Micoplasmoza respiratorie aviara

Micoplasmoza respiratorie aviaraMicoplasmozele aviare sunt boli infecto-contagioase care afecteaza in principal gainile, puii broiler si curcile dar si alte categorii de pasari (palmipede, bibilici si pasari de colivie).


Sunt raspandite pe tot globul si produc pagube economice importante. Acestea sunt produse de micoplasme singure, dar cel mai frecvent de suprainfectiile supraadaugate cu alte bacterii sau virusuri. Sunt favorizate de stres, de conditii de crestere si microclimat.


Istoric

Simptomele clinice si leziunile micoplasmozei aviare au fost descrise pentru prima oara in anul 1933. Van Roekel a reusit sa izoleze si sa cultive prima data micoplasme de la pasari si de la alte specii, inclusiv de la om.

Denumirea de boala respiratorie cronica (BRC) este introdusa in cel de-al doilea razboi mondial, ulterior Adler si Yamamoto au descoperit ca Micoplasma Gallisepticum produce coriza si sinuzita infectioasa la curci. De fapt BRC este un complex clinic respirator care poate fi produs de mai multi agenti etiologici (micoplasme, colibacili, haemophili, etc).

In Romania a fost semnalata de Virginia Stoenescu in 1966. A devenit o problema odata cu avicultura intensiva. In perioada 1980-1987 au existat programe de supraveghere si control ale fermelor avicole din Romania finantate de stat. Acestea au permis extinderea fermelor de pui de carne si tineret de inlocuire.


Etiologie

Micoplasmele sunt microorganisme fara perete celular. Ele apartin clasei Molicutes, ordinul Micoplasmatales.

Elementul principal de prevenire si combatere consta intr-un program riguros de spalare si dezinfectie aplicat intr-un sistem de crestere totul plin – totul gol. Micoplasmele persista in fermele cu mai multe varste si in puii proveniti din fermele de reproductie infectate.


Epidemiologie

Orice pasare poate fi suspicionata ca fiind purtatoare de micoplasme, in plus mamiferele salbatice si domestice precum si omul sunt transmitatori de micoplasme. Unele micoplasme sunt patogene, altele saprofite dar cu potential de exacerbare in conditii favorizante.

Sursele primare de contaminare sunt pasarile bolnave. Acestea pot fi pasarile domestice sau pasarile de ornament, pasarile salbatice si pasarile migratoare.

Micoplasmoza respiratorie aviara 2Micoplasmele se transmit de la gaini prin ouale de incubatie. Incidenta transmiterii prin ou este variabila, poate atinge 30-40% dupa numai doua luni de la infectie daca aceasta a avut loc in perioada de ouat. Rata de transmitere ajunge la 5-10%. Letalitatea embrionara poate sa apara pe toata perioada de incubatie, dar nu este obligatorie. In contaminarile masive apar leziuni pe sacii aerieni toracali si/sau abdominali (ingrosarea sacilor cu depozite foarte fine de fibrina).




Micoplasmoza respiratorie aviara 3Puii eclozionati sunt aparent clinic sanatosi dar purtatori de micoplasme. Datorita tratamentelor cu antibiotice din primele zile nu prezinta manifestari clinice. Infectia ramane in stare latenta in perioade variabile si se exteriorizeaza clinic in perioade critice (vaccinari, schimbari de microclimat, supraaglomerari).

De foarte multe ori este greu de stabilit sursa de infectie. Sursele secundare de infectie pot fi materiale de ambalaj si containerele de transport, unele pot fi dezinfectate dar daca este cazul este recomandata incinerarea acestor materiale.

Alte surse sunt carcasele si produsele din carne de pasare congelate sau proaspete, vaccinuri produse pe oua embrionate sau culturi celulare insuficient controlate, furaje si materii prime ce pot veni in contact cu micoplasmele direct sau prin intermediul oualor sau al utilajelor contaminate. Omul prin lipsa de educatie si nerespectarea regulilor de igiena este de cele mai multe ori autorul moral si material al transmiterii micoplasmelor. Miscarile de personal din fermele contaminate sau din zonele geografice contaminate pot fi cauza izbucnirii unor epidemii ale micoplasmozei aviare.


Infectia cu Micoplasma Gallisepticum

Micoplasmoza respiratorie aviara 4Este cunoscuta sub denumirea de BRC sau boala respiratorie cronica sau sinuzita infectioasa. Micoplasma gallisepticum afecteaza gaina, curca si perdrix. Alte pasari care ar trebui luate in consideratie ca purtatori sunt porumbeii, prepelitele, gastele, pasarile cantatoare salbatice si psitacidele (ex. papagalii). Incidenta bolii s-a marit odata cu cresterea industriala a pasarilor. Infectia cu micoplasme afecteaza economic marile ferme prin pierderi la pui in perioada de finisaj si confiscari de la abator, pierderi prin scaderea eclozionabilitatii oualor, opriri in crestere si afectarea sporului mediu zilnic.

Infectia cu M.gallisepticum produce micoplasmoza - boala respiratorie cronica la gaina si sinuzita infectioasa la curca. Infectia se realizeaza pe cale respiratorie in efectivele de reproductie. Transmiterea se face si pe cale sexuala de la cocosii sau gainile infectate.

Micoplasmoza respiratorie aviara 5Micoplasma Gallisepticum adera la mucoasa traheala si a sacilor aerieni unde se multiplica. De aici datorita capacitatii de a penetra membranele ajung pe seroasele toracale si abdominale, in sacii aerieni si la nivelul aparatului reproducator. In consecinta, este afectata cantitativ si calitativ productia de oua, infectand oul se transmite si la generatiile urmatoare de pui.

Embrionii absorb M.gallisepticum din albus iar puii eclozionati vor fi astfel contaminati. In ultima perioada de incubatie si in primele zile de viata la efectivele contaminate se pot observa leziuni de aerosaculiata fibrinoasa macroscopica.

Impactul economic al M. gallisepticum in industria de oua a fost estimata in SUA intre 118-150 milioane de dolari anual. In California s-au pierdut in 1984 peste 127 milioane de dolari datorita infectiei cu Micoplasma gallisepticum.

Infectiile asociate cu Micoplasma Gallisepticum sunt din ce in mai severe si se datoreaza complicatiilor cu E.coli, virusul Newcastle si bronsita infectioasa.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>