In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene.
La eveniment au fost invitati peste 50 de fermieri mici si mijlocii, membri ai filialelor judetene ale ACVBR din Brasov, Sibiu, Harghita, Covasna, Hunedoara, Cluj si Bacau.
In cadrul evenimentului FARM-A-THON, au fost prezentate aspecte cheie ale eficientizarii activitatii fermelor de vaci prin digitalizare, respectand conditionalitatile necesare obtinerii subventiilor pentru crescatorii de Baltata Romaneasca din Planul National Strategic 2023-2027. Evenimentul a inclus si o sesiune de tip hackathon prin care s-au identificat si discutat tehnologii digitale care pot raspunde la doua provocari importante ale fermelor de vaci: cum se poate eficientiza activitatea fermelor si, in acelasi timp, cum se pot respecta conditionalitatile de mediu si legate de bunastarea animalelor din Planul National Strategic 2023-2027?.
Prin intermediul acestui hackathon fermierii au avut ocazia sa vada infrastructuri specifice tehnologiilor Internet of Things (IoT), cum ar fi senzori si antene de transmisie date, precum si sa primeasca explicatii cu privire la modul de instalare a acestora si ce functionalitati au. Fermierilor li s-a raspuns la intrebarile lor legate de adaptarea conditiilor din ferme la noile progrese tehnologice si au propus variante de imbunatatire a solutiilor IT prezentate, pentru ca acestea sa fie cat mai relevante activitatii lor. Intalnirea a oferit si perspective pentru dezvoltarea fermelor prin intermediul digitalizarii si finantarilor europene in urmatorii 7 ani, pentru ca acestea sa-si creasca performanta, sustenabilitatea si sa ofere un randament mai bun.
Zoltan Haller, membru fondator al ACVBR SIM, a deschis evenimentul spunand ca „Digitalizarea va fi viitorul pentru ferme! Intalnirea de azi reprezinta demararea programului de digitalizare a fermelor de Baltata Romaneasca si un nou inceput, un proiect comun al membrilor Asociatiei pentru implementarea solutiilor digitale in ferme, pentru cei care vor fi deschisi catre solutiile pe care le vom discuta astazi si care urmaresc optimizarea fermei, monitorizarea sanatatii animalelor si a respectarii conditionalitatilor de mediu.”
Irina Toma, managerul CID FIT a completat: „Intr-un peisaj al consultantei agricole in care multe ferme mici si medii de obicei primesc informatii despre posibilitatile de inovare in ferme de la vecini, alti fermieri, furnizori de input-uri sau de la televizor, sunt incantata ca discutiile de azi, legate de testarea tehnologiilor digitale in ferme, au loc sub indrumarea atat a unei asociatii de fermieri care le poate oferi centralizat sfaturi despre cum isi pot adapta solutiile in diferite tipuri de ferme, cat si a unui centru de inovare digitala care poate oferi servicii profesionale si impartiale de testare, experimentare si crestere a competentelor digitale pentru fermieri.”
In urma evenimentului, mai multi fermieri si-au exprimat interestul pentru a participa la proiecte pilot pentru adoptarea si testarea unor astfel de tehnologii in fermele lor, sub indrumarea si coordonarea liderilor organizatiei ACVBR.
Pentru urmatorii 7 ani, Comisia Europeana a creat doua programe de finantare pentru a sustine digitalizarea in agricultura, si anume Orizont Europa si programul DIGITAL.
Prin programului Orizont Europa se va finanta cercetarea si inovarea in domeniul digitalizarii agriculturii, in special pentru dezvoltarea solutiilor IT la problemele cele mai presante din sectorul agro-alimentar, pentru cresterea raportului intre costurile si beneficiile solutiilor digitale dedicate domeniului, precum si pentru imbunatatirea nivelului de incredere in partajarea de date. Pentru perioada 2023-2027, 9 miliarde de euro vor fi investiti in proiecte din cadrul proritatii 6 „alimentatie, bioeconomie, resurse naturale, agricultura, piscicultura, acvacultura si mediu” care include si solutiile digitale pentru agricultura, precum si in cadrul prioritatii 4 „digital, industrie si industria aero-spatiala”, care include tehnologii inovatoare cum ar fi IoT, cloud, procesare avansata, inteligenta artificiala, robotica si blockchain care pot fi aplicate si in domeniul agriculturii.
O alta sursa importanta de sprijin pentru digitalizarea fermierilor si a firmelor din regiune pentru urmatorii ani sunt Centrele de Inovare Digitiala (CID sau DIH - Digital Innovation Hubs). In perioda 2022-2025, prin programul DIGITAL, Comisia Europeana va finanta in fiecare tara mai multe CID-uri care au rolul de a sustine intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sa adopte tehnologii digitale. Acestea ofera IMM-urilor si administratiilor publice servicii de demonstrare si testare ale solutiilor IT menite sa le creasca acestora nivelul de constientizare asupra tehnologiilor digitale disponibile in domeniul lor. CID-urile ofera de asemenea si servicii de instruire pentru cresterea competentelor angajatilor si pentru a le facilita accesul la finantare.
CID FIT este unul din cele 8 centre de inovare digitala din Romania care au candidat in februarie 2022 sa devina parte din reteaua europeana specifica si este singurul din Regiunea Centru care s-a angajat sa contribuie la digitalizarea IMM-urilor din toate cele 6 judete ale regiunii. Proiectul pilot realizat de CID FIT impreuna cu ACVBR SIM in cadrul Smart Agri Hubs este unul din primele evenimente ale CID FIT dedicate sectorului agricol si reprezinta un pas important pentru digitalizarea sectorului zootehnic din Romania.
ACVBR SIM a identificat aceste oportunitati de finantare pentru urmatorii 7 ani si doreste sa promoveze solutiile digitale pentru cele 9500 de ferme membre ce cresc vaci de rasa Baltata Romaneasca. Baltata Romaneasca de tip Simmental este cea mai raspandita rasa autohtona de vaci ameliorata din Romania, fiind recomandata atat pentru productie de lapte, cat si pentru cea de carne.
Imbunatatirea randamentului fermelor romanesti de vaci este cu atat mai importanta cu cat sectorul zootehnic, si in special al cresterii vacilor, a fost in relativ declin in ultimii 30 de ani, cel putin din punct de vedere al efectivului de animale. In perioada 1990-2013, efectivul de vaci al Romaniei a scazut cu aproximativ 60%. Desi sectorul cresterii bovinelor a intalnit apoi o usoara crestere, cu anul 2016 reprezentand un varf al efectivului de de bovine, acesta a continuat sa scada in umratorii 5 ani, fiind cu 11% mai mic in 2021. Astfel, in ceea ce priveste carnea de vita, deficitul comercial mediu anual este de 31 milioane euro, cu un grad de acoperire al importului prin exporturi de 48%. Cu toate acestea, industria agro-alimentara este unul dintre sectoarele de specializare inteligenta din Regiunea Centru, avand un potential de crestere economica si inovare ridicat. Cresterea animalelor, precum si prelucrarea laptelui si a carnii reprezinta un lant valoric important pentru economia regionala, reprezentand aproximativ o treime din cifra de afaceri anuala a sectorului.
Avand in vedere faptul ca Romania are o structura agricola fragementata si polarizata, fiind tara cu cel mai mare numar de ferme mici din Europa, asocierea fermierilor in structuri asociative precum ACVBR este foarte importanta si oportuna si pentru promovarea inovarii in agricultura si diseminarea infomatiilor catre fermieri pentru cresterea competitivatatii acestora. Astfel, CID FIT si ACVBR SIM doresc sa continue colaborarea pentru dezvoltarea solutiilor digitale pentru fermierii de vaci din Romania, beneficiind si de finantarile oferite prin programele europene si nationale pentru pentru sustinerea inovarii si a digitalizarii in agricultura.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>