Comisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket).
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Ca urmare a demersurilor Autoritatii Natioanale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat in Romania in perioada, on-line si la fata locului, a concluzionat ca sistemul romanesc de inspectie a carnii si produselor din carne este organizat astfel incat sa ofere controlul final, supravegherea si aplicarea legislatiei.
Vinul servit la masa trebuie sa se potriveasca perfect cu mancarea din farfurie, iar carnea este unul dintre ingredientele in functie de care se face alegerea soiului adecvat. Regula principala este ca felurile de mancare care au ca baza carnea alba sa fie insotite de vinuri albe, in timp ce preparate cu/din carne rosie sa fie servite in compania unui vin rosu.
In perioada 25 martie – 29 aprilie 2022, la sediul APIA – Aparat Central, se primesc Cererile de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc. Stocarea privata a carnii de porc este un sprijin acordat, in situatia in care, pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cu impact negativ semnificativ in sector.
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime.
In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara.
Carnea provenita de la diferite specii de animale, pasari, specii de acvacultura, etc. constituie un aliment cu importanta deosebita pentru buna functionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieti normale, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa se tina cont de calitatea si cantitatea consumata zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sanatatea consumatorilor.
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) asteapta decizia Guvernului de a-si asuma proiectul de OUG pentru aprobarea Planului de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania, aducand reglementari pentru controlul si combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) si solicita aprobarea sa in regim de urgenta.
Directiile de finantare ale programului de promovare a produselor agro-alimentare europene, pe anul 2021, sunt corelate cu strategiile De la ferma la furculita si Biodiversitate si au cateva elemente de noutate fata de anii trecuti. In 2021, jumatate din banii alocati vor merge catre promovarea consumului de produse organice din UE, dar vor continua sa fie promovate programele de calitate, inclusiv cele privind vinurile, fara insa a fi promovat consumul de vin. In ceea ce priveste consumul de carne rosie, acesta urmeaza sa fie exclus de la finantare in acest an, a anuntat Wolfgang Burtscher, Directorul General DG AGRI miercuri, 24 februarie.
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) considera ca Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al MADR pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatatii de suine este o initativa indelung asteptata si binevenita, care vine sa clarifice viitorul cresterii porcilor in Romania si sa sprijine preponderent sectorul traditional, sector care se afla sub amenintarea disparitiei, prin ignoranta si indiferenta generala fata de primejdia contaminarii cu Pesta Porcina Africana (PPA), tot mai extinsa in spatiul rural.
Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala.
De astazi, Kaufland devine primul lant de magazine in care 100% din carnea de porc de la Raftul Romanesc provine de la porci nascuti, si nu doar crescuti in Romania, ca urmare a extinderii programului de stimulare a productiei interne. Totodata, compania sprijina fermierii sa adere la primul program de bunastare a animalelor, ce aduce noi standarde de calitate pentru cresterea porcilor. Datorita acestei noutati, acum purceii sunt nascuti in Romania, nemaifiind nevoie ca acestia sa fie importati de fermieri din strainatate, pentru a-i creste in Romania.
Abatorul Peris, una dintre cele mai mari si moderne unitati de procesare a carnii de porc din Romania, anunta o investitie in valoare de 2 milioane de euro pentru marirea capacitatii de productie si ambalare pentru sectiile de procesare carne ale abatorului.
Cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si a diferitelor manifestari traditionale organizate la nivel de localitati, se produc si se comercializeaza cantitati apreciabile de produse alimentare de origine animala si vegetala, iar valorificarea acestora, in alte conditii decat cele prevazute de normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in vigoare, poate constitui un pericol pentru sanatatea publica.
Apropierea sarbatorilor de iarna este caracterizata de o crestere a numarului de porci sacrificati. ANSVSA va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar respecta masurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a modului de marcare si certificare a carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc.
Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de Prelucrare si Conservare a carnii indica o evolutie negativa a veniturilor pentru 2018, in scadere cu aproximativ 19% fata de anul anterior. Astfel, Pesta Porcina Africana (PPA) a sters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scazand de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani.
Avand in vedere necesitatea unei colaborari stranse pe filiera carnii de porc, in contextul situatiei comerciale globale, marii crescatori de suine din ACEBOP si-au exprimat intentia de a sustine cresterea raselor autohtone de suine. In acest sens sprijinul clar a venit astazi 14 iunie 2019, prin semnarea prococolului de colaborare intre Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) si Asociatia Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna (ACSAMB).
In topul cresterii preturilor sunt produsele lactate si carnea in timp ce preturile la cereale au scazut, datorita unor perspective de productie globala record in anul care urmeaza, potrivit estimarilor FAO. Preturile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut in aprilie pana la cel mai inalt nivel din ultimul an, cresterea fiind determinata de preturile la carne si la produsele lactate.
Referitor la aparitia in spatiul public a unor informatii cu privire la scumpirea carnii de porc, a celei de pasare si a oualor, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face urmatoarele precizari:
Potrivit legislatiei europene si nationale preturile de piata ale carcaselor de bovine, porcine si ovine precum si ale anumitor categorii de animale vii trebuie centralizate la nivel national, iar clasele pentru inregistrarea preturilor de piata ale carcaselor de bovine se vor inregistra in Rapoartele nationale de preturi. MADR intentioneaza demararea procedurilor legale pentru desemnarea unei entitati, care va fi responsabila cu organizarea, colectarea si gestionarea acestor date.
Comisia Europeana saluta aprobarea in Parlamentul European a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia si a Acordului de parteneriat strategic UE-Japonia. Acordul comercial va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor si va favoriza cresterea exporturilor de carne de vita si de porc din UE. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.
Incepand cu data de 30.11.2018 si pana in data de 07.01.2019 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va desfasura controale tematice specifice sarbatorilor de iarna, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
In perioada 1 – 31 august 2018 au fost organizate controale tematice pentru prevenirea propagarii pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor obtinute din carne de porc sau care contin carne de porc.
Pe fondul investitiilor realizate in 2017, profitul opreational al grupului Carmistin, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata agro-alimentara din Romania a inregistrat o majorare considerabila in primele sase luni ale anului 2018. Astfel, grupul controlat de familia Paraschiv a inregistrat o crestere de aproape 100% a EBITDA, fata de aceeasi perioada a anului trecut, de pana la 48 milioane de lei.
Membrii Federatiei Nationale PRO AGRO au realizat o campanie pentru verificarea originii carnii comercializata pe piata din Romania si modul de expunere al acesteia la raft. PRO AGRO atrage atentia asupra faptului ca majoritatea reteilerilor au marit achizitiile intracomunitare de carne, in defavoarea carnii romanesti. Consideram ca scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine in Romania, prin practicarea unor preturi de dumping.
Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata agro-alimentara locala, infiintat in anul 2000 de familia Paraschiv, a obtinut in 2017 o majorare substantiala a veniturilor operationale pe fondul dezvoltarii tehnologice si al strategiei de optimizare aplicate la nivel de grup.
Instrumentul de calcul al BASF, AgBalance Livestock, ia in considerare impactul tuturor intrarilor si iesirilor din productia de proteine animale de-a lungul unui ciclu de viata. Prin combinarea acestui instrument cu tehnologia blockchain, pot fi generate informatii pretioase despre sustenabilitate si date verificabile cu privire la provenienta carnii, a laptelui si a oualor. Proiectul le va permite consumatorilor sa ia decizii informate cu privire la carnea pe care o consuma.
Uniunea Europeana si Mexicul au ajuns astazi la un nou acord privind comertul. Practic toate schimburile comerciale de marfuri dintre UE si Mexic vor fi scutite acum de taxe vamale, inclusiv in sectorul agricol. Prin acest acord se preconizeaza ca exporturile de produse agricole din UE vor beneficia cel mai mult, printre acestea numarandu-se carnea de pasare, branzeturile, ciocolata, pastele si carnea de porc.
Kaufland Romania lanseaza Raftul Romanesc, parte din primul program national pentru carne romaneasca. Astfel peste 800 de porci sunt preluati in fiecare zi, pentru a aproviziona magazinele din intreaga tara cu carne de porc de provenienta locala. Prin acest program, Kaufland Romania ofera fermierilor romani garantia preluarii integrale a porcilor crescuti in tara noastra, precum si sprijin pentru dezvoltare si consiliere.
Sarbatorile pascale surprind piata carnii in cel mai bun an din 2012 si pana in prezent. Masa de Paste, in care abunda produsele din carne, anunta cel mai bun sezon de vanzari pentru producatori si comercianti din ultimii ani, arata o analiza realizata de KeysFin. Afacerile din piata carnii ar putea depasi in acest an nivelul de 34 miliarde de lei, pe fondul cresterii consumului, dar si ca urmare a evolutiei semnificative a preturilor.
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
23-05-2023 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>
03-11-2022 Porcine
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>
15-10-2022 Porcine
In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>
01-08-2022 Porcine
PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>
22-02-2022 Porcine
Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>
04-01-2022 Porcine
In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>
26-11-2021 Porcine
Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>
03-08-2021 Porcine
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>
31-07-2021 Porcine
Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>
18-07-2021 Porcine
Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>