Permacultura si agricultura regenerativa

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

Digitalizarea agriculturii ecologiceÎn cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ecologice.

Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Conferinta internationala Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila 2024Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice.

Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Soil Solutions for weed control without compromising soil Corteva AgriscienceHrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta.

Mai multe>>

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank Romania sustine companiile din domeniul agriculturii sustenabileIntesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus.

Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Cultivam educatia - Parteneriat Agreena - WorldSkills RomaniaAgreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare.

Mai multe>>

Fermierii au de acum acces la soluții agricole digitale și biologice integrate

digital and biological solutions CortevaCorteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă, introduce actualizări semnificative ale platformei digitale Granular™ Link, integrând soluții biologice inovatoare pentru piața românească. Aceste funcționalități se concentrează pe integrarea produselor biologice, în special stimulatorul și optimizatorul fotosintetic Utrisha™ N, în platformă, pentru a promova agricultura durabilă și pentru a eficientiza productivitatea.

Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Inspiratie si inovatie la BIOFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati se intoarce la POLITEHNICA Bucuresti - Tehnologia care hraneste si protejeazaUniversitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria alimentara, agricola, protectiei mediului si sustenabilitatii.

Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

SELO - Agricultura sustenabila - Calatoria de success a Corinei Hodorogea cu Corteva AgriscienceCorina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.

Mai multe>>

50.000 ha cultivate de Al Dahra in Romania trec la agricultura regenerativa cu Agreena

Al Dahra si Agreena au anuntat un proiect comun de agricultura carbonului pe cea mai mare suprafata arabila compacta din UE - 55000 hectare operata de Al Dahra si detinuta de AgricostCompania de agribusiness din UAE, Al Dahra, si compania daneza de tehnologie agricola, Agreena, semneaza un parteneriat prin care se inregistreaza cea mai mare suprafata totala de teren arabil din UE ce va face tranzitia catre agricultura regenerativa. Peste 55.000 de hectare de teren agricol cultivate de Al Dahra si detinute de Agricost, situat pe Insula Mare a Brailei, vor intra in programul de agricultura carbonului al Agreena.

Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Un start-up romanesc este printre cele mai bune din Europa Centrala si de Sud-Est la BASF Innovation HubStart-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare.

Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Incepe etapa prezentarilor din cadrul BASF Innovation Hub concursul pentru un viitor durabil din centrul si sud-estul Europei - Start-up-uri romanesti se afla printre primele cinci solutii regionaleStart-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare.

Mai multe>>

Agricultura regenerativa: transformarea productiei alimentare prin solutii digitale

Agricultura regenerativa - transformarea productiei alimentare prin solutii digitaleAgricultura regenerativa reprezinta o alternativa promitatoare care abordeaza cerintele alimentare globale fara a compromite capacitatea planetei de a furniza hrana in anii viitori. Practicile regenerative ofera o solutie durabila pentru fermieri, implicand lucrul solului cu minimizarea eroziunii si a pierderilor de nutrienti, precum si adaptarea la diverse soiuri si specii de culturi in functie de schimbarile conditiilor de mediu.

Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabileSchimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient.

Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Curs gratuit in agricultura sustenabila si gestionarea terenuluiEsti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu mediul si sustenabil din punct de vedere economic.

Mai multe>>

Conferinta “Sustenagora: Agricultura Sustenabila”, oportunitati pentru fermierii romani

Conferinta Sustenagora - Agricultura Sustenabila o prima editie de succesProCredit Bank a organizat cu succes prima editie a conferintei “Sustenagora: Agricultura Sustenabila”, care a reunit peste 50 de fermieri interesati de metode si practici de agricultura sustenabila. Evenimentul a avut loc in sud-estul tarii, in judetul Constanta, regiune care se confrunta cu un nivel de umiditate scazut al solului, lipsa precipitatiilor avand un impact negativ considerabil asupra recoltelor din ultimii ani.

Mai multe>>

Creditele verzi reprezinta sub 3% din portofoliile bancilor. Care sunt barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitate?

Creditele verzi - barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitateBancile si investitorii isi recalibreaza activitatea si portofoliile conform criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance), iar creditele verzi reprezinta unul dintre instrumentele necesare. Finantarea tranzitiei la o economie romaneasca sustenabila e abia la inceput, potrivit participantilor la dezbaterea „SustainAbility Talks”, cu tema „Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate”, organizata de Ambasada Sustenabilitatii.

Mai multe>>

Productie agricola responsabila prin practici de ambalare circulara

Productie agricola responsabila prin practici de ambalare circularaIn prezent, protectia mediului si a resurselor naturale este fundamentala pentru fermierii din Romania, pentru a imbunatati sanatatea si fertilitatea solului, precum si pentru a proteja resursele de apa si biodiversitatea. Numai prin actiuni care minimizeaza impactul asupra mediului putem imbunatati rezistenta la schimbarile climatice.

Mai multe>>

BASF Innovation Hub 2023 prelungeste termenul de inscrieri pana la data de 13 octombrie

BASF organizeaza pentru al treilea an consecutiv evenimentul de prezentare a solutiilor inovatoare pentru o dezvoltare durabila - Etapa inscrierilor a fost prelungita pana la data de 13 octombrie la miezul noptiiBASF si AHK Romania revin cu noutati in ceea ce priveste BASF Innovation Hub – competitia dedicata dezvoltarii durabile: termenul limita de inscriere a fost prelungit cu doua saptamani. Competitia din acest an atinge o mare varietate de subiecte, cum ar fi sursele de energie regenerabila pentru aplicatii industriale, metode alternative pentru productia de alimente si microalge, dezvoltarea sistemelor rezistente si solutii reciclabile si biodegradabile pentru uzul cotidian.

Mai multe>>

Cum sa faci investitii pentru casa in mod sustenabil si de ce?

Cum sa faci investitii pentru casa in mod sustenabilVrei sa-ti transformi casa intr-un spatiu mai ecologic si durabil? Iti prezentam in continuare cum sa alegi materialele de constructie adecvate si tehnologiile inovative, pentru economisirea energiei si reducerea facturilor la utilitati. Afla detalii despre investitii inteligente pentru gradina si spatiile exterioare ale casei. Astfel vei reusi sa locuiesti confortabil, eficient, sustenabil.

Mai multe>>

Conferinta internationala ”Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila”. Peste 250 specialisti din 15 tari prezenti la USAMV Cluj-Napoca

Conferinta internationala Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila cu participarea a peste 250 specialisti in Stiintele vietii din 15 tari la USAMV Cluj-NapocaUSAMV Cluj-Napoca gazduieste, intre 28-30 septembrie 2023, Conferinta internationala ”Stiintele Vietii pentru Dezvoltare Sustenabila”, cu participarea a peste 250 de specialisti din Romania si alte 14 tari. Obiectivul principal este schimbul de experiente stiintifice, idei si concepte inovatoare, perspective in agricultura, horticultura, stiinta a plantelor si animalelor, stiinta si tehnologia alimentatiei, biotehnologia, medicina veterinara, cu scopul de a incuraja inter si transdisciplinaritatea.

Mai multe>>

Romania, tot mai afectata de seceta. Fermele regenerative, o solutie pentru schimbarile climatice extreme

Romania tot mai afectata de seceta - Fermele regenerative o solutie pentru schimbarile climatice extremeIn ultimii ani, lunile de vara au devenit sinonime cu ingrijorarea fermierilor, inregistrandu-se cele mai inalte temperaturi, potrivit Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM). Studiile1 dezvaluie o realitate ingrijoratoare in intreaga Europa: 61% dintre soluri sunt intr-o stare degradata atat din cauza pierderii de carbon organic din sol (53%), cat si ca urmare a pierderii biodiversitatii solului (37%).

Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

S-a dat startul inscrierilor la GreenFields Academy program gratuit dedicat agriculturii sustenabile sustinut de Raiffeisen BankAu inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.

Mai multe>>

Evenimentele „Growing for Good” vor explora idei practice pentru o agricultura europeana sustenabila si abundenta

La Corteva Agriscience transformarea agriculturii este in centrul atentiei prin initiativa Growing for GoodO serie de evenimente, dezvoltate de Corteva Agriscience in parteneriat cu Financial Times Live, au drept obiectiv furnizarea de recomandari practice pentru factorii de decizie din sfera agriculturii si productiei alimentare sustenabile.

Mai multe>>

Agreena va plati cele mai mari stimulente fermierilor pentru certificatele de carbon, cu 45% fata de anul precedent

Plata fermierilor din programul Agreena pentru al doilea an de recolta demonstreaza importanta certificatelor de carbon in accelerarea tranzitiei catre practicile regenerativeAgreena, compania care isi concentreaza activitatea pe impactul climatic si tehnologie financiara si avand cea mai mare platforma de certificare a carbonului din sol la nivel global, anunta rezultatele celui de-al doilea an de recolta si a doua plata anuala anticipata pentru fermierii participanti in programul AgreenaCarbon. Numarul de hectare inscrise in anul de recolta 2022 s-a marit de 10 ori fata de anul precedent, iar numarul fermierilor participanti a crescut de 4 ori.

Mai multe>>

Concursul BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate, circularitate si agricultura sustenabila

BASF si AHK Romania anunta o noua editie a concursului pentru start-up-uri si solutii inovatoare - Participantii din Romania isi vor prezenta solutiile inovatoare impreuna cu cei din Bulgaria si GreciaCea mai mare companie chimica din lume, BASF, in parteneriat cu AHK Romania, anunta inceperea inscrierilor pentru concursul de inovatii dedicat start-up-urilor si solutiilor inovatoare din tara. Participarea este gratuita, iar ideile inscrise trebuie sa ofere solutii concrete in domeniul tranzitiei verzi si digitale. BASF Innovation Hub 2023 se concentreaza pe tehnologii curate (Cleantech), circularitate si agricultura sustenabila (Farm to Fork).

Mai multe>>

Agreena si IPSO Agricultura, un nou parteneriat strategic pe piata agriculturii regenerative

Agreena si IPSO Agricultura un nou parteneriat strategic pe piata agriculturii regenerativeAgreena, cea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol, anunta intensificare operatiunilor pe piata din Romania prin intermediul parteneriatului strategic cu IPSO Agricultura, liderul in domeniul utilajelor agricole din Romania. Prin acest demers, cele doua companii isi propun sa recompenseze cat mai multi fermieri care adopta practici agricole sustenabile in tranzitia catre agricultura regenerativa.

Mai multe>>

Cum pot obtine fermierii din tara noastra venituri suplimentare prin practicile agricole regenerative

Cum pot obtine fermierii din tara noastra venituri suplimentare prin practicile agricole regenerativeAgricultura conservativa are foarte multe beneficii, atat pentru fermieri si mediul inconjurator, cat si pentru sanatatea consumatorilor. Atunci cand sunt adaptate nevoilor fiecarei ferme, tehnologiile agricole au potentialul de a creste veniturile fermierilor si de a mentine echilibrul in cadrul fermei. Piata agriculturii conservative inregistreaza o crestere remarcabila, atingand pragul de 16,8 miliarde de dolari pana in 2017.

Mai multe>>

Practicile digitale si agricultura regenerativa

Modalitati prin care intersectia dintre agricultura si progresele digitale poate contribui la tranzitia catre practici regenerativeAgricultura regenerativa este o alternativa promitatoare, care satisface nevoile alimentare ale planetei fara a compromite capacitatea acesteia de a asigura hrana in viitor. In timp ce agricultura conventionala s-a bazat pe aratura, ingrasaminte chimice si monoculturi care au dus la eroziunea solului si la pierderea fertilitatii, practicile regenerative ofera o alternativa durabila.

Mai multe>>

Agreena, fintech-ul fermierilor, atrage o finantare de €46m pentru a dezvolta revolutia agriculturii regenerative

Finantarea pentru Agreena va sprijini extinderea continua a initiativelor globale privind agricultura carbonului si noile solutii fintech pentru dezvoltarea rapida a companieiAgreena, compania concentrata pe impactul climatic si tehnologie financiara cu cea mai mare platforma de certificare a carbonului din sol la nivel global, a anuntat astazi obtinerea unei finantari de 46 de milioane de euro din seria B. Condusa de HV Capital, unul dintre liderii pietei de venture capital din Germania, cu un portofoliu divers de investitii in start-up-uri in diferite stadii de evolutie, runda are o componenta interesanta de noi investitori, printre care fondul de impact social AENU si Anthemis, axat pe proiecte fintech.

Mai multe>>

Experientele fermierilor care au trecut de la agricultura conventionala la agricultura ecologica sau conservativa. Practici pentru o economie durabila

Practici pentru o economie durabila 1Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa incerce si alte tehnologii agricole si sa schimbe practicile in propriile ferme. Cel mai profund efect negativ al lucrarilor solului in intreaga lume il constituie degradarea solului din cauza actiunii vantului si a apei. Cu toate ca sistemul conventional de agricultura a determinat sporirea nivelului productiei, acesta a condus la degradarea si diminuarea resurselor naturale. Agricultura conservativa si agricultura ecologica au devenit tot mai populare in randul fermierilor in ultimii ani, la nivel european, cat si in Romania.

Mai multe>>

Agreena Romania conecteaza jucatorii din industria agribusiness prin evenimentul „Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica" la Ambasada Regala a Danemarcei

Agreena Romania conecteaza jucatorii din industria agribusiness prin evenimentul Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica la Ambasada Regala a DanemarceiAgreena ApS si Ambasada Regala a Danemarcei la Bucuresti au organizat, marti, 17 ianuarie, la sediul Ambasadei, evenimentul "Agricultura Regenerativa pentru Dezvoltare Economica". Dezbaterea a avut ca tema centrala practicile sustenabile in agricultura si modul in care acestea combat schimbarile climatice, oferindu-le fermierilor beneficii economice.

Mai multe>>

Mihaela Monica Vasile, cu peste 18 ani de experienta in agricultura, este noul Market Lead Agreena Romania

Monica Mihaela Vasile - Market Lead Agreena RomaniaAgreena, cea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol, anunta consolidarea echipei de management prin numirea Mihaelei Monica Vasile in functia de Market Lead Romania. Compania este activa in 14 tari si isi propune sa vina mai aproape de fermierii locali pentru a construi si dezvolta relatii stabile si autentice, devenind o entitate de suport in tranzitia acestora catre agricultura regenerativa.

Mai multe>>

BASF Research: Biotehnologia alba folosind microorganismele creste sustenabilitatea si protejeaza mediul

Mici dar puternice - microorganismele contribuie la cresterea sustenabilitatii - BASF prezinta solutii inovatoare la conferinta anuala BASF ResearchLa BASF, inovatia si sustenabilitatea sunt inevitabil conectate. Cercetatorii din intreaga lume lucreaza la solutii inovatoare pentru a folosi surse alternative de materii prime si pentru a dezvolta procese de productie si produse ecologice. Proiectele actuale de cercetare si exemplele de inovatii pentru diferiti pasi ai lantului valoric au fost prezentate de Dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director Executiv al BASF SE si Chief Technology Officer, impreuna cu oameni de stiinta, in cadrul conferintei de presa BASF Research.

Mai multe>>

In 2023, fermierii romani pot debloca noi oportunitati de profit cu ajutorul sistemelor de certificare a carbonului din sol

In 2023 fermierii romani pot debloca noi oportunitati de crestere a profitabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice cu ajutorul sistemelor de certificare a carbonului din solCea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol din lume democratizeaza accesul fermierilor pentru a calcula valorile de referinta ale emisiilor de carbon si a obtine venituri suplimentare. Pe langa un an secetos de recolta, provocarile geopolitice din 2022 continua sa afecteze profund fermierii romani la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele si energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, reprezinta o solutie viabila pentru fermieriii care urmaresc mentinerea profitabilitatii.

Mai multe>>

Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania, lanseaza magazinul online

La un an si jumatate de la inaugurarea Sol si Suflet romanii vor putea cumpara online prin intermediul abonamentelor produse de cea mai buna calitate din agricultura regenerativ-organicaSol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.

Mai multe>>

BASF Innovation Hub 2022: termenul limita de inscriere in competitie va fi prelungit pana pe 30 septembrie

Peste 120 de companii inovatoare si start-up-uri din regiune si-au inscris deja proiectele in competitia pentru o dezvoltare sustenabila - Innovation HubBASF impreuna cu AHK Romania, revin cu noutati in ceea ce priveste programul BASF Innovation Hub. Astfel, termenul limita al inscrierilor pentru a participa la BASF Innovation Hub 2022, va fi prelungit cu doua saptamani, pana pe 30 septembrie, la miezul noptii, potrivit organizatorilor din cadrul companiei BASF. Tema competitiei se concentreaza pe solutiile care contribuie la energie curata, mobilitate inteligenta si agricultura durabila (strategia “Farm to Fork”).

Mai multe>>

GreenFields Academy - Program gratuit de educatie si networking in domeniul agriculturii sustenabile

Fermierii romani au acces gratuit la un program special de educatie si networking in domeniul agriculturii sustenabileAu inceput inscrierile in cadrul celei de-a doua editii a GreenFields Academy, program dedicat agriculturii regenerative si conservative. Pe parcursul acestuia, fermierii romani vor afla informatii, vor avea acces la bune practici, vor aplica tehnologii inovatoare si vor schimba experiente alaturi de profesionisti locali si internationali ai companiilor si asociatiilor din industrie si alaturi de unele dintre cele mai performante ferme din Romania.

Mai multe>>

Profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii pentru provocarile sectorului in cadrul editiei a II-a a programului Challenge Labs

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimente din agricultura sustenabila doua provocari pentru care profesionistii si antreprenorii din agrifood identifica solutii la Challenge LabsUn procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect. In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022.

Mai multe>>

Agricover lanseaza Agrinnovator – grup de lucru pentru viitorul agriculturii romanesti sustenabile si performante

Agricover lanseaza Agrinnovator  grup de lucru pentru viitorul agriculturii romanesti sustenabile si performanteCu ocazia Conferintei Nationale a programului ”Tineri Lideri pentru Agricultura” care a avut loc astazi, 10 mai, cu participarea tinerilor absolventi si a peste 200 de fermieri membri ai Clubului Fermierilor Romani, Agricover, partener principal al programului si lider al pietei de agribusiness din Romania, a anuntat lansarea unui nou proiect centrat pe identificarea directiilor de inovare in agricultura viitorului.

Mai multe>>

Conferinta ministrilor agriculturii: „Utilizarea durabila a terenurilor: Securitatea alimentara incepe cu solul”

Participarea Romaniei in format online la Conferinta ministrilor agriculturiiSecretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Sorin MOISE, a participat vineri, 28 ianuarie 2022, la Conferinta ministrilor agriculturii, cu tema „Utilizarea durabila a terenurilor: Securitatea alimentara incepe cu solul”. Aceasta este cea mai mare conferinta a ministrilor agriculturii din lume, la care au participat aproximativ 70 de ministri ai agriculturii sau delegati care au abordat teme precum: sanatatea solurilor, restaurarea solurilor degradate, resurse funciare limitate si accesul la teren si asigurarea drepturilor de proprietate.

Mai multe>>

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea

Peste 220 de gospodari romani practica agricultura regenerativa la Zimnicea in cadrul programului socio-economic O sansa pentru familia ta sustinut de Danone si partenerii saiIn cadrul programului socio-economic, „O sansa pentru familia ta”, demarat in 2012, peste 220 de mici fermieri din Zimnicea, jud. Teleorman sunt sprijiniti sa desfasoare practici de agricultura regenerativa de catre Danone Romania si partenerii proiectului - Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group. Gospodarii din program realizeaza aceste practici pe o suprafata totala de peste 1.000 hectare, terenuri ce ajuta la scaderea emisiilor de carbon in zona, dar si la cresterea nivelului de bunastare a animalelor.

Mai multe>>

BASF Innovation Hub: AHK Romania si BASF prelungesc termenul de inscriere la la concursul de solutii inovatoare

BASF Innovation Hub - AHK Romania si BASF anunta prelungirea procesului de inscriere la concursul de solutii inovatoareAHK Romania si BASF anunta prelungirea procesului de inscriere la concursul de solutii inovatoare pentru domeniile energie curata, agricultura sustenabila si economie circulara. Competitia BASF Innovation Hub 2021 vizeaza identificarea de solutii care, direct sau indirect, contribuie la principiile Agendei Verzi – energie curata, agricultura durabila si economie circulara.

Mai multe>>

Workshop-ul "Agricultura durabila. Integrarea inovatiilor digitale in practicile agricole"

Participarea MADR la workshop-ul Agricultura durabila - Integrarea inovatiilor digitale in practicile agricoleIn data de 27 iulie 2021, secretarul de stat George Catean a luat parte la workshopul intitulat "Agricultura durabila. Integrarea inovatiilor digitale in practicile agricole", organizat de OGOR, cu participarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Ministerului Cercetarii si Inovarii si Digitalizarii.

Mai multe>>

Extinderea practicilor de agricultura regenerabila - Noul obiectiv PepsiCo pentru 2030

PepsiCo extinde practicile de agricultura regenerabila imbunatatind conditiile de viata pentru cei implicati in lantul sau agricol de aprovizionare si va obtine suta la suta din ingredientele sale cheie din surse sustenabilePepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare si bauturi racoritoare, va extinde pana in 2030 practicile de agricultura regenerabila pe 7 milioane acri (2,8 milioane hectare), suprafata aproape egala cu intreaga sa amprenta in agricultura. Compania estimeaza ca va elimina cel putin 3 milioane de tone de emisii de gaze cu efect de sera, pana la sfarsitul deceniului. Aditional obiectivelor din agenda pentru 2030, PepsiCo va imbunatati inclusiv vietile a mai mult de 250.000 de oameni care fac parte din lantul agricol de aprovizionare si va obtine 100% din ingredientele sale cheie din surse sustenabile.

Mai multe>>

5 ferme regenerative din lume recomandate de Sol si Suflet - prima ferma regenerativa din Romania

ferme regenerative recomandate de Sol si SufletAgricultura regenerativa este in plina dezvoltare in intreaga lume, si exista modele functionale variate la care ne putem uita pentru a ne inspira si a intelege mai bine cum pot fi aplicate principiile si tehnicile acesteia. La Sol si Suflet, ne dorim sa invatam de la cei mai buni si sa dam mai departe informatiile pentru toti cei care vor sa contribuie la transformarea agriculturii. Iata cateva dintre cele mai interesante ferme regenerative din lume:

Mai multe>>

Program de internship-uri plătite pentru fermierii aflați la început de drum lansat de prima fermă regenerativă din România

Prima fermă regenerativă din România lansează un program de internship-uri plătite pentru fermierii aflați la început de drumSol și Suflet, prima fermă regenerativă din România, invită fermierii aflați la început de drum care vor să își deschidă o afacere agricolă regenerativă să aplice la programul de internship-uri plătite.

Mai multe>>

Sol si Suflet - Prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermieri

Agricultura viitorului ajunge in Romania - Se deschide Sol si Suflet prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermierii la inceput de drumInstitutul de Cercetare in Permacultura din Romania si Kaufland Romania lanseaza proiectul Sol si Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Productie si Educatie in Agricultura Regenerativa din Romania. Ferma utilizeaza tehnici si strategii inovatoare de crestere a fertilitatii solului, maximizare a productiei si crestere a eficientei muncii, cum ar fi cultivarea minimala si activarea microbiologiei solului, legumicultura biointensiva, keyline design, design de permacultura, etc. si va oferi programe de educatie si formare profesionala pentru fermieri.

Mai multe>>

Summitul Global al Sistemelor Alimentare: Jim Collins evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila

Declaratia lui Jim Collins CEO-ul Corteva Agriscience la Summitul Global al Sistemelor Alimentare evidentiaza necesitatea unei preocupari intense pentru agricultura durabila pentru un impact pozitiv asupra climeiRedresarea economica in urma pandemiei COVID-19 necesita angajamentul mai multor natiuni de a se dedica mai intens agriculturii durabile, a declarat Jim Collins, CEO Corteva Agriscience, in cadrul sesiunii Climate-Positive Agriculture in a Post-COVID World (Agricultura cu impact pozitiv asupra climei, intr-o lume post-COVID) de la summit-ul virtual Financial Times Global Food Systems Summit. „Pentru cei implicati in domeniul agricol, este clar ca am depasit perioada in care ne gandeam la sustenabilitate ca fiind doar o parte din afacerea noastra. Sustenabilitatea ESTE afacerea noastra. Ii putem servi mai eficient pe beneficiarii lantului alimentar global re-evalualand fiecare aspect al afacerii noastre prin prisma durabilitatii.”

Mai multe>>

Finantare de 130.000 euro pentru gradinile si fermele urbane din Romania

Crestem Gradinescu - program de finantare Kaufland de 130000 euro pentru dezvoltarea gradinilor sau fermelor urbane in RomaniaKaufland Romania lanseaza in premiera platforma de finantare "Crestem Gradinescu", impreuna cu Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania, prin care ofera un grant total de 130.000 de euro gradinitelor, scolilor, organizatiilor non-guvernamentale neafiliate politic, grupurilor de initiativa civica, interesate sa dezvolte gradini sau ferme urbane in Romania. Misiunea proiectului este de a stimula crearea de spatii verzi, naturale, in aglomerarea mediului urban, de a incuraja educatia ecologica, dezvoltarea conceptului de gradinarit urban, precum si agricultura sustenabila.

Mai multe>>

O poveste de succes din Franta: Ferma de permacultura de la Bec Hellouin

Ferma de permacultura de la Bec HellouinSotii Perrine si Charles Hervé-Gruyer ne descriu aventura instalarii fermei lor bio-ecologice din Normandia in cartea „Permaculture – Guérir la terre, nourrir les hommes” [Permacultura – a vindeca pamantul si a-i hrani pe oameni] aparuta in 2014, la editura Actes Sud, in colectia intitulata sugestiv Domaine du possible |Domeniul posibilului].

Mai multe>>

Dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul agricol la Sibiu

Sibiu - noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale acuaponiei permaculturii si suplimentelor furajere ecologicePresedinta consiliului judetean Sibiu, Daniela Campean a fost saptamana aceasta la sediul unei firme franco-romane de cercetare si dezvoltare, infiintata in anul 2013 in Sibiu, avand ca scop dezvoltarea de noi tehnologii si inovatii in domeniul hidroponiei fara chimicale, acuaponiei, permaculturii si suplimentelor furajere ecologice pentru animale (Khar & Partners).

Mai multe>>

Arbustii fructiferi – Plantatie ecologica sau Permacultura?

Plantatia de arbusti fructiferi - Ce aduce permacultura in plus fata de tehnologia ecologicaGabriel Diaconu, trainer si consultant de agricultura ecologica si permacultura, prezinta diferentele intre o plantatie de arbusti fructiferi ecologica „obisnuita” si una care foloseste directiile permaculturii.

Mai multe>>

Curs de introducere in permacultura la Titu, Dambovita

Curs de introducere in permacultura la Titu jud DambovitaDetii o ferma si ai vrea rezilienta si diversitate in culturi si profit, regenerand ecosistemul? Locuiesti sau vrei sa te muti la tara si sa te ocupi cu agricultura ecologica? Stai in oras si vrei sa te implici in proiecte sociale, de mediu, responsabile, sau sa sustii rezilienta locala? Atunci, acest curs s-ar putea potrivi ca o manusa. Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest curs prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

Mai multe>>

Reducerea decalajelor dintre silvicultura si agricultura pentru imbunatatirea securitatii alimentare

Reducerea decalajelor dintre silvicultura si agricultura - FAOFAO solicita o mai buna coordonare intre cele doua sectoare in directia sistemelor agricole durabile si de gestionare a padurilor. In timp ce agricultura ramane cel mai important factor al defrisarilor la nivel mondial, exista o necesitate urgenta de a promova interactiuni mai pozitive intre agricultura si silvicultura pentru a construi sisteme agricole durabile si pentru a imbunatati securitatea alimentara.

Mai multe>>

VIDEO: Despre permacultura si agricultura regenerativa

VIDEO despre permacultura si agricultura regenerativaSistemele agricole folosite in permacultura imita rezilienta si diversitatea ecosistemelor naturale si le cresc productivitatea. Permacultura este foarte similara cu agricultura ecologica, aducand poate in plus notiunea de design (proiectare) si urmarirea regenerarii sistemelor antropice din cele trei puncte de vedere: ecologic (agricultura regenerativa), economic si social.

Mai multe>>

Hugelkultur

12195769 438657532999829 4997654244618340101 nSistemul de policultura „hugelkultur” poate fi construit manual sau cu ajutorul masinilor si utilajelor atat in spatiul urban cat si in cel rural.

Mai multe>>

De la desert la oaza in 4 ani

inundatieGeoff Lawton este un renumit consultant in permacultura, designer si profesor care a reconstruit o ferma ecologica in desertul Wadi Rum din Iordania.

Mai multe>>

Puterea lunii si semanatul culturilor

moon-and-poppy-meadowPuterea lunii o simt plantele datorita continutului ridicat de apa din celule si tesuturi si a imobilitatii lor.

Mai multe>>

Prima scoala vegetariana din SUA

3boysIdeea infiintarii unei scoli vegetariene in SUA apartine lui James Cameron (regizor al filmelor Terminator, Avatar) si sotiei sale Suzy Amis.

Mai multe>>

Permacultura: Scoala de vara "Agricultura Permanenta" din August 2015, in Bulgaria

Cursuri de permaculturaO noua initiativa educationala desfasura sub forma unei Scoli de Vara pe tema "Agricultura Permanenta" va fi lansata pentru domeniul agriculturii din partea Universitatii de Economie Nationala si Mondiala, in parteneriat cu Departamentul Economic al Resurselor Naturale si Facultatii de Permacultura Europeana.

Mai multe>>

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>