Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabileSchimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient.


Conditiile meteo instabile si seceta din 2022 au afectat culturile fermierilor, iar la inceputul acestui an, acestia nu au avut la dispozitie rezerve suficiente de apa subterana in zona de est si sud a Romaniei. Din cauza acestor conditii, in 2023, numarul fermierilor din Romania care aplica practici agricole durabile si asimileaza solutii inovatoare in agricultura este in crestere in comparatie cu perioadele anterioare. Agricultura regenerativa ramane o preocupare semnificativa si persistenta pentru fermieri, cu o importanta in continua crestere pe agenda lor, concentrandu-se pe refacerea solului si imbunatatirea procesului de gestionare a apei. Prin urmare, numarul fermierilor care opteaza pentru sisteme de lucrare a solului prin care sa reduca pierderea resurselor de apa este in crestere. In prezent, lucrarea minima a solului este un sistem la care unii fermieri sunt fortati sa recurga din cauza secetei sau a schimbarilor legislative si va prevala cu siguranta in tara noastra in viitor. Mai mult decat atat, este o abordare holistica a agriculturii care urmareste imbunatatirea sanatatii solului si gestionarea apei, minimizand in acelasi timp impactul agriculturii asupra mediului .

Schimbarile climatice si conditiile meteorologice din acest an, similare cu cele din anii precedenti, au avut un impact asupra practicilor utilizate de catre fermieri pentru a imbunatati calitatea si cantitatea productiei. Alegerile de produse facute de fermieri descriu, asadar, peisajul agricol asa cum este astazi: in 2023, cele mai comune produse preferate de fermieri sunt porumbul si cerealele paioase, care lupta in fiecare an pentru primul loc, cu aproximativ 2,5 milioane hectare, urmate de floarea-soarelui cu 1,1 milioane hectare si de rapita cu 0,8 milioane hectare. Cu toate acestea, conditiile meteorologice extreme au dus, de asemenea, la un an dificil pentru culturile fermierilor in zona de sud si sud-est a tarii, cu culturi de primavara afectate in multe zone de seceta. Recoltele de floarea-soarelui au fost serios impactate de conditiile climatice, recolta situandu-se la 20% pana la 40% din potentialul productiv, de la 0.8 pana la 2 tone/ha, iar in cazul porumbului, de la 0 la 3 tone/ha, unul dintre cei mai dificili ani din ultimii 10 ani.

In ultimii doi ani, fermierii romani s-au adaptat la conditiile meteorologice extreme alegand soiuri si hibrizi rezistenti la seceta, marind ponderea cerealelor paioase, reducand cantitatea de ingrasaminte si trecand la tehnologii mai prietenoase cu solul. Prin urmare, compania internationala de agricultura Corteva Agriscience colaboreaza activ cu fermierii pentru a le satisface cerintele, valorificand expertiza stiintifica a companiei pentru a dezvolta solutii cuprinzatoare care abordeaza nevoile lor imediate, mentinand un accent puternic pe inovatiile viitoare.

Fermierii prioritizeaza in mod constant selectarea celor mai bune produse si tehnologii pentru culturile lor, iar acest lucru ramane o preocupare centrala in 2023. In acest context, portofoliul Corteva Agriscience se evidentiaza, oferind fermierilor o gama de instrumente de neegalat pentru a se adapta la schimbarile climatice si pentru a spori nivelul cantitativ al productiei pe termen lung, benefica atat pentru oameni, cat si pentru mediu.

In 2023, suprafetele cultivate cu porumb si floarea-soarelui raman o prioritate pentru fermieri, acestia incepand sa diversifice structura culturilor si a produselor utilizate, cu scopul de a imbunatati calitatile solului. Din aceste motive, in acest an fermierii continua sa aleaga cel mai bine vandut hibrid de porumb din Romania - P9889 si cel mai bine vandut hibrid de floarea-soarelui - P64LE162 din portofoliul Pioneer®, aceste produse iesind in evidenta datorita rezistentei lor la seceta, adaptabilitatii in diverse tehnologii si randamentului stabilCu ajutorul inovatiei, fermierii beneficiazade produse si servicii care sa satisfaca cerintele sistemului alimentar, in timp ce pastreaza resursele si asigura sustenabilitatea pe termen lung a terenurilor lor. Prin urmare, in acest an fermierii din Romania au folosit predominant Lumiposa® 625, un insecticid formulat ca tratament al semintelor de rapita, care ofera un control excelent asupra insectelor, protejand tinerele plantute. Pentru protejarea culturilor de cereale, fermierii au preferat sa foloseasca VerbenTM, cel mai nou si puternic fungicid al Corteva Agriscience, special dezvoltat si lansat in 2022 pentru a proteja cerealele inca de la primul tratament in primavara. Fermierii au remarcat efectul lui VerbenTM asupra acestor culturi datorita efectului sau de lunga durata impotriva ruginei si a fainarii in cerealele paioase.

Anul 2023 a adus o perioada de instabilitate atmosferica in timpul verii, care s-a suprapus peste cea mai importanta perioada a formarii si dezvoltarii vitei de vie, faza de inflorire, si tot mai multi fermieri aleg Zorvec™ Zelavin® Bria pentru a-si proteja culturile de vita de vie. Prin administrarea preventiva a lui Zorvec™ Zelavin® Bria, intr-un bloc de 2 aplicatii consecutive, realizate la intervale de 10 zile, primul tratament la inceputul infloririi, urmat de al doilea tratament la sfarsitul infloririi, s-a obtinut un control eficient al manei la vita de vie. De asemenea, LaserTM 240 SC, un insectid biologic care a ajutat fermierii ce activeaza in segmentul horticol sa isi protejeze culturile de insecte (Lepidoptere, Diptere si Coleoptere) fara sa fie ingrijorati de rezidualitate sau de impactul asupra insectelor benefice.

Activitatile desfasurate in peisajul agricol pentru 2023 influenteaza in mod semnificativ disponibilitatea si calitatea alimentelor pe pietele din Romania. Aceste alimente servesc ca o resursa vitala in promovarea bunastarii comunitatilor noastre, iar Corteva se dedica imbunatatirii agriculturii prin echiparea fermierilor romani cu resursele necesare pentru a combate insecuritatea alimentara, sustinandu-i in atingerea unei productivitati si durabilitati de lunga durata in fiecare an.

Autori: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Romania si Republica Moldova
si Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Crop Protection Romania si Republica Moldova

Despre Corteva Agriscience 

Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Mai multe informatii sunt disponibile pewww.corteva.ro

 

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>