Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic.
APIA informeaza fermierii ca incepand cu anul de cerere 2023 se pun in aplicare normele privind conditionalitatea in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si a unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala. Fermierii si alti beneficiari care primesc sprijin prin interventiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie sa respecte normele privind conditionalitatea pe intreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului de cerere.
De modul in care este pregatit solul la inceputul fiecarui sezon agricol depinde in buna masura productivitatea viitoarei culturi. Orice fermier stie ca nu este suficient sa imprastii pur si simplu semintele pe sol si apoi sa astepti ca plantele sa rasara, fiind nevoie de o serie de lucrari premergatoare semanatului.
La initiativa ministrului Petre Daea, o echipa formata din specialisti ai MADR si ai ASAS, coordonata de secretarul de stat Dragos-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbarile climatice. Elaborarea ghidului a venit ca raspuns la provocarile cu care se confrunta fermierii in contextul intensificarii frecventei fenomenului de seceta severa ce afecteaza tot mai mult sectorul agricol romanesc.
Pentru ca fermierii sa obtina recolte bogate in anul urmator, este necesar ca solul sa fie prelucrat si pregatit in lunile de toamna pentru cultura de primavara. Aceasta etapa este esentiala pentru ca pamantul sa conserve umiditatea pe durata sezonului cald, atunci cand are loc perioada de vegetatie si cand seceta reprezinta un adevarat pericol pentru culturi.
Aratul este una dintre cele mai vechi activitati agricole, datand inca de pe vremea in care oamenii au inceput sa desluseasca tainele cultivarii pamantului. Si-au dat seama atunci ca semintele nu pot fi imprastiate direct pe pamant, ci acesta trebuie pregatit inainte, pentru ca plantele sa se prinda.
Arderea miristii duce la deteriorarea habitatului pasarilor si animalelor, distrugerea solului si a valoroaselor microorganisme care ofera fertilitate solului. Un pericol destul de mare prezinta incendierea miristii in apropierea padurilor, spatiilor verzi, spatiilor locative, in preajma statiilor de alimentare cu carburanti, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofa ecologica. Ca rezultat al incendiilor, in aer sunt emanate diferite substante toxice.
Ziua Internationala FAO a Solului va avea loc pe 5 decembrie. Astfel, se are in vedere concentrarea asupra importantei sanatatii solului si sprijinirea managementului durabil al resurselor din sol. “Misiunea” UE in ce priveste sanatatea solului si a alimentelor are in vedere cresterea constientizarii privind importanta solului, implicarea si conectarea cetatenilor, dezvoltarea cunostintelor si a solutiilor pentru diverse tipuri de sol, utilizarea solului si problemele cu care se confrunta in Europa.
In perioada campaniei agricole de vara, in special in perioada campaniei de recoltare a cerealelor paioase, creste riscul de incendiu atat la lanuri, cat si depozitele de cereale si furaje. Pentru prevenirea incendiilor, specialistii recomanda respectarea urmatoarelor reguli si masuri:
In ultima vreme, se vehiculeaza constant termenii de “agricultura de precizie” sau “agricultura digitala”, insa este prea putin inteleasa complexitatea acestei noi tendinte. Fermierii din Europa si de pretutindeni cauta solutii pentru a produce mai mult cu mai putin, astfel incat sa suplineasca nevoia de hrana, aflata in continua crestere. Mai mult, administrarea fermei a trecut deja de mult timp de la agenda la dispozitive mobile.
Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, Comisia Europeana nu are o imagine clara asupra provocarilor create de amenintarile in crestere reprezentate de desertificare si de degradarea terenurilor in UE. In opinia Curtii, coerenta masurilor luate pana acum de Comisie si de statele membre pentru a combate desertificarea este limitata, iar Comisia nu a evaluat progresele inregistrate in directia atingerii obiectivului privind neutralitatea din punctul de vedere al degradarii terenurilor pana in 2030.
Potrivit datelor ONU, daca in anul 1960, de pe suprafata cultivata a unui hectar de teren se hraneau doi oameni, in anul 2030, de pe acelasi hectar, agricultura va trebui sa hraneasca 5 oameni. Cum populatia globului creste in fiecare zi cu 200.000 de oameni, pana in anul 2050, productia agricola va trebui sa creasca cu 70-100% pentru a hrani cei peste 9 miliarde de oameni la nivel global.
Dupa realizarea lucrarilor de intretinere a culturilor insamantate in toamna anului anterior (orz, grau, rapita, triticale, secara, ovaz de toamna, etc.), se da startul campaniei agricole de vara prin care se recolteaza plantele ajunse la maturitate si se pregateste terenul pentru infiintarea culturilor de toamna.
Cu toate ca arderea miristilor si a vegetatiei uscate este cea mai intalnita practica in activitatile de igienizare a terenurilor, aceasta provoaca multe efecte negative solului, deoarece odata cu arderea resturilor vegetale distruge si microfauna folositoare de la suprafata solului. Va prezentam in continuare conditiile si prevederile generale referitoare la aceasta practica de igienizare a terenurilor agricole.
Compania Bayer lanseaza Centrul de Inovatie Agrotehnologica Bayer, platforma de cercetare aflata in judetul Timis menita sa optimizeze si sa adapteze strategiile de protectia plantelor conditiilor specifice zonei de vest a tarii, pentru ca fermierii sa poata beneficia de cele mai bune solutii tehnologice adaptate specificului pedoclimatic local.
Problematica schimbarilor climatice este extrem de importanta prin prisma influentelor majore pe care le genereaza aceste fenomene. Avand invedere perioadele indelungate de seceta, specialistii de la S.C.D.A. Braila aduc in atentia agricultorilor o serie de actiuni si masuri tehnologice ce trebuie luate in considerare atat in activitatea curenta la ferma cat si pentru a rezolva dificultatile care se prefigureaza in viitor in cultivarea cerealelor, a florii-soarelui, rapitei, etc.
Principala preocupare a fermierilor in aceasta perioada o reprezinta pregatirea terenului pentru cultura urmatoare. Cea mai simpla metoda de distrugere a resturilor vegetale consta in arderea miristilor, solutie preferata de unii fermieri, desi bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) pentru accesarea subventiilor stipuleaza ca nu trebuie arse miristile si resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor. In ultimele zile a fost raportat un val de incendii de vegetatie uscata generat de utilizarea focului deschis in spatii deschise in scopul igienizarii terenurilor.
In luna Ianuarie, urmatoarele lucrari agricole se executa in cadrul fermelor si gospodariilor agricole:
Ziua Mondiala a Solului este una din zilele anului in care Organizatia Natiunilor Unite face apel la lumea intreaga pentru a constientiza rolul pe care solul il are in viata cotidiana. Fermierii cunosc deja rolul crucial pe care solul il are in dezvoltarea propriei ferme. Un nou proiect, SoilCare, identifica modalitati prin care, calitatea solului poate fi imbunatatita adoptand tehnici si sisteme de cultivare cu beneficii atat profitabilitatii fermei cat si mediului inconjurator.
Programul international SoilTEQ combina practicile agricole moderne cu cele traditionale, in vederea exploatarii sustenabile si durabile a solurilor din tara noastra. Recent, in judetul Ialomita, s-a organizat cea de a doua intalnire din cadrul programului Soilteq. Intr-un cerc restrans s-au reunit fermieri din toata tara, agricultori ce intampina probleme in exploatarea normala a solului si cauta solutii viabile si durabile pentru imbunatatirea insusirilor solului in vederea unei mai bune „functionari” a acestuia.
Organizatia Europeana a Proprietariilor de Terenuri (ELO) a lansat Premiul de Management al Terenurilor si al Solului pentru 2016/2017 si face apel la toti fermierii, proprietari de terenuri sau grupurile de fermieri care doresc sa trimita pana la 31 decembrie un formular de participare. ELO premiaza practicile si tehnologiile de utilizare a terenurilor si a solului care combat amenintarile solului cum ar fi degradarea, eroziunea, reducerea continutului de materie organica, contaminarea difuza si compactarea, precum si reducerea biodiversitatii solului, salinizarea, inundatiile si alunecarile de teren.
Proiectul SoilTEQ, a fost creat pentru o agricultura sustenabila si durabila. Grupul Soufflet, a creat acest proiect ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a solurilor din tara noastra, Franta, Cehia, Rusia, Polonia si Ucraina. Irigarea excesiva, monocultura, fertilizarile excesive, aplicarea unor agrotehnici incorecte, au dus la obosirea si degradarea solurilor.
Metode de reglare a fertilitatii solului sunt foarte complexe iar efectul lor se observa pe termen mediu si lung.
Luna iulie este perioada in care se face evaluarea productiei la fasole boabe, floarea soarelui, in, canepa, sfecla de zahar si struguri.
In perioada de toamna-iarna a anului agricol 2015-2016, in majoritatea zonelor agricole ale tarii, conditiile climatice au fost favorabile pentru pregatirea terenului, infiintarea, rasarirea si vegetatia culturilor de toamna. Situatii mai putin favorabile s-au intalnit in zona Moldovei, Dobrogei si Campia Transilvaniei, unde pe fondul secetei din 2015 a urmat prima luna de toamna cu un regim pluviometric sub media multianuala, aspect ce a influentat nefavorabil posibilitatile de efectuare a lucrarilor de pregatire a solului si de insamantare, in special la cultura de rapita.
Principale lucrari ale solului sunt dezmeristitul, aratura, lucrarea cu grapa si sapa rotativa, pregatirea patului germinativ, prasila mecanica.
In aceasta luna se desfasoara din plin campania de insamantari de primavara.
Se vorbeste tot mai mult despre avantajele dronelor in agricultura, insa aceasta tehnologie noua este folosita doar de un procent mic de fermieri. Camera de Agricultura din Deux-Sevres (Franta) a organizat recent demonstratii de ferma, la cultura de rapita si de grau, pentru a arata fermierilor modul in care dronele si alte tehnologii pot fi folosite ca instrumente de management al fermelor.
In aceasta luna se finalizeaza programul general de activitate al exploatatiei pe anul agricol respectiv, program care urmeaza a fi imbunatatit pe parcursul anului in functie de situatiile concrete. Se intocmeste in linii mari programul de activitate pentru campania de primavara, incluzand culturile ce se vor infiinta si lucrarile prevazute pentru fiecare cultura, in ordinea fireasca stabilita prin tehnologiile de cultura cadru.
- Cultura mare
- Legumicultura
- Pomicultura
- Viticultura
Sistemul de policultura „hugelkultur” poate fi construit manual sau cu ajutorul masinilor si utilajelor atat in spatiul urban cat si in cel rural.
Femeile din fiecare parte a globului pamantesc, cu ajutorul cunostintele lor traditionale, participa activ in vederea adaptarii la schimbarile climatice.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>