Cea mai importanta companie de certificare a carbonului din sol din lume democratizeaza accesul fermierilor pentru a calcula valorile de referinta ale emisiilor de carbon si a obtine venituri suplimentare.
Pe langa un an secetos de recolta, provocarile geopolitice din 2022 continua sa afecteze profund fermierii romani la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele si energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, reprezinta o solutie viabila pentru fermieriii care urmaresc mentinerea profitabilitatii si echilibrarea pierderilor cauzate de contextul economic dificil, cu o potentiala sursa suplimentara de venit.
"Sistemele de certificare a carbonului joaca un rol esential in sprijinirea fermierilor care se confrunta cu incertitudinea financiara accentuata prin impactul pe care aceasta il genereaza, din perspectiva crearii unui flux suplimentar de venituri prin vanzarea certificatelor de carbon. Un alt efect pozitiv este reprezentat de imbunatatirea calitatii mediului si sustenabilitatea economica a intreprinderilor agricole”, a declarat Simon Haldrup, CEO si cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.
Initiativele de cultivare a carbonului pentru agricultori sunt in crestere in intreaga Europa. Agreena si-a extins operatiunile din Danemarca si activeaza in prezent pe 14 piete din Europa, gestionand peste 500.000 de hectare. Obiectivele companiei vizeaza intensificarea activitatii in Romania, fiind a sasea tara cu cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene.
Spre deosebire de alte programe, Agreena detine certificatele de CO2, comercializabile si verificate de terti, care apartin direct fermierului. Acesta poate alege sa le pastreze, sa le vanda unor organizatii institutionale sau private, sa le asocieze cu culturile sale sau sa colaboreze cu Agreena pentru a obtine cea mai buna oferta. Numarul de certificate pe care un fermier le poate obtine se bazeaza pe adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de sera (GES) si elimina CO2 din atmosfera, stocandu-l in sol. Fermierii care participa in programul AgreenaCarbon primesc pana la trei certificate pe hectar, in functie de practicile adoptate, cum ar fi insamantarea culturilor de acoperire sau cultivarea fara semanat. In functie de conditiile actuale de piata, valoarea certificatelor se vinde cu 25-50 de euro fiecare.
Nu numai ca agricultura bazata pe emisii de dioxid de carbon ofera un flux de venituri suplimentare din ce in ce mai important, insa beneficiile pe termen lung ale practicilor de agricultura regenerativa sprijina activitatea agricola prin scaderea costurilor cu combustibilul si cu forta de munca, reducand totodata semnificativ costurile cu utilajele agricole si cu ingrasamintele. Solul reprezinta una dintre cele mai importante resurse pentru sustinerea vietii pe planeta, indeplinind functii esentiale pentru mediu si pentru economie. Acest ecosistem traverseaza, in prezent, o criza ecologica globala. 52% din terenul agricol este deja degradat, potrivit datelor Parlamentului European.
In acest context, liderii de piata si fermierii pionieri din intreaga lume iau in considerare practicile agricole regenerative pentru a sustine fertilitatea solului pe termen lung. Un beneficiu al agriculturii regenerative este imbunatatirea capacitatii de retentie a apei din sol si sprijinirera scurgerii unei ape mai curate. Aceste aspecte au determinat agentiile de apa internationale care se concentreaza pe o aprovizionare cu apa curata si sigura in vederea protejarii sanatatii populatiei sa incheie parteneriate cu Agreena, precum este si cazul Severn Tront.
Participarea la sistemele de certificare a carbonului poate contribui la rezilienta climatica pe termen lung a terenului agricol, sporind continutul de nutrienti de la nivelul culturilor si biodiversitatea.
Recolta anului 2022 a fost in general optima, multi fermieri finalizand recolta in timp record, in pofida valului de caldura care a accentuat efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice.
"Solul reprezinta un liant cheie intre problemele globale de mediu, precum schimbarile climatice, gestionarea apei si pierderea biodiversitatii. In 2023, situatia ar putea fi una diferita, intrucat recolta va fi influentata direct de costurile inputurilor si de conditiile meteorologice", explica Thomas Gent, un fermier care practica agricultura regenerativa, lider de piata din portofoliul Agreena.
Agricultura bazata pe sechestrarea carbonului in sol echilibreaza randamentul agricol, atat in ceea ce priveste fluxul de venituri, cat si imbunatatirile pe termen lung din perspectiva rezilientei unei afaceri din domeniu.
"Cu siguranta fermierii vor cauta noi modalitati pentru a ramane profitabili si pentru a obtine randamentul optim al investitiilor in culturile lor. Acum exista si mai multa flexibilitate pentru nevoile de afaceri individuale ale fiecarui fermier, pentru a sprijini ritmul de adoptare a noilor practici", conchide Gent.
Inscrierile in platforma AgreenaCarbon sunt deschis pentru anul de recolta 2023, compania extinzandu-si paleta de programare pentru a include mai multe tehnici de cultivare. Fermierii din Romania se pot conecta gratuit la platforma pentru a-si determina rapid linia de baza si calculul estimativ al valorii disponibile din certificatele de carbon.
Agreena este sponsorul principal al ZF Agriculture Summit 2022 si va sustine o prezentare in cadrul evenimentului pentru a vorbi despre oportunitatile pe care le au fermierii romani pentru a se alatura tranzitiei verzi.
Agreena extinde agricultura regenerativa prin finantare si tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen si Julie Koch Fahler au dezvoltat in 2021 unul dintre primele programe de plata a carbonului din sol acreditat la nivel international, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientari ale IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, si monitorizeaza si raporteaza reducerile de GES si emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terti pentru fermieri, care pot fi vandute pe piata voluntara a carbonului. De la lansare, Agreena si-a extins oferta catre fermieri din 14 tari din Europa si a achizitionat recent compania de teledetectie in domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informatii pe site-ul agreena.com.
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>