În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ecologice.
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu sunt suficient luate în considerare.
Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări strategice cu marile rețele de distribuție din România.
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fermier, organizata de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, Bucuresti.
In data de 23 septembrie, Asociatia Inter-Bio, in colaborare cu Primaria Orasului Breaza (Prahova), a celebrat ZIUA EUROPEANA A PRODUSELOR ECOLOGICE, prin organizarea unui seminar cu tema “Rolul educatiei, cunostintelor, cercetarii si inovarii in promovarea agriculturii ecologice”, insotita de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primariei orasului. In cadrul evenimentului a fost sarbatorita productia ecologica, un tip de agricultura durabila prin care productia alimentara se realizeaza in armonie cu natura, biodiversitatea si bunastarea animalelor.
La data de 13 iulie Asociatia Inter-Bio atragea atentia, bazata pe reactia membrilor, urmare a unor articole aparute in presa, asupra unor intentii de a pune alaturi produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, bauturi alcoolice, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux. In prezent, putem constata ca intentiile unor masuri fiscale cu efecte nedorite pentru piata produselor organice devin aproape o certitudine.
Asociatia Inter-Bio si clusterele consortiului s-au sesizat de intentia guvernantilor de a rezolva problemele deficitului bugetar cu taxarea suplimentara a produselor ecologice (bio/organice). Nu avem o confirmare a acestei intentii decat pe canale de presa, dar asociatia Inter Bio atrage atentia ca o astfel de masura asociaza produsele ecologice cu produsele de lux, cele nocive sau nesanatoase.
Agricultura ecologica este un sector cu crestere rapida in UE: suprafata pe care se practica acest tip de agricultura aproape s-a dublat in ultimul deceniu, iar cererea de produse ecologice a crescut de peste trei ori. Curtea de Conturi Europeana a demarat un audit pentru a afla daca sprijinul acordat de UE pentru agricultura ecologica a fost bine conceput si implementat.
Membrii consortiului de inovare digitala Wallachia eHub au efectuat in judetele Dambovita si Prahova primele experimente dedicate transformarii verzi si digitale, respectiv utilizarea tehnologiilor digitale integrate in drone pentru sustinerea practicilor agroecologice. Experimentele au fost coordonate de clusterul Danube Engineering Hub, USH Pro Business si Asociatia Inter-Bio si s-au derulat in localitatile Ion Luca Caragiale si Bucov, vizand plantatii ale unor ferme ecologice, precum MerryBerry si pasuni din zona Dealu Frumos.
In perioada 10-11 aprilie 2023, la Tulcea, clusterul Bio Danubius, devenit intre timp Centru european de inovare, a realizat primele discutii de aplicare a unor standarde voluntare private, certificate pentru agroecologie, in special in domeniul culturilor de camp. Grupul de discutii se desfasoara in cadrul proiectului Agroecology-TRANSECT, obiectivul general al acestuia fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare. Centrul de inovare selectionat in proiectul finantat prin Comisia Europeana este Bio Danubius.
In perioada 29-31 Martie a.c., la Ljubljana/Slovenia s-a desfasurat un nou atelier de lucru din seria „Co-Innovation Workshops” specific proiectului european de cercetare Agroecology-TRANSECT, proiect ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea plenara a potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana, prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si autoritati si sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei in atenuarea schimbarilor climatice.
Pana pe 14 mai 2023, se pot depune proiecte in cadrul celei de a doua editii a competitiei europene EU Organic Awards. Premiile acordate in cadrul EU Organic Awards recompenseaza diferiti actori din sectorul agroalimentar ecologic care au dezvoltat proiecte inovatoare, durabile si care pot constitui o sursa de inspiratie pentru alti antreprenori si are ca rezultat o valoare adaugata reala pentru productia si consumul de alimente ecologice, in conformitate cu Planul de actiune al UE pentru dezvoltarea productiei ecologice.
Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa incerce si alte tehnologii agricole si sa schimbe practicile in propriile ferme. Cel mai profund efect negativ al lucrarilor solului in intreaga lume il constituie degradarea solului din cauza actiunii vantului si a apei. Cu toate ca sistemul conventional de agricultura a determinat sporirea nivelului productiei, acesta a condus la degradarea si diminuarea resurselor naturale. Agricultura conservativa si agricultura ecologica au devenit tot mai populare in randul fermierilor in ultimii ani, la nivel european, cat si in Romania.
Un grup de 20 profesori de la liceele agricole au participat la o vizita de studiu care sa le ofere posibilitatea sa experimenteze in mod direct cum sunt folosite tehnologiile si echipamentele specifice pentru Agricultura 4.0. Vizita a fost organizata de catre Fundatia World Vision Romania, prin programul „Crestem prin Educatie Agricola” in „Livada cu stupi”, o plantatie super-intensiva si ecologica de cires realizata printr-un proiect cu finantare europeana.
Acestea au fost concluziile principale ale atelierului de co-inovare „Co-Innovation Workshop” desfasurat la Murighiol, Tulcea, unde Clusterul Bio Danubius a fost gazda evenimentului international, in cadrul proiectului Agroecology – TRANSECT, ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si sprijinirea factorilor de decizie.
Peste 200 de persoane din comunitatea locala din satul Ciocanari, judetul Dambovita, si din Bucuresti au ales sa isi petreaca Ziua Recoltei, sarbatorita pe 15 octombrie, in mod responsabil, inconjurati de legume cultivate de echipa fermei certificata ecologic bio&co. O mare parte dintre persoanele care lucreaza la ferma ecologica bio&co sunt adulti din medii vulnerabile, Sarbatoarea Recoltei fiind o ocazie speciala prin care munca lor de la ferma este recunoscuta de catre intreaga comunitate.
La inceputul lunii octombrie a.c., a fost lansat la Budapesta, Ungaria, proiectul european de cercetare „OrganicTargets 4EU” in cadrul programului Horizon Europe, domeniul atenuarii efectelor negative ale schimbarilor climatice, proiect ce are ca obiectiv general elaborarea de scenarii si posibile actiuni si initiative privind aportul pozitiv al agriculturii organice la efortul global de rezolvare a crizei schimbarilor climatice si atingere a obiectivelor europene de extindere a suprafetelor certificate organic.
Recent, in luna septembrie a.c., a fost lansat la Clermont-Ferrand, Franta, proiectul european de cercetare „Agroecology-TRANSECT”, proiect ce are ca obiectiv general contributia la afirmarea plenara a potentialului agroecologiei pentru agricultura europeana prin consolidarea bazei de cunostinte pentru fermieri, consilieri si sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale agroecologiei in atenuarea schimbarilor climatice.
Sol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.
Astazi, Comisia Europeana a dezvaluit cei opt castigatori, de la fermier la restaurant, ai primelor Premii Ecologice ale UE. Provenind din Austria, Belgia, Croatia, Franta, Germania, Italia, Spania si Suedia, toti castigatorii reprezinta cresterea si inovarea sectorului ecologic european si a lantului valoric, precum si contributia acestuia la reducerea impactului agriculturii asupra climei si mediului. Primele premii UE pentru produse alimentare ecologice marcheaza a doua sarbatorire a Zilei europene a agriculturii ecologice, lansata anul trecut de Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana.
Felul in care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important in mentinerea sanatatii, iar inainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai intai in tarile din Occident si mai apoi la noi, consumul produselor din categoria ”bio” este astazi o necesitate. O veste buna in aceasta directie vine de la Asociatia Ateliere Fara Frontiere care, in 2015, a lansat proiectul fermei sociale ”bio&co”, dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita).
Aceasta a fost una din concluziile principale ale vizitei de lucru a Comisiei Europene (CE) - 19-20 iulie, desfasurata la sediul MADR, formulata chiar de Dl. Diego Canga Fano - consilier principal DG AGRI (Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), responsabil de Planul european de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, oficial de rang inalt al CE.
Biolavanda SRL Bistrita - membru al Asociatiei "Produs in Bistrita-Nasaud" si-a inceput activitatea in anul 2015. In momentul de fata este producator autorizat de butasi de lavanda cu 22 de soiuri certificate ecologic, potrivite pentru ulei/utilizare decorativa, ulei esential de lavanda certificat ecologic, flori de lavanda verzi/uscate, buchete lavanda, servicii de distilare.
Miercuri, 22 septembrie a.c., a avut loc intalnirea de lucru a membrilor Asociatiei si Consortiului de clustere INTER-BIO impreuna cu membri ai Asociatiei Proecologic Sistem. Scopul evenimentului a fost acela de a dezvolta un punct de vedere comun cu privire la Planul National de Actiune pentru Agricultura Ecologica, aflat in momentul de fata in etapa de discutii incipiente, opinii, propuneri la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Astazi, Parlamentul European, Consiliul si Comisia sarbatoresc lansarea evenimentului anual „Ziua europeana a produselor ecologice”. Cele trei institutii au semnat o declaratie comuna care stabileste de acum inainte data de 23 septembrie ca Ziua europeana a produselor ecologice. Aceasta se inscrie in continuarea Planului de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, adoptat de Comisie la 25 martie 2021, care anunta crearea unei astfel de zile in vederea sensibilizarii publicului cu privire la productia ecologica.
Raiffeisen Bank lanseaza Creditul BIO pentru fermierii care lucreaza suprafete certificate sau aflate in curs de conversie ecologica, credit cu o dobanda redusa fata de cea standard, cu sume mai mari acordate pe hectar si o perioada de rambursare extinsa. Certificarea ce atesta cultivarea de suprafete ecologice sau aflate in curs de conversie ecologica este singurul document solicitat pentru a beneficia de facilitatile oferite de acest tip de finantare.
La un an de la afilierea la TP ORGANICS (10 iunie 2020), Asociatia INTER-BIO a devenit Platforma tehnologica nationala (PTN) TP Organics*. Platforma oglinda a retelei, INTER-BIO a demonstrat ca poate indeplini un rol important in realizarea misiunii TP Organics, acela de a consolida cercetarea si inovarea unor abordari ecologice si agroecologice care sa contribuie la sisteme alimentare si agricole sustenabile.
Va invitam sa vizionati cum sunt fabricate: branza de vaca, untul si uleiul special de floarea soarelui, in cadrul Fermelor SILVANIA, de la Zalau, in Nordul Transilvaniei. Faceti cunostinta cu dl Dacian Badea, presedintele consiliului de administratie al Cooperativei Agricole, Fermele Silvania.
In martie, Copa si Cogeca au considerat binevenite principiile generale propuse de Comisia Europeana in planul de actiune pentru agricultura ecologica. Pentru atingerea obiectivului de 25% din terenul cultivat in conformitate cu principiile agriculturii ecologice, trebuie discutate mai precis o directie clara si optiuni concrete pentru agricultori. Copa si Cogeca au publicat astazi un document de luare de pozitie despre strategie, pe trei axe, in care sunt comunicate ideile pentru calea de parcurs mai departe.
Cine nu iubeste capsunele?! Dar cand, de la o generatie la alta, aceasta iubire se transforma in pasiune, ia nastere o afacere de succes. Maria Codrea are o ferma unde cultiva capsune. Tot ce stie a invatat de la mama ei, apoi s-a specializat cu ajutorul unor cursuri.
Marti, 13 aprilie 2021, in cadrul unei deplasari ce a avut loc la Barnova, judetul Iasi, la sediul clusterului ”BioNEst„ membru al consortiului „Inter-Bio”, o delegatie oficiala elvetiana condusa de Excelenta Sa, Domnul Ambasador Arthur Mattli a vizitat locuri si oameni dedicati unei Romanii ecologice in care traditiile si spiritualitatea locurilor se imbina cu un mediu sanatos, in care sanatatea umana se sustine prin aportul alimentatiei ecologice, al miscarii sau tratamentelor preventive.
Agricultura regenerativa este in plina dezvoltare in intreaga lume, si exista modele functionale variate la care ne putem uita pentru a ne inspira si a intelege mai bine cum pot fi aplicate principiile si tehnicile acesteia. La Sol si Suflet, ne dorim sa invatam de la cei mai buni si sa dam mai departe informatiile pentru toti cei care vor sa contribuie la transformarea agriculturii. Iata cateva dintre cele mai interesante ferme regenerative din lume:
Carrefour Romania anunta lansarea celei de-a treia editii a programului „Crestem Romania BIO”, o miscare nationala de sustinere a agriculturii sustenabile si de incurajare a obiceiurilor sanatoase de consum, avand la baza produsele bio. Aceasta este prima si cea mai ampla initiativa prin care Carrefour investeste in dezvoltarea unei agriculturi locale curate si in urmatoarea generatie de cultivatori romani cu certificare ecologica. Programul este implementat in parteneriat cu Ecocert, organism care asigura serviciile de certificare a productiei agricole, atestand conformitatea produselor cu standardele ecologice.
Comisia Europeana a prezentat in data de 25 martie 2021 un Plan de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice. Scopul sau general este de a stimula productia si consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologica pana in 2030, precum si de a dezvolta in mod semnificativ acvacultura ecologica.
Pentru a sustine comunitatea rurala si activitatiile desfasurate in gospodarie, Zeolites Group lanseaza campania Sanatate pentru sate, o actiune de informare asupra beneficiilor produselor ecologice, 100% naturale. Incepand cu data de 10.03.2021 si pana in 10.04.2021, inclusiv, aceasta se va derula online in mass-media, iar scopul sau este selectarea prin concurs a unui numar de 100 de gospodarii preocupate de cresterea animalelor si cultura plantelor.
Sol și Suflet, prima fermă regenerativă din România, invită fermierii aflați la început de drum care vor să își deschidă o afacere agricolă regenerativă să aplice la programul de internship-uri plătite.
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>