Creditele verzi reprezinta sub 3% din portofoliile bancilor. Care sunt barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitate?

Creditele verzi - barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitateBancile si investitorii isi recalibreaza activitatea si portofoliile conform criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance), iar creditele verzi reprezinta unul dintre instrumentele necesare. Finantarea tranzitiei la o economie romaneasca sustenabila e abia la inceput, potrivit participantilor la dezbaterea „SustainAbility Talks”, cu tema „Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate”, organizata de Ambasada Sustenabilitatii.


Este putin ceea ce vedem acum in portofoliile bancilor, unde expunerea creditelor verzi este sub 3% din totalul imprumuturilor. Cand ne uitam in detaliu, vedem ca este si mai putin pe partea de creditare verde a companiilor nefinanciare, unde credem noi ca ar fi o oportunitate pentru institutiile de credit, dar nu doar pentru acestea, ci si pentru sectorul real, pentru ca pornim de la un nivel al intermedierii financiare foarte scazut in Romania, ultimul loc din Uniunea Europeana”, a spus Luminita Tatarici, Sef Serviciu, Directia de Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei.

In prezent, companiile nu sunt suficient de motivate pentru a accesa un credit verde.

Chiar si pentru o companie care isi face toate temele, isi cunoaste obiectivele si calculeaza indicatori, o finantare de tip green aduce un consum suplimentar de resurse. (...) Nu sunt diferente semnificative la nivel de dobanzi, in schimb, finantarea (de tip green - n. n) vine la pachet cu anumite criterii care trebuie respectate la nivel de raportare si de monitorizare ulterioara”, a spus Magdalena Caramilea, Director de Sustenabilitate, Autonom Group.

In contextul in care nu exista un echilibru intre eforturile suplimentare implicate pentru a accesa un credit verde si beneficiile financiare obtinute, organizatiile prefera sa aleaga varianta finantarii clasice.

Diferenta la costuri nu se vede. (...) Germania face un exercitiu, cand emite doua bonduri in aceeasi zi, cu aceleasi caracteristici si reuseste sa vada un ecart de dobanda de 1-2 puncte de baza (in raport cu cele verzi - n.n.). Astfel, din punct de vedere al costurilor, o companie si-ar asuma o sarcina in plus fara a vedea beneficii palpabile, dar obiectivele de sustenabilitate arata faptul ca acea companie se uita si in viitor”, a declarat Bogdan Zinca, Sef Serviciu Contractare Directia Generala De Trezorerie Si Datorie Publica, Ministerul Finantelor.

Finantarile verzi reprezinta doar o componenta a cadrului de reglementare european, care ar trebui sa sustina transformarea sustenabila a economiei. Elemente precum taxonomie, SFRD - Sustainable Finance Disclosure Regulation, CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive, Green Bond Standards, Green Claims Directive sunt inca in primele faze ale procesului de asimilare in strategiile corporative si culturile organizationale ale companiilor.

Una dintre cele mai importante modificari va viza raportarea non-financiara. Potrivit CSRD, companiile vor fi obligate sa publice, incepand din 2025, rapoarte non-financiare conforme cu European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

La intrebarea daca ne miscam prea repede sau se pune prea multa presiune, au fost discutii care faceau o comparatie cu raportarea financiara, asa cum o stim in ziua de azi - cu cont de profit si pierderi, bilant, cashflow -, care s-a dezvoltat in secole. Acum, se vrea inventarea in 2-3 ani a unui sistem functional si foarte precis de raportare de sustenabilitate, care e ceva complet nou. (...) Suntem intr-un moment destul de incarcat si de stresant pentru emitenti si pentru companiile care anul viitor vor trebui sa aiba toate datele pentru a le putea raporta incepand din 2025”, a spus Remus Danila, Director Relatia cu Investitorii si Business Development, Bursa de Valori Bucuresti.

Actorii aflati in prima linie a implementarii masurilor de transformare sustenabila a economiei, in mod special bancile, au un rol esential in transmiterea informatiilor catre toate partile implicate.

Acum doi ani, vorbeam despre Green Loan Principles (GLP) sau Green Bond Principles (GBP), care sunt niste standarde mai accesibile bancilor, dar si imprumutatilor. Acum vorbim despre taxonomia europeana si integrarea definitiilor in ceea ce inseamna finantare verde. Tocmai de aceea, unele companii, desi doresc sa acceseze credite sau chiar acceseaza credite cu caracteristici de tranzitie, au nevoie de mai mult timp pentru a-si evalua baseline-ul (conditiile de baza - n.n), pentru a defini care sunt acele riscuri semnificative pe care trebuie sa le adreseze, de a alege niste KPIs semnificativi pe care sa-i asocieze creditarii verzi sau cresterii creditarii sustenabile”, a spus Daniel Sava, Sef Departament Finantari Structurate, UniCredit Bank Romania.

La nivelul populatiei, doar un roman din patru este interesat, atunci cand acceseaza un credit sau un serviciu financiar, de etica si responsabilitatea investitiilor bancii, potrivit studiului „Romanii si economia sustenabila”, realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilitatii din Romania, si prezentat in cadrul dezbaterii. Cele mai importante criterii sunt siguranta investitiei si puterea financiara a institutiei. Studiul IZI data fost realizat in luna august 2023, prin metodologia online CAWI (Computer Assisted Web Interview) pe o populatie de 1049 respondenti, reprezentativa la nivel national urban-rural, cu barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, utilizatori de internet. Studiul integral este disponibil aici.

SustainAbility Talks - Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate

 

Creditele verzi - finantarea tranzitiei la sustenabilitate

 

 

Despre Sustainability Talks

SustainAbility Talks” este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania cu scopul de a pune politicile publice in perspectiva, aliniindu-le la principiile si obiectivele de dezvoltare durabila. Astfel, in cadrul unor intalniri tematice, specialisti din mediul de afaceri, public, academic sau non-profit sunt invitati sa dezbata subiecte relevante pentru agenda de sustenabilitate a Romaniei. Dintre editiile trecute, amintim: „Educatia timpurie: investitie oportuna sau urgenta nationala”, „Schimbari climatice: impactul si efectele asupra economiei”,„Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate?”, „Decarbonizarea economiei romanesti?”, „Sustenabilitatea: intre comunicare responsabila si dezinformare”, „Romania sustenabila – cine face schimbarea?”. Seria dezbaterilor SustainAbility Talks din 2023 este dezvoltata cu sprijinul UniCredit Bank Romania.

 

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Ambasada Sustenabilitatii in Romania promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul). Ambasada este o initiativa nonprofit, privata si apolitica. Lansata oficial in 2018, organizatia aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca impreuna sa contribuim la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>