Practicile digitale si agricultura regenerativa

Modalitati prin care intersectia dintre agricultura si progresele digitale poate contribui la tranzitia catre practici regenerativeAgricultura regenerativa este o alternativa promitatoare, care satisface nevoile alimentare ale planetei fara a compromite capacitatea acesteia de a asigura hrana in viitor. In timp ce agricultura conventionala s-a bazat pe aratura, ingrasaminte chimice si monoculturi care au dus la eroziunea solului si la pierderea fertilitatii, practicile regenerative ofera o alternativa durabila.


Agricultura regenerativa presupune folosirea solului arabil, reducand in acelasi timp la minimum eroziunea sau pierderea de nutrienti. De asemenea, se bazeaza pe tipuri si specii de culturi diversificate pentru a se adapta la conditiile de mediu in schimbare si pentru a reduce riscurile legate de atacurile si focarele de daunatori.

Agricultura regenerativa schimba modul in care sunt produse alimentele si are un impact major asupra sistemului alimentar. Timp de multi ani, practicile agricole au fost axate pe maximizarea randamentelor si a profiturilor, adesea in detrimentul mediului. In prezent, exista sute de seturi de date eterogene si nestandardizate, iar numarul acestora este in continua crestere odata cu lansarea unor noi constelatii de sateliti, cu adoptarea tot mai frecventa a dronelor in agricultura si cu instalarea de senzori pe masinile agricole.

Agricultura regenerativa este o noua abordare a agriculturii care se concentreaza pe refacerea solului, pe imbunatatirea gestionarii apei si pe crearea unui sistem alimentar mai durabil. De asemenea, reprezinta o abordare holistica a agriculturii care urmareste sa imbunatateasca sanatatea solului si gestionarea apei, reducand in acelasi timp la minimum inputurile si impactul agriculturii asupra mediului. Ea se bazeaza pe principiile agriculturii de conservare, care include rotatia culturilor, culturile de acoperire si agricultura fara aratura. Aceste practici contribuie la imbunatatirea structurii si fertilitatii solului, la prevenirea eroziunii si la reducerea dependentei de ingrasaminte si pesticide sintetice.

Practicile digitale sunt folosite de fermieri pentru a-si imbunatati practicile de agricultura regenerativa. Prin utilizarea unor tehnologii precum senzorii, dronele si analiza datelor, fermierii pot intelege mai bine conditiile solului si ale apei din fermele lor si pot lua decizii mai bune cu privire la modul de gestionare a terenurilor lor. De asemenea, fermierii folosesc agricultura digitala pentru a-si imbunatati gestionarea culturilor si pentru a-si optimiza randamentele.

Intr-o lume in continua schimbare, provocarile climatice cresc presiunea bolilor si a daunatorilor, iar Corteva lucreaza continuu pentru a pune la dispozitia fermierilor noi produse,cu rate de utilizare mai mici, moduri de actiune noi si suplimentare si o amprenta globala mai mica asupra mediului. Cu cat fermierii au mai multe optiuni, cu atat pot lua decizii mai bune pe termen lung in folosul terenului agricol.

Pe segmentul de agricultura digitala, Corteva Agriscience a lansat anul trecut in Romania aplicatia digitala Granular Link. Fiind a doua tara din Europa, dupa Spania, care a implementat aceasta solutie digital ne consolidam astfel angajamentul fata de fermierii romani de a oferi instrumente utile si simple, care aduc o reala valoare in luarea deciziilor in domeniul agriculturii.

Granular Link este o solutie 360 care combina expertiza agricola a companiei Corteva cu cea mai recenta tehnologie. O aplicatie mobila capabila sa gestioneze toate informatiile agronomice ale unei solutii agricole digitale complete, oferind informatii inteligente, cu recomandari si alerte privind nevoile culturilor, impreuna cu supravegherea daunatorilor si bolilor, precum si harti VRA. In plus, Granular Link ofera cele mai detaliate si precise informatii datorita imaginilor satelit de cea mai inalta rezolutie disponibila pe piata pentru monitorizarea culturilor.

Practicile digitale pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii solului si a gestionarii apei. De exemplu, agricultura de precizie poate fi utilizata pentru a monitoriza nivelul de umiditate al solului si pentru a ajusta sistemele de irigare in consecinta. Acest lucru poate contribui la reducerea consumului de apa si la imbunatatirea calitatii apei in zonele in care apa nu este suficienta. In plus, practicile digitale pot fi utilizate pentru a optimiza rotatia culturilor si selectia culturilor de acoperire, contribuind astfel la imbunatatirea structurii si fertilitatii solului.

Viitorul datelor agricole digitale este foarte promitator. Prin valorificarea tehnologiilor de date mari, fermierii pot obtine informatii fara precedent despre fermele lor si pot lua decizii mai bune cu privire la modul de gestionare a terenurilor lor. Aceste date pot fi utilizate pentru a crea modele predictive care ii pot ajuta pe fermieri sa isi optimizeze productia si sa isi imbunatateasca randamentele. In plus, aceste date pot fi utilizate pentru a intelege mai bine impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii si pentru a-i ajuta pe fermieri sa se adapteze la conditiile in schimbare.

Schimbarea de paradigma a practicilor regenerative schimba modul in care ne gandim la productia alimentara. Prin trecerea la practici agricole regenerative, fermierii pot reduce impactul asupra mediului, pot imbunatati sanatatea solului si gestionarea apei si pot crea un sistem alimentar mai durabil. Lumea digitala a facut ca agricultura sa fie mai usoara, mai eficienta si mai durabila. Prin adoptarea practicilor digitale, fermierii isi pot imbunatati randamentele si pot crea un viitor mai durabil pentru productia de alimente.


Practicile digitale si agricultura regenerativa - Ferdinand Tatu

 

Autor: Ferdinand Tatu
Digital Agronomy Manager pentru Corteva Agriscience Romania

 

 

 

 

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agricience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Mai multe informatii sunt disponibile pewww.corteva.ro

 

Noutati

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>