Reproductia fazanilor in captiviate

Reproductia fazanilor in captiviateDaca doriti sa sa va obtineti propria linie de fazani, atunci trebuie sa luati in calcul achizitia unui incubator pentru oua, precum si amenajarea unei mici hale pentru cresterea puilor. Atentie insa: fazanii sunt delicati in primele trei saptamani de viata si au nevoie de grija sporita!


In timpul sezonului de imperechere, fazanii vor fi mutati in custi mai mici, custi pentru cuibul cu oua, avand o suprafata de 4-6 m patrati pentru fiecare familie de fazani (de 2×2 m sau 2×3 m) pentru rasele care ajung la lungimea de 65-70 cm. Custile pentru rasele cu coada foarte lunga pot ajunge chiar la 30 mp. Custile trebuie sa fie suficient de mari pentru a permite fazanilor sa se miste in voie, fara a le fi afectat penajul.

Fazanii selectati pentru reproducere se vor alege, de regula, din tineretul aflat in perfecta stare de sanatate. Selectia se face in luna septembrie-octombrie. Se vor retine numai exemplarele bine conformate, cu piepul carnos, penaj complet, incluziv coada, ochii limpezi si ageri, colorit vinetiu, picioare netede, fara solzi, masculii de minim 15 Kg, femelele de minim 0,9 Kg. La femele se aplica ochelari speciali din plastic.

Fazanii nu fac oua in fiecare perioada a anului, asemeni gainilor. Femelele depun oua in timpul perioadei de imperechere. Data la care incepe aceasta variaza in functie de evolutia temperaturilor, dar, de regula, debuteaza in februarie si se incheie in aprilie. Pentru a favoriza depunerea oualor, este bine sa fie asezate cuibare cu latura de 40X40 cm si cu o inaltime de 20 cm in adapostul fazanilor. Pe fundul cuibarului se pune putin pamant, care se acopera cu paie.

Din luna aprilie pana in luna iulie, femelele depun circa 50-70 de oua. Este recomandat sa fie folositi pentru reproducere masculi si femele mai varstnice, pentru a obtine oua de cea mai buna calitate, cu sanse mari de a scoate pui rezistenti.

Femela va face cate un ou la una-doua zile. In cazul celor mai multe specii de fazan, femelele fac cate 20-25 de oua. Daca vor fi deranjate sau veti atinge ouale, femela va parasi cuibarul. Lasati-le in cuibar si doar notati data la care au fost facute.

Daca femela fazan nu va mai cloci ouale, aveti doua variante: 1. Apelati la o closca-surogat (alegeti o alta femela fazan sau o gaina); 2. Puneti ouale intr-un incubator electric. Temperatura optima este de 37,5 grade Celsius, iar umiditatea de 55%.

Recoltarea, transportul, depozitarea si pastrarea oualelor de fazan se fac in mod asemanator cu cele ale oualelor destinate incubatiei in general. Se aleg oua de 5-7 zile. Oualele de 8-15 zile pot fi folosite pentru incubatie, dar procentul de ecloziune obtinut va fi mai mic cu 8-15%. Oualele de peste 15 zile vechime dau rezultate slabe de ecloziune.

Incubatia oualelor se poate face in doua sisteme, respectiv natural cu closti gaini sau artificial, in statii de incubatie specializate.

Incubatia naturala - cu closti, se face in cutii-cuibare pentru clocit, asezate in linie, in hale, pe marginea adapostului, opus fatadei. In unele ferme se foloseste incubatia naturala amplasand cuibarele cu closti pe un teren imprejmuit, care trebuie sa fie mai ridicat, cu un sol permeabil, care sa permita scurgerea facila a apei, ferit de vanturi, sa fie acoperit pentru asigurarea protectiei de ploi si a umbrelei necesare pe timpul foarte calduros si insorit. Volierele de clocit trebuie sa fie amplasate departe de sate, in zone linistite, departe de drumuri intens circulate sau de cai ferate. Inaite de a incepe incubatia, se verifica integritatea cutiilor-cuibare pentru clocit, cele deteriorate fiind reparate. Toate sunt dezinfectate in soda caustica, in concentratie de 3%. Asigurarea numarului de closti-gaini trebuie sa aiba in vedere procurarea unui numar suficient de closti, care sa eclozioneze pe o durata de timp apropiata (un interval de 2-4 zile), tinand seama ca productia de oua de fazan se realizeaza in procent de 60-65% in luna mai. Toate aceste deziderate trebuie sa conduca la obtinerea de loturi cat mai mari, compacte si de varste apropiate. O closca poate acoperi de la 18-22 oua de fazan. Ingrijirea clostilor se face asemanator eclozionarii altor specii de pasari. Procentul de ecloziune, in cazul clocitului natural variaza intre 60-75%. Durata medie de ecloziune pentru oua de fazan este de 24 de zile, in limite de 23-35 de zile.

Incubatia artificiala se realizeaza cu rezultate foarte bune, folosind oua de calitate foarte buna. Rezultatele obtinute in incubatia artificiala duce la realizarea unui procent de ecloziune de 70-75%. Dupa nasterea puilor, procentul care vor atinge varsta de 8 saptamani se situeaza intre 60-90%. In medie, din 100 de oua puse la clocit vor rezulta 57 de adulti. Daca sunt incrucisati subiectii din specii diferite, urmasii se numesc metisi. Diferenta majora dintre cele doua procedee consta in faptul ca metisii sunt intotdeauna fertili, spre deosebire de hibrizi care sunt adesea sterili.

Pentru a realiza o hibridare de succes, se va avea in vedere alegerea unor exemplare care sa prezinte compatibilitati (sa faca parte macar din aceeasi familie). Cu cat diferentele sunt mai mari, cu atat sansele de reusita sunt mai mici. In afara diferentelor morfologice, exista numerosi alti factori ce ingreuneaza acest proces: diferente de alimentatie, de obiceiuri, de perioada de reproducere etc. Hibridarea artificiala, efectuata in laborator, ofera o paleta larga de posibilitati, obtinandu-se de exemplu, rase rezistente la temperaturi scazute sau la anumite boli. In cazul cresterii fazanilor, hibridarea nu reprezinta o prioritate, preferandu-se conservarea raselor pure. Hibridarea se practica, de obicei, in cazul raselor de fazani ornamentali, chiar si cu specii analoge, cum ar fi cocosi de munte sau gaini pitice, ceea-ce duce la obtinerea unor exmplare cu totul deosebite, dar dificil de inmultit dupa aceea.

Peroada de incubatie difera de la o rasa la alta:

    • Fazanii aurii – 22 de zile
    • Fazanii argintii – 25-26 de zile
    • Lady Amherst – 22 de zile
    • Junglefowl – 19-21 de zile
    • Fazanii cu urechea alba sau albastra – 24-28 de zile
    • Monal – 28 de zile
    • Cheer – 26 de zile
    • Edward`s – 22 de zile
    • Reeves – 25 de zile
    • Grey PP – 22 de zile


Dupa ce au eclozat, puii vor fi bine ingrijiti de closca. Ea se va ingriji sa-i hraneasca si sa nu le fie frig. Daca puii au avut o „closca artificiala”, adica au eclozat in incubator, au nevoie de o atentie sporita. Dupa eclozare trebuie lasati un pic in incubator, pana li se usuca puful. Apoi, pot fi mutati intr-un spatiu special amenajat. Cat sunt mici, pot fi pusi intr-o cutie iluminata cu o lampa infrarosu, lampa care sa fie pusa deasupra puilor, la circa 15 cm de sol. Lampa va oferi caldura de care au nevoie puii. Daca temperatura este prea redusa, lampa trebuie coborata. Din contra, daca puilor le este prea cald, lampa trebuie ridicata. Ridicati sursa de lumina cu circa 25 mm in fiecare saptamana.

Puii trebuie adapostiti de frig, vant si umezeala in hale cu sisteme termice care sa mentina o temperatura constanta. Puteti folosi becuri cu infrarosii raspandite uniform. Nu faceti rabat de la aceste masuri de incalzire. Puii care nu sunt tinuti intr-un mediu cald nu vor supravietui. In prima luna de viata, puiii au nevoie de o temperatura constant de 30 de grade Celsius. Daca doriti sa aveti o productie mai mare de pui, e bine sa va ganditi sa construiti o hala special pentru a adaposti puii de fazan. Aceasta hala trebuie dotata cu centrala termica.

La circa 24 de saptamani, unii tineri masculi vor incepe sa isi etaleze coloritul specific, care va atinge intreaga splendoare la varsta de un an.

Medic veterinar
Dr. Diana Galatanu

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>