Artesana, cel mai mare producator de lactate artizanale si unicul producator de lactate integrale si neomogenizate din Romania, a inceput constructia noii fabrici care va permite triplarea productiei, incepand cu luna aprilie a anului viitor. Noua fabrica va fi dotata cu echipamente moderne de productie, de la linii automatizate de procesare a laptelui, pana la etichetare si ambalarea finala.
Astfel, numarul total al angajatilor Artesana va creste pana la aproximativ 100 de persoane, in acelasi ritm cu cresterea graduala a productiei estimata sa ajunga la capacitate maxima la finalul anului 2022.
Investitia totala in noua fabrica de productie se ridica la peste 5 milioane de euro si a fost posibila prin sustinerea companiei de private equity, ROCA Investments, printr-o finantare bancara si prin grantul nerambursabil obtinut prin schema de ajutor de stat nr. 807/ 2014, in valoare de aproximativ 2,3 milioane euro. Acesta va contribui semnificativ la succesul proiectului si la respectarea etapelor prevazute in planul de afaceri pentru constructia noii fabrici.
Noua fabrica Artesana va fi construita langa cea existenta, va avea o suprafata totala de 3100 mp, din care suprafata de productie va ocupa circa 2350 mp si va asigura o capacitate suplimentara de productie de aproximativ 40 tone de lapte pe zi, de trei ori mai mult fata de productia actuala.
”Constructia noii fabrici reprezinta un moment extrem de important, care marcheaza o noua etapa in dezvoltarea Artesana. In ultimii ani, am simtit o crestere a interesului consumatorilor pentru produsele lactate premium si ne doream sa putem raspunde cererii tot mai mari din piata. Extinderea capacitatii de productie exista in planurile noastre de dezvoltare inca de acum 3 ani. Credem insa ca acum este momentul pentru aceasta investitie, beneficiind de oportunitatea grantului nearmbursabil si bazandu-ne pe parteneriatul solid cu ROCA Investments alaturi de care putem sa acceleram scalarea companiei si sa amplificam potentialul brandului nostru”, a declarat Daniel Donici, co-fondator Artesana.
„Artesana este un brand puternic, cu o promisiune clara, iar ROCA este 100% dedicat acestui parteneriat. Scopul nostru este sa sprijinim Artesana ca in 3 ani sa devenina unul dintre cei mai mari jucatori independenti de pe piata lactatelor, iar primul pas in realizarea lui este investitia in noua fabrica”, a spus Ionut Bindea, Investment Manager, ROCA Investments.
”Pentru noi este important sa ducem misiunea Artesana la un alt nivel, iar noua fabrica ne va ajuta sa punem pe mesele cat mai multor familii lactate artizanale, produse autentice de calitate. In Artesana, laptele este supus unui proces minim de prelucrare si unor interventii termice si tehnologice de scurta durata. Folosim doar lapte integral, pasteurizat la temperatura joasa pe care nu il omogenizam si astfel se formeaza un dop natural de smantana, care se ridica la suprafata. Procesarea artizanala garanteaza pastrarea calitatilor nutritionale ale laptelui si continutul bogat in calciu, proteine, vitamine si acizi grasi”, a declarat Alina Donici, co-fondator Artesana.
Pe langa zona de productie, noua constructie a fost proiectata sa incorporeze spatii extinse de birouri, mai multe sali de intalniri si de evenimente, precum si un mini-atelier artizanal destinat activitatilor de team building unde grupurile de participanti vor invata sa produca lactate artizanale, sub indrumarea specialistilor Artesana.
Artesana a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior, si si-a extins distributia in peste 700 de magazine din retailul modern, precum si in lanturi locale si bacanii specializate.
Noua fabrica de productie Artesana face parte din planul de dezvoltare a Companiei pentru urmatorii 5 ani, care mai cuprinde diversificarea portofoliului de produse si deschiderea catre piete externe de desfacere.
In obtinerea grantului nerambursabil, Artesana a colaborat cu echipa Noerr, specializata in consultanta pentru obtinerea de ajutoare de stat, iar termenul scurs din momentul depunerii aplicatiei si pana la decizia de aprobare a fost de aproximativ 6 luni.
Artesana este cel mai mare producator de lactate artizanale si unicul producator de lactate integrale si neomogenizate din Romania cu sediul in orasul Tecuci, judetul Galati. Fondatorii Companiei, Alina si Daniel Donici, au deschis prima fabrica de productie in luna august 2012 cu o investitie initiala de aproximativ 750,000 euro folositi pentru cumpararea terenului, a echipamentelor si pentru reconstruirea si amenajarea cladirii existente. In decembrie 2020, ROCA Investments, a intrat in actionariatul Artesana prin achizitia unui pachet de 20% de actiuni.
Portofoliul de produse Artesana este compus din lapte de vaca si de capra (ecologic si conventional), iaurturi (simple, cu bifidus, ecologice, de vaca si de capra), sana si kefir (ecologice, de vaca si de capra), smantana (din lapte de vaca), creme de branza (de vaca, de capra si cu patrunjel si usturoi) si branzeturi maturate semitari (de vaca, de capra si din lapte de vaca cu trufe, peperoncino si miez de nuci). Produsele se gasesc in peste 700 de magazine din toate retelele nationale de super si hypermarket-uri, precum si in bacanii si lanturi locale. Toate produsele Artesana sunt ambalate in recipiente de sticla, care reprezinta cea mai buna solutie de pastrare a alimentelor, fiind, totodata, materialul 100% reciclabil pe termen nelimitat, fara pierderi de calitate sau puritate.
Artesana foloseste lapte 100% romanesc de la ferme mici si mijlocii din zona Tecuci, atent selectionate, toate avand acces la pasuni. Majoritatea fermelor actuale furnizeaza lapte catre Artesana inca de la inceput, fapt care certifica angajamentul Companiei de a respecta principiile comertului echitabil si de a oferi fiecarui furnizor pretul corect pentru munca sa.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>