miscarii ecologice romanesti

Cercetarea inovarea si digitalizarea pentru produse ecologice romanesti la standarde inalte un obiectiv important al miscarii ecologiceCercetarea, inovarea si digitalizarea pot fi mai bine directionate spre domeniul produselor ecologice. Acest lucru a fost scos in evidenta la 23 octombrie 2020, cand Asociatia si Consortiul de clustere INTER-BIO impreuna cu USH Pro Business au organizat, la Brasov, seminarul „Provocarile din agricultura ecologica”, o noua intalnire dedicata operatorilor din sector. Evenimentul a fost gazduit de Cooperativa agricola Bio Carpathia, din Brasov si s-a desfasurat in format hibrid.

Citeşte mai departe...

Ferma bio&co de la Ciocanari vizitata de Ambasadoarea Frantei in Romania, doamna Laurence Auer

Ambasadoarea Frantei in Romania doamna Laurence Auer a vizitat ferma agricola sociala bioandcoAmbasadoarea Frantei in Romania, doamna Laurence Auer, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezoltarii Rurale si ai companiilor franceze si romanesti care sustin agricultura durabila, au vizitat sambata, 10 octombrie, ferma agricola sociala bio&co, o initiativa a asociatiei Ateliere Fara Frontiere, organizatie neguvernamentala dedicata integrarii in munca a persoanelor vulnerabile, pe baza principiilor economiei solidare si sustenabile.

Citeşte mai departe...

Inovatia verde si digitala, obiective cheie ale miscarii ecologice

Inovatia verde si digitala obiective cheie ale miscarii ecologice reunite la Tulcea - Startup-urile romanesti sustinute de USH Pro Business genereaza inovatie in agricultura ecologicaIn data de 25 septembrie 2020, Asociatia si Consortiul de clustere INTER-BIO impreuna cu USH Pro Business au organizat, la Tulcea, seminarul - dezbatere „Provocarile din agricultura ecologica”, eveniment desfasurat in format hibrid (online si in-situ, la hotel Esplanada din Tulcea). Scopul evenimentului a fost acela de a aduce in atentia operatorilor din domeniul agriculturii bio, avantajele practicarii acestui tip de agricultura, putin cunoscute fermierilor si mai ales consumatorilor, putin mediatizate si modest sau deloc sustinute de autoritati.

Citeşte mai departe...

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>