Curs de introducere in permacultura la Titu, Dambovita

Curs de introducere in permacultura la Titu jud DambovitaDetii o ferma si ai vrea rezilienta si diversitate in culturi si profit, regenerand ecosistemul? Locuiesti sau vrei sa te muti la tara si sa te ocupi cu agricultura ecologica? Stai in oras si vrei sa te implici in proiecte sociale, de mediu, responsabile, sau sa sustii rezilienta locala? Atunci, acest curs s-ar putea potrivi ca o manusa. Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest curs prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

 

 

Cursul din perioada 1-2 octombrie 2016 aprofundeaza mai multe teme (vezi specificatii la ziua 1 si ziua 2), dintre care principalele sunt: 


Mai jos regasiti prezentarea unui design de permacultura pe o suprafata de 100ha.

 

Rolul unui astfel de eveniment este de a clarifica cu ce se ocupa permacultura, de a introduce bazele teoretice si practice ale designului si implementarii acestuia pe proprietati rurale sau urbane, tinand cont de factorii ecologici, economici, si sociali.

 

Subiectele abordate in cursul de permacultura

Desi in cele 2 zile doar zgariem suprafata permaculturii, cursul este extrem de intensiv, cu multa informatie condensata, si abordeaza urmatoarele teme, in sesiuni de circa 90 de minute:

Ziua 1

    • Istoria, eticile si principiile permaculturii
    • Metodologia de abordare a designului unei proprietati in functie de scara, obiective si nivelul comercial. Introducere in keyline design
    • Soluri – istorie, importanta, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de imbunatatire potrivite dimensiunii si culturii
    • Apa – circuit, precipitatii primite vs precipitatii utile, stocare, metode de irigatie. Paduri/Arbori silvici – importanta, sisteme agrosilvice, perdele forestiere, culturi pentru biomasa, relatia cu cultura umana

 

Ziua 2

    • Gradini de legume pentru nevoile proprii – design, stabilire, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, plante companion, plante mai putin cunoscute.
    • Livezi, Gradini silvice, „forest gardens” – design, complexitate, stabilire, succesiune, plante benefice, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, sisteme agrosilvice cu integrarea pasunilor sau culturilor
    • Inmultirea plantelor perene. Viata in mediul rural – aspecte sociale si economice. Constructii naturale – introducere, folosirea cobului, designul de case eficiente energetic. Permacultura urbana
    • Permacultura la nivel de ferma – model de business, culturi profitabile in functie de scara, situatia agriculturii din Romania. Directii viitoare, proiecte din tara noastra.

La fiecare tema sunt prezentate exemple practice, si oferite resurse (carti, materiale video) pentru aprofundarea studiului.

Participantii vor putea studia si 2 exemple de design in timpul cursului – unul de ferma, cel de-al doilea, de gospodarie rurala, cat si vedea pe viu schitarea unui design de permacultura.

Sunt incurajate persoanele cu un nivel de documentare (chiar si minim) deja existent despre agricultura, cu proiecte reale, care vor concretiza informatia in ceva fizic.

 

Cu cine?

Gabriel Diaconu este un trainer si designer certificat de permacultura, concentrandu-se pe designul de ferme dar cu experienta si pe proprietati mici urbane sau rurale.

In 2011, a initiat proiectul de la Strambeni, unde s-a mutat in 2012, lucrand sa creeze o gospodarie traditionala din zona de campie a Romaniei cat mai rezilienta. Acolo si-a pus in practica cunostintele acumulate despre gradinarit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici precum compostul si vermicultura, managementul deseurilor si constructii naturale.

Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul profesionist de permacultura, stabilirea sistemelor agroforestiere la scara mare, pasunatul holistic prin rotatie, gradinarit organic, fertilizatori biologici, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor si a oamenilor.

Gabriel si-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultura de 2 saptamani) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentati traineri si designeri de ferme din Europa, precum si cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian si trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory.

Ca trainer, Gabriel faciliteaza cursuri introductive in permacultura, si ofera consultanta pentru designul fermelor ecologice si proprietatilor rurale/urbane.

 

Ce spun fostii participanti? Mihaela Buligoanea, fermier, www.legumefericite.ro

Pentru mine care am deja o mica afacere de familie in domeniul agriculturii ecologice – cursul de permacultura a insemnat foarte mult. Gabi a reusit in doar cateva ore prin ceea ce ne-a predat – sa ma convinga sa extind preocuparea in zona biodiversitatii, sa creez si mai multe perdele de protectie, sa ma preocup si mai mult sa gasesc solutii pentru a proteja solul.

Gabi da dovada nu doar de o foarte buna cunoastere a domeniului permaculturii dar isi adapteaza abordarea in functie de nevoile cursantilor si intr-o atmosfera lejera te tine concentrat pana la final.

Mai mult decat atat, de la acest curs pleci cu o bibliografie semnificativa in domeniu dar si cu disponibilitatea garantata a trainerului pentru informatii, completari, sfaturi ulterioare.

Daca esti incepator intr-ale gradinaritului – cursul de permacultura sustinut de Gabi Diaconu este mai mult decat binevenit! Iti ofera mai mult decat o baza de pornire si te scuteste de multe ore sau chiar zile in care poti aduna informatii de pe net – informatii care de multe ori sunt lipsite de aspectele practice.

Raportul calitate pret este excelent! Il recomand cu drag si il felicit pe Gabi, pentru pasiunea de care da dovada in domeniul permaculturii.”

 

Unde si cand este organizat cursul?

Cursul este organizat in perioada 01/10/2016 – 02/10/2016, in orasul Titu, la 50km de Bucuresti, in incinta primariei Titu. In a doua zi de curs, la marginea orasului, putem vedea o gospodarie dupa principiile permaculturii, cu o micro-plantatie de arbusti fructiferi.

Pentru mai multe detalii despre locatie, drumul catre Titu, mijloace de transport in comun, sau car-pooling, Bogdan poate fi contactat la nr 0734 067 657. Daca nu aveti masina, cu siguranta alti participanti care conduc va pot ajuta sa ajungeti! Va rugam sa mentionati acest lucru la telefon.

Sunt oferite doua locuri gratuite! Unul pentru o persoana din Titu, iar altul pentru cineva din afara.

Daca nu iti permiti cursul din pdv financiar, dar crezi ca ai nevoie de informatia prezentata si vei face ceva util cu ea, nu ezita sa dai un mail la adresa [email protected] justificand modul in care societatea sau ecosistemul va beneficia de participarea ta la acest curs. Alegerea participantilor se face pe baza de selectie.

Pretul cursului este de 350 de lei, inscrierea se face doar in momentul achitarii.

Mai multe informatii despre permacultura si despre acest eveniment gasiti pe www.permacultura-romania.com sau Facebook

  

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>