Ciuperci de padure

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana (stane, colectare/prelucrare lapte, fructe de padure, ciuperci, plante medicinale si aromatice)

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana - stane colectareprelucrare lapte fructe de padure ciuperci plante medicinale si aromaticeIn Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:

Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastraOamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice.

Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Cultura trufelor  Tuber spp poate fi o cultura pentru perioada lungaNumite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor.

Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

Consumul de ciuperci - Atentie la intoxicatiile cu ciuperciIn aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu sau daca sunt atacate de paraziti, ori au degerat, pot contine substante toxice pentru organismul uman.

Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Lista ciuperci comestibile si otravitoare toxice necomestibile din flora spontana a RomanieiCiupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana.

Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

Specii de ciuperci de padure din RomaniaCiupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele:

Mai multe>>

Ciuciuletele

Ciuciuletele - Morchella Esculenta - zbarciog galbenCiuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare.

Mai multe>>

Galbiorii comestibili

galbiori1Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare.

Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

culesul ciupercilor din flora spontanaIn Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar.

Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

ciuperci de padure pentru exportCantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania.

Mai multe>>

Buretele de roua

Specii de ciuperci - Buretele de roua - Marasmius oreadesBuretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe.

Mai multe>>

Atentionari si recomandari privind consumul de ciuperci

Atentionari si recomandari privind consumul de ciuperciO mare parte a populatiei, in special din zona rurala, prefera sa consume ciuperci care cresc in mediul natural, pe care uneori le si valorifica in zonele urbane, sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare.

Mai multe>>

Valorificarea potentialului nebanuit al padurilor - Fructe de padure, ciuperci, alune si plante medicinale

Valorificare produse de padure - Fructe ciuperci alune plante medicinaleNumerosi cercetatorii finantati de UE sunt in cautarea potentialului comercial neexploatat al produselor cum ar fi fructele de padure, ciupercile, nucile si plantele care cresc in padurile din Europa. In urma cercetarii a 14 regiuni forestiere europene, inclusiv una din Suceava, cercetatorii au demonstrat ca aceste produse au o valoare de piata, care poate depasi usor productia de lemn. Proiectul STARTREE ajuta comunitatile rurale sa identifice oportunitatile de afaceri care implica aceste produse, pentru a genera crestere economica si locuri de munca.

Mai multe>>

Specii de trufe din Romania

Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura. Romania este recunoscuta pentru trufele sale..

Mai multe>>

Peste 1,5 tone de fructe de padure si ciuperci confiscate de politisti

fructe de padure si ciuperci confiscatePolitistii din Cluj si Alba au confiscat peste 1,5 tone de fructe de padure si ciuperci si au aplicat sanctiuni de peste 10.000 de lei, in urma controalelor desfasurate in zona Muntilor Apuseni.

Mai multe>>

Retete culinare si conserve cu ciuperci

Retete culinare si conserve cu ciuperciCartea de fata este utila gospodinelor incepatoare si avansate, incepand cu salate, aperitive, supe si pana la desert si conserve din carne vegetala. Cuprinde 400 retete si 60 retete de conserve din ciuperci de cultura si din flora spontana precum: hribi, galbiori, hulubite, zbarciogi, bureti, vinetele etc. Ciupercile comestibile constituie un produs agroalimentar foarte apreciat in arta culinara. Acest fapt se datoreaza in primul rand, valorii nutritive deosebite care depinde in principal, de compozitia chimica complexa a lor.

Mai multe>>

Sanatate la indemana oricui

Sanatate la indemana oricui-plante medicinaleO carte accesibila pentru oricine vrea sa se trateze sau sa previna imbolnavirile pe cale naturala cu ajutorul beneficiilor din plante. Sunt descrise 190 plante si 4 ciuperci medicinale cu efecte terapeutice, cu mod de utilizare, momentul recoltarii, uscare, depozitare, ceaiuri, tincturi etc.

Mai multe>>

Ghidul culegatorului de ciuperci

Ghidul culegatorului de ciuperciAceasta carte il va ajuta pe cititor sa invete cu usurinta si sa recunoasca fara dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile si otravitoare autohtone. Cartea incape intr-un loc mic - chiar si in buzunar - constituind un ghid deosebit de util pentru culegatorii de ciuperci. Autorii cartii, dr. Locsmándi Csaba si dr. Vasas Gizella, sunt specialisti recunoscuti (micologi) in cercetarea ciupercilor. Au publicat carti, numeroase studii de specialitate, memorii cu prezentari ale ciupercilor si predau diverse cursuri de recunoastere a ciupercilor.

Mai multe>>

Intoxicatiile cu ciuperci din flora spontana: prevenire | simptome | recomandari

Intoxicatiile cu ciuperci din flora spontana - prevenire - simptome - recomandariCiupercile au multe proprietati benefice, dar exista riscul sa facem greseli atat in alegerea cat si in pastrarea si prepararea lor, provocand uneori intoxicatii grave. Desigur, cele mai grave intoxicatii sunt acelea cu ciuperci otravitoare, dar sunt si intoxicatii cu ciuperci comestibile care au crescut pe un sol poluat.

Mai multe>>

Afaceri profitabile: avantajele culturii combinate de alun si trufe

Cultura combinata de alun si trufeTrufele sunt ciuperci deosebit de apreciate in gastronomie, din ele preparandu-se delicatese rafinate, deoarece prezinta arome variate, care, imbinate cu maiestrie, creaza o armonie culinara de neegalat. Aceste ciuperci subterane “vor” sa fie cautate, deoarece ele traiesc in pamant printre radacinile unor plante, cum sunt alunul, stejarul, fagul, plopul sau artarul si nu numai, intr-o convietuire simbiontica cu acestea, denumita micoriza.

Mai multe>>

Trufele, o alternativa la culturile traditionale

trufe afacere resizeDirectia pentru Agricultura a Judetului Mures are deosebita placere de a va invita la simpozionul pe tema: “Culturile de alun si trufe: o alternativa la culturile traditionale”

Mai multe>>

Comercializarea ciupercilor din flora spontana

Comercializarea ciupercilor din flora spontanaCiupercile pot fi comercializate doar in urmatoarele locuri: piete de desfacere angro, piete si hale desemnate in acest scop de catre autoritatile locale, unitati comerciale a caror autorizatie de functionare cuprinde si desfacerea ciupercilor sau in alte locuri desemnate in acest scop de catre autoritatile locale. Administratia pietelor sau operatorii economici care comercializeaza ciuperci trebuie sa asigure conditiile pentru activitatea de informare a populatiei cu privire la regulile de folosire in alimentatie a ciupercilor din flora spontana.

Mai multe>>

Culturile de alun si trufe: o alternativa la culturile traditionale

IL TARTUFO ALBA va invita la conferinta pe tema: “Culturile de alun si trufe: o alternativ la culturile traditionale”

Mai multe>>

Trufele - O afacere profitabila pe termen lung

Trufele o afacere profitabila pe termen lung - prima carte despre trufe, pe 150 pag. cu imagini color, in care se face descrierea a 15 specii, se mentioneaza locatiile in paduri de unde pot fi recoltate precum si tehnologia de cultura, ce poate fi o afacere pe 50 ani.

 

Mai multe>>

Ciupercile din flora spontana a Romaniei

Microenciclopedie ilustrata. Manualul culegatorului si consumatorului autohton. Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei.

Aceasta lucrare se doreste a veni in sprijinul celor ce recolteaza ciuperci din flora spontana pentru a putea evita greselile si confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializati, nu abordeaza detaliile ce tin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor parti componente ale ciupercilor. Se face referire la partile componente ce se pot observa cu ochiul liber, forma, culoare, gust, consistenta, miros, reactie la atingere, rupere sau taiere etc. 

Mai multe>>

Ciupercile. Cultura ciupercilor Agaricus si Pleurotus si ghidul ciupercilor din flora spontana

Cartea se adreseaza tuturor acelora care vor sa inceapa cultura acestor doua tipuri de ciuperci. De asemenea cartea mai contine o scurta descriere si fotografia color a 96 de ciuperci din flora spontana de la noi.
 

Mai multe>>

Trufe de Transilvania

 

Mai multe>>

Amenajarea unei trufarii

Mai multe>>

Buretii

 

 Buretii sau pastravi de fag poarta denumirea de Pleurotus spp. Valoarea nutritiva a acestora este data de continutul ridicat de proteina (2,7-4% s.u.), hidrantii de carbon (3,5-5% s.u.) si saruri minerale. Proteinele din bureti contin 18 aminioacizi esentiali care sunt indispensabile organismelor vii. Este recomandat in alimentatia diabeticilor. Combate anemiile, starile de oboseala etc. Dupa proteina obtinuta din soia, ciupercile se situeaza pe locul doi in lume.

.

Mai multe>>

Noutati

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

20-04-2022 Ciuperci

O fabrica unica in Romania, esentiala in productie de ciuperci, a fost reintrodusa in circuitul economic

CITR, parte a Impetum Group, a reintrodus in circuitul economic singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania, prin vanzarea sa catre un important jucator din sectorul agricol din sudul tarii. In calitate de lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricola (in faliment), CITR a obtinut in urma licitatiei peste 840.000 euro, bani care vor fi redistribuiti catre creditori. Mai multe>>

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

01-10-2020 Ciuperci

Ciupercile medicinale si efectul lor major pentru sanatatea noastra

Oamenii folosesc ciuperci din perioada erei paleolitice sau epoca pietrei cioplite palaios- vechi, lithos-piatra, din limba greaca. Oamenii au cules ciuperci pentru se hrani. Au invatat astfel care le aduce o stare de bine, care ii ajuta sa invinga boli si care erau toxice sau otravitoare. Dar aceste cunostinte s-au adunat timp de secole si mai ales dupa invingerea superstitiilor si a fenomenelor mistice. Mai multe>>

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

15-09-2020 Trufe

Cultura trufelor – Tuber spp. poate fi o cultura pentru perioada lunga

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce apartin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu radacinile arborilor si arbustilor. Mai multe>>

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

06-05-2020 Ciuperci

Consumul de ciuperci: Atentie la intoxicatiile cu ciuperci

In aceasta perioada un numar destul de mare de persoane, valorifica prin piete sau locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajisti sau paduri) sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare. Printre ciuperci exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu... Mai multe>>

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

20-11-2018 Ciuperci

Lista ciupercilor comestibile si otravitoare/toxice din flora spontana a Romaniei

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol. Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii. In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana. Mai multe>>

Specii de ciuperci de padure din Romania

02-06-2017 Ciuperci

Specii de ciuperci de padure din Romania

Ciupercile de padure apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive. Cele mai intalnite specii comestibile de ciuperci pe care le intalnim in padurile din Romania sunt urmatoarele: Mai multe>>

Ciuciuletele

26-11-2016 Ciuperci

Ciuciuletele

Ciuciuletele (Morchella Esculenta) este o specie de ciuperci comestibile, denumita in popor si zbarciog galben, potrivita pentru comercializare. Mai multe>>

Galbiorii comestibili

09-11-2016 Ciuperci

Galbiorii comestibili

Galbiorii (Cantharellus cibarius) se mai numesc, urechiuse sau bureti galbeni si sunt o specie de ciuperci comestibile, potrivite pentru comercializare. Mai multe>>

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

27-09-2016 Ciuperci

Reguli privind culesul si consumul ciupercilor

In Romania sunt cunoscute peste 4000 de ciuperci, insa doar o parte din ele sunt comestibile sau otravitoare, marea lor majoritate sunt nesemnificative din punct de vedere alimentar. Mai multe>>

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

26-08-2016 Ciuperci

Sezonul de ciuperci salbatice pentru export este in plina desfasurare

Cantitati mari de ciuperci salbatice pleaca in acesta perioada din Romania in Germania. Mai multe>>

Buretele de roua

15-08-2016 Ciuperci

Buretele de roua

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o specie de ciuperci avand palaria comestibila, ideala pentru supe. Mai multe>>