Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Farm Planner  - Inteligenta Artificiala pentru o agricultura de precizie intr-o ferma zootehnicaPentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei.

Citeşte mai departe...

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Actiuni privind asigurarea statusului de sanatate a normelor de protectie si bunastare la animale in perioada de iarnaApropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice de suine si pasariRobotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti.

Citeşte mai departe...

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani din sector sa devina membri individualiIn data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind implementarea normelor de bunastare la animale

Recomandari implementare norme de bunastare la animaleProprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume, ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, respectiv, un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata.

Citeşte mai departe...

Cursuri de calificare profesionala pentru operator insamantari artificiale la animale 2019

Cursuri de calificare profesionala pentru operator insamantari artificiale la animale 2019Agentia Nationala pentru Zootehnie prin structura sa teritoriala Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie organizeaza in anul 2019 cursuri de calificare profesionala pentru ocupatia operator insamantari artificiale la animale.

Citeşte mai departe...

Incepand de astazi Romania are o noua Lege a Zootehniei

Incepand de astazi Romania are o noua Lege a ZootehnieiDe astazi, 17 ianuarie 2019, Romania are o noua Lege a Zootehniei. Asteptata de toti operatorii din domeniul zootehniei, aceasta lege vine sa reglementeze cresterea si exploatarea, ameliorarea, reproductia si alimentatia, conservarea resurselor genetice la speciile de animale de interes zootehnic, precum si conservarea patrimoniului zoopastoral.

Citeşte mai departe...

Solutiile SMART, calea spre agricultura de precizie in fermele zootehnice

Solutii SMART - agricultura de precizie in fermele zootehniceTendinta internationala de orientare spre agricultura de precizie, in care stii exact cand trebuie sa intervii, unde, si cu ce cantitate de resurse, a impus patrunderea din ce in ce mai puternica a tehnologiei in Agribusiness.

Citeşte mai departe...

Bonitarea, clasarea si autorizarea reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Tauri bivoli armasari vieri berbeci si tapi - Bonitarea clasarea si autorizarea reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizataIn perioada 10 mai - 15 iunie 2018, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata, o actiune tehnica deosebit de importanta. In acest sens se vor constitui comisiile de bonitare in vederea realizarii in bune conditii a acestei actiuni. Pe baza rezultatelor bonitarii si clasarii se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armasari, vieri, berbeci si tapi pe anul 2018 si se va intocmi necesarul pentru anul 2019, pe rase.

Citeşte mai departe...

BASF si arc-net utilizeaza tehnologia blockchain in colaborare, pentru sustenabilitate in sectorul zootehnic

BASF si arc-net utilizeaza tehnologia blockchain in sectorul zootehnicInstrumentul de calcul al BASF, AgBalance Livestock, ia in considerare impactul tuturor intrarilor si iesirilor din productia de proteine animale de-a lungul unui ciclu de viata. Prin combinarea acestui instrument cu tehnologia blockchain, pot fi generate informatii pretioase despre sustenabilitate si date verificabile cu privire la provenienta carnii, a laptelui si a oualor. Proiectul le va permite consumatorilor sa ia decizii informate cu privire la carnea pe care o consuma.

Citeşte mai departe...

Incepe o noua serie de cursuri de formare pentru insamantari artificiale din cadrul C.N.F.P.Z.

Cursuri de formare pentru insamantari artificiale 2018Agentia Nationala pentru Zootehnie Prof Dr. G. K. Constantinescu prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie organizeaza o noua serie pentru cursul de calificare profesionala pentru ocupatia : operator insamantari artificiale la animale incepand cu data de 16.04.2018. Durata de desfasurare a cursului de 9 saptamani. Cursul va fi finalizat la data de 20.06.2018 (perioada estimativa redusa, prin examen de evaluare initiala).

Citeşte mai departe...

Programe moderne de ameliorare introduse in zootehnia romaneasca

Programe moderne de ameliorare introduse zootehnia romaneascaMinisterul Agriculturii doreste sa implementeze programe moderne de ameliorare, similare celor utilizate de marea majoritate a tarilor Uniunii Europene al caror principiu se bazeaza pe utilizarea MOET (multiple ovulatii si embriotransfer). In acest context, se propune printr-o Hotarare de Guvern, colaborarea intre ANZ si institutele de cercetari stiintifice, de invatamant superior de profil si alte entitati interesate, pentru elaborarea de programe noi de promovare in domeniul zootehnic, inclusiv a programului de producere a embrionilor in Romania.

Citeşte mai departe...

Solutii pentru monta naturala clandestina la taurine si ovine, propuse de Oficiul Judetean de Zootehnie Vaslui

Monta naturala clandestina la bovine si ovine ar putea fi redresata daca primariile ar angaja un operator insamantator autorizatFoarte multi crescatori apeleaza la monta naturala clandestina cu tauri neautorizati din propriile gospodarii, acest lucru facandu-se si in localitatile care au operator autorizat. Coordonatorul Oficiului Judetean de Zootehnie Vaslui, Catalin Chelmu, a declarat ca situatia ar putea fi redresata daca la nivel de consilii locale ale primariilor s-ar angaja un operator insamantator autorizat.

Citeşte mai departe...

Incep lucrarile de bonitare 2016

Lucrari de bonitare bovine ovine caprine cabaline 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie anunta ca in perioada 13 aprilie – 20 mai 2016 se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Avand in vedere importanta deosebita a actiunii de bonitare la bovine, ovine, caprine si cabaline, s-au dispus masurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare si realizarea in bune conditii a acestora.

Citeşte mai departe...

Cursuri de operator insamantari artificiale la animale in 2016

Curs operator insamantari artificiale animale 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie, prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie prezinta planificarea desfasurarii seriilor de cursuri de calificare si specializare - operator insamantari artificiale la animale pentru anul 2016. Prima serii de cursuri a fost lansata in localitatea Dej din judetul Cluj.

Citeşte mai departe...

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute si precipitatii abundente

Boli animale iarnaAvand in vedere ca in perioada iernii se pot inregistra scaderi bruste de temperatura si precipitatii abundente (lapovita, ninsoare) specifice sezonului rece, impune crescatorilor de animale si pasari sa intreprinda o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Se infiinteaza Agentia Nationala de Zootehnie

Agentia Nationala de ZootehnieAgentia Nationala de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” este autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice la animale. Agentia va prelua activitatea si personalul ANARZ, precum si inspectorii zootehnici din cadrul directiilor pentru agricultura.

Citeşte mai departe...

Normele de bunastare a animalelor si inregistrarea exploatatiilor zootehnice

Normele de bunastare a animalelorSanatatea animalelor presupune bunastarea acestora. Prin implementarea normelor de bunastare, crescatorii de animale pot beneficia din bugetul M.A.D.R, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura de o sustinere financiara prin acordare de subventii.

Citeşte mai departe...

Se efectueaza lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Bonitare  monta naturala autorizataIn baza reglementarilor in vigoare privind cresterea si ameliorarea genetica a animalelor, in perioada 15 mai - 20 iunie 2014, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Procedura este necesara mai ales crescatorilor care solicita sprijin financiar pentru produsii obtinuti.

Citeşte mai departe...

Actiuni pentru asigurarea starii de sanatate la animale prevazute pentru luna martie

tratament-vaci resizeConducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, coordoneaza si implementeaza, in cursul lunii martie 2014, actiuni specifice prevazute in Programul anual de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Citeşte mai departe...

Noile atributiuni ale Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie

vaci-mfax resizeGuvernul Romaniei a aprobat, in data de 11 decembrie 2013, Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr 834/ 2010 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

Citeşte mai departe...

Zootehnia argesana pregatita sa exporte in China

ionel-chiriac1 resizeAcordurile semnate la Bucuresti cu ocazia venirii delegatiei chineze in Romania ar putea aduce beneficii firmelor si fermierilor argeseni.

Citeşte mai departe...

Productia de carne, lapte si ou din judetul Braila este in scadere

vaci-de-lapte resizeSectorul zootehnic este in scadere in judetul Braila, dupa cum o dovedesc statisticile Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila privind productiile animaliere inregistrate in 2013.

Citeşte mai departe...

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in zootehnie este la indemana tuturor

Emisii de gaze cu efect de sera animaleEmisiile de gaze cu efect de sera din sectorul zootehnic pot fi reduse cu aproape 30 de procente prin utilizarea pe scara larga a celor mai bune practici si tehnologii deja existente, potrivit unui nou studiu publicat de catre FAO.

Citeşte mai departe...

Cele mai importante rase de animale din agricultura romaneasca

baltata-romaneasca resizeAgricultura romaneasca opereaza cu 62 de specii si rase de animale si cu un numar de aproximativ 16.000.000 capete de animale si 78.000.000 capete de pasari.

Citeşte mai departe...

Cooperare stiintifica romano-daneza in sectorul de crestere a animalelor

cattle grain feed resizeMinistrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a semnat marti la Copenhaga un acord de cooperare in sectorul zootehnic cu Consiliul Danez al Agriculturii si Alimentatiei.

Citeşte mai departe...

Principiile generale ale unei ferme zootehnice ecologice

Exploatarea animalelor intr-o ferma organica trebuie sa indeplineasca cateva principii.

Citeşte mai departe...

PROBLEME DE ACTUALITATE IN DOMENIUL ZOOTEHNIEI

Informari referitoare la, incidenta dioxinei in Germania, compartimentalizarea pentru comertul intracomunitar si exportul carnii de porc si situatia accesului carnii de bovine si ovine provenite din Romania in Turcia.

Citeşte mai departe...

Proiect privind bunastarea animalelor cu sprijin european

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, a participat la ceremonia oficiala de incheiere a Proiectului de Twinning „Continuarea imbunatatirii implementarii si a masurilor oficiale de control privind sub-produsele de origine animala si normele de bunastare a animalelor”.

Citeşte mai departe...

5500 adeverinte aprobate in zootehnie

APIA a eliberat, aproximativ 5.500 adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care intentioneaza sa acceseze credite de la banci.

Citeşte mai departe...

Putem sacrifica mieii si porcii in mod traditional

Parlamentul European a adoptat amendamentele care permit sacrificarea mieilor si a porcilor in mod traditional – Constantin Dumitriu (PDL, PPE-DE)

Citeşte mai departe...

Strategii in sectoarele de crestere a animalelor in situatie de criza

Joi, 23 aprilie si vineri, 24 aprilie 2009, conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut intalniri de lucru cu reprezentantii sectoarelor de crestere a pasarilor si de productie a oualelor de consum, precum si cu reprezentantii sectorului de crestere a porcilor.

Citeşte mai departe...

Avize necesare investitiilor in fermele zootehnice

 

image_farm_00_t.jpg


Pentru realizarea si functionarea unei ferme zootehnice, este necesar obtinerea mai multor aprobari ale organelor teritoriale.

Citeşte mai departe...

Primavara in cresterea animalelor

 

9 PRIORITATI DE SEZON IN ZOOTEHNIE:

.

Citeşte mai departe...

Imbunatatirea raselor de animale

 
    O directie importanta, privind cresterea eficienta a productiilor de animale, o constituie imbunatatirea structurii raselor. In acest sens, mentionam ca efectivele de animale din Romania sunt structurate pe rase astfel:

.

Citeşte mai departe...

Practici in cresterea ecologica a animalelor

 

In fermele de productie ecologica, inmultirea animalelor trebuie sa fie in mod natural dar se admite in anumite cazuri si inseminare artificiala. Sunt interzise interventii chirurgicale, ca de exemplu transplantarea de embrioni.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>