Experientele fermierilor care au trecut de la agricultura conventionala la agricultura ecologica sau conservativa. Practici pentru o economie durabila

Practici pentru o economie durabila 1Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa incerce si alte tehnologii agricole si sa schimbe practicile in propriile ferme. Cel mai profund efect negativ al lucrarilor solului in intreaga lume il constituie degradarea solului din cauza actiunii vantului si a apei. Cu toate ca sistemul conventional de agricultura a determinat sporirea nivelului productiei, acesta a condus la degradarea si diminuarea resurselor naturale. Agricultura conservativa si agricultura ecologica au devenit tot mai populare in randul fermierilor in ultimii ani, la nivel european, cat si in Romania.


Agricultura conservativa este mai putin costisitoare si mai benefica pentru sol decat cea clasica. Sistemul presupune lucrarea pamantului cat mai putin, astfel incat acesta pastreaza umiditate in sol, iar la sfarsitul anului profitul in ferma este mai mare.

 

Experienta unui fermier roman in agricultura conservativa

In ultimii anii, la nivel international, s-au facut pasi rapizi pentru dezvoltarea si raspandirea tehnologiilor de conservare a resurselor naturale. Adaptandu-se tehnicilor reduse de lucrare a solului cu ajutorul agriculturii conservative, fermierii romani pot inregistra cresteri economice si pot fi aliatii impotriva schimbarilor climatice. Spre exemplu, Adascalitei Daniel, fermier din judetul Neamt, a decis in urma cu trei ani, din motive economice si climatice, sa treaca de la agricultura conventionala la cea conservativa pe toata suprafata agricola cultivata. Fermierul detine in prezent o suprafata de aproximativ 175 de hectare, cultivand porumb, grau si floarea-soarelui.

Primii ani sunt dificili deoarece productia este mai mica. Dupa ce solul isi reface structura, invatam si noi sa aplicam tehnologia asupra lui. Trecand la aceasta tehnologie este necesar sa schimbi utilajele. O semanatoare clasica nu poate semana resturi vegetale deoarece acestea raman la suprafata”, explica fermierul, asigurat al companiei Agra Asigurari.

 

Practici pentru o economie durabila 2

 

Odata cu practicarea agriculturii conservative, rezerva de carbon organic, activitatea biologica, biodiversitatea supraterana si subterana, cat si structura solului sunt imbunatatite. Degradarea solului este redusa in mare masura, determinand o productivitate crescuta. In plus, emisiile de carbon sunt diminuate ca urmare a utilizarii reduse a utilajelor si a acumularii crescute de carbon organic.

O practica importanta este inverzirea suprafetei agricole, acoperirea cu strat vegetal, deoarece este nevoie de cat mai multa materie organica. Pe termen lung, fermierii vor trece la agricultura conservativa pentru ca vor reduce cheltuielile in ferma, utilajele, dar si costul de intretinere cu personalul. Lucrarile sunt reduse aproape la minim. In plus, putem sa avem o cultura la care sa folosim o cantitate de apa mai mica, deoarece in cazul acestor practici agricole, evaporarea este redusa de resturile vegetale ce formeaza stratul de suprafata. Desi primii ani sunt dificili, ulterior se vad rezultatele si schimbarile solului, iar la sfarsitul anului, acumuland toate cheltuielile, profitul este mai mare”, mai spune fermierul din judetul Neamt.

 

 

Beneficiile pe termen lung ale agriculturii ecologice

La randul sau, agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila a agriculturii, la cresterea activitatilor economice si la sporirea interesului pentru dezvoltarea spatiului rural. Precum agricultura conservativa, agricultura ecologica are un impact limitat asupra mediului, pentru ca incurajeaza utilizarea responsabila a energiei si a resurselor naturale, pastrarea biodiversitatii, conservarea echilibrului ecologic regional, cresterea fertilitatii solului, dar si mentinerea calitatii apei.

Practici pentru o economie durabila 3

 

Cresterea preturilor ingrasamintelor si cresterea substantiala a pretului la combustibil ii determina fermierii romani sa se orienteze din ce in ce mai mult catre culturile ecologice, unde costurile sunt mai mici. Acesta este cazul lui Georg Schweiger-Beck, fermier care practica agricultura ecologica inca din 2012. Fermierul detine doua ferme pe o suprafata agricola de 7.000 de hectare, zona care se intinde din sudul judetul Botosaniului pana in judetul Neamt.

Metoda pe care fermierul roman o foloseste in fermele sale este cea a biologului Muller, teorie ce dateaza din anul 1932. Aceasta metoda presupune pastrarea materiei organice la suprafata solului, care nu trebuie incorporata decat dupa fermentare. Pe termen lung agricultura ecologica reduce cheltuielile intr-o ferma, spune fermierul, principalul factor pozitiv fiind disparitia pesticidelor din culturi.

Practici pentru o economie durabila 4

 

Suntem o ferma strict vegetala, fara animale. Caracteristica principala a agriculturii ecologice este ca nu foloseste adaosuri artificiale cunoscute sub denumirea de pesticide sau ingrasaminte artificiale. Toate produsele pe care le utilizam trebuie sa fie omologate agriculturii ecologice. Costurile pentru inputuri sunt reduse, insa totodata, in agricultura ecologica cantitatea recoltata este mai mica decat in agricultura conventionala”, explica fermierul, Georg Schweiger-Beck, asigurat Agra Asigurari

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica implica o serie de provocari. Stabilirea celor mai potrivite tehnologii de cultura, alegerea utilajelor pentru pregatirea terenului si intretinerea culturilor, adaptarea rotatiei culturilor si analiza oportunitatilor pietei sunt doar cateva dintre elementele cu care s-a confruntat fermierului. In plus, agricultura ecologica necesita mai multa munca decat agricultura conventionala, dar aduce un profit mai mare la sfarsitul anului, seceta avand un impact mai mic asupra unei culturi ecologice.

De exemplu, patru tone cu 400 de euro reprezinta mai mult decat sase tone cu 250 de Euro, deoarece productia este mai scumpa decat cea conventionala. Cu toate ca productia este mai mica, profitul este mai mare, in cele din urma crescand calitatea”, conchide fermierul Georg Schweiger-Beck.

Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene, suprafata cultivata in mod ecologic este echivalenta cu 9,1% din totalul suprafetelor agricole utilizate, iar in Romania, aceasta reprezinta 3,2%. In opt state membre, printre care si Romania, suprafetele cultivate in mod ecologic reprezinta mai putin de 5% din totalul suprafetelor agricole utilizate. De cealalta parte, ponderea suprafetelor cultivate in mod ecologic este de 25% in Austria, de 22% in Estonia si de 20% in Suedia, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>