Conform datelor statistice din ultimii ani, un procent semnificativ al emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) provine din sistemele alimentare, atat in mod direct, cat si in mod indirect, astfel ca sustenabilitatea in domeniul agriculturii si industriei alimentare devine din ce in ce mai necesara, atat la nivel european, cat si global, lucru care determina populatia sa actioneze si sa ia masuri imediate.
In acest context, EIT Food si Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideatie care identifica si gaseste posibile solutii pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesionistii si antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot inscrie pana pe 31 mai 2022. EIT Food este sustinut de European Institute of Innovation and Technology – Institutul European pentru Inovatie si Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.
Editia de anul acesta vizeaza gasirea de solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin practici de agricultura sustenabila si cresterea accesului la alimentele din agricultura sustenabila pentru consumatorii de varsta mijlocie (45-60 ani), prin informarea lor, diversificarea optiunilor pe care le au la dispozitie si gestionarea barierelor pe care acestia le intampina.
In cadrul celei de-a doua editii a Challenge Labs, programul de ideatie desfasurat in peste 10 tari europene, profesionisti cu specializari diferite - de la cercetatori si profesori, la persoane care lucreaza in companii de food & drinks si antreprenori cu idei - isi vor pune laolalta cunostintele pentru a rezolva provocari din acest domeniu. Acestia vor participa la workshop-uri intensive, alaturi de alti inovatori si experti, si se vor familiariza cu metodologii ce faciliteaza inovarea, precum design thinking. In plus, participantii vor crea si testa prototipuri de reprezentari vizuale, urmand ca cea mai inovatoare idee sa fie premiata.
„Ca reprezentanti ai EIT Food in Romania, ne dorim sa continuam eforturile de sustinere a dezvoltarii si inovarii locale din sectorul agroalimentar. Am reusit sa cream punti si legaturi importante intre actori diversi din ecosistem si vom continua sa punem in miscare lucrurile cu si mai multa dedicare”, spune Georgiana Ion, coordonator activitati EIT Food Hub. „Acelasi lucru ni-l propunem si in cadrul Challenge Labs 2022. Aflat la a doua editie, reuneste profesionisti si experti din domeniu care sa colaboreze, sa creasca si sa gaseasca solutii inovatoare prin care sa se dezvolte profesional. Mai mult, credem cu tarie ca programa de invatare intensiva din cadrul Challenge Labs este o oportunitate valoroasa pentru orice profesionist in curs de formare sau dezvoltare care vrea sa isi extinda cunostintele intr-un mediu colaborativ”, adauga aceasta.
Inscrierile in programul Challenge Labs 2022 sunt deschise pentru un public divers, din care pot face parte: cercetatori sau membri din institute de cercetare, profesori, angajati sau experti din zona de cercetare si dezvoltare in sectorul agrifood, absolventi al unei facultati de profil sau din domenii adiacente, dar si cei care au cunostinte din zona de antreprenoriat, marketing, product development, digital skills, sisteme alimentare sau biotehnologie.
Pentru a se inscrie in program, cei interesati trebuie sa completeze formularul de pe site pana pe 31 mai 2022. In perioada 1-2 iunie, se va face preselectia, la finalul careia vor fi selectati 30 de aplicanti. Mai apoi, participantii selectati vor fi impartiti in echipe multidisciplinare si vor lua parte la workshop-uri in perioada 6-14 iunie, sub indrumarea expertilor si a mentorilor. Pe 15 iunie 2022 va avea loc marea finala, acolo unde participantii isi vor prezenta ideile in fata juriului, iar cea mai inovatoare solutie va fi premiata.
Problema reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea accesului la alimentele din agricultura sustenabila sunt provocarile propuse echipelor participante.
Echipele participante in program vor avea misiunea de a gasi solutii pentru doua probleme importante ale sectorului alimentar: pe de-o parte, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera de catre producatori si distribuitori locali, prin renuntarea la practicile de agricultura nesustenabila, iar pe de alta parte, facilitarea accesului consumatorilor de varsta mijlocie (45-60 ani) la alimente provenite din agricultura sustenabila.
Echipele participante vor fi coordonate de mentori si experti din domeniu. Printre mentorii si expertii care vor ghida echipele in acest proces se numara: Cristian Tudor - Founder & General Manager Micro Greens, Laurentiu Banescu - Co-Founder Zaganu Craft Brewery, Mihai Mihu - Antreprenor & Coordonator Mall Taranesc, Zorita Diaconeasa - Sef lucrari Biochimie USAMV Cluj-Napoca.
DESPRE EIT FOOD
Challenge Labs este un proiect sustinut de EIT Food. EIT Food este cea mai dinamica si vasta comunitate de inovare in sectorul agroalimentar. Acceleram inovatia pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care produce alimente sanatoase si sustenabile pentru noi toti.
Sustinut de Institutul European de Inovare si Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investeste in proiecte, organizatii si persoane care impartasesc obiectivele pentru un sistem alimentar sanatos si sustenabil. Eliberam potentialul de inovare in mediul de afaceri si in universitati si cream si scalam startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii si produse pe piata. Echipam antreprenorii cu abilitatile necesare pentru a transforma sistemul alimentar si punem consumatorii in centrul a tot ceea ce facem, ajutand in acelasi timp sa devina mai increzatori prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consuma.
EIT Food este una dintre cele opt comunitati fondate de European Institute for Innovation & Technology (EIT), un organism independent al UE, fondat in 2008 pentru a sustine inovatia si antreprenoriatul in Eurupa.
Poti afla mai multe despre noi pe site-ul www.eitfood.eu.
DESPRE IMPACT HUB BUCHAREST
Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>