Produsul traditional „SKALICKY TRDELNIK (IGP) din Republica Slovacia, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Descrierea produsului traditional
Tipul produsului:
Clasa 2.4: Produse de panificatie, patiserie, cofetarie, biscuiti si alte dulciuri.
Descriere:
„Skalicky trdelnik” este un produs de patiserie in forma de cilindru gol, cu un diametru interior de 3-5 cm si exterior de 6-10 cm. Acesta este fabricat printr-o metoda traditionala, rasucirea foilor fine de aluat dospit in jurul unui rulou numit „trdlo”. Dupa ce a fost rasucit, aluatul se unge cu albus de ou batut si presarat cu nuci sau migdale sau samburi de caise macinati sau cu un amestec din acestea. In final, produsul se coace prin expunerea la o sursa de caldura radianta pana la obtinerea unei culori aurii si, dupa coacere, produsul este presarat cu pudra de zahar amestecat cu zahar de vanilie.
Proprietatile senzoriale caracteristice ale produsului respectiv ii sunt conferite de fructele de nuca si/sau samburii de caise macinati, de zaharul de vanilie si metoda de coacere.
„Skalicky trdelnik” este ambalat si comercializat la bucata. Greutatea de baza este de 500 gr, iar produsul mai poate fi comercializat sub forma de bucati de cate 250 gr, parametrii cheie ai diametrului interior si exterior fiind respectati. Produsul „Skalickeho trdelnika” este ambalat intr-o folie alimentara, produsul propriu-zis putand fi la randul lui pus intr-un ambalaj de hartie. Ambalajul de hartie poate purta inscriptii cu negru, alb sau cu alte culori, fiind vorba de denumirea produsului „Skalicky trdelnik”.
Proprietati:
Culoare: galben in interior, brun-auriu la suprafata.
Consistenta: moale, faramicioasa.
Miros si gust: gustul delicios, mirosul si savoarea agreabile datorate coacerii si fructelor de nuca si/sau samburi de caise macinati si vaniliei, absenta gustului de drojdie sau de fum, precum si a oricarui alt miros.
Compozitia: reteta aluatului nu variaza decat foarte putin de la un fabricant la altul.
Cel mai des, aluatul folosit este compus din urmatoarele ingrediente: faina de grau de calitate medie, oua, drojdie, lapte, zahar granulat, aroma pe baza de esenta de rom (denumit in continuare „aroma”), suc de lamaie, sare, nucsoara, nuci / migdale / samburi de caise macinati, untura topita, pudra de zahar, zahar de vanilie.
Aria geografica:
Produsul „Skalickeho trdelnika” se fabrica pe un teritoriu bine delimitat al Republicii Slovace: la nord se afla frontiera cu Republica Ceha, la vest raul Morava, la sud raul Myjava si la est raul Teplica, pe un teritoriu care se intinde de la orasul Seniva pana la frontiera cu Republica Ceha.
Dovada originii:
Identificarea produsului este asigurata prin indicarea pe ambalaj a fabricantului sau, mai exact, pe eticheta de fabricare pe care fiecare fabricant este obligat sa o aplice pe ambalajul produsului. Originea produsului in aria geografica delimitata este garantata prin localizarea exploatatiei de fabricare in aria geografica bine definita in care produsul „Skalicky trdelnik” poate fi fabricat.
Metoda de obtinere:
Ingredientele: pentru 1 kilogram de faina de grau se folosesc 5-8 oua, drojdie, lapte, zahar granulat, sare, nucsoara, aroma, lamaie, nuci / migdale / samburi de caise macinati (aparte sau amestecate), untura topita, ulei vegetal, unt, zahar de vanilie, pudra de zahar.
Metoda de fabricatie: drojdia, laptele si zaharul granulat servesc la obtinerea plamadelii careia i se adauga faina de grau. Aluatului i se adaugă zahar granulat, albusurile si galbenusurile de ou, sarea si alte ingrediente. Aluatul si plamadeala se framanta bine in vederea obtinerii unui aluat omogen care se lasa la dospit la temperatura camerei. Aluatul dospit se taie in bucati rotunde de cate 250 sau 500 de grame din care se impletesc codite. Cozile astfel preparate se lasa din nou sa dospeasca, dupa care se infasoara in jurul unui rulou („trdlo”) din lemn uns cu ulei, asezat pe un suport. Dupa ce se infasoara, cozile de aluat sunt unse cu albus batut de ou si presarate cu un amestec de fructe de nuca, dupa care se coc prin expunerea la o sursa de caldura radianta, fiind intoarse de pe o parte de alta in mod regulat si unse cu grasime din cand in cand, pana la obtinerea unei culori aurii. Dupa coacere, produsul „trdelník” este presarat cu pudra de zahar amestecata cu zahar de vanilie.
Legatura:
Fabricarea „Skalickeho trdelnika” dupa procesul modern descris mai sus dateaza inca din secolul XIX.
„Skalickeho trdelnika” a inceput sa fie comercializat pe piata la sfarsitul secolului XIX începutul secolului XX. Fabricarea acestuia pe scara larga a inceput abia la mijlocul secolului XX, de atunci dateaza toate dovezile scrise despre produs.
Potrivit traditiei orale, reteta produsului „trdelníky” care s-a raspandit la Skalica si in imprejurimi era cea a bucatarului contelui Jozef Gvadaniho, care a trait pe aceste meleaguri intre 1783 si 1801.
Primul document scris pastrat referitor la „Skalickom trdelnik” este un manuscris al poetului maghiar Gyula Juhasz, care a predat la liceul din Skalca. Au fost, de asemenea, gasite referinte scrise in cartea lui Ferdinand Dubravsky „Slobodne mesto so zriadenym magistratom Uhorska Skalica”, publicata in 1921, si intr-un numar din 1977 al revistei regionale Jidelnicek.
Cererea de inregistrare a indicatiei geografice „Skalicky trdelnik” este, prin urmare, fondata pe renumele si traditia produsului, precum si pe calitatea acestuia, proprietatile si forma sa specifica. „Skalicky trdelnik” are o forma de cilindru gol, ceea ce este destul de deosebit pentru produsele de cofetarie si brutarie. Metoda sa de fabricare este foarte deosebita: aluatul dospit se infasoara in jurul ruloului („trdlo”) pe care se lasa sa coaca. O alta particularitate o constituie modul de coacere, prin expunerea la o sursa de caldura radianta (pe jaratic sau in alte aparate de coacere prin expunere la caldura radianta), produsul fiind intors in mod regulat si uns din cand in cand. Acest mod de coacere ii confera produsului un miros si o savoare specifice.
Etichetare:
Producatorii care fabrica „Skalicky trdelnik” in conformitate cu indicatiile din prezentul caiet de sarcini pot utiliza denumirea „Skalicky trdelnik” pentru etichetarea, comercializarea si promovarea produsului. Eticheta aplicata pe ambalajul produsului trebuie sa contina urmatoarele mentiuni:
— denumirea produsului „Skalicky trdelnik” bine evidentiata,
— tipul glazurii (amestec de fructe de nuca, nuci, migdale, samburi de caise),
— modul de coacere (jaratic, caldura radianta).
Grup:
Denumire: Skalicky trdelnik
Adresa: Nam. slobody c. 10
SK-909 01 Skalica
Telefon (421-34) 664 83 36
Fax (421-34) 664 42 10
E-mail: [email protected]
Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Altele: ( )
Sursa: www.agriculturae.ro
Imagini cu prepararea produsului SKALICKY TRDELNIK, pe:
www.youtube.com/watch?v=UZSPcZGFydg&feature=related
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>