Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora.
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.
Astazi Guvernul a aprobat instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor de porci, pasari, bovine de carne si bivolite, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.
Artesana, producatorul roman de lactate artizanale din lapte 100% romanesc, si-a numit noul Director General Executiv. Sergiu Multescu, care ocupa pana in prezent functia de Director Comercial in cadrul aceleiasi companii, va conduce directia strategica de dezvoltare si de vanzari a Artesana International SA.
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Astazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 23 martie 2023 inclusiv, Centrele APIA primesc cereri de solicitare pentru schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022 in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.
La nivelul MADR va functiona „Observatorul laptelui si al produselor lactate”, structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea si centralizarea datelor si a informatiilor referitoare la piata laptelui si a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatatiile de vaci de lapte, bivolite, oi si capre, efectivele de animale, cantitatile de lapte, pretul laptelui crud materie prima, al laptelui comercializat si al produselor lactate, precum si al costurilor de productie.
Cu finantarea asigurata din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, in perioada 2015 – 2022, s-au realizat in Romania 585 de unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, 228 investitii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne si oua, 58 de unitati pentru procesarea laptelui si 47 de investitii pentru procesarea produselor pomicole.
In sedinta de Guvern din 16 noiembrie 2022 a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta prin care se instituie o schema ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morarit, a uleiurilor si grasimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de ferma.
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei.
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral prin surse proprii, inclusiv constructia si punerea in functiune.
In Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:
DN AGRAR Group SA, simbol DN (BVB), cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala intra la tranzactionare in indicele BETAeRO al celor mai tranzactionate companii din SISTEMUL MULTILATERAL DE TRANZACTIONARE SMT, incepand cu data de 19 septembrie 2022, cu o pondere de 3,69% in cosul indicelui, la pretul de referinta al actiunii de 0,7000 lei si un free-float de 0,3.
Producatorul de branzeturi, Mirdatod Prod, producatorul brandului ”Telemea de Ibanesti”, a dezvoltat afacerea si a avut o evolutie impresionanta de cand foloseste ERP si BI de la Senior Software. In ultimii 4 ani, compania a redus semnificativ timpii de lucru si costurile si a obtinut acces in timp real la informatii cheie. Sustinut de sisteme moderne pentru managementul afacerii, producatorul a deschis o noua fabrica, a inclus noi produse in portofoliu si a format parteneriate avantajoase, estimand o cifra de afaceri de 20 milioane euro pentru 2022.
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor.
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative.
Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania.
Azi se implinesc 150 de ani de la infiintarea FrieslandCampina, una dintre cele mai mari cooperative de lactate din lume. Pentru a sarbatori acest lucru, steagul aniversar a fost ridicat pe 8 septembrie in toate locatiile de productie FrieslandCampina din intreaga lume, inclusiv la sediul din Bucuresti si la fabricile din Cluj si Tg Mures.
Va invitam sa vizionati cum sunt fabricate: branza de vaca, untul si uleiul special de floarea soarelui, in cadrul Fermelor SILVANIA, de la Zalau, in Nordul Transilvaniei. Faceti cunostinta cu dl Dacian Badea, presedintele consiliului de administratie al Cooperativei Agricole, Fermele Silvania.
Danonino este unul dintre cele mai iubite branduri din portofoliul companiei Danone de catre copii si parinti. Pentru a raspunde nevoii parintilor de a oferi celor mici alimente care sa contribuie la sustinerea sistemului imunitar al acestora, brandul si-a imbogatit portofoliul cu un nou produs: iaurturile Danonino cu vitaminele C si D, in format 150gr. Acestea sunt produse in fabrica Danone din Bucuresti, cu lapte de la ferme romanesti.
Artesana, cel mai mare producator de lactate artizanale si unicul producator de lactate integrale si neomogenizate din Romania, a inceput constructia noii fabrici care va permite triplarea productiei, incepand cu luna aprilie a anului viitor. Noua fabrica va fi dotata cu echipamente moderne de productie, de la linii automatizate de procesare a laptelui, pana la etichetare si ambalarea finala.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare, la magazinele sale, de produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna. A fost obținută certificarea Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.
Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor” (CAEN 1051) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2019 acestea crescand cu aproximativ 5% fata de 2018, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 494 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2019 (la nivelul lunii septembrie 2020) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,4 miliarde RON.
Au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat in sectorul zootehnic - SCZ (bivolite de lapte, taurine din rase de carne, vaci de lapte, viermi de matase), pentru anul de cerere 2020. De luni, 21 decembrie 2020, va incepe autorizarea la plata pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic. Reamintim ca valoarea totala a plafoanelor aprobate este de 114.156.810 euro, echivalentul a 556.229.056,7 lei.
In sedinta de Guvern din data de 17 decembrie 2020 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora, privind anul de cerere 2020. Numarul estimat de beneficiari vizat de prezentul act normativ este de 18.845, iar sprijinul va fi acordat pentru un efectiv de circa 343.122 capete din care: 261.702 vaci de lapte, 70.942 taurine din rase de carne si 10.478 bivolite.
Incepand de astazi, iubitorii de lactate romanesti, realizate din lapte integral, neomogenizat si pasteurizat la temperatura joasa, vor gasi la rafturile marilor retele de retail din Romania, produsele Artesana cu noile etichete. La o saptamana dupa ce au anuntat demararea primei campanii de reinnoire a identitatii vizuale si de brand, Artesana International, producatorii lactatelor Artesana, anunta ca au inceput livrarea produselor cu noile etichete in lanturile mari de retail din Romania.
De peste 8 ani consecutivi, Danone Romania investeste in productia locala de lapte prin programul socio-economic „O sansa pentru familia ta”, prin care isi propune sa sustina familiile din medii defavorizate sa se dezvolte ca producatori locali de lapte de calitate si sa construiasca afaceri sustenabile. In doar un an, numarul micilor fermieri a crescut cu peste 20%, de la 140 de gospodari in 2019, la peste 180 in prezent.
Indispensabil in industria alimentara, aparatul pentru masurarea temperaturii si a pH-ului produselor lactate trebuie sa se plieze pe anumite cerinte de calitate pentru a asigura, la randul lui, calitatea lactatelor. Nu orice dispozitiv va oferi deci performantele dorite, astfel ca alegerea in acest sens trebuie realizata cu responsabilitate.
Inovarea si modernizarea in agricultura Romaniei este o directie foarte importanta in implementarea fondurilor europene pe care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale le gestioneaza. O astfel de investitie in ferme (prin submasura 4.1 „Investitii in exploatatiile agricole”), a vizat modernizarea activitatii unei ferme prin construirea si dotarea salii de muls si a spatiului pentru procesarea laptelui in localitatea Orheiu-Bistritei, din comuna Cetate, judetul Bistrita-Nasaud.
Romanii consuma lactate, iar firmele de profil castiga tot mai mult teren pe an ce trece. Potrivit risco.ro, anul 2018 a fost unul extrem de profitabil pentru producatorii de produse din lapte. Unele dintre cele mai mari firme au inregistrat cresteri spectaculoase a profiturilor. Daca in trecut consumul de lapte, branza, smantana si alte produse lactate se rezuma la produsele obtinute local, astazi vorbim de o intreaga industrie generatoare de profituri foarte mari.
APIA informeaza ca au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat in sectorul zootehnic (SCZ - bivolite de lapte, taurine din rase de carne, vaci de lapte si viermi de matase), pentru anul de cerere 2019, urmand ca incepand de azi, 11 decembrie 2019, sa fie demarat procesul de autorizare la plata a acestor scheme.
Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor” indica o evolutie negativa a veniturilor in 2018 acestea scazand cu aproximativ 18% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 448 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 3,8 MLD RON.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>