Exploatarea taurinelor pentru productia de carne

Cresterea taurinelor pentru productia de carneDesi taurinele au un indice mai scazut de transformare a furajelor in carne decat alte specii si au un randament mai mic de taiere, daca se analizeaza cota de participare a diferitelor specii de animale domestice la realizarea productiei totale de carne, se observa ca taurinele se gasesc pe primul loc cu circa 35-40%. Acasta situatie se datoreste faptului ca taurinele valorifica resurse furajere care nu intra in alimentatia omului.


Carnea de turine este apreciata datorita calitatilor ei igienico-alimentare si gustative. Daca se analizeaza preferintele consumatorilor, se observa si aici o schimbare. In trecut, era preferata carnea grasa provenita de la rasele specializate pentru carne. Astazi este ceruta pe piata carnea mai slaba, cu o cantitate mai mica de grasime superficiala, insa marmorata si perselata, frageda si de culoare mai deschisa. Acest fapt a determinat o schimbare in orientarea crescatorilor spre rase care dau carne mai multa. Astazi este mult mai apreciata carnea de la rasele mixte: Simmental, Schwyz, a raselor de carne frantuzesti - Chrolaise si Limousin. In crescatorile de peste ocean si in Anglia se foloseste din ce in ce mai mult incrucisarea raselor vechi de carne cu rasa charolaise sau chiar cu Simmmental.

In privinta productiei de carne de taurine, in perioada actuala si in perspectiva, la noi in tara se urmaresc: sporirea cantitatii, imbunatatirea calitatii, scaderea costurilor de productie. Pentru sporirea cantitatii de carne se recomanda taierea tineretului taurin dupa atingerea greutatii de 400 kg, iar toate animalele adulte se se sacrifice numai dupa o reconditionare prealabila. Imbunatatirea calitatii carnii pentru a corespunde cerintelor actuale se realizeaza utilizand metode si tehnologii noi, intensive si semiintensive de ingrasare. Prin ingrasarea viteilor de varsta tanara se obtine o dezvoltare mai mare a musculaturii si o carne mai frageda. Tot in acest scop se efectueaza incrucisari intre vacile din rasele de lapte si mixte, care nu fac obiectul selectiei, cu tauri din rasele de carne, iar viteii rezultatii sunt supusi ingrasarii intensive.

Reducerea costului carnii de taurine se realizeaza prin organizarea unor complexe de tip industrial cu capacitati de 5000-6000 capete pe serie, care folosesc nutreturi combinate si o ingrasare intensiva sau semiintensiva. In aceste ferme, procesele grele de munca sunt mecanizate, se foloseste un personal mai redus si se face economie de furaje. Furajele ieftine, care se folosesc in conditiile ingrasarii semiintensive si extensive, sunt tocate si amestecate cu uree, melasa si borhoturi, astfel ca se mareste mult valoarea nutritiva, creste sporul mediu zilnic si in acelasi timp, rentabiltatea. Factorii individuali care influenteaza productia de carne sunt factori genetici si factorii externi de mediu. Factorii genetici care determina capacitatea productiva sunt tipul fiziologic, rasa si individualitatea.

Tipul fiziologic digestiv si cel digestivo-respirator este caracteristic animalelor cu aptitudini pronuntate pentru carne. Se caracterizeaza printr-un torace larg, rotund, adanc, cu o dezvoltare mare a musculaturii trenului mijlociu si posterior. Datorita metabolismului de tip anabolic, animalele care apartin acestui tip depun usor grasime.

Rasa. Rasele specializate pentru carne dau o cantitate mare de carne nu numai datorita greutatii lor, ci si datorita faptului ca au un randament ridicat la taiere si procent redus de oase in carcasa. Sunt si rase mixte, cu aptitudini foarte bune de carne, ca Simmental, Schwyz, Baltata romaneasca etc, care dau atat cantitati mari de carne cat si o carne mai slaba, suculenta, foarte bine apreciata.

Individualitatea. In cadrul unei rase exista indivizi cu aptitudini de carne mai pronuntate decat altii; ei ajung la greutati mari si randament mare la taiere. In conditii identice de hranire si intretinere intre indivizii unei rase, sunt diferente mari in privinta productiei de carne determinate de varsta, sex, tip morfologic, precocitate si stare de sanatate.

Varsta. Influenteaza mult productia de carne. Cea mai mare productie o dau animalele adulte; animalale tinere dau o cantitate mica de carne, greutatea lor fiind mica. La cele batrane, cantitatea de carne scade datorita randamentului mai mic la taiere. Varsta influenteaza nu numai cantitatea de carne ci si calitatea ei. Animalele tinere, sub 6 luni, dau o carne cu valoare calorica mica, cu procent ridicat de apa, pe cand cele batrane, ingrasate, dau o carne cu valoare calorica ridicata, insa aceasta nu mai ofera fragezimea mult dorita. Carnea cea mai valoroasa este produsa de tineretul ingrasat in varsta de 1-2 ani.

Sexul. Masculii dau o cantitate mai mare de carne decat femelele, datorita greutatii lor mai mari. Calitativ insa, carnea vacilor este superioara mai ales daca ele sunt tinere.

Starea de sanatate influenteaza nemijlocit productie de carne. Animalele bolnave slabesc si productia lor de carne este redusa.

Factorii externi mai importanti care influenteaza productia de carne sunt: tipul si nivelul de hranire si sistemul de ingrasare. Tipul de hranire este diferit in functie de ponderea in ratie a unor anumite furaje: astfel in cazul in care in ratie predomina furajele fibroase si suculente, deosebim tipul voluminos de hranire, iar cand furajele concentrate reprezinta 60-80% din valoarea nutritiva a ratiei avem tipul concentrat de hranire. Nivelul de hranire poate fi scazut, cand ratia administrata este sub cerintele normale de hranire, sau ridicat, cand ratia depaseste normele de hranire. In primul caz animalele sunt subalimentate, iar in al doilea caz, supraalimentate. Supraalimentatia are o influenta negativa neta atat asupra cantitatii, cat si calitatii carnii. Supraalimentatia da rezultate pozitive in ingrasarea intensiva a tineretului pana la 1 an; peste aceasta varsta este uneori neeconomica, avand o consecinta negativa mai ales asupra calitatii carnii, datorita depunerii mari de grasime in muschi si la suprafata carcasei.

Stadiul ingrasarii poate influenta in mod deosebit atat cantitatea de carne obtinuta, cat si calitatea acesteia. Cu cat creste greutatea animalelor ingrasate, creste randamentul la taiere, deci cantitatea de carne neta, scade procentul de apa din carne si creste valoarea ei calorica.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>