Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judetene ale Agentiei, respectiv al Municipiului Bucuresti pe raza carora/caruia se afla sediul social al solicitantului, cererile initiale anuale de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de catre ANZ.
Ministrul Florin Barbu a condus in data de 5 septembrie 2023, la sediul MADR, sedinta de lucru referitoare la stadiul de implementare a proiectelor de investitii privind Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si Programul de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie in sectorul cresterii pasarilor.
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative.
Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania.
In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces.
Printr-o Hotarare de Guvern, schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2022. Astfel, se urmareste acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.
Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii.
Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltarea corporala sau blana astfel incat crescatorul poate sa aleaga reproducatorii cei mai buni, dand la o parte animalele cu insusiri mai slabe.
Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pana la data 29 ianuarie 2021 inclusiv, se depun cererile de plata pentru ajutorul de stat in sectorul cresterii animalelor aferente serviciilor prestate in luna decembrie si in trimestrul al IV-lea al anului 2020.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 02 - 15 decembrie 2020 se depun, la Centrele judetene ale Agentiei, respectiv al Municipiului Bucuresti pe raza carora/caruia se afla sediul social al solicitantului, Cererile initiale anuale de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2021, cereri avizate de catre ANZ.
Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 reglementeaza un ajutor de stat ce are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului. In Sedinta Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobata o Hotarare prin care termenului de aplicare se prelungeste cu 6 luni, respectiv pana la data de 30 iunie 2021.
O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie implementarea unor masuri specifice in domeniul reproductiei acestei specii, masuri care sa genereze obtinerea unui indice de natalitate ridicat, pentru a se asigura inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte, cat si cresterea numerica a efectivului.
In sedinta Guvernului din data de 2 aprilie 2020 a fost aprobata o Hotarare pentru completarea art. 19 din Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, prin care s-a alocat pentru anul 2020, suma de maximum 54.048 mii lei, care se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2020.
Perioada de pregatire pentru productie incepe dupa formarea loturilor (in jurul datei de 1 decembrie) si are ca scop acumularea in organismul viitoarei ouatoare a rezervelor necesare. Furajarea este efectuata la discretie, nivelurile de energie si proteine fiind calculate ca pentru o productie de 30% ouat, cunoscut fiind ca la un furaj concentrat cu 16% proteina digestibila si 2700 Kcal energie metabolizabila, o gasca consuma 280 g furaj concentrat pe zi.
Desi taurinele au un indice mai scazut de transformare a furajelor in carne decat alte specii si au un randament mai mic de taiere, daca se analizeaza cota de participare a diferitelor specii de animale domestice la realizarea productiei totale de carne, se observa ca taurinele se gasesc pe primul loc cu circa 35-40%. Acasta situatie se datoreste faptului ca taurinele valorifica resurse furajere care nu intra in alimentatia omului.
In data de 06 august 2019, la sediul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a desfasurat ultima sesiune de instruire a personalului din cadrul directiilor pentru agricultura din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomita, Calarasi, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Gorj de catre specialisti ai Directiei Politici in Zootehnie privind implementarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie in sectorul cresterii pasarilor.
Ovinele supuse selectiei sunt apreciate dupa fenotipul propriu, origine si descendenta, in functie de obiectivele ameliorarii. Lucrarile de baza in ameliorarea oilor vizeaza selectia pentru productia de lana, selectia pentru productia de carne, selectia pentru productia de lapte si selectia pentru productia de pielicele.
Agentia Nationala pentru Zootehnie prin structura sa teritoriala Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie organizeaza in anul 2019 cursuri de calificare profesionala pentru ocupatia operator insamantari artificiale la animale.
Ameliorarea reprezinta modificarea structurii genetice a efectivelor de taurine de la o generatie la alta, in sensul imbunatatirii potentialului genetic care determina insusirile productive. Prin procesul de ameliorare se urmareste ca fiecare generatie noua care se obtine sa se caracterizeze printr-un potential genetic superior fata de generatia parintilor.
In prezent, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, cresterea ovinelor este orientata din ce in ce mai mult spre productia de carne. Sporirea productiei de carne de oaie si cresterea eficientei economice sunt conditionate, in cea mai mare masura, de intensificarea procesului de productie, care urmareste in final realizarea unui numar mai mare de miei de la efectivul matca.
Ieri a fost aprobata Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie. Prin prezenta ordonanta de urgenta se reglementeaza:
De astazi, 17 ianuarie 2019, Romania are o noua Lege a Zootehniei. Asteptata de toti operatorii din domeniul zootehniei, aceasta lege vine sa reglementeze cresterea si exploatarea, ameliorarea, reproductia si alimentatia, conservarea resurselor genetice la speciile de animale de interes zootehnic, precum si conservarea patrimoniului zoopastoral.
Pentru reproductie este bine sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie-mai. Exista cinci perioade de crestere a tineretului de gasca destinat reproducerii si anume:
La curci, exista o mare variabilitate genetica, situatie care atrage dupa sine oportunitati considerabile in munca de ameliorare. Cu toate acestea, ameliorarea curcilor este ingreunata de unele insusiri ale lor, precum: sezonabilitatea reproductiei si maturitatea sexuala tarzie. Nu este de neglijat nici productia de oua a curcilor, care este destul de mica comparativ cu a gainilor.
Pregatirea pentru monta scroafelor multipare imbraca aspecte diferite in functie de sistemul intarcarii purceilor (varsta de intarcare), de starea de intretinere in care se afla scroafele si de intensitatea folosirii la reproductie a acestora. Perioada de timp necesara pentru realizarea unei stari de intretinere corespunzatoare pentru monta este conditionata de starea de intretinere in care se afla scroafa dupa intarcarea purceilor.
Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual.
Cei mai multi crescatori se ghideaza dupa varsta si greutatea corporala. Cel mai bun barometru este greutatea corporala. Pentru a considera ca un animal este pregatit pentru monta, acesta trebuie sa atinga 70% din greutatea adultului. Spre exemplu, chiar daca o femela din rasa Carpatina a implinit varsta de 8-9 luni, daca are o greutate de peste 30 kg, atunci ea poate fi data la monta, chiar daca in mod obisnuit la caprine prima imperechere are loc la 18 luni. Se castiga astfel un an in exploatarea animalului.
Scopul Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, aprobat prin Legea nr. 195 din 20 iulie 2018, il reprezinta instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor de reproductie sau de crestere ori de ingrasare a suinelor.
Rezultatele obtinute de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie in domeniul crioconservarii materialului seminal de armasar, la centrul de colectare, prelucrare si conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures, se vor canaliza in continuare pe doua aspecte importante: utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artificiala la rasele de cabaline crescute si exploatate in Romania (la care este admisa aceasta tehnica), precum si organizarea si dezvoltarea Bancii Nationale de Gene pentru cabaline.
In Romania utilizarea insamantarilor artificiale la specia cabaline, s-a facut in ultimii ani sporadic si numai cu material seminal congelat importat (Franta, Germania, Italia, etc.). Recent, specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie - ANZ au reusit sa conserve prin congelare materialul seminal de armasar, in cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures. Aceasta reusita va permite realizarea programelor de ameliorare prin utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artificiala, la rasele de cabaline.
Rasa Angus este renumita pentru adaptabilitatea crescuta si nivelul minim de investitie necesar in intretinerea bovinelor. Fatarile usoare reprezinta unul dintre atuurile principale ale rasei, asigurand un proces lin, fara complicatii sau necesitatea interventiei umane. Pe langa verificarea viitoarelor mame trebuie sa verificam si taurii. Animalele trebuie sa indeplineasca toate conditiile de sanatate, conform varstei si greutatii individuale, pentru a ne asigura ca avem reproducatori sanatosi, apti de monta.
In perioada 10 mai - 15 iunie 2018, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata, o actiune tehnica deosebit de importanta. In acest sens se vor constitui comisiile de bonitare in vederea realizarii in bune conditii a acestei actiuni. Pe baza rezultatelor bonitarii si clasarii se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armasari, vieri, berbeci si tapi pe anul 2018 si se va intocmi necesarul pentru anul 2019, pe rase.
Pentru prima data in Romania, specialistii de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu din judetul Iasi, au realizat primul transfer de embrioni "in vitro" la bovine (rata de reusita fiind de 33%), in cadrul laboratorului de la statiune, care detine echipamente de ultima generatie si o biotehnologie reproductiva la nivel mondial.
MADR a propus instituirea unei scheme de ajutor de stat in valoare de 199,5 milioane euro pentru implementarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol. Ajutorul de stat se acorda pentru investitiile aferente capacitatilor de productie. Categoriile de ferme care se pot infiinta in baza programului sunt urmatoarele:
Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botanoiu a participat in data de 19.04.2018 la o intalnire de lucru cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). In cadrul intalnirii s-a prezentat etapele accesarii si derularea schemei de sprijin a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si s-au discutat propunerile reprezentantilor asociatiei pe marginea normelor metodologice a programului.
Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg.
Agentia Nationala pentru Zootehnie Prof Dr. G. K. Constantinescu prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie organizeaza o noua serie pentru cursul de calificare profesionala pentru ocupatia : operator insamantari artificiale la animale incepand cu data de 16.04.2018. Durata de desfasurare a cursului de 9 saptamani. Cursul va fi finalizat la data de 20.06.2018 (perioada estimativa redusa, prin examen de evaluare initiala).
Pregatirea reproducatorilor in vederea montei constituie o actiune cu influenta esentiala in manifestarea functiei de reproductie. Aceasta pregatire consta intr-un complex de masuri, din care cea mai importanta este aducerea ovinelor in conditie de reproductie, printr-un nivel ridicat de hranire aplicat premergator montei, cat si in timpul montei. Concomitent se folosesc si alte procedee, cu rol stimulativ asupra functiei de reproductie. Pregatirea se face la ambele sexe, cu cel putin 30-40 zile inainte de inceperea sezonului de monta.
De la fiecare vaca, intr-un an trebuie sa se obtina un vitel. De acest deziderent depinde in mare masura si realizarea productiei de lapte planificata. Pentru realizarea procesului de reproductie trebuie in primul rand alcatuit un plan al montelor si fatarilor si, in al doilea rand, trebuie organizata urmarirea indeplinirii acestuia in tot cursul anului. Planificarea montei vacilor si viteilor se poate face numai cunoscand termenul optim pentru monta sau insamantare a vitelelor si vacilor, precum si sistemul de programare al montelor pe parcursul anului.
Organizarea procesului de reproductie reprezinta factorul hotarator in actiunea de sporire si ameliorare a afectivelor de oi. De aceea, cunoasterea si valorificarea particularitatilor functiei de reproductie la aceasta specie are o deosebita importanta. Varsta optima de folosire la reproductie este conditionata atat de aparitia pubertatii, cat si de dezvoltarea corporala, ambele influentate de precocitatea raselor si de nivelul de hranire.
Ministerul Agriculturii doreste sa implementeze programe moderne de ameliorare, similare celor utilizate de marea majoritate a tarilor Uniunii Europene al caror principiu se bazeaza pe utilizarea MOET (multiple ovulatii si embriotransfer). In acest context, se propune printr-o Hotarare de Guvern, colaborarea intre ANZ si institutele de cercetari stiintifice, de invatamant superior de profil si alte entitati interesate, pentru elaborarea de programe noi de promovare in domeniul zootehnic, inclusiv a programului de producere a embrionilor in Romania.
Daca doriti sa sa va obtineti propria linie de fazani, atunci trebuie sa luati in calcul achizitia unui incubator pentru oua, precum si amenajarea unei mici hale pentru cresterea puilor. Atentie insa: fazanii sunt delicati in primele trei saptamani de viata si au nevoie de grija sporita!
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 22 – 26 septembrie 2017, Centrele judetene APIA vor efectua plata ajutorului de stat pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrelor genealogice si pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale, aferent lunii iulie 2017.
In prezent, broilerii au un potential genetic extraordinar pentru crestere rapida si eficienta nutritionala exceptionala, realizata prin selectii intensive. Aceasta crestere rapida este insotita de o capacitate de a consuma cantitati mari de hrana. Parintii lor, din rasele grele de reproductie, au aceleasi trasaturi. Prin urmare, este esential ca greutatea corporala a parintilor sa fie controlata prin restrictii de hrana inca de la o varsta foarte mica.
Asociatia crescatorilor de vaci Baltata Romaneasca de tip Simmental a predat ieri catre Semtest Craiova primii taurasi din rasa Baltata Romaneasca nascuti in Romania. Taurasii provin din mame de taur atent selectate conform programului de ameliorare al asociatiei. Taurasii au trecut de etapa de testare a performantelor proprii, fiind evaluati si bonitati de catre comisia de bonitare. Sporul mediu zilnic a fost de peste 1,75kg/zi, taurasii avand la varsta de 1 an o greutate de 570kg.
Foarte multi crescatori apeleaza la monta naturala clandestina cu tauri neautorizati din propriile gospodarii, acest lucru facandu-se si in localitatile care au operator autorizat. Coordonatorul Oficiului Judetean de Zootehnie Vaslui, Catalin Chelmu, a declarat ca situatia ar putea fi redresata daca la nivel de consilii locale ale primariilor s-ar angaja un operator insamantator autorizat.
In conformitate cu etapele programului de ameliorare al rasei Baltata Romaneasca recent Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" tip Simmental a demarat etapa de selectie a taurasilor proveniti din mame de tauri, in vederea testarii acestora dupa performante proprii si dupa descendenti.
Obtinerea unor produsi sanatosi si vigurosi si a unei productii mari la lactatia urmatoare nu sunt posibile fara o ingrijire si o hranire speciala a vacilor gestante. Dupa un interval de peste 300 de zile de lactatie continua, rezervele organice ale vacii se epuizeaza. In acest timp, cresterea fatului inregistreaza un ritm deosebit de activ, care solicita organismului femelei cantitati insemnate de substante proteice, grasimi si saruri minerale.
Necesarul de hrana al nurcilor gestante depinde in mare masura de starea de intretinere premergatoare montei. Exemplarele cu stare de intretinere mai buna consuma in perioada de gestatie cantitati scazute de furaje, fata de cele ce au avut o stare de intretinere slaba.
Faza de estrus sau caldurile, este parte componenta a ciclului sexual la mamifere. La porcinele domestice, scroafa este un animal poliestric avand durata ciclului sexual de 21 cu plus 2 zile sau minus, iar durata perioadei de calduri de 3-5 zile.
Dupa monta sau insamantare, daca aceste operatiuni au fost corecte, are loc in mod normal fecundarea ovulelor si intrarea in stadiul fiziologic de gestatie. Acest stadiu este extrem de delicat, datorita transformarilor hormonale din organismul matern care pregatesc uterul mamei pentru principalele sale functii, asigurarea dezvoltarii si protectiei feutusilor. Durata normala a gestatiei la scroafe este de 114 +/- 3 zile, calculate din momentul primei monte sau insamantari.
Organizarea procesului de reproductie la taurine urmareste obtinerea de la fiecare vaca a unui vitel in fiecare an. Organizarea in cele mai bune conditii a acestui proces prezinta o dubla importanta: in primul rand, se obtine un numar mare de produsi necesari pentru sporirea efectivelor si a unui surplus destinat ingrasarii si sacrificarii pentru carne; in al doilea rand, productia de lapte a vacilor este legata de desfasurarea normala a ciclurilor de reproductie.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director.
Putem preciza ca in ce priveste fiziologia aparatului genital la femela, durata medie a ciclului estral la iepuroaica este de 6 zile, in conditiile unei temperaturi exterioare de 16-18°C, o luminozitate de 16 ore pe zi si o furajare si adapare la discretie.
Patologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de corectie, rapid si eficace.
La inceputul lunii octombrie Semtest BVN Mures a fost gazda unui eveniment de interes national pentru multi crescatori, specialisti si iubitori de bovine. Aproape 1500 de invitati au sosit din toate judetele tarii pentru a participa la Editia a XV –a a Paradei Taurilor din Singeorgiu de Mures, eveniment unic in Romania organizat de catre unitatea de selectie si ameliorare a taurilor de reproductie Semtest BVN.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor — Palas din Constanta se reorganizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu—Sisesti', stabileste o hotarare adoptata astazi de Executiv. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.
O genetica crescuta in Romania, de talie internationala, cu tauri care scriu adevarate pagini de istorie pentru zootehnia romaneasca, o genetica de varf care poate fi admirata doar la Sangeorgiu de Mures, a devenit cu siguranta atractia lunii octombrie si concureaza la calificare pentru evenimentul anului pentru orice crescator de bovine specialist sau iubitor de animale.
In cresterea nurcilor, rezultatele economice depind in cea mai mare masura de activitatea functionala a matcii de reproductie, respectiv de numarul de produsi obtinuti anual si destinati sacrificarii pentru valorificarea blanii.
Intrucat de la varsta de 40 de zile prepelita incepe sa oua, transferul in bateria de adulte trebuie facuta la varsta de circa 5 saptamani (35 de zile). Dimensiunile custii pentru adulte pot merge de la capacitatea minima (o femela si un mascul in lucrarile de selectie, formula la care se obtine maximum de productie), doua femele si un mascul, trei femele si un mascul si pana la treizeci de femele si zece masculi.
La inceputul perioadei de eclozare, masculii despart femelele de restul cardului si ocupa un teritoriu de depunere a oualor, pe care il apara riguros de adversari. Si intre femele apare o ordine de rang care se manifesta prin "sasait", ciugulit si uneori chiar prin lovituri, daca este necesar chiar si impotriva masculilor nepoftiti.
Indiferent de sistemul de crestere, alegerea animalelor de reproductie are o importanta deosebita, deoarece de calitatea acestor animale depinde si productia celorlalte sectoare. Prima etapa se desfasoara inca din maternitate cand viitorii reproducatori sunt indentificati "de sub scroafa", adica din loturile de fatare normale in concordanta cu originea si performantele ascendentilor.
Si in acest an, genetica de varf produsa de Semtest BVN Mures a facut senzatie in fata tribunelor pline, din ringul de prezentare al Parcului Expozitional Agraria 2016 foarte bine organizat de catre doamna Corina Mares pe care o felicitam si pe aceasta cale. Participantii, veniti din toate colturile tarii cu statut de fermieri, specialisti, studenti sau simpli iubitori de animale au avut posibilitatea sa urmareasca un program bine organizat, cu prezentare in ring, bonitarea animalelor si in final premierea celor mai frumoase exmplare.
Consiliul European a adoptat norme noi privind conditiile aplicabile ameliorarii, comertului si importurilor in UE a animalelor de reproductie si a materialului lor genetic. Noul regulament va oferi un ansamblu de dispozitii unice si simplificate pentru speciile bovina, porcina, ovina, caprina si ecvina, reglementand diferite aspecte, printre care: recunoasterea organizatiilor de ameliorare si a intreprinderilor private, aprobarea programelor acestora, inscrierea animalelor in registre genealogice si zootehnice specifice, precum si testarea performantelor si evaluarea genetica.
Pentru reproductie este preferabil sa se retina bobocii eclozionati in lunile aprilie care spre sfarsitul anului implinesc varsta maturitatii sexuale. Bobocul de gasca la ecloziune nu este complet dezvoltat, aparatul sau excretor, precum si cel de termoreglare sunt incomplet dezvoltate, incapabile de a functiona normal. Aceasta impune o atentie deosebita atat sub aspectul compozitiei in proteina a furajelor in primele zile, al administrarii apei, cat si sub cel al asigurarii unui microclimat corespunzator.
Agentia Nationala pentru Zootehnie anunta ca in perioada 13 aprilie – 20 mai 2016 se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Avand in vedere importanta deosebita a actiunii de bonitare la bovine, ovine, caprine si cabaline, s-au dispus masurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare si realizarea in bune conditii a acestora.
In organizarea insamantarilor artificiale la curci este necesar sa se tina seama ca femelele manifesta necesitatea imperecherii naturale incepand cu cateva zile inaintea depunerii primului ou, si in continuare timp de 4-6 saptamani, in timp ce, spre sfarsitul perioadei de ouat, ele nu mai accepta imperecherea decat odata la 2-3 saptamani.
Vierii pot fi intretinuti in boxe comune sau individuale, in functie de sitemul de exploatare, capacitatea unitatii, etc. Cel mai recomandat sistem este intretinerea vierilor in boxe individuale. Acest sistem are ca avantaj: controlul consumului de furaj, evidenta corecta a activitatii de reproductie, evitarea homosexualitatii si epuizarii vierilor precum si controlul comportamentului si evitarea accidentelor.
Gestatia la capre dureaza aproximativ 150 zile. Durata este influentata de rasa, sexul produsilor, varsta mamei si nivelul de intretinere. Numarul minim de zile de gestatie este de 145 de zile, iar numarul maxim este de 158 zile. Caprele care poarta gemeni si cele ce nasc femele vor fata mai devreme.
In data 14.03.2016, a avut loc la sediul I.B.N.A. Balotesti, o intalnire de lucru organizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, care a avut ca tema elaborarea pe baze stiintifice a programelor de ameliorare din zootehnie la nivel national si implementarea acestora. La aceasta intalnire au participat cadre didactice din mediul universitar de specialitate, reprezentanti ai asociatiilor acreditate pentru conducerea registrelor genealogice in Romania pentru speciile bovine ovine si caprine, conducerea si specialisti ai A.N.Z.
Prin fecunditate sau fertilitate, se evalueaza aptitudinea de procreare a unui animal. La nurci, aprecierea fecunditatii unui animal reproducator mascul se face in functie de procentul de femele fecundate intr-un sezon sau in intreaga viata tinand seama de numarul montelor necesare pentru o fecundatie, lucru foarte important in cazul masculului de nurca, care are o viata reproductiva relativ scurta.
Agentia Nationala pentru Zootehnie, prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie prezinta planificarea desfasurarii seriilor de cursuri de calificare si specializare - operator insamantari artificiale la animale pentru anul 2016. Prima serii de cursuri a fost lansata in localitatea Dej din judetul Cluj.
A devenit deja o traditie, ca la inceputul fiecarui an, Asociatia Crescatorilor de Taurine Bistrita-Nasaud si Biagen Select, organizatie a crescatorilor de taurine, sa desfasoare o sedinta de analiza a activitatii de reproductie si ameliorare la specia taurine pentru anul precedent. Astfel, vineri, 8 ianuarie 2016, in prezenta prefectului Ioan Tintean, a avut loc sedinta de bilant pentru anul 2015.
Scroafele de reproductie sunt intretinute in boxe comune sau individuale, in functie de numarul, starea fiziologica, fazele fluxului tehnologic, preferintele si posibilitatea crescatorului. Atat scrofitele cat si scroafele de reproductie pot fi crescute in boxe comune cu exceptia perioadelor de fatare si lactatie cand se recomanda intretinerea in boxe individuale.
Regulamentul privind ameliorarea animalelor se va aplica reproductiei selective, comertului si intrarii in UE a vacilor, porcilor, oilor, caprelor si cailor destinati reproducerii, porcilor de reproductie hibrizi si materialului germinativ al acestora. Propunerea Comisiei Europene se va referi la conditiile zootehnice si genealogice aplicabile comertului in cadrul Uniunii si importurilor in UE de animale de reproductie si de material germinativ provenit de la acestea.
In ameliorarea vacilor se acorda mai multa atentie taurilor datorita numarului mare de produsi pe care il dau. Faptul ca prin folosirea taurilor testati s-au obtinut rezultate deosebite in ameliorarea taurinelor, nu inseamna ca selectia vacilor de prasila trebuie neglijata. Pentru a obtine in fiecare generatie tauri valorosi care sa ridice in continuare nivelul rasei, este necesar sa existe vaci-mame de tauri cu valoare genotipica si fenotipica ridicata.
Principalul mijloc in ameliorarea taurinelor in conditiile actuale il constituie exercitarea presiunii de selectie prin intermediul taurilor folositi in reteaua de insamantari artificiale. Se stie ca masculul, prin fiii si ficele sale, are o pondere mult mai mare asupra progresului genetic al rasei, ajungand pana la 70%, restul revenind femelei. De aici rezulta un fapt deosebit de important pentru ameliorare si anume, necesitatea producerii dirijate a generatiilor de taurasi, selectia acestora pentru a depista pe cei cu valoare genotopica ridicata, care sunt in mod sigur amelioratori si folosirea lor intensa la insamantarile artificiale.
Durata gestatiei la oi este, in medie, de 150 zile (145-155 zile), fiind mai scurta la rasele precoce (144-148 zile la rasele englezesti cu lana scurta si de 146-149 zile la cele cu lana lunga), la primipare si in caz de gestatie gemelara (cu 2-3 zile). In general starea de intretinere buna a mamelor scurteaza durata gestatiei. In perioada de gestatie, cea mai mare atentie se va acorda hranirii oilor (in special a primiparelor), potrivit cerintelor stabilite in vederea bunei pregatiri pentru fatare si a dezvoltarii normale a fetusilor.
Cu prilejul vizitei oficiale din cadrul celei de a XXV-a sesiuni a Comisiei mixte romano – chineze de cooperare economica, care se desfasoara in Beijing, Republica Populara Chineza, au fost parafate protocoalele tehnice cu privire la cerintele veterinare pentru exportul de material genetic bovin si pentru embrioni bovini, din Romania, in Republica Populara Chineza. Deasemenea s-a analizat stadiul colaborarii dintre cele doua tari cu privire la situatia exporturilor de produse agro-alimentare si au fost discutate modalitati de facilitare a acestora.
Atractia anului iata ca a devenit intalnirea la Semtest-BVN a fermierilor, Operatori de I.A., specialisti din agricultura, reprezentantii ai ministerului agriculturii, cu totii iubitori de animale. O genetica crescuta in Romania ce a devenit de talie internationala, cu taurii care scriu adevarate pagini de istorie pentru zootehnia din Romania si fermierii romani, o genetica ce concureaza cu genetica la nivel european si mondial, o genetica de varf ce poate fi admirata doar la Sangeorgiu de Mures.
Incepand cu luna august, o noua companie de top din domeniul geneticii suine din Europa, a intrat pe piata din Romania. Leader in Franta, Nucleus, doreste sa vina in sprijinul fermierilor romani, ajutand la obtinerea unor rezultate superioare. In acest moment, Nucleus detine astfel de ferme in Europa si Asia, iar rezultatele sunt foarte apreciate de fermieri.
Prin votul de marti, Parlamentul European a intarit propunerea initiala a Comisiei de a interzice clonarea animalelor, introducand clonarea tuturor animalelor de ferma, a descendentilor lor si a produselor derivate, inclusiv importurile in UE. Tehnica clonarii nu este definitivata, in realitate neavand loc progrese semnificative. Rata mortalitatii ramane destul de mare. Multe dintre animalele nascute vii mor in primele saptamani, iar decesul este unul in suferinta. Ar trebui sa permitem acest lucru?, a spus co-raportorul din comisia pentru mediu, Renate Sommer (PPE, DE).
Recomandari pentru realizarea in bune conditii a montei naturale si artificiale la porci, atat in sistem gospodaresc cat si in fermele de porcine.
Prin infecunditate sau infertilitate se intelege capacitatea redusa de procreare, iar prin sterilitate, lipsa de procreare. Aceasta stare poate fi temporara sau definitiva. Termenul de fecunditate este utilizat pentru a indica capacitatea celor doua sexe de a produce gameti functionali sau fecunzi (spermatozoizii si ovulele), pe cand termenul de fertilitate arata mai precis capacitatea de a produce urmasii vii si viabili.
Un proiect de lege prin care se interzice clonarea in UE a tuturor animalelor de ferma, descendentii acestora si a produselor derivate din acestea, inclusiv importurile, a fost votat de comisiile de mediu si agricultura miercuri. Deputatii au invocat ratele ridicate de mortalitate in toate etapele de dezvoltare ale clonarii, precum si bunastarea animalelor, a cetatenilor UE si preocuparile etice legate de acest proces.
Agentia Nationala pentru Zootehnie„Prof. d r. G . K . Constantinescu” (ANZ) este o unitate bugetara, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza H.G. nr. 1188/2014, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta Agentie reprezinta autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, inspectia de stat in zootehnie, controlul la producatorii si prim-cumparatorii de lapte, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice animale.
Comuna Deda din judetul Mures a gazduit in data de 21.05.2015, de Sf. Constantin si Elena (ziua eroilor) traditionala expozitie zonala de taurine-a XVII editie. Au fost expuse pe categorii (vaci multipare, vaci primipare, juninci gestante, tineret femel pentru reproductie) - 50 capete din rasa Baltata Romaneasca, apartinind crescatorilor din comuna Deda.
In 20 aprilie 2015 Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a incheiat cea de-a doua campanie de refacere a stocurilor de salau prin tehnologia de reproducere natural dirijata. Desfasurata pentru al doilea an consecutiv actiunea a inceput pe data de 16 aprilie 2015 cand a avut loc lansarea oficiala a unor cuiburi de icre embrionate la sediul Bazei de Cercetare Enisala a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD).
Programul National de Reproductie la Bovine (PNRB) si pregatirea in reproductie si IA s-au aflat printre temele discutate la sfarsitul lunii martie 2015 in cadrul Adunarii Generale a membrilor Organizatiei Nationale de Insamantari Artificiale (O.N.I.A.). La acest eveniment au participat reprezentanti ai prestatorilor de serviciu in domeniul I.A., medici veterinari, ingineri zootehnisti si operatori din peste 20 de judete a tarii, din zona Transilvaniei, Moldova, Banatului si cativa reprezentanti din zona de Sud a tarii.
Perioada optima de reproducere a porumbeilor este primavara pana in toamna. Formarea cuplurilor se face in jurul datei de 15 martie, in zonele sudice ale tarii noastre, iar in cele nordice cu o luna mai tarziu, in functie de temperatura mediului inconjurator. Data intreruperii reproductiei este determinata de aparitia bolilor infectioase si parazitare specifice (diftero-variola, trichomonoza, coccidioza), care afecteaza in primul rand tineretul in varsta de pana la 4 saptamani. Frecventa cea mai mare a imbolnavirilor se intalneste la crescatorii, intre 10 august si 10 octombrie.
Cu o experienta indelungata in cresterea si ingrijirea animalelor, Ioan Chitic, beneficiarul unui proiect finantat prin Masura 312, a decis sa solicite un sprijin financiar nerambursabil pentru a investi in dezvoltarea serviciilor de insamantare artificiala si toaletaj al animalelor de ferma.
Dupa ce in 2013 unitatea de selectie si ameliorare a taurilor de reproductie Semtest BVN a reusit primul export de material seminal din Romania catre Republica Chineza, iata ca 2015 aduce o noua performanta pentru aceasta unitate. In ianuarie 2015 un numar de 50 000 dz de material seminal congelat au fost comandate si livrate catre China, constand in 6 din taurii de varf ai unitatii noastre: Watnox, Valencia, Malfina, Manling, Mailer si Weinfur care au fost selectionati din oferta bogata a SEMTEST BVN de partenerii din China.
Maturitatea sexuala la caprine se instaleaza la varsta de 6-7 luni la rasele perfectionate si la 7-8 luni la cele tardive. Cu toate acestea prima imperechere are loc in mod obisnuit la varsta de 15-18 luni, exceptie facand femelele cu o buna dezvoltare corporala si anume 75% din cele adulte ce pot fi montate mai devreme la 10-12 luni.
Ajutorul de stat adoptat acopera partial sau integral costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.
Agentia Nationala de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” este autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice la animale. Agentia va prelua activitatea si personalul ANARZ, precum si inspectorii zootehnici din cadrul directiilor pentru agricultura.
Patrimoniul genetic national al statului este reprezentat prin nucleele de reproductie apartinand raselor crescute traditional in hergheliile de stat ale Romaniei si este constituit din efectivele de cabaline promovate de catre Comisia Nationala de Clasare si Evaluare a Cabalinelor in Herghelia Nationala, incadrate in urmatoarele categorii de reproductie: armasari pepinieri, iepe mama si armasari de monta publica.
Prin schema de minimis „achizitionarea de catre producatorii agricoli de berbeci de reproductie din rase specializate si de juninci din rase specializate”, adoptata astazi de guvern se urmareste ameliorarea valorii genetice a septelului de animale din Romania. Valoarea sprijinului financiar, care urmeaza a fi acordat incepand cu data de 2 decembrie 2014, este de maximum 2.500 lei/cap berbec de rasa specializata si maximum 5.000 lei/cap juninca din rasa specializata.
Parada taurilor a ajuns la a-13-a editie, ocazie cu care avem deosebita placere sa invitam la acest eveniment. Intalnirea a sute de fermieri, specialisti din agricultura, iubitori de animale la SEMTEST-BVN din Singeorgiu de Mures, in fiecare prima sambata a lunii octombrie, a devenit un eveniment al anului.
Reproductia constituie principala functie si parghie de care depinde sporirea efectivelor si indirect productiile ovinelor.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>