Agentia Nationala pentru Zootehnie„Prof. d r. G . K . Constantinescu” (ANZ) este o unitate bugetara, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza H.G. nr. 1188/2014, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta Agentie reprezinta autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, inspectia de stat in zootehnie, controlul la producatorii si prim-cumparatorii de lapte, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice animale.
Agentia Nationala pentru Zootehnie poarta numele savantului roman de renume mondial, cel care a fost parintele zootehniei romanesti, prof. dr. G. K. Constantinescu, un deschizator de drumuri, cu o activitate si o opera remarcabila, fiind un model de profesionalism pentru generatiile actuale si viitoare de ingineri zootehnisti si medici veterinari.
Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ) isi exercita functiile printr-o serie de atributii in domeniul ameliorarii, reproductiei, patrimoniului genetic, inspectiei de stat in zootehnie, efectueaza analize, teste si experiente in laboratoarele proprii pentru certificarea datelor etc.
Ameliorarea speciilor este un proces fundamental filogenetic si, ca atare, dinamica lor este conditionata strict de succesiunea ritmica a generatiilor, deci de reproductie. Cresterea productiei animaliere globale se realizeaza prin sporirea efectivelor si marirea productiei pe cap de animal. Marirea productiei globale prin cresterea efectivelor nu este totdeauna cea mai economica, intrucat presupune cheltuieli in plus pentru adapostirea, hranirea si ingrijirea animalelor. De dorit este sa se realizeze productii mari prin marirea productiei pe cap de animal, prin imbunatatirea potentialului genetic. Plecand de la efectivele existente se formeaza o generatie noua cu potential genetic superior, care sa dea productii superioare fata de generatia anterioara. Aceasta modificare reprezinta ameliorarea, iar selectia - factorul de baza al ameliorarii - nu reprezinta o simpla alegere a plusvariantelor genetice dintr-o generatie, ci realizarea unei generatii noi de indivizi adulti din aceste plusvariante, ceea ce inseamna in primul rand reproductie.
Reproductia ofera ameliorarii diferite posibilitati prin realizarea insamantarilor artificiale, mai ales in conditiile in care actiunea se poate baza pe material seminal congelat sau transfer de embrioni. Rasele, liniile, hibrizii si noile creatii biologice la animalele domestice sunt intr-o continua evolutie, modificare, aparitie - disparitie, proces cu importante implicatii economice. Acest proces nu poate fi tinut eficient sub control decat pe baza cunoasterii exacte a modificarilor genetice inregistrate in timp, prin testarea lor comparativa - proces de probare in aceleasi conditii de mediu a capacitatii de productie si progresului genetic inregistrat, precum si de evidentiere a diferentelor de adaptare a acestora la diferite conditii de exploatare. Astfel, se pot lua decizii corecte si eficiente de folosire, acceptare sau eliminare a diferitelor rase, linii si hibrizi, masurandu-se exact efectul muncii de ameliorare, implicit eficienta economica.
Venind in sprijinul crescatorilor de animale, constienti de faptul ca pe piata unica europeana, concurentiala, nu vor putea fi competitivi decat prin realizarea unor productii ridicate, la inalte standarde de calitate, Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale promoveaza politici de sustenabilitate coroborate cu o serie de forme de sprijin cum ar fi schema de plata in sectorul zootehnic (ajutorul national tranzitoriu 2014-2020 si sprijinul voluntar cuplat 2014-2020), ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale, ajutorul de stat pentru bunastarea animalelor, ajutorul de stat pentru achizitionarea motorinei cu acciza redusa, sprijinul de maximum 2500 lei/cap pentru achizitia de berbeci din rase specializate si de maximum 5000 lei/cap pentru achizitia de juninci din rase specializate.
Referitor la resursele genetice animale, avand in vedere importanta pe care o capata din ce in ce mai mult resursele de proteina animala in tara noastra, este necesar sa se trateze cu seriozitate tema economicitatii cresterii raselor care valorifica tocmai resursele mai putin folosite, pe masura posibilitatilor de a le produce: pasunile, resturile menajere, deseurile cerealiere si mai ales porumbul care se cultiva in prezent pe suprafete mari. In conditiile procesului de ameliorare, in care un numar restrans de rase s-a evidentiat astfel incat sa corespunda sub aspectul indicilor tehnico-economici si calitativi, diversificarea genetica existenta se reduce foarte rapid. Crescatorii de animale in rasa curata, detinatori de efective de animale angajati in conservarea patrimoniului genetic, vor beneficia de scheme de ajutor de la bugetul statului si/sau de la Uniunea Europeana, masuri de tip compensatoriu, pentru acoperirea pierderilor de venit suportate de beneficiarii care incheie angajamente voluntare. Prima compensatorie acordata pentru respectarea angajamentelor voluntare privind cresterea animalelor femele adulte de reproductie din rasele locale in pericol de abandon este platita anual si se acorda pe cap de femela adulta de reproductie de rasa pura. Aceasta masura va hotara soarta conservarii resurselor genetice animale pentru urmatorii cinci ani. In cadrul Agentiei functioneaza si o banca de gene prin care se realizeaza pastrarea „ex situ" (prin crioconservare) a materialului biologic cu status de risc critic, cu potential genetic valoros, prin care se gestioneaza, se protejeaza si se evalueaza tot materialul de reproductie congelat.
ANZ acrediteaza organizatii si asociatii ale crescatorilor de animale care infiinteaza si conduc registre genealogice la animalele de ferma si/sau pentru efectuarea controlului oficial al productiei - COP, inclusiv pentru calcularea si publicarea rezultatelor, iar pentru rasele cuprinse in programul de carne mentine conducerea registrelor genealogice la nivelul agentiei.
De asemenea, ANZ inregistreaza obiectivele avicole si acorda codurile de identificare pentru fermele de selectie, de reproductie si statiile de incubatie, atesta asociatiile profesionale de crescatori la speciile de animale care nu fac obiectul programelor de conservare si utilizare a resurselor genetice animale: pasari, animale de blana, porumbei, caini, pisici si alte animale de companie.
In ceea ce priveste Programul National Apicol, masurile luate in cadrul celor trei „editii” ale PNA au contribuit la dezvoltarea sectorului apicol din Romania, dupa cum reiese din datele statistice cantitative referitoare la numarul familiilor de albine si productia de miere, dar si din cresterea numarului de tineri apicultori care au accesat proiecte cu finantare prin FEADR.
Potrivit domeniului sau de activitate, in conditiile legii, Agentia monitorizeaza identificarea, repartizarea numerelor de identificare a stupinelor si stupilor - constituie si actualizeaza baza de date apicola nationala, identificarea si inregistrarea ecvideelor - inregistrarea performantelor si corectitudinea evaluarii genetice pentru animalele cuprinse in controlul oficial al productiilor, unde se constata in ultimii ani un interes din ce mai mare din partea fermierilor ca animalele lor sa fie cuprinse in COP, dandu-le posibilitatea, in urma rezultatelor, de a lua decizii juste si de a-si specializa animalele in directia de crestere dorita, dar si eficienta economic, fie de carne, de lapte, mixta, de pielicele etc.
In cadrul Agentiei Nationale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” functioneaza Centrul national de formare profesionala in zootehnie, care se adreseaza persoanelor interesate sa se califice in urmatoarele meserii: operator de insamantari artificiale la animalele de ferma (calificare si/sau specializare), lucrator in cresterea animalelor, in urma carora beneficiarilor cursurilor li se elibereaza certificate de calificare profesionala. Pregatirea teoretica se realizeaza in localitatea Dej, judetul Cluj, iar componenta practica se realizeaza in cadrul bioazelor cu material biologic - atat in cea din localitatea Dej, cat si in cea din localitatea Beclean, judetul Bistrita-Nasaud.
Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” si-a propus cateva obiective de ordin imediat:
Pentru dezvoltarea si imbunatatirea calitativa a productiei de carne pot fi utilizate doua variante, si anume: cresterea unor nuclee din rase specializate in productia de carne sau incrucisarea industriala a raselor locale mixte si de lapte cu rase de carne in vederea obtinerii de hibrizi comerciali pentru abatorizare. Aceste incrucisari pot fi simple sau multiple, in functie de obiectivele propuse privind randamentul la sacrificare, dar mai ales de calitatea carnii si economicitatea sporului de crestere.
Un mare proiect al ANZ este Centrul National de Recoltare, Examinare, Prelucrare, Stocare, Insamantare Artificiala si Biotehnologii de Reproductie, in vederea dezvoltarii insamantarilor artificiale la specia cabaline, cu sediul la Targu-Mures, ale carui obiective principale sunt crearea si dezvoltarea bancii nationale de gene pentru specia cabaline prin introducerea de material seminal congelat, ovule congelate si embrioni congelati, depozitarea si conservarea materialului genetic de mare valoare zootehnica, dezvoltarea cercetarilor referitoare la fiziologia materialului seminal de armasar, tehnici de examinare, medii de dilutie, tehnici de conservare, dezvoltarea si implementarea tehnicilor de recoltare si transplant de embrioni proveniti de la iepe de mare valoare zootehnica, difuzarea materialului seminal de armasar si implementarea insamantarilor artificiale la rasele de cai la care este admisa aceasta operatiune etc.
Referitor la patrimoniul pastoral, se impune continuarea implementarii amenajamentelor pastorale. Acestea reprezinta un sistem complex de lucrari tehnologice prin care se realizeaza mentinerea si refacerea continua a covorului vegetal ierbos cu specii de inalta valoare furajera, in conditiile cresterii productiei si calitatii pajistilor si se asigura bunastarea animalelor care pasuneaza. La acestea se adauga lucrarile obligatorii de investitie de lunga durata (construirea de drumuri de acces, tarlalizarea si imprejmuirea pajistilor, efectuarea de lucrari pentru asigurarea apei pentru animale, realizarea de umbrare si constructii speciale pentru prelucrarea primara a produselor animaliere etc.).
Incepand cu 1 martie 2015, fermierii romani au posibilitatea de a beneficia de pasuni si fanete in functie de numarul de animale detinute si de capacitatea productiva a acestor suprafete. In acest context, este necesara o restructurare a productiei animale prin cresterea numarului de ferme comerciale modernizate (in anul 2013, numarul exploatatiilor agricole a scazut cu 6% fata de anul 2010, efect al comasarii terenurilor) si prin conservarea si dezvoltarea sistemelor pastorale. Prin valorificarea rationala, eficienta, a uriasului potential pastoral (4,5 milioane hectare), efectivele de rumegatoare ale Romaniei pot fi dublate, iar ca efect productia anuala de carne in carcasa ar putea creste. Romania dispune de un potential agricol net superior multor state din Uniunea Europeana, potential dat de suprafata agricola de circa 13,3 milioane ha, din care 8,3 milioane ha sunt de teren arabil. Raportul dintre suprafata arabila a Romaniei si numarul de locuitori este de 0,41 ha teren arabil/locuitor, fiind net superior fata de valoarea acestui raport in multe state din Uniunea Europeana si aproape dublu fata de media UE 27, care este de doar 0,212 ha teren arabil/locuitor.
Este necesar ca acest urias potential agricol sa fie valorificat prin politici coerente de comasare a terenurilor si crestere a dimensiunii exploatatiilor agricole si zootehnice, precum si prin aplicarea unor agrotehnici corespunzatoare fiecarei culturi si a unor tehnologii moderne de obtinere a produselor. In dezvoltarea sectorului zootehnic, Romania mizeaza pe cateva puncte tari: suprafata agricola de aproximativ 13,3 milioane ha, 4,5 milioane ha pasuni si fanete, pentru valorificarea eficienta a acestora, efectivele actuale de rumegatoare putandu-se dubla in urmatoarea perioada, existenta raselor de animale adaptate conditiilor pedoclimatice si de exploatare, specialisti cu inalta pregatire profesionala, capacitatea de a obtine produse alimentare folosind materie prima in sistem bio.
Trebuie sa recunoastem insa ca avem si cateva puncte slabe, care se pot remedia prin politici si strategii nationale: dimensiunea redusa a exploatatiilor zootehnice, tehnologii de exploatare si utilaje invechite, rase de animale nespecializate, un grad redus de asociere a producatorilor, o slaba promovare a produselor nationale.
Analizand balanta comerciala a Romaniei pentru produse agroalimentare, aceasta este deficitara in ansamblul ei, insa deficitul s-a redus gradual de la 2217 milioane de lei in anul 2007, la 746 de milioane de lei in anul 2012, iar in anul 2013 aceasta a fost pozitiva, inregistrandu-se o crestere cu 334 de milioane de lei.
Tendinta de crestere din anul 2013 se datoreaza in primul rand exportului de produse vegetale, (in special grau) care, din pacate nu inglobeaza valoare adaugata, dar care ar putea fi valorificate in tara prin transformarea in produse animaliere.
La capitolul produse animaliere si animale vii, balanta comerciala import-export, este inca negativa, cu toate ca se inregistreaza o tendinta de scadere a deficitului, incepand cu anul 2008.
Fermierii romani trebuie sa produca si sa-si valorifice productia zootehnica pe o piata tot mai competitiva, in acest context, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale elaborand strategii specifice menite sa aduca nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor romani la nivelul sprijinului de care beneficiaza fermierii din celelalte state membre.
Pentru obtinerea de valoare adaugata pe lantul produselor animaliere este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:
Aceasta este noua viziune a factorilor decizionali prin care se urmareste crearea de valoare adaugata.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>