De peste 8 ani consecutivi, Danone Romania investeste in productia locala de lapte prin programul socio-economic „O sansa pentru familia ta”, prin care isi propune sa sustina familiile din medii defavorizate sa se dezvolte ca producatori locali de lapte de calitate si sa construiasca afaceri sustenabile. In doar un an, numarul micilor fermieri a crescut cu peste 20%, de la 140 de gospodari in 2019, la peste 180 in prezent.
Pana in prezent, compania a investit in program peste 4 milioane de euro, alaturi de partenerii sai, Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group, reusind impreuna cu familiile de gospodari locali inscrise in program sa dubleze productia de lapte realizata de acestia.
Programul „O sansa pentru familia ta” reprezinta un model de afacere de succes cu impact economic si social deopotriva. In acest sens, compania investeste constant atat in productia de lapte de calitate din Romania, cat si in sustinerea agriculturii locale, urmarind inca de la inceput, sa ajute pe termen lung dezvoltarea micilor fermieri, care, inainte de acest program, practicau un model de agricultura ce le asigura venituri minime. Investitiile in program reprezinta una dintre directiile strategice de sustenabilitate ale companiei si au inclus atat donarea de animale de rasa superioara si a unor echipamente de baza, dar si acordarea de sprijin financiar pentru gospodari sau oferirea de consultanta financiara si profesionala.
Astfel, activitatea micilor fermieri s-a imbunatatit de la un an la altul, acestia reusind sa obtina un produs de calitate superioara, la standarde europene si, in acelasi timp, sa dubleze cantitatea de lapte produsa. Daca in 2012 erau colectati, in medie, aproximativ 5 litri de lapte de la un singur animal, in 2019, o vacuta asigura, in medie, 11 litri de lapte. Mai mult, prin activitatea gospodarilor inscrisi in program, acestia asigura in prezent aproximativ 10% din cantitatea totala de lapte colectata anual pentru productia de iaurt din fabrica din Bucuresti, dubland astfel productia inregistrata la inceputul programului.
Programul „O sansa pentru familia ta” urmareste un impact integrat in sustinerea producatorilor locali. Pe de o parte, este vizata cresterea nivelului de bunastare a animalelor, prin investitii in modernizarea sau constructia de noi grajduri si asigurarea conditiilor necesare pentru stabulatie. In acelasi timp, in cadrul programului, fermierilor le este oferita consultanta si know-how-ul necesar pentru a creste in mod constant calitatea laptelui. De exemplu, pana in prezent, au fost organizate peste 830 de ore de training despre igiena si nutritia animalelor si managementul fermei. In plus au fost donate 370 de juninci rasa Holstein, 29 de statii de muls mobile echipate cu panouri solare pentru incalzirea apei, precum si 7 masini agricole care sa le asigure gospodarilor nutreturi pentru sezonul rece.
Sprijinul acordat de Danone Romania prin programul „O sansa pentru familia ta” contribuie inclusiv la imbunatatirea nivelului de trai al micilor fermieri, astfel ca peste 100 dintre familiile implicate la momentul actual in program au inregistrat venituri crescute cu 60%, dupa doar 2 ani de la demararea proiectului. De asemenea, prin indrumarea oferita de companie, 59 de fermieri sunt certificati profesional si pot accesa mai usor fonduri europene. Pana acum, acestia au obtinut fonduri europene in valoare de peste 1 milion euro, ce au fost directionate in principal, catre dezvoltarea tehnologica si a flotei de utilaje folosite in activitate.
Mai mult decat atat, tot in cadrul programului, gospodarii si-au creat o asociatie pentru suport comun in activitatea lor, cum ar fi cultivarea terenurilor cu porumb si au obtinut de la autoritati o suprafata de 426 ha de teren pentru asociere, dintre care 268.76 ha de pamanturi arabile si 157.84 ha de pasune. Prin astfel de actiuni, acestia au reusit sa imbunatateasca in mod sustinut dieta vacutelor, o conditie importanta in cresterea calitatii si cantitatii laptelui.
„Sustinerea productiei locale de lapte este una dintre prioritatile companiei noastre, de aceea, de mai multi ani oferim suport fermierilor mici si mari prin programe dedicate, asa cum este programul <<O sansa pentru familia ta>>. Am stabilit parteneriate de lunga durata cu gospodarii romani si suntem mandri ca fermierii din Zimnicea, pe care i-am ajutat sa isi creeze propria afacere, au ales sa colaboreze cu noi si sa ne ofere laptele bun pe care il produc, cu multa munca si dedicare. Ne dorim sa fim alaturi de ei si pe viitor si sa ii ajutam sa isi valorifice in continuare munca, ei fiind motorul produselor noastre de calitate. Fiecare iaurt conteaza in sustinerea producatorilor locali, de aceea, de fiecare data cand consumatorii aleg sa puna pe masa iaurturile Danone, ei aleg de fapt sa duca mai departe povestea fermierilor din Romania”, declara Natalia Gelshtein-Kiss, Market Director Danone Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.
„<<O sansa pentru familia ta>> este un program strategic cu impact economic si social, dar, in acelasi timp si un program de suflet pentru Danone, deoarece in ultimii 8 ani, Zimnicea a devenit pentru noi o a doua casa. Resursele si munca investite de noi, de partenerii nostri si de fermieri in tot acest timp dau roade si se vad in cantitatea si calitatea laptelui obtinut, dar si in modul in care au evoluat micile afaceri ale fermierilor locali parteneri. Acesta a fost unul dintre obiectivele noastre principale inca de la inceput, de a sustine dezvoltarea pe termen lung a fermierilor romani, prin investitii constante, know-how si instruire periodica care sa asigure cresterea calitatii laptelui. De altfel, nu ne oprim aici in dezvoltarea acestui program, iar in perioada urmatoare ne vom concentra pe initiativele de a reduce cu 30% amprenta de carbon in cadrul proiectului, de reimpadurire si utilizare a practicilor de agricultura regenerativa”, adauga Eduard Jerca, Milk Manager Danone Romania.
Programul „O sansa pentru familia ta” este o initiativa gandita pe termen lung, care isi propune sa contribuie in mod direct la sustenabilitatea producatorilor romani si la dezvoltarea potentialului local in productia de lapte. De altfel, Danone Romania a lansat un manifest prin campania #fiecareiaurtconteaza, la care orice consumator poate adera, printr-un simplu gest: alegerea unui iaurt Danone, produs in Romania. Campania isi propune sa determine consumatorii sa constientizeze ca fiecare are un rol important in sustinerea productiei locale de lapte si ca alegerile lor pot influenta viitorul fermierilor romani, care au nevoie de sprijin continuu.
De peste 20 de ani, Danone Romania produce iaurturi in fabrica din Bucuresti, colectand anual peste 60 de milioane de litri de lapte, in cea mai mare parte de la fermieri si gospodari romani. Compania are parteneriate durabile cu peste 20 de ferme mari, toate atent selectate si verificate din punct de vedere al calitatii, la care se adauga cele peste 180 de gospodarii din proiectul socio-economic „O sansa pentru familia ta”.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>